Beszélgessünk róla! – Kulturális sokszínűség

Hagyományok - empátia - tisztelet

A Beszélgessünk róla! sorozat azzal a céllal jött létre, hogy segítsen megérteni a gyerekeknek a világban zajló folyamatokat és azok hátterét. A Kulturális sokszínűség a sorozat egyik újdonsága (korábbi részek lent) és a gyerekek számára is érthető módon mutatja be világunk sokféleségét.

Beszélgessünk róla! – Kulturális sokszínűség

 

Szerző: Marie Murray

Illusztrátor: Hanane Kai

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-915-0

Korosztály: 6-12

 

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen hely az otthonod, amelyben a családoddal élsz? Milyen anyagokból épült és hogyan néz ki? Kikkel laksz együtt benne? Milyen ételeket esztek? Milyen nyelven vagy nyelveken beszéltek egymással? Milyen alkalmakat szoktatok megünnepelni? Miben hisztek?

Ezeket az egyszerű kérdéseket teszi fel a könyv rögtön az elején, amire a válaszok is logikusak és egyszerűek – legalábbis innen nézve. De a világ más részein meglepőnek találhatják a feleleteket, ahogyan mi is az övékét. A szerző elmagyarázza, hogy miért. Minden ami körülvesz minket, ahogyan élünk, gondolkodunk, öltözünk, beszélünk, hiszünk, a kultúránk része, és akik hasonlóan gondolkodnak, azokkal egy csoportot alkotunk. A Földünk pedig több száz kultúrának ad otthont, nemcsak a miénknek. Megtudhatjuk azt is, hogy a kultúrát a szüleinktől, a környezetünktől sajátítjuk el, nem velünk születik. Függ a földrajzi elhelyezkedésünktől, az éghajlattól, attól hogy falura, városba, hegyre vagy épp a tengerpartra születtünk, hiszen a különböző helyszínek más-más normákat vonzanak. Megtudhatjuk, hogy a szokásoknak (étkezési, öltözködési, stb.) és hagyományoknak, az értékrendünknek, még az életformánknak is fontos szerep jut a kultúránk kialakításában, ahogy igen fontos tényező a vallás is. A könyv ezután kitér arra is, hogy sokszor idegenkedünk mások szokásai, kultúrája ellen, és ezek félelemmel tölthetnek el minket. Rávilágít, hogy az természetes, ha bizonyos dolgokat nem találunk szimpatikusnak más kultúrákban, de fontos, hogy hogyan viszonyulunk egymáshoz, és próbáljuk megérteni mások viselkedésének mozgatórugóit is.

Te hogyan éreznéd magad, ha elutasítással és rosszindulattal találkoznál, csupán mert valamilyen okból kilógsz egy adott kulturális közegből?

A Kulturális sokszínűség a sorozattól megszokott érthető és világos magyarázatokkal, beszédes és látványos illusztrációval (Hanane Kai) és sok érdekességgel várja a gyerekeket. A kötet végén beszélgetést indító kérdések és fogalomtár is található. Mutatjuk közelebbről!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Föld több száz kultúrának ad otthont. Ez a rengeteg különböző közösség eredményezi a világ hihetetlen kulturális sokszínűségét. A gyerekek gyakran hallhatnak olyan dolgokról, amelyeknek jelentése és az életükre gyakorolt hatása ismeretlen számukra. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek a világ történéseinek közös értelmezésében és aggodalmaik eloszlatásában.

A sorozat további kötetei: Éhezés és szegénység, Globális konfliktusok, Rasszizmus és intoleranciaMenekültek és migránsok, Bolygónk védelme, előkészületben: Emberi jogok és egyenlőség, Társadalmi felelősségvállalás 

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.