Miller-Ferjentsik Viola: Nulla Hulladék

Környezetünk védelme napjaink egyik legégetőbb problémája. Sürgető időszerűségéről és fontosságáról nem lehet elég korán elkezdeni beszélgetni a gyerekekkel, hiszen ami most zajlik, döntően befolyásolja a jövőjüket. Ezért is nagy öröm, hogy a SzóKiMondó Ökomesék-sorozattal tovább bővült a környezettudatos gyerekkönyvek hazai tábora. Első kötete, Nulla hulladék címmel nemrég gördült le a nyomdaszalagról – természetesen újrahasznosított papírra nyomtatva.

 

SzóKiMondó Ökomesék – Nulla Hulladék

 

Szerző: Miller-Ferjentsik Viola

Kiadó: TreeFa World Productions (2019)

ISBN: 978-615-567-112-8

Korosztály: 3-6

 

A sorozat szerzője, Miller-Ferjentsik Viola, a SzóKiMondóka olvasóvá nevelő módszertanának megalkotója, és a Testrészek-sorozat szerzője. Hogy mi fán terem a SzóKiMondóka?

SzóKiMondóka – a világ szóról szóra

A SzóKiMondóka mesesorozat egy nagyszerű kezdeményezés, amely játékosan hozza közelebb a gyerekekhez az olvasástanulást. A módszertan lényege, hogy a gyerekek mesélés közben nemcsak hallják, hanem kis képeken látják, sőt – ha bevonjuk őket az olvasásba – ők is kimondhatják a kulcsszavakat. Így a mesélés izgalmas felfedezéssé, mondanivalója vidám ismeretterjesztésé válik. A sikerélmény pedig szóról szóra közelebb hozza hozzájuk az olvasás valódi örömét. A közös szókimondókás élményeket, a kedves történeteken és az érdekes információkon túl, a könyvben elhelyezett (illetve külön is megvásárolható) szókártyák, na meg a kedves, humoros versek, dalok és mondókák is garantálják. A SzóKiMondóka program az ötrészesTestrészek mesesorozat (Láb és kéz, Szem és száj, Orr és fül, Fej és szív, Test) mellett egyéb kiadványokat – játékcsomagokat, foglalkoztatókat, szókártyákat stb. – és különböző foglalkozásokat is tartogat a gyerekek számára. 

 A szavak a gyermeki fantázia kulcsa. A fantázia a képzelőerő és az empátia alapja, ami elengedhetetlen képesség a szociális éréshez, a problémamegoldó készséghez és későbbi boldoguláshoz az életben.

Folytatás a környezettudatosság jegyében

SzóKiMondó Ökomesék egy nagyszerű új kezdeményezése, irányvonala Miller-Ferjentsik Viola fejlesztő könyvprogramjának. A sorozattól megszokottan, ez is nagyon átgondolt, szisztematikusan felépített mesesorozat, ahol a szövegértést és az olvasás előkészítését a könyvhöz tartozó (és a belső borítókban praktikusan tárolható) szókártyákkal is elősegítik. SzóKiMondó Ökomesék célja, hogy szóról szóra tanítsa meg a gyerekeknek, hogy hogyan vigyázhatnak jobban a környezetükre, erőforrásainkra és önmagukra. 

Az első rész a háztartásokban keletkező szemét csökkentésének módját mutatja be a gyerekek történetén keresztül. A főszereplők a Testrészek-sorozatból már jól ismert Móna és Marci, akik homokozás közben ráeszmélnek, hogy a szemét mindenfelé felbukkan a környezetükben. Hogyan kerülhet egy homokozóba csipszes zacskó?!? Hogyan kerül egyáltalán szemét az utcára? Miért nincs minden sarkon szemetes? De az okos Móna ennél is tovább megy: miért keletkezik egyáltalán ennyi felesleges szemét? Miért nem termelünk kevesebb hulladékot? Hogyan lehetne elérni, hogy minimális, mi több, nulla hulladék legyen?

A könyv a gyerekek érthető nyelvezetén, ugyanakkor érdekesen és részletesen veszi végig, hogy mi mindennel tudnák csökkenteni a szemét mennyiségét, akár ők maguk is. Elmagyarázza nekik, hogy miért nagyon fontos odafigyelnünk erre, és hogy egy kis ráfordítással mennyi hulladéktól megóvhatják a környezetünket. Megtudhatják, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, és hogyan kell otthon helyesen szortírozniuk. Az is kiderül, hogy milyen utat járnak be az újrahasznosításig a kukába dobott szemét, és hogy tulajdonképpen a hulladékfeldolgozás is kárral jár. Habár halmozottan kevesebbe, de mégis a legjobb megoldás az lenne, ha egyáltalán nem termelnénk szemetet. Nulla hulladék. Vajon hogyan érhetjük el ezt?

A könyv bevonja, gondolkodásra serkenti a gyerekeket is. A különböző hulladékokat figyelemfelkeltő képekkel is megjeleníti a szövegkörnyezetben, amit később újra és újra felismerhetnek a mesében. Együtt csoportosíthatják az újrahasznosítás módja szerint, és közösen ötletelhetnek, hogy melyik hulladék mire lehetne még jó. Lyukas zokniból szuper báb? Kávézaccból fincsi virágtápanyag? De a könyv rávezeti a gyerekeket arra is, hogy nemcsak az újrahasznosítással, hanem a helyettesítő dolgokkal is védhetik a környezetüket. A papírtörlők és zsebkendők leválthatók kimosható textilanyagokkal, a műanyag anyagok pedig saját zacskókkal, tárolókkal is helyettesíthetők. 

A Nulla Hulladék könnyedén és érthetően magyarázza el a gyerekeknek a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás lényegét. Az ismétlődő szóképek felismerésével és begyakorlásával sikerélményt és önbizalmat nyújt nekik a szövegértésben, ugyanakkor segíti őket abban, hogy a könyv mondanivalója minél jobban megmaradhasson bennük. Hab a tortán: a könyv végén szókártyás játékötleteket, fejlesztő feladatokat, vidám verset és QR-kóddal letölthető dalokat is találhatnak a környezetvédelem jegyében a gyerekek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Nulla hulladék szókártyás mesekönyv a környezetvédelem és a szavakkal való játék szép találkozása. Amikor összeforr a kellemes a hasznossal, a szükségszerű a fejlesztő támogatással, a tanulás a tanítással. A Nulla hulladék arra sarkall, hogy te is kezedbe vedd saját háztartásod hulladékát. Hogy átgondold, mit, hol vásárolsz, miben hozod haza és mit teszel a végtermékkel. Azt fogod érezni, hogy ezt te is meg tudod csinálni. Nem csak a problémát vázolja, hanem megoldásokat ad. Nem elrettent, hanem cselekvésre buzdít. Nem egy illuzórikus világ köszön vissza oldalairól, hanem a valóság, saját otthonod valósága. Csak rajtad múlik, hogy hallgatsz-e a gyerekek hívó szavára. Egy biztos: ha nem teszed, az ő jövőjüket veszélyezteted.

A sorozat további kötetei (megjelenés alatt): Használd újra, Vásárlás – újragondolva, Jönni – menni – lélegezni, Növények és fák nélkül? 

További hasznos gyerekkönyveket találsz a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkban!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

87%

Nagyszerű zöld gyerekkönyv, amely a környezettudatosság mellet az olvasástanulásban is segíti a gyerekeket.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató