Jess French: Micsoda pazarlás!

Környezetszennyezés, újrahasznosítás és a bolygónk védelme. Ezeket az égető témákat tárgyalja a Micsoda pazarlás! című ismeretterjesztő gyerekkötet. A könyv rávilágít fogyasztói társadalmunk mértéktelen pazarlására, és arra, hogy mindennapi tevékenységeinkkel mennyi és milyen fajta hulladékot termelünk. Igyekszik érthető és világos magyarázatokat adni a gyerekeknek arra, hogy hova kerül, és milyen hatással van a bolygónkra, az életünkre, és a jövőnkre is az emberek által termelt szeméttömeg. Hogyan mérsékelhetők a károk? Hogyan őrizhetjük meg környezetünk épségét, és mi mindent tehetünk a Földünkért nap, mint nap? Micsoda pazarlás! – tények és válaszok a könyvben!

Minél kevesebb a hulladék, annál zöldebbek vagyunk!

Micsoda pazarlás!

 

Szerző: Jess French

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-469-8

Korosztály: 6+

 

 

 

A Micsoda Pazarlás! a korosztálynak megfelelően, egyszerű, átlátható és figyelemfelkeltő formában mesél a kisiskolásoknak a környezetszennyezés égető problémáiról. A könnyed megértést színes ábrák, szemléltető rajzok, grafikonos megoldások, valamint rövid, jól tagolt szövegezés segítik. Érdekes, logikus, világos, és érthető. Íme egy rövid tartalmi összefoglaló!

Évenként annyi szemetet termelünk, hogy az azt szállító kukásautók sora 24-szer körbeérné a Földet.

Mennyi az annyi? A könyv szemléletesen mutatja be a gyerekeknek, hogy bizony rengeteg hulladékot termelünk nap, mint nap. Mesél a veszélyes hulladékokról, és arról is, hogy habár a műanyag csodálatos találmány – strapabíró, vízálló, tartós és újrahasznosítható – sajnos nem bomlik le, csak hosszú-hosszú idők során szétdarabolódik. Ezért is fontos, hogy ésszel használjuk, és használat után újrahasznosítsuk, hogy minél hosszabb ideig körforgásban tartsuk. Bemutatja a környezetszennyezés lehetséges formáit is – talaj- víz, levegő, zaj- és fény – és mutat mindre valós, megtörtént példát is a gyerekeknek.

A világ lakosságának 92%-a szennyezett levegőt lélegez be.

Egy látványos infografika segítségével megismerkedhetnek a Föld különböző erőforrásaival – fa, fosszilis anyagok, víz, ásványok stb. – is, és kiderül, hogy melyikből hogyan és mit állítanak elő, és milyen formában találkozunk velük a hétköznapi életünk során. Azt például tudtad, hogy egy tablet 32 különféle ásványt tartalmaz?

A könyv szól a Föld légköréről is, arról, hogy mi a szerepe bolygónk életében, és miért van veszélyben manapság. Kiderül, hogy miért van nagyon nagy szükségünk az erdőkre, és hogy miért termeljük ki ennek ellenére is sokszor mértéktelenül. Hallottál már a híres pálmaolajról? Tudod, hogy a te életedben, a kedvenc termékeidben is jelen van? Tudsz példát mondani rá?

A világon 3 billió fa van, de évente 15 milliárdot kivágnak.

A könyv elmagyarázza a gyerekeknek a veszélyeztetett fajok fogalmát, és hogy mit is takar pontosan a természetvédelemMesél a megújuló energiafajtákról, a különböző környezetet kímélő technológiákról, energiatakarékos autókról és otthonokról is. Nagyon szemléletesen mutatja be a háztartási hulladékok különböző fajtáit, hogy miből mennyit termelünk, és mire használhatnánk még azután. Elmondja, hogy gyakorlatilag minden tevékenységünkkel hulladék keletkezik. Óriási méretben termeljük, nap mint nap, és csak egy része újrahasznosítható, de sok esetben ez sem történik meg. 

A könyv bemutatja a szemét útját, hogy hova kerül az otthonunkból, mi a szemét feldolgozásának, vagy újrahasznosításának folyamata – elrettentésként pedig hogy milyen látványt nyújt egy hulladéklerakó.

Az indonéziai Jakartában levő Bantar Gebang hulladéklerakó az egyik legnagyobb: akkora, mint 160 futballpálya.

Külön részt szentel a könyv a műanyagoknak is. Megismerhetjük a különböző fajtáit, hogy melyiket, mire használhatjuk. Miből állnak, mi minden készülhet belőlük, mennyit használunk ezekből naponta, és mi lesz a sorsuk azután. Azt például tudtad, hogy a műanyagszatyrokat átlagosan 12 percig használják? A könyv javaslatokat tesz arra is, hogy hogyan válthatjuk fel az egyszer használatos műanyagokat a mindennapokban. Te mit teszel érte?

 A műanyag szívószálnak akár 200 év is kell, mire apró darabokra töredezik.

Mentsük meg a tengereket! A könyv újabb elgondolkodtató része az óceánok szennyezettségével, az azokon sodródó szemétszigetekkel foglalkozik. Elképesztő tény, hogy jelenleg öt(!) óriási szemétszigetről tudunk, ezekből a legnagyobb körülbelül háromszor(!) akkora, mint Franciaország, és kb. 1,8 billió(!!!) szemétdarabot tartalmaz. Ráadásként ezekben olyan mikorműanyagot is találtak már, ami még az 1950-es években készült termékből származik.

A könyv második feléből tippeket, ötleteket meríthetnek a gyerekek, hogy mi mindent tehetnek akár ők maguk is, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk.

Naponta körülbelül 68 tonna hulladékot termelünk. Ebből napi 1 kg a Tiéd!

Felhívja a figyelmüket, hogy takarékoskodhatnak és mondhatnak le a felesleges dolgok megvásárlásáról. Használják többször, és tovább a dolgaikat, és amikor csak tehetik, alakítsák át a régit valami újra, vagy ajándékozzák el másoknak, ha már nincs rá szükségük. Természetesen gyűjtsék a szemetet szelektíven, és törekedjenek arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek. Kitér arra is, hogy habár világszerte több millió ember nem jut elég táplálékhoz, mi nap mint nap rengeteg élelmiszert – zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret, tejet stb. – pazarolunk el. Tippeket ad, hogy hogyan csökkenthetik az ételpazarlást a mindennapokban, például szedjenek kevesebbet a tányérunkra, és inkább szedjenek kétszer, illetve ha valami már nem jó valamire, gondolják át, hogyan használhatnánk fel másodlagosan (pl. száraz kenyér pirítós vagy zsemlemorzsa, túlérett banán, sütemény). A könyv kitér még a vízpazarlás lehetséges forrásaira és a vízkészlet végességére is.

A Micsoda pazarlás! érdekes és könnyen érthető formában beszél a gyerekeknek a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságáról, és megmutatja nekik, hogy mi mindent tehetnek ők maguk is a bolygónk védelméért.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szinte minden tevékenységünkkel valamilyen hulladékot termelünk. De hová kerül és milyen hatással van a bolygónkra az ember által termelt sokféle hulladék – a szeméttől az ételmaradékon át a gyárak által kibocsátott gázokig és régi készülékekig? Hogyan mérsékelhetők az általuk okozott károk? A kötet számos hasznos ötletet ad, mi mindent tehetünk azért, hogy a Föld élhetőbb hely legyen. Hidd el, a legegyszerűbb változtatásokkal is óriási eredményeket érhetünk el! Jess French több gyerekkönyv szerzője, gyerekműsor-vezető, szenvedélyes természetvédő, állatorvos és a Föld védelmének elkötelezett híve.

TIPP: Böngészd át a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is, ahol a legjobb zöld gyerekkönyvekből szemezgethetsz! Újdonságok a témában: Carola von Kessel: Óvjuk a környezetet!Dela Kienle: A világ műanyag nélkül, Louise Spilsbury: Bolygónk védelme. Érdekelhet még: A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért

Ajánljuk továbbá a Beszélgessünk róla! ismeretterjesztő könyvsorozat is, amely a világban zajló dolgok és folyamatok értelmezésében, megértésében és a közös gondolkodás elindításában segít a gyerekeknek.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.