Dela Kienle: A világ műanyag nélkül

Mi tartalmaz műanyagot, és hogyan korlátozhatjuk a használatát?

Praktikus kivitel, hasznos tippek, döbbenetes tények, érdekes információk. A világ műanyag nélkül a téma komolysága ellenére kissé formabontó kivitelben – kicsi, kézreálló méretben – gördült le a nyomdaszalagról. De persze senkit se tévesszen meg a terjedelme, mert ez a kötet nagyon is komolyan veszi a gyerekeket. Minden fontos dolgot, tényt és érdekességet tartalmaz, amit tudniuk érdemes, ráadásként pedig rengeteg hasznos tippet is találhatnak benne. Mini tudástár és műanyag mentesítő kézikönyv egyben. Érthető, világos, praktikus és elgondolkodtató – és azok a vicces illusztrációk!

A világ műanyag nélkül

 

Szerző: Dela Kienle

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-085-3

Korosztály: 6+

 

 

 

Bemelegítő tények: amint felcsapjuk a könyvet, máris néhány elrettentő adattal szembesülhetünk. Tény, hogy a műanyag hihetetlenül tartós, ennek ellenére 40%-át csak egyszeri csomagolásra használjuk, ami nana. A tengerben sodródó műanyag palackok kb. 450 évig nem bomlanak le – per darab, ugye. Tény, hogy az emberiség évente 335 millió műanyagot állít elő, és te magad pedig 35 kiló műanyag szemetet termelsz évente. Szomorú tény, hogy a tudósok szerint a Duna bizonyos szakaszaiban kevesebb kishal található, mint műanyag morzsa. Érdemes továbblapoznunk, ugye?

Műanyag világban élünk

Egyszerűen előállítható, formálható, könnyű, szilárd és tartós, egyszóval szuper. Vagy mégsem? A könyvből kiderül, hogy mi is az a műanyag, hogyan és miért találták fel jó 120 évvel ezelőtt. Mi mindent köszönhetünk a létezésének, ugyanakkor milyen nehézséget is okoz az emberiségnek.  

De mi a mű a műanyagban?

A könyvből azt is megtudhatjuk, miből áll, és milyen fajtái is vannak a műanyagoknak. Legyél te is műanyagnyomozó! Vajon hány féle műanyagot találsz otthon? A szerző elmagyarázza, mi is az a kőolaj, és mi fán terem a bioműanyag. De vajon mennyi idő alatt bomlik szét, és mitől függ ez az időtartam? Vigyázat: egészségtelen! A világ műanyag nélkül arra is kitér, hogy a műanyag tartalmaz egészségre káros összetevőket. Hogy melyek ezek?

Aki elakarja kerülni az egészségre káros anyagokat, az figyeljen oda az olyan feliratokra, mint PVC-mentes, ftalátmentes vagy BPA-mentes. A polietilén (2-es és 4-es kód) és a polipropilén (5-ös kód) veszélytelennek számítanak.

A könyv beszél a mikroműanyagokról is, hogy hol találhatók, miért veszélyesek és károsak az egészségre. Kiderül, mit jelent az, hogy tengeri hulladék, hogyan kerül az a rengeteg szemét a vízbe, milyen veszélyeket rejt, hogyan tisztíthatjuk meg az óceánokat, mennyi idő alatt bomlanak le, és miért eszik meg az állatok ezeket? Ezeken kívül fontos szerepet kap még a könyvben az újrahasznosítás is.

A nagy műanyagkihívás

Mivel műanyag világot élünk, minden, még a ruhánk, a táskánk és a cipőnk is tartalmaz műanyagot. De hogyan használhatnánk minél kevesebbet ezekből a mindennapi életünkben? A könyv 30 szuper, könnyedén megvalósítható tippet is ad arra, hogy egy kis odafigyeléssel hogyan spórolhatunk a műanyaggal. Vajon te melyiket tudnád hasznosítani?  De a könyv arra is felhívja a figyelmet, hogy sokszor azt is érdemes megvizsgálnunk, hogy az adott szituációban mi jobb a természetnek. Mert nem biztos, hogy a műanyag helyett olyan alternatívát választunk, ami jobban kíméli a környeztet. Te papír vagy vászonzacskót választanál a műanyag helyett? Mikor környezetbarát a vászon tasak? Ebben, a gyakorlati tippeket adó részben olyan tanácsokat is kapnak a gyerekek, hogy hogyan fürödjenek, öltözködjenek, hogyan válasszanak kozmetikumot. Mit tehetnek a suliban is, hogy kevesebb műanyagot használjanak fel. Beszél a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, a kulacsok praktikusságán át a műanyag játékokról, a tölcséres fagyiról, a szívószálakról egészen a szülinapi lufiig. A könyvben szuper Csináld magad! ötlettár is található olyan kreatív ötletekkel, mint például, hogy hogyan csinálj régi pólóból menő szatyrot magadnak, vagy saját joghurtot a műanyagos bolti helyett. A világ műanyag nélkül: ismeretterjesztő és ötlettár gyerekeknek! Ismerkedj meg vele közelebbről is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fogkefék, széldzsekik, legókockák, joghurtos poharak… Mai életünk szinte elképzelhetetlen a műanyag nélkül, amely hihetetlenül tartós anyag, mégis 40 százalékát csak egyszeri csomagolásra használjuk. Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő, ebből fejenként körülbelül 35 kilónyit azonnal kidobunk. Műanyagszemét borítja vízpartjainkat, amely közvetlenül a madarak, halak és egyéb vízi állatok, közvetve a saját életünket is veszélyezteti. A helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy csak közvetlen környezetünkben – mondjuk a Duna bizonyos szakaszain – több műanyag morzsa található, mint kishal… Hogyan alakult így, miért lett ekkora gond a műanyag szemét felhalmozódásából, és mit tehetünk a probléma megoldása érdekében? Ebben a könyvben számtalan fontos adatot találsz, és jó néhány könnyen megvalósítható ötletet a műanyag által okozott károk felszámolására, valamint arra, hogyan kerüld el a műanyagok felhasználását.

TIPP: Böngészd át a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is, ahol a legjobb zöld gyerekkönyvekből szemezgethetsz! Újdonságok a témában: Carola von Kessel: Óvjuk a környezetet!Jess French: Micsoda pazarlás!, Louise Spilsbury: Bolygónk védelme

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.