Miller-Ferjentsik Viola: Barátom, a fa

A Nulla hulladék után újabb zöld résszel bővült a SzóKiMondó Ökomesék mesesorozat, amely ezúttal a fák és az erdők megóvásának fontosságáról szól. Az olvasásra nevelő mesekönyvcsalád célja az, hogy megtanítsa a gyerekeknek, hogyan vigyázhatnak jobban a környezetünkre, erőforrásainkra és önmagukra. Barátom, a fa – íme rövid összefoglalónk!

SzóKiMondó Ökomesék – Barátom, a fa

 

Szerző: Miller-Ferjentsik Viola

Kiadó: TreeFa World Productions (2019)

ISBN: 978-615-567-113-5

Korosztály: 3-6

 

A Barátom, a fa a sorozattól már megszokott olvasástanulást segítő paraméterekkel, a jól ismert és megszeretett szereplőkkel, vidám rajzokkal, és egy kedves és felvilágosító történettel várja a gyerekeket. Mivel a fákat, a természetet, állatokat minden kicsi szereti, a könyvre könnyedén rá is tudnak hangolódni a gyerekek – kiváló beszélgetésindító kötet.

A kezdés idilli, Móna a kedvenc helyén ücsörgött, és gyönyörködött a szélben pörgő, táncoló falevelekben. Mit gondolsz, hol üldögélt? Egy ház tetején, esetleg egy teve hátán, vagy anyukája ölében? Nem, Móna egy nagy és öreg fa ágáról pásztázta be a környéket. Innen megfigyelhetett mindent, belátta az egész játszóteret. Nagyon jó és megnyugtató érzés volt ott lenni. De egy nap szörnyű dolog várta. A kislány döbbenten vette észre, hogy az öreg fa nincs már a helyén, kivágták. Keserves sírásba kezdett, hiszen ez a fa a barátja volt, és nem ártott senkinek! Az anyukája alig tudta megvigasztalni, és megígérte neki, hogy megkérdezik az önkormányzattól, mi történhetett. Hazafelé pedig vettek egy könyvet a fákról, amiből Móna addig is rengeteg fontos dolgot megtudhatott.

Megtudta, hogy a fák támogatják és táplálják egymást a gyökereiken keresztül, és figyelmeztetik a többieket, ha valamelyiket bogarak rágcsálják.

Móna megtanulta, hogy a fák nagyon hasznosak és egészségesek. Tisztítják a levegőt, port kötnek meg, párologtatnak, árnyékot adnak, gyökereikkel megkötik, gazdagítják a talajt, és sokuk gyümölcsöt is terem. És szomorúan vette tudomásul, hogy az a fa, amit kivágtak, akár 120 éves is lehetett!

Az önkormányzatnál kiderült, hogy azért vágták ki a fát, mert egy újabb mászóka fog kerülni a helyére. De volt egy még rosszabb hír is: megtudták, hogy a közeljövőben még több fát terveznek kivágni az óvoda mellett, hogy szélesítsék az utat az autóknak. Móna nem értette, hiszen ha még több autó lesz, még több fára lenne szükség, nem pedig kevesebbre! Hamarosan azt is megtudta, hogy legalább 150 kis fa pótolhatná, azt a kivágott fasort! Móna elhatározta, hogy nem hagyja annyiban, és igazi kis kampányba kezdett. Az óvónéni, a gyerekek, a szülök mind-mind mellé álltak, hogy megmentsék a fákat. Vajon sikerül az önkormányzatot meggyőzniük?

Hétvégén eljöttek Móna nagyszülei látogatóba. A kislány velük is beszélgetett a történtekről, és további érdekességeket is megtudott tőlük. Elmesélték neki, hogy a föld tüdejét, az őserdőket irtják, hogy termőföldet nyerjenek helyette. Meséltek kedvenc ételeinkről és a pálmaolajról, meséltek az otthonukat elvesztő orángutánról, törpeelefántról, párducról és orrszarvúról is. Most, hogy Móna már tudja, hogy kedvenc ételei miatt erdőket vágnak ki, és állatok kerülnek veszélybe, úgy döntött, ezentúl tudatosabban táplálkozik. Tényleg, te le tudnál mondani értük a mogyorókrémről?

A Barátom, a fa tanít és szórakoztat egyben. Kedves története segít, hogy közelebb hozzuk a gyerekekhez a környezetvédelmet, és a természet szeretetét. A könyv végén Kiss Judit Ágnes: Fa őrző dal című verse, egy QR-kódos zöld-dalgyűjtemény, valamint növény- és faültetős gyorstalpaló is található. További extraként 12 képes szókártyát és további fejlesztő játékötleteket is találhatsz a könyvben. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

SzóKiMondó Ökomesék sorozatunkat egy nagyon fontos témával folytatjuk, a második rész a fákról szól. A fák nagyon sokféleképpen segítenek minket és rájuk támaszkodhatunk a klímaváltozás megfékezésében is.
A mesékben újra találkozhatunk Mónával és Marcival, akiket a SzóKiMondóka játékcsomagokba került Lackfi János mesékből, és a Testrészek mesesoro­zatból ismerhetünk. Móna kedvenc fáját kivágják a játszótéren, de ő nem hagyja annyiban a dolgot. Móna érdekérvényesítő képessége sok felnőttnek is jó példát ad, a mai gyerekeket pedig már nem is lehet máshogy nevelni, mint, hogy kiálljanak saját érdekeikért. A sorozat szükségességét az indokolja, hogy ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, azzal veszélyeztetjük gyermekeink jövőjét. A mesesorozat játékosan és mesébe ágyazva mondja el, hogy mit tegyünk mindennapi éle­tünkben annak érdekében, hogy a Föld erőforrásait megőrizzük. A kötetben található 12 képes szókártya, amelyekkel önálló játékra is lehe­tőség nyílik, de a könyvvel együtt is használhatjátok őket. A könyv a közös olvasásra, szavakkal való játékra készült és alkalmas mind a beszédfej­lesztésre, az olvasóvá nevelésre, és a környezeti ismeretek gyarapításá­ra. Jó szórakozást!

Mi fán terem a SzóKiMondóka?

A SzóKiMondóka mesesorozat játékosan hozza közelebb a gyerekekhez az olvasástanulást. A módszertan lényege, hogy a gyerekek mesélés közben nemcsak hallják, hanem kis képeken látják, sőt velünk együtt ők is kimondhatják a kulcsszavakat. Így a mesélés izgalmas felfedezéssé, mondanivalója vidám ismeretterjesztésé válik.

Olvasd el a SzóKiMondó Ökomesék – Nulla hulladék kötetéről írt ajánlónkat is, amelyben a mesekönyv ismertetője mellett bővebben olvashatsz a SzóKiMondóka olvasóvá nevelő módszertanáról is. Ide kattintva pedig megnézheted a sorozat testünkről szóló kötetét is!

További hasznos gyerekkönyveket találsz a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkban!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.