Takács Viktória: Szüreti mese

Hagyományaink-sorozat

Újabb taggal bővült a jeles napokat és szokásokat bemutató Hagyományaink könyvsorozat. A hiánypótló mesék (Busó mese, Pünkösdi mese, Betlehemi mese, Húsvéti mese) megálmodója Takács Viktória, aki nemcsak a történetek írója, hanem illusztrátora is. Célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a hazai népszokásokkal, ezzel is hozzájárulva, hogy tovább éljenek velünk. A legújabb rész a szüreti tradíciókról szól és a szőlőszedés, borkészítés hagyományos praktikái mellett olyan fogalmakat is elmagyaráz, mint például a cserpák, a kacor vagy a csősz. Hogy az ünnepi mulatságról ne is beszéljünk! Íme a Szüreti mese – ismerkedj meg a sorozat legújabb kötetével!

Szüreti mese

 

Szerző: Takács Viktória

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-373-1

Korosztály: 3-6

 

 

 

Itt van az ősz, megérett a szőlő a szüretelésre! Misiékre is nagy élmény vár: meghívást kaptak egy igazi balatoni szüretre! Tökéletes az időzítés, hiszen Misi és Dóri izgalmas iskolai feladatot kaptak: rajzpályázatot hirdettek a szüret jegyében nekik. Ám Misi szerint a szüretet unalmas, hiszen manapság csak gépek takarítják be, Dóri pedig még sosem volt szüreten, így nem jut eszébe róla semmi sem.

Pár nap múlva már szelték is az autópályát Vince bácsiék balaton-felvidéki birtoka felé, ahol a vén diófa alatt vendégváró falatok és zamatos szőlő is várta őket. Misi megtudta, hogy a szüreti időszak pont a névnapján kezdődik, majd egész szeptemberben és októberben tart. Az is kiderült, hogy idén elmaradt a fagyosszentek, így a gazdák nagyon jó termést remélhetnek. Meglátogatták a borospincét – ahol már forrásnak indult a leszedett szőlő – és megtudták, hogy miért kell ilyenkor gyertyát vinniük magukkal. Azt tudtad, hogy mi volt régen a csősz és a csőszinas feladata?

Lipem-lopom a szőlőt,

elaludt az öreg csősz,

furkósbot a kezében,

vaskalap a fejében.

Tele a kiskosár!

Misiék megismerkedtek a hagyományos szerszámokkal – metszőolló, kénporozó, puttony, kereplő, daráló, préselő, faputtony, vesszőkosár stb. – is és érdeklődve hallgatták, mi az a kacor, a cserpák és a tőtike. De a könyv mesél a népszerűbb szőlőfajták – szürke barát, olaszrizling – történetéről, és érinti a borfajtákat – vörös, fehér, rozé – és a borkészítési eljárásokat is.

Másnap eljött a tettek ideje és a csapatot feladtok szerint három részre osztották. Voltak, akiket a szőlő szedésével, másokat a hordásukkal, vagy épp a taposással és a préseléssel bíztak meg. Te melyiket vállalnád be? 

Naná, hogy Misiék kipróbálták mindegyiket! A munka végeztével pedig megízlelhették a friss, zamatos mustot, készítettek szüreti koszorút – virágokból, szőlőből és szőlőlevélből –  és persze ellátogattak a szüreti mulatságokra is. Megtudták, milyen egy hagyományos Baksus-ünnep, mennyire jó móka a csőszjáték és nagyon élvezték az ünnepi előadásokat is. Mit gondolsz? Vajon sikerült a rajzpályázatot beadniuk?

A Szüreti mese egy szép és olvasmányos mesekönyv, amelyből számos szürethez köthető népszokással ismerkedhetnek meg a gyerekek. Takács Viktória sorozata hasznos és hiánypótló, ami nemcsak szórakoztatja, hanem nevezetes hagyományainkkal is megismerteti a gyerekeinket. Itt bele is nézhetsz!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kellemesen süt az őszi nap, a szőlőtőkék roskadoznak az érett, zamatos gyümölcstől. Ez a szüret és a mulatság ideje! Misire és testvérére, Dórikára nagy élmény vár: szüleikkel meghívást kapnak egy igazi balatoni szüretre. Csupa móka vár itt rájuk: kereplőznek, énekelnek, lábbal tapossák a szőlőt, közben persze jut idő a bográcsozásra és a szüreti felvonulásra is, ráadásul megismerkedhetnek a szürethez köthető számos népszokással.
A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg.

A Hagyományaink-sorozat eddig megjelent kötetei: Busó mesePünkösdi meseBetlehemi mese, Húsvéti mese

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!