Takács Viktória: Húsvéti mese

Hagyományaink-sorozat

A nyuszis ünnep a gyerekek egyik top kedvence, de fontos, hogy azzal is tisztában legyenek, hogy valójában mit, hogyan és miért ünnepelnek húsvétkor az emberek. Takács Viktória, a hiánypótló Hagyományaink gyerekkönyvsorozat megálmodója, zászlajára tűzte, hogy megismerteti a hazai szokásokkal és jeles napokkal a gyerekeket. A szerző-illusztrátornő a Busó Mesével robbant be a köztudatba, amit azóta több szép és tartalmas kötet követett. A Pünkösdi mese és a Betlehemi mese után most a húsvéti szokásokat gyűjtötte csokorba egy újabb gyönyörűen illusztrált könyvben. Lássuk, miről is szól a Húsvéti mese!

Húsvéti mese

 

Szerző: Takács Viktória

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-308-3

Korosztály: 3-6

 

 

 

Kopogtat a tavasz, virágba borulnak a fák, ébredezik a természet. Hamarosan elérkezik a húsvét, a tavasz egyik legszebb ünnepe. Sütés-főzés, készülődés, tojásfestés, szépítkezés, locsolkodás, nyuszivárás. De vajon miért pont ezeket a szokásokat követjük évről évre? A Húsvéti mese nagyszerű kiegészítése a nyuszis mesekönyveknek, szuper lehetőség arra, hogy meséljük a gyerekeknek az ünnep eredetéről és hagyományairól. Ráadásként olyan fogalmakkal is megismerkedhetnek, mint a kiszehajtás, az Emmausz-járás, a villőzés és a zöldágazás, vagy akár a böjt, és hogy miből állnak a tradicionális húsvéti éltelek.

A Húsvéti mese az ünnepet megelőző nagyhét és a húsvéti népszokásokat mutatja be – már megszokott módon – az események sűrűjébe csöppenő gyerekek szemszögéből elmesélve. A történet Virágvasárnap reggelén kezdődött. Dóri épp az unokatestvérét, Annát várta, hogy megérkezzen hozzájuk a tavaszi szünetre, a nővére, Vera pedig kiszézni indult gyönyörű népviseletben. Kiszehajtáskor a nagyobb lánykák egy szalmabábút készítenek, amit kiáltozva, énekelve engednek a folyó vízébe. A bábú a telet és a betegséget jelképezi, ideje hát elűzniük innen!

Haj, ki kisze, haj! Kidobjuk a betegséget, behozzuk az egészséget!

Bolha, tetű, mind lehulljon! Tyű!

Ezzel a nagyhét hivatalosan is kezdetét vette. De mit takar ez pontosan, milyen szokásokból áll, és hogyan ünnepelnek az emberek? Virágvasárnap villőzés és zöldágazás is várt a gyerekekre. Bújj, bújj zöld ág – énekelték a lányok, míg a fiúk tilinkót, azaz fűzfasípot fújtak faluszerte. Nagyi virágszentelésről érkezett egy csokor barkával a kezében. Meg is csapkodta cucubarkával őket – vajon ez most rosszat, vagy jót jelent? A hét számtalan vidám programot tartogatott még a gyerekeknek. A vidám készülődés csütörtök estig tartott, amikor megszólalt a harang és misére szólította az embereket. Ez az utolsó harangszó, mielőtt a harangok Rómába mennek… Nagycsütörtöktől szombat estig ugyanis gyászol a keresztény világ. Világszerte elhallgatnak a harangok, a templomokban a fények is kialszanak, még a csengettyű és orgona is néma lesz. Nagypéntekre csakis egyetlen szál gyertya marad égve, egészen a szombat esti miséig, amikor ismét ellátogatnak a templomba az emberek… 

Hiszen a szombat már a megújulás, a takarítás és a készülődés napja is egyben. Ekkor érdemes elkészíteni a húsvéti nyuszi fészkét is, hogy tudja, hová rakja majd az ajándékokat a gyerekeknek.

Vasárnap pedig már az önfeledt ünneplés jegyében telik. Lezárul a böjt, az asztalra ínycsiklandó falatok kerülnek. Talán már a nyuszi is járt a kertben? Elérkezett a hímes tojások készítésének az ideje. Nálatok mi a hagyomány, milyen praktikákkal festitek a tojásokat, hogy minél szebbek legyenek? A könyvben ehhez is kapunk egy szuper tippet. És azt tudod, hogy miért locsolják meg a lányokat húsvétkor, és miért tojást kapnak a fiúk cserébe? Apropó, az idei locsolkodós versetek meg van már?

A harang zúgása hirdet ünnepet,

Egy kismadár dalol a zöld rétek felett.

Tündérország rózsái közt gyöngyharmatot szedtem,

Akit azzal meglocsolok, megáldja az Isten.

Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok,

Zsebeimbe beleférnek a piros tojások.

A Húsvéti mese nagyszerűen foglalja össze az ünnepi szokásokat és jelentésüket, méghozzá első kézből, belevaló fruskák vidám, tartalmas történetéből. A könyvben a sorozattól megszokott szép és derűs illusztráció, és sok-sok érdekesség várja a gyerekeket. A hagyományok továbbítása nekünk szülőknek is kötelességünk, amihez ez a könyv szuper segítség lehet. A Húsvéti mese nem hiányozhat egy kisgyerek polcáról sem. Mutatjuk!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Virágvasárnap reggelén Dóri izgatottan várja unokatestvérét, Annát, aki náluk fogja tölteni a teljes tavaszi szünetet. A két kislány boldogan kapcsolódik be a húsvéti ünnepeket megelőző nagyhét és a húsvét hagyományos eseményeibe: a kiszehajtásba, a villőzésbe, a zöldágazásba, a nyuszifészek-építésbe, a tojásfestésbe, miközben azt is megtudják, miért tartanak sokan böjtöt a húsvét előtti negyven napban, mit jelent az, hogy “a harangok Rómába mennek”, és mi is az az Emmausz-járás… A kedves történet megismerteti a gyerekeket a magyar húsvéti népszokások és vallási tradíciók sokaságával. A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg.

A sorozat eddig megjelent kötetei: Busó mesePünkösdi meseBetlehemi mese

TIPP: Böngészd át a legújabb nyuszis foglalkoztatókról szóló írásunkat! 25 óvodás foglalkoztató a cikkben!

Kattints tovább a legjobb húsvéti mesekönyvekért! További nyuszis mesekönyveket találsz ebben a bejegyzésünkben!

Ajánljuk továbbá: Wanda Coven: Garabonci Gréti és a húsvéti nyusziRosemarie Künzler-Behncke: Nyuszi húsvétja, Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija

Böngészős ajánlatunk: Dudás Gergely: Mackó virágos böngészője, valamint a Keress, találj, mesélj! sorozatból Sabine Cuno: Vidám Húsvét és Susanne Gernhauser: Tavasszal című könyve.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

90%
Nagyon jó

A Húsvéti mese kedves története könnyedén ismerteti meg a húsvéti népszokásokkal és hagyományokkal a gyerekeket.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény