Nyuszis mesekönyvek – 7 tavaszi könyvújdonság

Végre ébredezik a természet, helló tavasz, üdvözlünk kikelet! A nyuszik is készülődnek már, hamarosan itt a húsvét, a tojásfestés, sütés-főzés és a locsolkodás ideje. Hangolódjunk az ünnepre olvasnivalókkal is! Korábbi összeállításunkban már bemutattunk 10 menő húsvéti gyerekkönyvet, most pedig az újdonságokból válogattunk egy csokorra valót. Fókuszban a nyuszis mesekönyvek: íme 7 tavaszi könyvújdonság!

A Károlyi-kert nyuszija

 

Szerző: Turbuly Lilla

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-734-7

Korosztály: 5-8

 

 

Turbuly Lilla mesekönyve a legendás Károlyi-kerti nyúl, Karcsi történetét meséli el. A kedves, közösségi történet Horváth Ildi pazar rajzain elevenedik meg, és a könyvből az is kiderül, hogy mennyi jó dolog történhet, ha sok jó ember összefog egy cél érdekében. Olvasd el bővebb beszámolónkat is, és kukkants bele a könyvbe!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hallottatok már Karcsiról, a Károlyi-kert híres nyuszijáról, aki egy szép tavaszi napon jelent meg a Budapest közepén zöldellő parkban? Dzseni és Huba, a két kis osztálytárs gyakran töltötte itt a délutánt, hintáztak, futkároztak és néha belepancsoltak a szökőkútba is, ha Piroska, a park katonás őre éppen nem nézett oda. A sötétszürke nyuszit egy bokorban találták, és nagyon szerették volna megtartani, de egyikük sem vihette haza. Végül épült neki egy kis házikó, köré kerítés, és egy tábla is került rá URAK felirattal. A parkban időző városlakók nagyon megszerették Karcsit, a gyerekek, ha csak tehették, mindig meglátogatták őt játszótérre jövet-menet. Az Aranyvackor-díjas Turbuly Lilla meséje arról szól, hogyan tudnak egy otthon nélküli nyuszi érdekében összefogni egymással a legkülönfélébb emberek: a mindenre allergiás anyuka, a szabálytisztelő parkőr, a keresztrejtvényfejtő morózus öreg néni és a fedél nélküli ezermester. A szívhez szóló, kedves humorral megírt történetet a szintén Aranyvackor-díjas Horváth Ildi remek illusztrációi díszítik, melyeken megelevenedik a Károlyi-park varázslatos világa.

Budapesten játszódik továbbá Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni című meseregénye is. Érdekelhet még Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

A kötet illusztrátorától, Horváth Ilditől ajánljuk továbbá az Irány észak! című vidám, kalandos mesekönyvet is. 

Nyuszi húsvétja

Szerzők: Rosemarie Künzler-Behncke

Illusztráció: Ana Weller

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-093-8

Korosztály: 1-3

 

A Nyuszi húsvétja egy strapabíró, kemény lapos, bájos lapozókönyv,  amelyben szép rajzok, vidám böngészhető részletek, egy kedves történet, és sok-sok színes tojás várja az apróságokat. Bővebben itt írtunk róla, alább pedig megnézheted a belapozóját.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vidám keresgélős mese kicsiknek húsvétra. A kis Nyuszó a szokottnál is jobban várja a húsvétot, mert idén először indulhat egyedül tojáselrejtő körútra! “Biztos, hogy menni fog neki?” – aggodalmaskodik Nyúlpapa, és titokban a fia nyomába ered…

Nyuszis lapozókönyvek közül ajánljuk még Katja Reider: A húsvéti meglepetés , valamint Sam Taplin: Hova bújtál, kisnyuszi? című keresgélős babakönyvet is.

A legkisebbek kedvenc meséi – Jó éjszakát, kisnyuszi

Szerző: Katja Reider

Illusztráció: Sebastien Braun

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-082-2

Korosztály: 1-3

 

Szintén a kisebbeknek ajánljuk a szuperbájos – A legkisebbek kedvenc meséi – lapozócsalád legújabb részét. A Jó éjszakát, kisnyuszi a sorozattól megszokottan az apróságok legfontosabb problémáit járja körül, és ezúttal a nap lezárásáról, az esti teendőkről és az ágyba bújásról szól. Bővebben itt olvashatsz róla.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legkisebbek kedvenc meséi a Scolar új sorozata, melyben a tipegő apróságok legfontosabb problémáit járja körül a szerzőpáros – a történeteket a bájos illusztrációk teszik igazán szerethetővé. Kisnyuszi annyira belemerül a játékba, hogy nincs kedve hazamenni, megfürdeni, vacsorázni, fogat mosni, és legfőképpen elaludni. Ráadásul ki vigyáz rá a sötétben, ha mama és papa is alszik? Bájos mese, mely segíti szülő és gyermek esti elválását, oldja az éjszakával kapcsolatos szorongásokat.

A legkisebbek kedvenc meséi-sorozatról bővebben is olvashatsz ebben a bejegyzésünkben. További kötetek: Megvigasztallak, kismedvém!Szeretlek, kisegérkém, Testvéred lesz, kisveréb

Ha pedig esti elalváshoz keresel könyveket, érdemes elolvasnod az elalvást segítő mesekönyvekről szóló írásunkat. Érdekelhet még Cheryl Klein – Katy Beebe: Szép álmokat, Viharkocsik!

Garabonci Gréti és a húsvéti nyuszi

 

Szerző: Wanda Coven

Kiadó: Naphegy Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-476-044-3

Korosztály: 6-10

 

 

 

A vicces és bájos Garabonci Gréti-sorozat a kisiskolások nagy kedvence, kíváló választás lehet kezdő olvasóknak. Nagy betűk, könnyen olvasható szöveg, sok-sok vidám kép és szórakoztató történetek várják a sorozatban őket. Garabonci Gréti első ránézésre olyan, mint egy átlagos nyolcéves, ám egy valamiben mégis különbözik: ő ugyanis tud varázsolni! Ebben a részben Grétit nagy megtiszteltetés éri, ő viheti haza a húsvéti szünetre Mankát, az igazgató úr nyusziját. Ám ahogy az lenni szokott, a kalamajka most sem maradhat el. Minden a tojások festésekor kezdődött el…

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az osztályban Garabonci Grétit éri az a szerencse, hogy hazaviheti az iskolaigazgató úr nyusziját a húsvéti szünetre. Megígéri, hogy nagyon fog rá vigyázni. De azután, mint ahogy az már máskor is előfordult, megszeg egy fontos szabályt. Ezúttal egy nyúltartási szabályt. Kétségbeesetten próbál a varázsereje segítségével gyors megoldásra jutni, de ezúttal is bebizonyosodik: a legfontosabb az őszinteség. Bűbájos sorozat kis olvasóknak! Könnyen olvasható szöveg és rengeteg kép: a Garabonci Gréti sorozat kiváló a kezdő olvasóknak.

A könyvről bővebben is olvashatsz ebben a bejegyzésünkben. A sorozatból ajánljuk még: Garabonci Gréti táborba megy, Garabonci Gréti táncra perdül. Ajánljuk továbbá Ulrike Rylance: Bors Bori – Kémek a strandon és Kirándul az osztály című ifjúsági könyveket is.

5 perces húsvéti történetek

 

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-668-2

Korosztály: 3-6

 

 

 

 

Disney hercegnők, Zootropolis, Verdák, Jégvarázs... Parádés összeállítás, ugye? Az 5 perces húsvéti történetek kedvenc mesehőseikkel, gyönyörű illusztrációval és hat rövid, vidám történettel varázsolja el a kisovisokat. Disney-mesék a tavasz és a húsvét jegyében: beszéljen helyettünk a belapozó!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Itt a tavasz! Indulj húsvéti kalandra kedvenc mesehőseiddel! Ezek a könnyed történetek bármikor képesek elrepíteni téged a mesék birodalmába – akár öt perc alatt!

Kis szuperhősöknek ajánljuk a sorozatból még: 5 perces Marvel történetek, 5 perces Pókember történetek

Mackó virágos böngészője

 

Szerző: Dudás Gergely

Kiadó: Naphegy Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-476-043-6

Korosztály: 4+

 

 

 

Dudás Gergely tavaszi böngészője rendkívüli képi világával és rejtélyes fejtörőivel az egész család kedvence lehet. Ráadásul a számos színpompás feladvány között helyet kapnak a húsvéti és nyuszis feladatok is! Vidám és szórakoztató, nagyszerű szemtorna, szuper időtöltés kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. A Mackó virágos böngészőjét ebben a bejegyzésünkben bővebben is bemutattuk, alább pedig megmutatjuk a belapozóját.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mackónak már nagyon elege van a sötét, hideg télből, ezért úgy dönt, gumicsizmát húz, és elindul megkeresni a tavaszt. A Mackó virágos böngészőjében hol a pocsolyákban megbújó békákat próbáljuk megtalálni, hol a tyúkólban frissen kikelt csibét kell megkeresnünk, vagy éppen egy rügyező növényekkel teli réten kutatunk a kis szöcske után. A hosszan tartó böngészés egy szabadtéri ünnepségben végződik.
A főszereplő Mackót Dudás Gergely (művésznevén: Dudolf) a Mackó karácsonyi böngészője című kötetből ismerhettük meg. A pandás képével világhírűvé vált szerző-illusztrátor mackós böngészői és a bennük található furfangos képrejtvények eltűnt tárgyak fellelésére épülnek. Ahogy a karácsonyi, úgy a tavaszi-nyári virágos kötetben is izgalmas képrejtvények és grafikus feladványok várnak megoldásra.

A szerzőtől ajánljuk továbbá: Mackó karácsonyi böngészője

Keress, találj, mesélj! – Tavasszal

 

Szerző: Susanne Gernhauser

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-083-9

Korosztály: 3-6

 

 

A tavasz üde hangulatát idézi meg a méltán népszerű Keress, találj, mesélj! sorozat legújabb böngészője is. Vidám, részletgazdag képek, böngésznivaló feladványok – és persze a húsvéti készülődés is helyet kap a könyvben. Ismerkedj meg vele közelebbről is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Végre itt a tavasz! Az első napsugarak kicsalogatnak a kertbe, és mehetünk biciklizni a tóhoz! Nézd csak Andrist: most mindenhová a piros futóbiciklijén megy! Ezzel a vidám böngészőkönyvvel várhatják a gyerekek a tavaszt és a húsvétot.

A Keress, találj, mesélj! sorozatból ajánljuk még: Vidám húsvét, Évszakok, valamint az Erdei nagy böngésző című köteteit is – nézd meg a belapozójukat!

A tavasz jegyében ajánljuk továbbá Rotraut Susanne Berner: Tavaszi böngésző című újdonságát, valamint a  Kisnyuszi-sorozat (Kisnyuszi fürödni meg, Kisnyuszi aludni megylegújabb lapozóját – Jörg Mühle: Kisnyuszi bibis lesz – is.

Böngészd át a Nyuszi TOP 10 című húsvéti gyerekkönyvekről szóló írásunkat is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.