Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija

Hallottál már Karcsiról, a Károlyi-kert legendás nyuszijáról? Találkoztál te is vele, ismered a történetét? Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy apró nyúlgyerek, aki egy tavaszi napon (nem sokkal húsvét után) rejtélyesen felbukkant egy fővárosi parkban. Mindenki azonnal megkedvelte a szürke tapsifülest, a kert munkatársai összefogtak, a fenntartó rábólintott, és a gyerekek legnagyobb örömére ott maradhatott a Károlyi-kertben. A látogatók évekig örülhettek Karcsi jelenlétének, ma pedig egy szobor állít neki emléket. Turbuly Lilla fogta a népszerű nyúl történetét, és egy vidám mesét szőtt belőle. Így született meg A Károlyi kert nyuszija – ugye érdekel a történet?

A Károlyi-kert nyuszija

 

Szerző: Turbuly Lilla

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-734-7

Korosztály: 6-10

 

 

Egy szép tavaszi napon kezdődött minden… De várjunk csak! Mielőtt belecsapnánk a közepébe, bemutatom a szereplőket. Karcsit már ismeritek, de ott volt a parkban Huba, a kissé nyúlszívű kisfiú, akinek mindig különös szerep jut a nyuszitalálásban. Aztán az anyukája, a mindenre allergiás (jobb félni, mint megijedni!), mindig óvatos Torpedóné, Emőke. A park állandó látogatója még Rudi, a csupaszív hajléktalan, aki nem mellesleg egy nejlonszatyorban (hordozható kiskert, voila) hordozza a paradicsompalántáit. 

Aztán ott van a kotnyeles Sass néni is, akinek mindenről van egy summás véleménye, és legszívesebben keresztrejtvényt fejteget a padon – na meg a vizslája, Kund, a munkanélküli vadászkutya. Jaj igen, és ott van a minden lében kanál kislány, a copfos Dzseni is, Huba osztálytársa, akinek szintén fontos szerep jut a könyvben. De ne feledkezünk meg Piroskáról, a kert marcona gondozójáról sem. Piroska figyelmét nem kerüli el semmi, Piroska mindig résen van, tud és lát mindent. Betéve ismeri a kert szabályzatát, és nem tér el attól egy betűnyit sem.

De visszatéve arra a madárfüttyös tavaszi délelőttre, amikor Sass néni épp a padon fejtegetett, Dzseni hintázott, Rudi a palántáját locsolgatta – egyszer csak áááááááá egy hangos sikítás rázta fel a Károlyi-kertet. Huba volt az, és esküdni mert volna rá, hogy egy nyúlárnyék suhant el mellette. Szellemnyúl lenne?!? Vagy talán csak képzelődött? Hamarosan kiderült, hogy nem. Egy fehérgalléros, világosszürke bundás szőrpamacs, akarom mondani nyúlgyerek bújt meg a kertben. Pont olyan rejtélyesen került oda, ahogy Karcsi is anno, a kilétét nem ismerte senki sem. Piroska már ideiglenesen – önkormányzati döntésig – be is vitte a kerti leltárba – a vendég rovatba, természetesen.

Nyúl: egy darab, kicsi, fehér, selymes, piros szemekkel.

Hogy ki az a Karcsi? Elérkeztünk hát a belga óriás történetéhez. Karcsi évekkel korábban, egy tavaszi napon került a Károlyi-kertbe. A hüppögő Huba épp Sass néni gyógybonbonját majszolgatta (a néninél mindig volt mindenféle cukorka vészhelyzetekre), amit vigasztalásként kapott tőle – na meg hogy legyen végre csendben -, mert valami megcsípte. Dzseni pedig, hogy kieszközöljön magának is egy cukorkát, bebújt a bokrok közé, hátha megcsípi őt is egy szúnyog, vagy valami hasonló, de helyette egy sokkal szuperebb dolog történt vele: rábukkant egy kis tapsifülesre!

Nyomban ott termett Sass néni és a felelőtlen emberekről szónokolt, majd Rudi is, akinek egészen más (nyúlpaprikás tejfölösen, nokedlivel) járt a fejében, na meg Kund, akiben hasonlóan bűnös gondolatok kavarogtak. De hamarosan megjelent Piroska is, a kert éber őre.

Milyen különös tényállás! Egy nyúl a kertben! Lássuk csak, mit mond erre a szabályzat!

De a szabályzat erről semmit nem mondott. Fel kell hívni az állatvédőket! okvetetlenkedett Sass néni, Talán nem fér el a nyuszi egy ekkora kertben? méltatlankodott Rudi. Majd mi gondoskodunk róla! csatlakoztak hozzá Dzseni és Huba is lelkesen. Piroska kijelentette, hogy erről a hivatalnak kell döntenie, de addig is biztonságban kell eltöltenie a nyúlnak az éjszakát. Na jó, de ki lesz a bébiszitter? Mivel különböző nyomós okok miatt haza senki nem vihette, Rudié lett a nemes feladat, hogy vigyázzon rá aznap este. Úgyis esőre áll, a szerszámos kamrában pont elférnek. Aznap éjjel mindenki izgatottan aludt el, és csakis az új jövevény járt az eszükben. Huba nyuszis esti mesét kért az anyukájától, Sass néni répatortát sütött, Piroska a parkfelügyeleti szabályzatot böngészte nyúl-ügyben, Dzseni izgult, hogy minden rendben van-e vele, míg Rudi…, nos Rudi vigyázott a nyuszira, és gyermekkora fenséges nyúlpapriákásáról álmodott egész este… annyira, hogy észre sem vette, hogy amíg ő a lóbőrt húzta, a nyuszi meglépett…Vajon milyen trükkel akadnak mégis a nyomára az óriási kertben? Másnap ugyanis Piroska nagyszerű hírrel érkezett: a hivatal rájuk bízta, mit kezdenek a nyúllal, ők dönthetik el, hogy megtartják-e. Szavazzunk!

Ki szavaz arra, hogy az ideiglenesen leltárba vett nyúlból állandó Károlyi-kerti nyúl legyen?

A szavazás szoros volt, az eredménye pedig ismert: a Károlyi-kertnek lett egy új lakója, immár hivatalosan! Mit gondolsz, ki voksolt mellette, és ki ellene? Már csak azt kellett eldönteniük, hogyan hívják. Hiszed, vagy sem, a nyúl végül – határozott fülbillentéssel – maga választotta ki a nevét: Károly. Így iktatták hát be a kert leltári könyvébe. Kíváncsi vagy, hogyan sikerült Karcsinak beilleszkednie? Milyen lett a lakhelye, és miért került rá az Urak felirat? Belegondoltál már, hogy olykor a belvárosi nyulaknak is fogyókúrázniuk kell? A könyvből kiderül mindez, sőt arra is fény derül, hogy mennyi örömet hozhat egy apró tapsifüles az emberek életébe. Hiszen nyitottsággal, és egy kis összefogással annyi jó dolog megtörténhet!

Karcsi évekig örömet okozott a gyerekeknek, a Károlyi-kert igazi kis sztárnyuszija lett. Igaz, ma már nincs közöttünk, de a hagyományok folytatódtak, és a helyét most egy másik nyuszi, Zebulon tölti be. Emlékszel arra a fehér galléros, szürke szőrpamacsra a bejegyzés elején…?

Ha nem hiszitek, járjatok utána, és nézzétek meg ti is!

Turbuly Lilla mesekönyve egy igazán kedves és vidám történetet tartogat a gyerekeknek, amit Horváth Ildi nagyszerű rajzai tesznek még kellemesebbé. A Károlyi-kert nyuszija nemcsak Karcsi történetét meséli el, de azt is megmutatja, hogy mi történik, ha sok jó ember összefog egy jó cél érdekében.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hallottatok már Karcsiról, a Károlyi-kert híres nyuszijáról, aki egy szép tavaszi napon jelent meg a Budapest közepén zöldellő parkban? Dzseni és Huba, a két kis osztálytárs gyakran töltötte itt a délutánt, hintáztak, futkároztak és néha belepancsoltak a szökőkútba is, ha Piroska, a park katonás őre éppen nem nézett oda. A sötétszürke nyuszit egy bokorban találták, és nagyon szerették volna megtartani, de egyikük sem vihette haza. Végül épült neki egy kis házikó, köré kerítés, és egy tábla is került rá URAK felirattal. A parkban időző városlakók nagyon megszerették Karcsit, a gyerekek, ha csak tehették, mindig meglátogatták őt játszótérre jövet-menet. Az Aranyvackor-díjas Turbuly Lilla meséje arról szól, hogyan tudnak egy otthon nélküli nyuszi érdekében összefogni egymással a legkülönfélébb emberek: a mindenre allergiás anyuka, a szabálytisztelő parkőr, a keresztrejtvényfejtő morózus öreg néni és a fedél nélküli ezermester. A szívhez szóló, kedves humorral megírt történetet a szintén Aranyvackor-díjas Horváth Ildi remek illusztrációi díszítik, melyeken megelevenedik a Károlyi-park varázslatos világa.

Ajánljuk továbbá Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös nénivalamint Horváth Ildi: Irány, észak! című meseregényét is. További húsvéti mesekönyvekért kattints ide, ebben a bejegyzésben pedig nyuszis könyvújdonságokat találsz.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

87%

Vidám, kedves történet Karcsiról, a Károlyi-kert legendás nyuszijáról. Pazar illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató