Babaróka ajándéka

Nemrég jelent meg, és mi azonnal beleszerettünk a Babaróka ajándékába. „Mint valami jótékony burok, úgy vesz körül minket ez a mesekönyv. Amikor ebből mesélünk, akkor minden a helyén van, akkor minden jó.“ – olvasható a könyvajánlójában, és pontosan kifejezi, amit én is éreztem, mikor először felolvastam belőle a kislányomnak. Nagyon kedves mesekönyvünkké vált, azonnal bekerült az esti toplistába.

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Egri Mónika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-347-9

Korosztály: 3-6

 

 

Babaróka ajándéka: könnyű vele azonosulni

Szinte minden fejezetével tudunk azonosulni, mert olyan élethelyzetekről szól, amiben mi magunk is járunk, olyan szereplőkkel, akikkel az életben mi is találkozunk, szomszéd néni, óvónéni, doktorbácsi, első barát. Ráadásul minden szereplő gyerek-kedvenc figura, szuper fantáziával és vizuális képpel megálmodva – sétáló sárga-piros tulipán, Cicanéni, paradicsommadár, a híres orvos örvös medve stb.

Babarókával nagyon könnyű azonosulni (sőt elárulom, Mamarókával is). A könyv első részei például arról szólnak, hogy anyának sajnos dolgoznia kell, és Babarókára a szomszédnéni, Cicanéni vigyáz. Babaróka jól viselkedett, de nem érezte igazán jól magát, mert unatkozott Cicanéni mellett. Jobb megoldást kell találniuk, eljött az ideje a Kölyökőrzőnek. Babaróka sokat hallott már a Kölyökőrzőről, de eleinte kicsit félt és egyedül érezte magát az ismeretlen helyen. Azonban mindenki nagyon kedves volt vele és hamarosan barátra is talált.  

A sétáló tulipán fölemelte, magához ölelte hosszú, zöld leveleivel, ringatta-ringatta, közben sárga-piros virághangon énekelt neki (…). Rámosolygott. Senki nem tud olyan szépen mosolyogni, mint egy sárga-piros tulipán. 

Nos mi is pont készülünk az óvodára, és ez a mese is lehetőséget kínál, hogy érintsük a dolgokat, beszélgessünk erről a ránk váró új helyzetről. Nemcsak propagálni a dolgokat, hogy milyen nagy lány már és hogy az óvoda wow, mennyire szuper, hanem annak a lelki dolgairól is beszélgetni. Hogy megértse, miért van rá szükség, felkészüljön, hogy az teljesen rendben van, ha kicsit félünk, hogy először talán furcsa lesz egy idegen helyen anya nélkül, de biztosan velünk is mindenki kedves lesz és hamar lesznek ott igazi jó barátok.

Kedvenc fejezetem még, amikor Babarókát elveszti az anyukája – ööö, vagyis fordítva. Tetszik, hogy Babaróka szemével látatja a dolgokat: hogy mi volt az az érdekesség, ami után ment, amikor rájött, hogy nincs ott az anyukája. Elveszett a óriási a tömegben, mindenki magasabb volt nála és egyszer csak nagyon fáradt lett és elsírta magát. Könnyedén és nagyon jól szemlélteti, hogy mit élhet át Babaróka, de valahogy mégsem annyira ijesztő az egész és nemcsak a pozitív végkifejlet miatt. Mert bizony nálunk is aktuális téma még az elkószálás. Bizony még most is sokszor megesik, hogy a kislányom otthagy úton-játszón-üzletben-útfélen, és a forgatókönyv ugyanaz: hú azt meg kell nézni-csinálni-nem érek rá-majd én tudom-akarom. Aztán jön az ijedtség, hogy „anya elhagyott“, a megkönnyebbülés, hogy mégsem, majd a fogadkozás, hogy többet ilyen nem fordul elő. Na és ott van a “Babaróka bal lábal kel” fejezet! A dackorszakos, földrevetős, neeeeeeeeem, de! rész. Hát igen, mindannyiunknak vannak ilyen napjai, nálunk földre vetés szerencsére még nem volt, de bizonyos napokon állandó vendégünk Nem és De Úr. És olyan jó, hogy a könyv megmutatja, hogy bizony anyának sem mindig végtelen a türelme és hogy felidézi, mennyire is jó és megnyugtató ilyenkor a biztonságos mamaölelés (mindkettőnk számára). A könyvben Babarókával sok minden történik még. Egyszer szegényke beteg lesz, és el kell mennie a doktorbácsihoz, akitől tart, mert legutóbb kellemetlen találkozás volt. Se aztán rájön, hogy mégsem annyira ijesztő dolog. Sőt, egyszer az is megesett, hogy Mamaróka nem érezte jól magát, neki kellett ágyban maradnia. 

Kedvelt fejezetünk az is, mikor Babaróka barátjának, a Kiscicának szülinapja lesz, és olyan ajándékot kap, amiért az egész óvoda irigyli, egy igazi uhu bagoly mindenkit elvisz egy köre repülni! Ezt Babaróka és Kiscica együtt próbálja ki. Aztán ennyi kaland után egy nap eljön Babaróka születésnapja is. Felköszöntik az ovistársai és nem is gondolta volna, hogy ennyien szeretik. Babaróka boldog, mert nemcsak kap, hanem ő is adhat ajándékot a barátainak: egy nagyon finom és nem mellesleg egészséges tortát készít az anyukájával. Na és mi más is lenne a könyv címadója mint az a fejezet, ami a Nagy Napról szól, amire minden kicsi egész évben vágykozva vár.

Miért szeretjük?

A Babaróka ajándéka tényleg nagyon szerethető meséskönyv. Tetszik, hogy hétköznapi élethelyzeteket meséli el, gyerek-kedvenc állatfigurákkal, de mégis az életből ismerős szereplőkkel és élethelyzetekkel. Szép és meleg hangulatú könyv, ami mindig megnyugtató megoldást hoz, ezt meséélve helyére kerülnek benne mindennapi fontos dolgaink.

A meséket olvasva egy nagyon kedves világba csöppenünk, amihez remekül illik Egri Mónika illusztrációja. Gyönyörű dolgokat képzelhetünk el (sétáló tulipán) ami serkenti a gyerek fantáziáját. Én először a „megfáradt paradicsommadáron“ mosolyodtam el, aki lankadtan húzta faroktollait a földön, aztán a „sétáló tulipánnál“ már éreztem, hogy nagyon jó helyen járok, majd a „egy termetes víziló közeledett mindenféle ínyencségekkel megrakott tálcával, a fejét ellepték a fókák, a karjába kismajom kapaszkodott, a hátán apró menyét sivalkodott“ résznél estem menthetetlenül bele Kiss Judit Ágnes mesekönyvébe.

Ha kíváncsi vagy a könyvre közelebbről is, nézd meg belapozós videónkat ezen a linken. A sorozat második kötete Babaróka kertje címmel jelent meg, amibe szintén belenézhetsz erre a linkre kattintva.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

97%
Kíváló

A Babaróka ajándéka az utóbbi idők egyik legjobban sikerült mesekönyve 3-5 éveseknek, amelybe azonnal beleszerettünk.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató