Ovis olvasnivalók (5. rész): újabb 17 elragadó könyvújdonság

Jöhet a folytatás? Az apróságok könyvcsemegéi és az ovis olvasnivalók első és második része után most ismét a 3-6 éves korosztálynak válogattunk az újdonságokból. Lássuk a medvét, íme a legfrissebb óvodás könyvválogatás!

Nincs mitől félni!

 

Szerző: Stefanie Dahle

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-027-4

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Álomszép erdei történet varázslatos illusztrációkkal. Brúnó mackó nagyon szeretne bátor lenni, de sajnos borzasztóan retteg a pókoktól és a kísértetektől. Ezért aztán legjobb barátjával, Bundással, a kis bűzös borzzal elhatározzák, útnak indulnak – hogy Brúnónak legyen alkalma gyakorolni a bátorságot… Útjuk egyenesen a Méhmező mögött található, elhagyatott boszorkánylakhoz vezet. Juj, de hisz ott kísértetek tanyáznak! És valóban, a házban egy hatalmas üstben furcsa kotyvalék rotyog a tűzön… – Van itt valaki? – kérdezi bátortalanul Brúnó mackó. Persze, hogy van! Fülöpnek, a nyuszinak sürgősen segítségre van szüksége. És a barátok – hupsz – máris egy fergeteges varázskaland kellős közepén találják magukat.

TIPP: Érzelmekről gyerekeknek: fókuszban az érzelemkezelést segítő gyerekkönyvek

Ajánljuk továbbá Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős című mesekönyvét is.

Matyi tigrissel álmodik

 

Szerző: Bendl Vera

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-051-6

Korosztály: 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Matyi legjobban a tigrisektől fél. Erre mi történik? Este lefekvéskor ráugrik valami nagy, puha és szőrös dolog. Egy tigris! Nem túl nagy, akkora, mint az óvodás Matyi, de mégiscsak tigris! Nem kell hozzá sok idő, hogy az örökmozgó kölyöktigris az örök gondolkodó Matyi legjobb barátjává váljék. Bendl Vera egyszerre nagyon egyszerű és mégis egészen varázslatos meséiben – Szimonidesz Hajnalka szintén varázslatos rajzaival – Matyi megment egy poloskát, vitatkozik a Jóistennel, lekési az esőt, és szeretné tudni, hogy pontosan mennyi is egy pillanat. És Matyi, na meg a tigris, fára másznak, bújócskáznak, játszanak, hógolyóznak, sétálnak, fagyiznak, örülnek és szomorkodnak – úgy, ahogy csak a kisgyerekek tudnak.

Érdekelhet még: Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén

A világ legdrágább kincse

 

Szerző: Andrea Schütze

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-407-3

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kincsvadászat… milyen izgalmas! – gondolja Mono, a kis majomkölyök, és útnak indul, hogy megkeresse édesanyja számára a világ legdrágább kincsét. De hogy néz ki egyáltalán egy ilyen kincs, és hol található? Szívmelengető mese a szeretetről és arról, hogy a világ legdrágább kincse ezerszer értékesebb a világ minden aranyánál.

Érdekelhet még a legjobb anyukás mesekönyvekről szóló összeállítsunk is!

Piszke papa meséi

 

Szerző: Egressy Zoltán

Illusztrátor: Láng Anna

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-025-0

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egressy Zoltán gyerekkönyve az állatmesék hagyományait – Ezópust, La Fontaine-t – követi bölcsen. Tíz állat, tíz kedves, okosan tanító, elgondolkodtató történet és megannyi meséléssel töltött közös perc.

Nyúl Péter adventi kalendáriuma

 

Szerző: Beatrix Potter

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-976-1

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Péter előre örül a karácsonynak. Itt az ideje a hónyúl építésnek, az ünnepi illatoknak, a finom csemegéknek és az ajándékcsomagolásnak – Péter szerint a december a legizgalmasabb, legszebb része az évnek.
Ez a szívmelengetően szép kötet alkalmat ad arra, hogy családi vagy baráti találkozások idején meseolvasással és vidám kézműveskedéssel töltsük együtt az adventi várakozást. A Beatrix Potter hangulatát idéző csodás mesét Szabó T Anna fordította.

Kisfóka és a többiek

 

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Babarcsi Gabi

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-580-854-8

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kertész Erzsi ezúttal a legkisebbeknek mesél – kisállatokról, akik pontosan olyanok, mint a gyerekek. A 25 rövid, vicces mese mindegyikéhez játékötletet is írt a szerző, így az olvasók valóban játszótársként csatlakozhatnak Kisfókához és a többiekhez!
“Kertész Erzsi mesekönyvének szereplői pont olyanok, mint az igazi gyerekek: Kisfóka cuki, Kisszarvas csibész, Kisviharfelhő szeretne az apukájára hasonlítani, Kisbálna lusta, Kispelikán szereti néha bosszantani a mamáját…
A népszerű író-pszichológus minden történet végén játékos feladatot is ad kis olvasóinak, akik így még könnyebben tudnak a mesebeli gyerekhősökkel azonosulni. Miközben jót mulatunk Kisfókáék kalandjain és együtt játszunk, észrevétlenül tanulunk is egymás elfogadásáról, megértéséről és a szeretetről. Szívből ajánlom ezt a mesekönyvet minden szülőnek és cuki, csibész, kíváncsi, lusta, szemtelen, ábrándozó, akaratos, félős vagy bátor gyereknek.” (Berg Judit)

Mese a mindenről, a semmiről és más furcsa mesék

 

Szerző: Tóth Gyula Gábor

Illusztrátor: Nagy Norbert

Kiadó: Csimota Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-564-986-8

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

– MÉÉÉG!
– Légyszi, még egyet!
– Na, jó! Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy… Semmi. Ebben a Semmiben SEMMI sem volt. Így nem is tudok miről mesélni. Itt a vége, fuss el véle!

Így születtek meg a könyvben olvasható történetek, villanyoltás utáni mesékként. Ezek a ráadás mesék, rövidek, viccesek, olyanok, amikre nem számítunk, mégis varázslatos pillanatokat teremtenek egy sűrű nap után, amikor együtt lehet beszélgetni, közösen álmodozni és nevetve álomba merülni.

Izgalmas lehet még: David Grossman: Zsiráf, és irány az ágy!

Annabé – Mesés történetek egy óvodás kislány életéből

 

Szerző: Kiss Ottó

Illusztrátor: Maros Krisztina

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-436-3

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Annabé éppen olyan, mint te. Vagy mint a szomszéd kislány. Vagy mint a barátod az óvodában. Hároméves. Szereti a plüssmajmokat, a biciklizést, a barátnőit, és persze Gábort, aki végre szóba áll vele. Annabének van apukája és anyukája, szép szobája, és a szobája falán egy csodálatos festmény, melyen keresztül egy víz alatti világba jut, ahol tátogva kell beszélni és úszva közlekedni. Annabé egyszer tizenhárom katicát mentett ki a szobájából, mind az ablaküvegen jöttek-mentek. Annabé néha egészen olyan, mint bármelyik másik gyerek. De olykor csodák esnek meg vele. Lehet, hogy veled is történtek már csodák?
Kiss Ottó meséje szorosabban-lazábban kapcsolódó fejezetekből áll, melyek egy óvodás kislány életének mindennapjait és kitüntetett eseményeit mutatják be: első nap az oviban, születésnapi zsúr, utazás a nagymamához, karácsonyi készülődés. A hétköznapi események mögött azonban mindig feltárul a mágikus dimenzió: kiderül, hogy az élet tele van varázslattal…

 Vonat mesék nagykönyve

 

Szerző: Mechler Anna

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-035-9

Korosztály: 4-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szerintetek hány kocsiból áll a világ leghosszabb vasúti szerelvénye? Hogy lehet időben leszállni, ha nem nyílik ki egy vasúti kocsi ajtaja? Vajon a gőzösök a gyorsabbak, vagy a dízel-villamos mozdonyok? Hány méteren fut a világ legmagasabbra épített vasútvonala? Mi az a gurítódomb? És kik lehetnek azok az apró lények, akik megdézsmálják az utasok elemózsiás kosarait? Mechler Anna és Hajba László, a jól ismert szerzőpáros a gumikerekeket sínkerekekre cserélte; ezúttal a vonatok világában kalandoznak. Olvasmányos, színes és humoros könyvükben ilyen és hasonló kérdésekre keresik a válaszokat, miközben számos érdekességet elárulnak nekünk a vasútról, illetve az állomásokon zajló életről. Indulhatunk?

Ismerked meg Mechler Anna: Kerék mesék nagykönyve című kötetével is! érdekelhet még: Mechler Anna: Bernát, a mentőautó. A szerzőnőtől ajánljuk továbbá A virágtündérek titkai-sorozatot is: Bíborka és a varázsfőzetOlina és a varázsszirmok, Nadin, és a varázstégely

Főkalóz kapitány – Kalandmesék

 

Szerző: Veszpi Gyula

Illusztrátor: Mándi-Kövesdi Dóra

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-580-853-1

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A MESEPOGÁCSA könyvcsalád újabb kötete! Főkalóz kapitány csak egy kicsit félelmetes – inkább végtelenül vicces figura. És a hajójával esett kalandok is tele vannak meglepetésekkel: sárkányok, jedi lovagok, tündérek, egy beszélő focilabda és egy zoknibolond polip népesítik be a kötet kilenc meséjét. Mindenkinek, aki szeret nevetni! 

A Mesepogácsa-sorozatban megjelent: Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról, Szabó Imola Julianna: Rókamók és Círmacs. Előkészületben: Lackfi János: Igaz mese a Mikulásról

Klasszikus zenemesék – A négy évszak egy nap alatt

 

Illusztrátor: Jessica Courtney-Tickle

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-095-8

Korosztály: 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kalandozás a hajnali tavaszi kórustól a nyári zivataron keresztül a fagyos naplementéig. Utazz át a négy évszakon Izabellával és a kutyájával egyetlen nap alatt! Nyomd meg a hangjegyet minden oldalon, hogy Vivaldi A négy évszak című zeneműve életre keljen, majd hallgasd meg újra a dallamokat a könyv végén!

A sorozat újdonsága még: Klasszikus zenemesék: A diótörő

Ajánljuk még Dan Brown: Vad szimfónia című zenés gyerekalbumát.

A benned élő oroszlán

 

Szerzők: Rachel Brightk Jim Field

Kiadó: Scolar KId (2021)

ISBN: 978-963-509-404-2

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem kell, hogy bátor és nagy legyél az üvöltéshez! Íme az egérke példája: ő is szeretne úgy üvölteni, mint az állatok királya, csakhogy ő picike, és nem is túl bátor. Aztán mégiscsak útra kel, hogy megtanulja az üvöltés tudományát, és az útja során rájön, hogy a benne élő oroszlán mindenre képes. Bájos verses mese, csodás illusztrációkkal, melyekből a legkisebbek is bátorságot meríthetnek.

Ajánljuk még Sandra Grimm: Ne félj! Bátor mesék című kötetét is. Érdekelhet még: Vegas Peter: Félsz a sötétben? A sötét jobban fél tőled!

Csillagtallérok – Válogatás a legszebb eredeti Grimm-mesékből

 

Szerző: Dawn Casey

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-912-2

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Élt egyszer két fivér: Jacob és Wilhelm Grimm. Több mint kétszáz évvel ezelőtt jelent meg Gyermek- és családi mesék című gyűjteményük kereken kétszáz különleges történettel. A kötetben olvasható válogatás valóban az egész család számára izgalmas olvasmány. A 23 népmese nem leegyszerűsített átdolgozás, hanem az eredeti szövegek hű fordítása Perczel Enikő friss, eleven magyarításában. A kihagyhatatlan klasszikusok mellett helyet kapnak a könyvben kevésbé közismert mesék is Verena Körting színpompás, kézzel festett képeivel illusztrálva.

Mesék télre – Történetek a világ minden tájáról

 

 

Szerző: Dawn Casey

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-826-2

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kuckózzunk be a kandalló mellé ezzel a szívmelengető mesekönyvvel, és ünnepeljük együtt a tél csodáit! Fedezzük fel a fagyos tájakat, ismerjük meg a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig. A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk varázslatos könyvet alkottak, amely nemzedékek féltett kincse lesz.

Érdekelhet még: Korba Hjanal: Mesék szeretetről, barátságról – A világ minden tájárólTávol-keleti mesék – A tigrissé vált mandarin és más történetek

Tündér a barátnőm – Négy varázslatos mese

 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-445-341-3

Korosztály: 3-6 

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A tündérek világa mindig is vonzotta a gyerekeket… De mi van akkor, ha ezek a varázslatos lények éppen olyan gondokkal küzdenek, mint a hétköznapi gyerekek? Ha ügyetlenek, nem szeretnének iskolába menni vagy szemüveget hordani, esetleg egy tündéri kutyus lesz a legjobb barátjuk? Ebben a kötetben négy varázslatos mese szól a legjobb tündérbarátokról.

Ajánljuk még: 3-5-8 perces mesék tündérekről és hercegnőkrőlAnna Sarve: Bolondos hercegnők könyve

Magyarázd el nekem… Miért kell mindig köszönni?

 

Szerző: Agnes Besson

Kiadó: Geopen Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-516-073-0

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mi illik, és mi nem? Miért kell köszönni? Miért kell udvariasnak lenni? Hogyan kell viselkedni? Ebben a szépen és viccesen illusztrált könyvben sok-sok kérdésre megkapod a választ a lehajtható fülek alatt.

TIPP: James Maclaine – Miss Molly illemtaniskolája

Sára & Budapest – Egy város tele matricával

 

 

Szerző: Ema Potulníková

Kiadó: Prescogroup Publishing (2021)

ISBN: 978-807-677-028-7

Korosztály: 4-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fedezd fel Sárával Budapest szépségeit! Töltsd meg Budapest ismert zugait figurákkal, állatokkal, virágokkal és még sok más érdekességgel. Ehhez több mint 300 matrica áll rendelkezésedre! A népszerű MINIMIKI babák sorozat legújabb része egy szórakoztató matricás könyv formáját öltötte magára. A gyerekek a könyv lapjain Sára baba és barátnői, Judit és Mária kíséretében fedezhetik fel Magyarország fővárosát, Budapestet, amely a legszebb európai fővárosok egyike. A gyerekek a saját elképzeléseik alapján sokféle újrafelhasználható matricával egészíthetik ki az ismert helyszíneket. A könyv rengeteg érdekességet tartalmaz nemcsak a helyi műemlékekről és a város kedvelt zugairól, de a magyar kultúráról is.

A sorozatból még elérhető: Kate & London, Emma & Párizs, Júlia & Bécs

TIPP: Böngészd át a legjobb utazós gyerekkönyveket!

További ovis újdonságokat találsz még ebben és ebben a cikkben. A legkisebbek könyvpremiereit pedig itt és itt találod.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!