Legszebb gyerekkönyvek anyák napjára

Anyaság. Az egyik legkomplexebb és legmélyebb érzés. Gyerekként hálát, szeretetet, ragaszkodást érzünk, szülőként már azt is értjük, hogy milyen odaadással, mennyi örömmel, kimerültséggel, feltétel nélküli szeretettel és aggódással jár mindez. Ebben a bejegyzésünkben az édesanyáknak tisztelgünk. Csokorba szedtük a legkedvesebb gyerekkönyveket, amelyek róluk és végtelen szeretetükről szól. Összeállításunkba kerültek mesék a legkisebbeknek, elgondolkodtató történetek a nagyobbaknak, de találhatunk köteteket az édesanyáknak is. Íme az anyák napi könyvajánlónk!

Örökké szeretlek,

örökre ölellek,

ameddig csak élek,

a babám leszel.

Robert Munisch, Örökké szeretlek

Szeretlek, anya! Napló

 

Szerző, illusztrátor: Quentin Gréban

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-717-0

Korosztály: 5+

 

 

 

Quentin Gréban Szeretlek, anya!  című lélegzetelállító albumában, gyönyörű festmények és 31 magyar alkotó – köztük Berg Judit, Halász Judit, Boldizsár Ildikó, Csapody Kinga, Tamás Zsuzsa, Szabó T. Anna – szívmelengető és őszinte vallomása várja az olvasókat, az anyaságról és arról, hogy mit jelent nekik az édesanyjuk. Az albumhoz kapcsolódóan már a Szeretlek, anya! Napló című kötet is elérhető, amelyben a könyvből ismert festmények és inspiráló idézetek serkentenek bennünket a gondolataink leírására.

 A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy kis könyv ábrándos ötleteknek, kedves szövegeknek, bevásárlólistáknak, vagy ihletett rajzoknak… Csak rajtad múlik, mennyire egyedivé varázsolod a sajátodat. Héléne Delforge és Quentin Gréban Szeretlek, Anya! című könyve alapján

Nézd meg a Napló alapjául szolgáló Szeretlek, anya! című album belapozóját is! A szerzőtől ajánljuk még: Mi leszek ha, nagy leszek? bűbájos mesekönyvet is.

 

Örökké szeretlek

Szerző: Robert Munsch

Illusztrátor: Megyeri Annamária

Fordító: Szabó T. Anna

Kiadó: Manó Könyvek (2016)

ISBN: 978-963-403-221-2

Korosztály: 3-6

 

Hasonlóan mély gondolatokat ébreszt az olvasóban Robert Munsch: Örökké szeretlek című kötete. Elő a zsebkendővel, ezt a könyvet nem lehet meghatottság nélkül végigolvasni. Megindító mesekönyv az anyaságról, a sosem múló és feltétel nélküli szeretetről és odaadásról – egy egész életen át. A történetet Szabó T. Anna nagyszerű fordítása teszi még szívszorítóbbá. Illusztráció: Megyeri Annamária.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Robert Munsch ritmikus prózája emberek millióit érintette meg az 1986-os megjelenése óta, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy már 15 millió példányban kelt el világszerte. A titok a történet megható egyszerűségében rejlik: az anyai szeretetet és az élet körforgását sikerült megragadnia. Magyarországon Szabó T. Anna zseniális fordításában és Megyeri Annamária szívmelengető képeivel jelenik meg.

Anyukák világa

 

Szerző: Marta Gómez Mata

Illusztrátor: Carla Nazareth

Kiadó: Naphegy Kiadó (2016)

ISBN: 978-963-986-973-8

Korosztály: 6-12

 

 

Marta Gómez Mata és Carla Nazareth lélegzetelállító albuma kedves és bohókás módon, színes költői képzelőerővel mutatja be az anyukák csodálatos természetét. Az impozáns album 27 különleges édesanyáról mesél. Megismerkedhetünk többek között a meleg és megnyugtató Csokoládé anyukával, a gyengéd és támogató Bicikli anyukával, a kecses és gyors Gazella anyukával, a mindig vidám és mosolygós Coca-Cola anyukával, és az alkotói vénával megáldott Picasso anyukával is. Te melyik anyuka lennél?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Van egy anyukavilág, ahol Bicikli anyuka ölelései puha kormánnyá változnak, ahol szundítani és ahova támaszkodni lehet, ahol Eper anyuka mindig, amikor úgy alakul, elpirul a boldogságtól, és Harmonika anyuka fülbemászóan, elegánsan és vidáman játszik egészen addig, míg titokban sírva nem fakad. Egy anyukavilág, ahol Sárkány anyuka fénylő és hosszú hátgerincén, mint egy villámvasúton, lecsúsznak a gyermekei, ahol Csipkerózsika anyuka teletölti az ágyat játékokkal, könyvekkel és reggelivel teli tálcákkal, és ahol Kalóz anyuka hajósinasaival reggelenként kifosztja a hűtőt. Egy anyukavilág, ahol Sellő anyuka szeme olyan szép, mint a tengerekről verselő költők költeményei, ahol Csokoládé anyuka olyan melegséges és megnyugtató, akár egy csésze forró csokoládé, ahol Picasso anyuka kíváncsian megbámulja a világot, majd lerajzolja, és ahol Vonat anyuka a tökéletes logisztika, a precíz gépezet és erős motorok zsenije. És egy anyukákkal teli világban ők mind Hercegnő anyukák, mert midannyian hisznek a mesékben, és meggyőződésük, hogy léteznek boldogan végződő történetek.

Az anyukák világa egy kedves és nagyon szerethető album, csodásan megírt történetekkel és lélegzetelállító illusztrációkkal. A szerzőpárostól elérhető még: Nagymamák és nagypapák világa.

Akkor is szeretnél?

 

Szerző: Catherine Leblanc

Illusztrátor: Eve Tharlet

Fordító: Szabó T. Anna, Dragomán Pali

Kiadó: Manó Könyvek (2017)

ISBN: 978-963-403-306-6

Korosztály: 3-6

 

De akkor is szeretsz??? Vajon hányszor hallottuk már ezt mindannyian a kisebb nagyobb csibészségek után? Hányszor öleltük már át szorosan, és erősítettük meg a gyerekeinket abban, hogy mindennél jobban szeretjük őket, és mindig számíthatnak ránk. Catrine Leblanc elbűvölő mesekönyve az anyai szeretet végtelenségéről biztosítja kis olvasóit. Meleg és megnyugtató, átbeszélős mesekönyv. A történetben Kismackó szeretne megbizonyosodni arról, hogy bármi is történjen, bármit is tegyen, az édesanyja ugyanúgy szeretni fogja őt. A bűbájos illusztráció Eve Tharlet munkáját dicséri.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kismackót nyugtalanítja valami. Vajon mennyire szereti őt az édesanyja? Akkor is szereti, ha Kismackó rosszalkodik? Akkor is, ha valami nagy baj lesz? Igen. Az anyai szeretet mindennél erősebb, és Kismackó megtanulja, hogy ez nem fog megváltozni soha. Megható történet az anyai szeretetről és a gyermeki kíváncsiságról Szabó T. Anna és Dragomán Pali anya és fia közös fordításában.

A szerzőpáros másik bájos mesekönyvében azt firtatja Kismackó, hogy még kicsi, vagy már elég nagy-e ahhoz, hogy megtehessen különböző dolgokat. Nézd meg Elég nagy vagyok már? könyv belapozóját is!

Összeköt a szeretet

 

Szerző: Farkas Nóra

Illusztrátor: Szepesi Szűcs Barbara

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-504-6

Korosztály: 3-6

 

A soha nem múló és mindennél erősebb anyai szeretetet mutatja meg Farkas Nóra rendhagyó beszoktatós mesekönyve, az Összeköt a szeretet is. A megkapó történetben Kobak fél ott maradni az óvodában az első napon. Édesanyja elmagyarázza neki, hogy a köztük lévő kapocs örök, és valójában soha nem válnak el, még akkor sem, amikor épp nincsenek együtt. Szeretetük összekötötte őket már akkor is, amikor a pocakjában volt, amikor megszületett, és azóta is jelen van minden mozzanatban, az ölelésben, sőt még a finom dorgálásokban is. Farkas Nóra beszoktatós mesekönyvéről ebben a bejegyzésünkben olvashatsz bővebben.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hol volt Kobak, mielőtt megszületett volna? Mi az a láthatatlan madzag, ami akkor is összeköti az anyukájával, amikor éppen nincsenek együtt? Miért kell Kobaknak az óvodában maradnia, és mikor találkoznak újra? És mi vár rá ezen az ismeretlen helyen? Ezt a kedves könyvet lapozgatva és Szepesi Szűcs Barbara kedves képeit nézegetve mindent megbeszélhetünk. A történet végén játékos feladatok és kitöltendő oldalak segítik a kicsiket abban, hogy megbarátkozzanak a gondolattal, mostantól ők is óvodába járnak.

Szeretlek, kisegérkém!

 

Szerző: Katja Reider

Illusztrátor: Sebastein Braun

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-888-6

Korosztály: 1-3

 

A legkisebbeknek ajánljuk Katja Reider tündéri babalapozóját. A bűbájos történetben kisegérke minden alkalmat megragad, hogy bebiztosítsa magát, hogy egérmama mindennél jobban szereti őt. Szép, kedves és gyönyörűen illusztrált mesekönyv, kemény lapos, strapabíró kivitelben.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legkisebbek kedvenc meséi a Scolar új sorozata, melyben a tipegő apróságok legfontosabb problémáit járja körül a szerzőpáros – a történeteket a bájos illusztrációk teszik igazán szerethetővé. Egérmama és a kisegér együtt fedezik fel a világot: hallgatják a madarak énekét, leülnek a pihe-puha pázsitra. Aztán egyszer csak fekete felhők gyűlnek az égre… Kiderül, hogy mama még a vihart is szereti! De nem jobban, mint a kisegeret, mert őt szereti a világon a legjobban.

A legkisebbek kedvenc meséi sorozatban még megjelent: Megvigasztallak, kismedvém

Az én anyukám

 

Szerző: James Brown

Illusztrátor: Cally Johnson-Isaacs

Fordító: Varró Dániel

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-342-4

Korosztály: 3-6

 

Nagyszerű anyák napi könyvecske, amellyel mi is elmondhatjuk az édesanyánknak, hogy mennyire szeretjük őt. A bájos történetben vidám, kedves kis állatok mesélik el, hogy az ő anyukájuk a legszebb és a legügyesebb, és hogy csupa vidámság és boldogság vele az élet. A meseszép illusztráció Cally Johnson-Isaacs munkáját dicséri, a tortára a habot (vagy a habra a cseresznyét) pedig Varró Dani fordítása teszi fel.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lepjük meg anyut ezzel a csodálatos könyvvel! Mókásan kedves rajzok és fantasztikus fordítás Varró Dani tollából! “Csupa móka az én anyukámmal a nap, buli lesz vele holnap is ám, ami rám vár! Mert jobb szívű, szebb, ügyesebb, murisabb nincs senki az én anyukámnál!

A sorozat másik kötete Az én apukám címmel jelent meg, ide kattintva abba is belenézhetsz.

Te vagy a mindenem!

 

Szerző: Cee Biscoe

Kiadó: Alexandra Könyvesház Kft.

ISBN: 035-900-096-504-9

Korosztály: 1-3

 

 

A cukiság faktor tovább fokozódik! A Te vagy a mindenem lapozókönyv csurig van töltve szeretettel. Strapabíró, vidám lapozó, amelyben kedves állatok egy napját kísérhetjük végig édesanyjukkal. Felkeléstől az összebújós elalvásig, a nap minden mozzanata arról szól, hogy mennyire odaadóan szeretik egymást.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a bájos könyv kedves rajzaival tökéletes esti mese a legkisebbeknek, és segít megnyugodni egy kalandokkal teli nap után. Vidám állatok és kicsinyeik kísérnek végig az oldalakon, hogy végül összebújva együtt szunyókáljanak a puha paplan alatt. Hiszen együtt lenni a legjobb.

A majom mamája

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Fordító: Papp Gábor Zsigmond

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2011)

ISBN: 978-613-410-184-0

Korosztály: 2-5

 

Végezetül Julia Donaldson és Axel Scheffler szerzőpáros klasszikusát is beválogattuk az összeállításunkba. A majom mamája rímes, humoros és nagyon-nagyon szerethető mese arról, hogy a kismajom hogyan találja meg az anyukáját egy bohókás pillangó segítségével. Vidám és szerethető történet, Axel Scheffler megunhatatlan, briliáns illusztrációjával és Papp Gábor Zsigmond újabb fergeteges fordításával. A mese végén pedig oly boldogan és megkönnyebbülten lehet együtt kiáltani, hogy, MAMA!!!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Elvesztettem a mamámat! Így szólt a pillangó: – Szegény majom! Ne sírjál, segítek én a bajon.” A bohókás pillangó lelkesen keresi, ki lehet a kicsi mamája – az elefánttól a denevérig. Mulatságos rímekkel bukdácsolunk át a dzsungelen, vissza majom mama karjaiba.

A legkisebbeknek ajánljuk még: Kait Eaton: Te vagy az anyukám? című simogatós lapozókönyvét is. További anyukás kalandokért pedig Harcos Bálint: Szofi-sorozatát is ajánljuk az óvodásoknak. A linkre kattintva megnézheted a Szofi átváltozik kötet belapozóját! Érdekelhet még: Buddhizmus anyáknak – Harmóniában önmagunkkal és gyermekünkkel

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen cikkünkről sem.