Kalandra fel! Top 7 utazós könyv gyerekeknek

Itt a tavasz, nyakunkon a nyár, jönnek-mennek a bárányfelhők. Elérkezett a városfelfedezések, utazgatások és kirándulások szezonja. Számtalan izgalmas célpont csak arra vár, hogy felfedezzük, és hogy merre induljunk, csak a képzeletünk szab határt. Kedvcsinálónak most csokorba szedtük a legkedveltebb utazós gyerekkönyveket. Van köztük mesés, akad útikalauzos, közlekedéses, városi barangolós és családi kirándulós-sorozat is – és arra szólít valamennyi, hogy kalandra fel!

Mesélő Budapest

 

Szerző: Tittel Kinga

Illusztrátor: Kecskés Judit

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-615-550-170-8

Korosztály: 5+

 

 

Az összeállítást Tittel Kinga méltán népszerű városkalauzával, a Mesélő Budapesttel kezdjük. Fővárosiaknak kötelező, de az idelátogatóknak is letehetetlen. Óda Budapesthez, amely rengeteg pluszt ad a város felfedezéséhez. Megtanít nyitott szemmel járni benne, nem mellesleg felkészíthet sok váratlan kérdésre is: Mekkora a Szabadság-szobor? Ki volt Margit? Na és Erzsébet? Bemutatkozik Buda, PestÓbuda és a Margitsziget. Mesélnek hidainkfürdőink, na meg a hömpölygő Duna. A könyv egyik erőssége, hogy a város nevezetességeit történelmi dimenzióba is elhelyezi. Megszólalnak a patinás épületek, regélnek az utcák, a szobrok, a terek. Nagyon részletes és informatív útikönyv, amely rengeteg lebilincselő érdekességet és nevezetességet tartogat a gyerekeknek. A kötet látványvilága modern, a fényképek dominálnak benne, amit Kecskés Judit vidám rajzai és mintái, valamint a részletes térképek dobnak fel. Az érdekességek és plusz infók külön blokkban találhatóak, ami megkönnyíti az áttekinthetőséget. Ezt a kötetet kicsit nagyobbaknak, kilencéves kortól ajánljuk. A Mesélő Budapest részletes ajánlóját ide kattintva tudod elolvasni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod-e mi az a patina? Vajon kik voltak a huszárok? Sejted, mi volt valaha a körút és a Vígszínház helyén? Hallottál már a hídmesterekről és arról, hogy mi a feladatuk? Tudod-e ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kocka bárónak? Miért kerülte messziről Ferenc József a budapesti Operát? Gondoltad volna, hogy Európában azért épült elsőként nálunk földalatti, mert az Andrássy utat akkoriban gyönyörű fakocka
burkolat fedte, és azt nem akarták tönkretenni? Tudod-e, hogy mit rejt a Várhegy gyomra? Miért van hét tornya a Halászbástyának? Miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten? Ha mindezt, és még ennél is sokkal több érdekességet szeretnél megtudni gyönyörű fővárosunkról, akkor feltétlenül hallgasd meg, miről mesél Budapest. A Mesélő Budapest egy családi útikönyv, de akár hétköznapi közlekedés vagy épp osztálykirándulások alkalmával is élvezettel lapozgatható. Számtalan kép és térkép, érdekességek, különlegességek, fogalomtár és Ki kicsoda? teszi a kötetet még színesebbé és izgalmasabbá.

Utazik a család – Irány Dél-Baranya!

 

Szerző: Csapody Kinga

Illusztrátor: Szalma Edit

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-630-2

Korosztály: 5-10

 

 

Az Utazik a család Csapody Kinga kirándulós gyerekkönyv-sorozata, amely mostanra már hét kötettel is büszkélkedhet. Tartalmas útikalauz és élvezetes meseregény egyben, ahol egy vidám, örökmozgó családdal szeljük át az ország legizgalmasabb turisztikai célpontjait. Az utazó család öt, akarom mondani hét tagot számlál, hiszen a szülők (Tilda és Tódor), a nagylány (Zsuzska), és az ikrek (Teó és Rozi) mellett Nasi, az egyes négylábúak szerint lusta kandúr, és Tóbiás, a kutyus is velük tart. Ez utóbbi annyira, hogy a történeteket is magaTóbiás meséli el. Méghozzá kutya jól. A család krónikása ugyanis nemcsak élvezetesen mesél az utazós kalandokról, de megjegyez minden érdekességet is. Részletesen beszámol a látnivalókról, elmeséli, hogy merre jártak, és mi mindent fedeztek fel a kiránduláson. A sorozat legújabb része Dél-Baranyára, Harkály, Mohács és Siklós vidékére kalauzolja el az olvasót.

Az egész egy téli kiruccanással kezdődött… 

Aki nem volt még busójáráson annak biztosan sok újdonságot tartalmaz mindjárt az első fejezet. Egy hideg vasárnapi reggelen ugyanis a család felkerekedett, és elindult, hogy csatlakozzon a maszkos karneváli forgataghoz, hogy nagy dirrel-durral, kereplővel elűzzék a telet. A fejezetből megismerhetjük a mohácsi fesztivál menetét, a busó-legendát, de azt is megtudhatjuk például, hogy miből és hogyan készülnek a maszkok, kik azok a sokácok, vagy a félelmetes kecskepán. Pokláde! Akarom mondani pá-pá tél! Merthogy a következő kiruccanásra már nyáron kerül sor, amit Harkály népszerű termálfürdőjével indítanak. A Csobbanások és záptojások (ezt muszáj volt leírnom) fejezet nemcsak az önfeledt lubickolásról szól, hanem a gyógyvíz történetét és jótékony hatásait is megismerteti a gyerekekkel. Mindjárt nem olyan nagy baj az a fura szag, ugye? De hogy mi mindent tartogat még a baranyai kiruccanás? Egyik nap kormorán kolónia-lesre mennek, másnap izgalmas éjszakai túrára neveznek be. Eveznek a Duna mellékágán, boroznak a villányi pincesoron. Megnézik Szaporcán az Ős-Dráva Látogatóközpontot, órákat töltenek az Ormánság növény- és állatvilágát tanulmányozva, és imádják a kölmendi Fehér Gólya Múzeumot. Pláne Pipacsot, az ott telelő gólyalányt. Ellátogatnak Sátorhelyre, a Mohácsi vész történelmi helyszínére is. Sőt Szársomlyó hegyre, a Villányi-hegység legmagasabb tömbjéhez is. A számok: 1 kísérő, 130 szobor, 75 védett növényfaj és egy utolsó védett haragossikló-kolónia. Ami pedig a Siklósi Várat illeti…, nos az ország legépebben megmaradt várában mindenkinek meg volt a maga kedvence…

És akkor jött a Tenkes kapitánya,

Ő odacsap, hol sanyargatni lát,

És emiatt az ember úgy imádja,

Ezt az irtó klassz kapitányt…

A könyv végén Tóbiás összefoglalja a környék látnivalóit (ez mindegyik kötetben így van). Tippeket ad, hogy mit érdemes megnézni a térségben, és hogy hol találhatunk információkat ezekről a könyvben. A családi útinaplót Szalma Edit vidám rajzai keltik életre, és varázsolják nagyon szerethetővé a vidám kalandokat.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?” – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult. Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott meg, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal Harkány, Mohács, Siklós és a Villányi borvidékre kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva mi is belevethetjük magunkat a mohácsi busójárás forgatagába, bebarangolhatjuk a Tenkest és a Dráva mentét. Aranysakálokat hallgatunk, taposómalmot próbálunk, gólyamúzeumban járunk, kenutúrázunk, és még csomó ötletet is meríthetünk, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni a környéken. Csatlakozzatok hozzájuk, fedezzétek fel a mesékkel, majd a valóságban is Magyarország egyik legszebb részét!

A sorozat további részei: Irány Eger! Irány a Balaton!  Irány a Vlencei-tó! Irány a Dunakanyar! Irány a Tisza-tó! Irány Esztergom!

Brúnó Budapesten – Buda tornyai

 

Szerző, illusztrátor: Bartos Erika

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2018)

ISBN:978-963-415-926-1

Korosztály: 3-6

 

 

A Brúnó Budapesten-sorozatban egy kisfiú történetén keresztül ismerhetik meg a főváros nevezetességeit a kisgyerekek. Az építész-írónőtől nem idegen ez a terület, hiszen egy Pécs városát bemutató mesekönyvvel (Hoppla meséi – lásd lent), valamint két építészeti albummal (Budapest rajzban, Budapest titkai) is büszkélkedhet. A hatrészesre tervezett sorozat főhőse az óvodás Brúnó, aki a fővárosba költözött szüleivel. Az első kötet ezt az első nyarat meséli el. Miközben a szülők berendezkednek az új életükre, Brúnó a barátaival karöltve felfedezi a belső budai nevezetességeket. Bebarangolják a Várkerületet, a Gellérthegyet és Óbudát. Siklóznak, fagyiznak, játszótérre, táncházba és kiállításokra járnak, rengeteg kellemes helyet fedeznek fel, és nem mellesleg számtalan érdekességet is megtanulnak. Habár a kötet címe Buda tornyai, azért közel sem csak a magas építmények szerepelnek benne. Helyet kap minden más nevezetesség és látnivaló is, ami útjukba kerül, a hangulatos Római-parttól a Csodák Palotáján át a kellemes beülőshelyekig. A Brúnó Budapesten-sorozat a nagyovisok kisiskolások nagy kedvence lehet, hiszen színes, vidám, olvasmányos, és az ő nyelvezetükön, akár az ő kalandos hétköznapjaikról szól. A sorozat felkeltheti a gyerekek érdeklődését, segíti, hogy fogékonyak legyenek a látnivalókra. Elég nagy terjedelmű, de könnyen lehet haladni vele. Részletes és olvasmányos. Szuper, hogy rengeteg ovis tippet is ad, megemlít programokat és gyerekbarát helyszíneket is. 

A sorozat második kötetében a szünidőt az óvoda váltja fel, a tornyokat pedig Buda hegyei. Ebben a kirándulós epizódban Brúnó többek között ellátogat a Zugligeti Libegőhöz, az Apáthy-sziklához, a Tündér-sziklához és Normafára is. A harmadik részben Brúnó Pest legimpozánsabb látnivalóit fedezi fel. Országháztól Miniverzumon és Budapest Eye-on át az Operaházig. Színházak, terek, múzeumok, és szuper programok várják a gyerekeket ebben az epizódban is, közel háromszáz oldalon át!  

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod-e, hogy hány harangja van a Mátyás-templomnak, hány tornya a Halászbástyának, és milyen magas a Szabadság-szobor? Honnan származik Óbuda vagy a Rózsadomb neve? A hat kötetre tervezett Brúnó Budapesten sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit: tereket, épületeket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat. Minden kötethez Fényképes foglalkoztató füzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal. A Buda tornyai című kötetéből Buda történelmi részeit, a Várnegyedet, a Gellérthegyet és Óbudát ismerhetjük meg. Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy, az óvodások számára jól érthető történet és saját, részletgazdag rajzai segítségével kalauzolja végig a kis olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

Előkészületben: Pest fényei, Duna, Budapest környéke

Amíg utazunk

 

Szerző: Gévai Csilla

Illusztrátor: Baranyai (b) András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2013)

ISBN: 978-963-410-340-0

Korosztály: 4-8

 

Budapestnél maradva, Gévai Csilla népszerű meseregénye, a főváros, na meg a tömegközlekedés képes útikalauza, az Amíg utazunk-sorozat következik. A szereplők Doma és Panni, Apa, Anya, Nagyi és a 17 nyelven beszélő, mégis szófukar Bali bácsi. Na meg Nanuk, az inuit (eszkimó) kisfiú. És mind-mind imádják a közlekedési eszközöket! Busz, villamos, HÉV, metró, troli, libegő, kisvasút és fogaskerekű, kerékpár, léghajó, repülő – mind-mind helyet kapnak a szórakoztató sorozatban. De nemcsak egyszerűen felszállunk velük ezekre, hanem különböző útvonalakat járunk be, miközben izgalmas érdekességeket tudunk meg a közlekedésről és a járművekről. Az Amíg utazunk, a sorozat indító kötete (további részek: Amíg zötyögünk, Amíg repülünk). A történet szerint a családhoz egy inuit kisfiú látogat, akiért már a reptérre kimenni is igazi kaland a gyerekeknek. A reptéri busz mellett megismerkednek a metróvonalakkal, kiderül, hogy melyik vonal hol fut, milyen a kocsija, milyen színű, merre megy, de még azt is, hogy hogyan működnek a mozgólépcsők. Aztán Nanukkal keresztül-kasul bejárják a várost, hol gyalogosan, hol közlekedési eszközökkel – méghozzá a hiperokos és kedves, de kicsit magának való Bali bácsival karöltve. Felmennek a Gellért-hegyre, leültek a Duna-parti lépcsőre, piknikeznek a Nemzeti Múzeum kertjében. Felszállnak villamosra, gyerekvasútra, libegőre, fogaskerekűre, trolira. Kiderül, mi az a kötött pálya, és hogy mire jó az áramszedő. Meglátogatják a Gellért fürdőt, a Közlekedési Múzeumot, sőt a Földalatti Vasúti Múzeumot is, miközben mi is beleszerelmesedünk Bali bácsival a földalattiba (apropó, tudod, hogy miért hívják kéregvasútnak?). 

Gévai Csilla könyvétől ezentúl nemcsak hogy izgalmasabb lesz zötykölődni reggel a villamoson, de a városi barangoláshoz is kedvet kaphatunk. Baranyai (b) András illusztrációja szuperül visszaadja a könyv hangulatát. Részletes, szemléltető és szerethető. A könyv a szórakoztatás mellett arra is rámutat, hogy az utazással töltött idő tartalmasan is telhet. Olvasd el a szerzőnővel készült interjúnkat, amelyből többet is megtudhatsz a sorozatról és a felelős életvitel, köztük a tömegközlekedés iránti elhivatottságáról. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amíg utazunk a villamoson, a metrón, a trolin, a libegőn, a fogaskerekűn, megtudhatjuk… miért piros a metró, hogyan működik a mozgólépcső, miért a 72-es trolibusz a legjobb járat, és mennyiféle áramszedő van. Amikor pedig leszállunk, lehet sétálni a Gellért-hegyen, üldögélni a Duna-parton, piknikezni a Kamaraerdőben. Géva Csilla meséjében Baranyai b. András nagyon budapesti rajzaival újra felfedezhetjük Budapestet – együtt a gyerekekkel. Minden fejezetben találunk egy végigjárható útvonalat. Utazzunk végig ezeken, olvassuk el hozzá a meséket, és tudjunk meg sok mindent Doma, Panni és Nanuk, a kis eszkimó segítségével. Mert Budapesten nyaralni jó!

A sorozat karaktervilágával találkozhatunk a szerzőnő Most én olvasok! olvasástanulást segítő köteteiben is. Olvasd el mit írtunk a sorozatról, vagy ismerkedj meg az Amíg megváltjuk a világot című kötettel közelebbről is! Ajánljuk továbbá a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat, amelybe Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyvéről is írtunk.

Ha pedig szeretnél további közlekedési eszközökről szóló könyvekből választani, érdemes belelapoznod ezekbe a kötetekbe is: Marék Veronika-Görög Júlia: Játsszunk utazást!, Clive Gifford: Autók, vonatok, hajók és repülők, Susanne Gernhäuser: A járművek varázslatos világa, Stephan Baumann: Járművek nagy könyve, Susanne Gernhäuser: Mit csinálnak a járművek?  Susanne Gernhauser: Képes szótáram – Járművek

Pesti mese – Nagymamáknak és unokáknak

 

Szerző, illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-337-0

Korosztály: 3-6

 

 

A Pesti mese egy ötéves kislány nagyvárosi utazását meséli el. Duplán kedves történet, mert az unoka és nagymami édes együttlétéről szól. Ismerős, nosztalgikus és szívmelengető. A történetben egy csupaszív kislány látogatóba indul a nagyanyjához, Budapestre. Ő vidéken lakik, ezért a piros lifttől kezdve a sárga villamosig minden rendkívül izgalmas a számára. A mese során mi magunk is feleleveníthetjük a nagyszülős sétákat, a közös, beszélgetős időtöltéseket. Elnosztalgiázhatunk velük a Vásárcsarnokba, zötyöghetünk a villamoson, lyukaszthatunk és gyűjthetünk jegyeket, ahogyan régen. Felnézhetünk a Gellért-hegyre és a Szabadság-szoborra, átsétálhatunk velük a Szabadság-hídon. Lenézhetünk a Dunába, miközben elsoroljuk, hány országon tekeredik át hosszan… de lesz metrózás mozgólépcsővel, Állatkert kőelefánttal, és vasútállomás kicsit szomorú elválással is:

Lassan indul a vonat. Kinézek, vissza a mamára. Ő hosszan integet utánunk. Én is integetek, és azt kiabálom, hogy hamarosan jövök újra. Nem tudom, hallja-e. Majd ha hazaérünk, felhívjuk telefonon, és akkor a biztonság kedvéért újra elmondom.

A Pesti mese egy nagyon kedves, szerethető óvodás történet, amelyben végig érezhető a szerzőnő viccesen megmondós stílusa. Igazi nagymamis összebújós mesekönyv, egy életérzés-városkalauz és melegszívű történet egyben. A kötetet a szerző kedves rajzai díszítik, amelyből könnyedén felismerhetők Budapest jellegzetességei. Ajánljuk továbbá Pásztohy Panka: Pitypang a zebrán című kötetét is.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Van egy kislány, aki szeret hintázni és álmodozni otthon a kertjükben, ám nagyon
szeret a nagymamájánál is vendégeskedni a nagyvárosban. A nagymamához lift visz
fel, az ablaka előtt villamos jár, és nem patak fut az óriási ház mellett, hanem a Duna
hömpölyög. Állatkert, hidak, vasútállomás, vásárcsarnok: megannyi izgalmas helyszín, amit kézen fogva, beszélgetve végigjárnak együtt, miközben rácsodálkoznak a város apró szépségeire. Pásztohy Panka egyszerű történetei saját gyerekkori emlékeiből merítenek. Ezt a gyönyörű képeskönyvet minden nagyszülőnek és kisunokának ajánljuk, közös nézegetésre, mesélésre, sétálgatásra és beszélgetésre.

Budapestet megidéző mesekönyvek közül szeretjük még Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni című meseregényét, amellyel a Margitszigettől a Klauzál térig, Füvészkerttől a Római-partig bejárhatjuk kedvenc helyeinket. A linkre kattintva olvashatsz a kötetről bővebb ajánlót is!

Hoppla meséi – Vendégségben Pécs városában

 

Szerző, illusztrátor: Bartos Erika

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-212-3

Korosztály: 3-6

 

 

A Hoppla meséi egy vidám pécsi keringő, kedves mesekönyv és útikalauz egyben, amit azonban nemcsak városlátogatás közben élvezetes lapozgatni. Persze nagyon is meghozza a kedvet a városnézéshez. Bartos Erika meséivel és gyerekmágnes karaktereivel a legtöbb kicsi találkozott már. Imádják a vidám, színes képvilágát, a könnyedén érthető meséket, a kedves történeteket. Ugyanezt kínálja a Hoppla meséi is a gyerekeknek. Új szereplők (gólya, gyík, maci, szarvas, borz! stb.), mégis, mintha ismerősök lennének – új helyszín, mégis, mintha a miénk lenne. Ugyanaz az ismerős, kényelmes képvilágra, és ugyanolyan vidám, rövid történetekre számítsunk, mint ahogyan eddig. Ami ebben a mesekönyvben mindezek mellett szerencsés, hogy a kis korosztálynak megfelelően ez inkább mese, mint útikalauz. A prímet a kedves történet viszi, nem tolakodó a könyv városkalauz-funkciója, mégis óhatatlanul is megismerteti a legszebb látnivalókat. És milyen jó, az oda-vissza ismert mesekönyv után élőben is felismerni a helyszíneket. A könyvből ötletet meríthetünk, tippeket ad a városnézésre. Lehet spontán Pécsen sétálni, de lehet céltudatosan is felfedezni Hoppla és barátai kedvenc helyeit. (A könyv végén fotósorozat is található Pécs nevezetességeiről, ahol jelölve van, hogy melyikről hol olvashatnak a mesében.)

A történet névadó hőse Hoppla a nyuszi, akinek egyik füle fehér, a másik fekete. Barátaival, Cinivel, a kisegérrel és Mogyoróval, a mókussal meghívást kaptak Orfűre, a békák lakodalmára. A kis barátok boldogan vágnak neki az útnak. Hoppla kék autója vidáman pöfög a színes őszi erdőkön, már el is érik Pécs határát, amikor az autó füstölni és pöfékelni kezdett. Lerobbant. Szerencséjükre a cica elvállalja a javítást, de három napig tart, így – citromból limonádé – elhatározzák, hogy felfedezik Pécs városát. A városnézés alatt újdonsült barátjuk, a süni látja vendégül őket, és kalauzolja végig a városon. Sok mindenkivel megismerkednek, sok kalandban lesz részük, és nem mellesleg felfedezik a város nevezetességeit és szépségét is. Ellátogatnak múzeumokba, szobrokat, tereket fedeznek fel, de még Pécs környékét is sikerül bejárniuk. Kirándulnak, bicikliznek, csónakáznak és még repülnek is! Mit gondolsz, eljutnak végül az esküvőre?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha nem is elvarázsolt, de varázslatos városba hívogatja a gyermekeket Bartos Erika.
Aki nem hiszi, járjon utána, azaz fogja ezt a könyvet, és utána járjon egyet Pécs városában! Nem fogja megbánni. Mert ez a könyv többet ad, mint egy pécsi fotóalbum, gyönyörködtetőbb, mint egy várostérkép, mesésebb és kedvesebb, mint egy turista kézikönyv. Hoppla nyuszit, Mogyorót, a mókust, és Cinit, az egeret pécsi lakosok, a süni, a borz és a kutyus vezeti végig a városon. Azon már csodálkozni sem kell, hogy mesés utazásukat szűkebb hazámban, Orfűn fejezik be. Minden Pécsre látogató így tesz, mert a dzsámitól minden út a kemencés udvarhoz vezet. Kedves olvasó! A kisvonat előállt, tessék beszállni, indulunk!

 

Az 5 tornacsuka útinaplója

 

Szerző: Jámbor Eszter

Illusztrátor: Bősze Anita

Kiadó: Magánkiadás (2018)

ISBN: 978-615-810-299-5

Korosztály: 3+

 

Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb kirándulós célpont, hiszen a térség a tó közelségén túl rengeteg tartalmas látnivalót, programokat is kínál az arra látogatóknak. Jámbor Eszter a vidék szerelmese, helyi lakosként első kézből mesél a környék kirándulóhelyeiről könyvében. Mesekönyv, kedvcsináló és útikalauz egyben. Könyv, amit átlapozhatunk utólag, felelevenítve az élményeket, vagy amiből felkészülhetünk előre, hogy hova érdemes ellátogatnunk, és mire számítsunk majd a kirándulóhelyeken. Ami először megragadja az embert, azok a friss, élénk színek, na meg a vidám felütése a könyvnek.

Hogy kicsoda az öt tornacsuka? A tornacsukák az előszobában laknak, a nagy cipősszekrényben. A Lila anyáé, a Kék apáé a Zöldet a nagyfiú hordja, a Narancsot a kisebb és a Rózsát, azaz a rózsaszínt, a kislány koptatja.

És hova kísérhetjük el az öt tornacsukát? A könyv öt nagyszerű kirándulóhelyre kalauzolja el a gyerekeket. A család elsőként Hegyestűre, majdTihanyra és a Levendula Házba látogat el. Ezek után Salföld és az ingókövek, majd a Tapolcai-tavasbarlang, végül a Pannon Csillagda következik, Bakonybélen. És mi mindent ismerhetünk meg velük? A könyvből kiderül, mik azok a bazaltoszlopok, és mit láthatunk a kő-kiállításon. Megtudhatjuk, mi mindennel várja a Levendula Ház Látogatóközpont a gyerekeket. Kilátó, labirintus, tanösvény, de a Belső-tó partján még otthonról kuksolható ürge-figyelő kamera is van! Ellátogathatunk az ötökkel az ingókövekhez, lovaskocsikázhatunk a salföldi kőtengeren át. Csónakázhatunk a tavasbarlangban, megcsodálhatjuk a cseppköveket és ámulhatunk a világűr titkain BakonybélenA túrák során nemcsak a nevezetességeket és érdekességeket ismerhetjük meg, hanem azt is megtudhatjuk, hogy hogyan juthatunk oda el, mire számítsunk a kirándulás során, mire figyeljünk, milyen bejárni a környéket kisebb-nagyobb gyerekekkel. A fejezetek végén képeket is találhatunk, amelyek a családi túra során kerülnek bele az útinaplóba, de a saját fényképeinknek is marad hely a könyvben. 

Ha kedvenc célpontunk mellé mesélni is szeretnénk a gyerekeknek, Az 5 tornacsuka útinaplója szuper választás lehet. A kötet nagy előnye, hogy nemcsak leírja, hogy hol mi található, vagy mit lehet megnézni, hanem úgy meséli el, ahogy mi magunk is kirándulunk majd, lépésről-lépésre.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hogy kicsoda az 5 tornacsuka? Hadd mutassam be őket, szépen, sorban. Eszter: jogász, tanár és blogger, mesemondó, énekes, szakács, dietetikus, egészségügyi személyzet, fodrász, öltözködési tanácsadó, logisztikus…, azaz édesanya. Róbert: Kutató, csillagász és katasztrófa-elhárító, nyomozó, ellenőr, személyi edző, sofőr, kertész, navigátor, világutazó…, azaz édesapa. Továbbá: Nimród, Noah, Leilani, azaz a gyerekek. Mi ez? Egy újabb mesekönyv? Talán… A gyerekeknek mesekönyv, a szülőknek iránytű! Mert mindannyiunknak egy a célja: boldog gyermeket nevelni. Tartsatok velünk!

A kirándulások mellé ajánljuk továbbá a Fedezd fel a környezeted! élménygyűjtő albumot is, amelynek bővebb beszámolóját elolvashatod, ha erre a linkre kattintasz, vagy itt megnézheted a belapozóját.

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz! Nézd meg Amanda Wood – Mike Jolley: Varázslatos természet című albumát!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.