Budapest felett az ég… mókás Lámpaoltó Pöttyös nénivel

Kiss Noémi első gyerekeknek szóló regénye, a Lámpaoltó Pöttyös néni Budapest közismert helyszínein, a Kolombusz utcától a Fűvészkertig, na meg fenn a felhők felett, egy különleges nénike birodalmában játszódik. Ott él ugyanis a lámpaoltó, hegyes orrú, mindig úton Pöttyös néni. Ez a kissé hóbortos nénike felhőn ülve, piros pongyolában szeli az égboltot. De neeeem, nem boszorkány, sem nem vasorrú bába (habár az orra meg lenne hozzá). Pöttyös néni valami más. Ő felel azért, hogy éjszaka sötét legyen, ő kapcsolja le a fényt (már ha meg van a kapcsolószekrény kulcsa). De Pöttyös néni máshoz is igen ért, mégpedig a gyerekekhez. Amália és Dodó, a fővárosi ikerpár nagyszerű kalandokat élnek át vele, a felhőjén, na meg a képzelet szárnyán lovagolva. Hogy mi mindent? Mindjárt megtudhatod!

 

Lámpaoltó pöttyös néni

 

Szerző: Kiss Noémi

Illusztrátor: Nagy Norbert

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-375-2

Korosztály: 5-8

 

 

Az egész egy társasház virslialakú, csíkos tapétás gyerekszobában kezdődött, egy ikerpár, Dodó és Amália szobájában. A gyerekek egy este hiába várták a lámpaoltást, úgy nézett ki, aznap nem is lesz sötét. Dodó már épp vette is volna le a pizsamáját, amikor feltűnt az égbolton egy méltatlankodó, prüszkölő, sípoló és szitkozódó nénike. Pöttyös néni volt az, és a kapcsolószekrénye kulcsát kereste. Az ikrek lehalászták a furcsa, ám végső soron kedves szerzetet (akinek de jó is ülni az ölében!) és ezzel kezdetét vette rendhagyó barátságuk.

Hót világos ez a fránya Duna-parti város! Lassan éjfél, és szikrázik a Gellért-hegy! Olyan világos van, mint a vakablakban! Futna a boltba a városlakók a Nagymező utcán. Nem is kellett felkapcsolni a troli fényszóróját. Teljesen le vagyok lombozva. Már kiabálni sem bírok. A sikítás egyáltalán nem megy. Elment a hangom. Mindjárt szívszélütést kapok.

Hogy milyen kalandok várnak rájuk? Először is természetesen a kapcsolószekrény kulcsát kell majd felkutatniuk, miközben kiderül, egy s más. Például, hogy a síkos hátú gyerekvarangyok – különösen, ha az illetőt Gülünek hívják – elég torkosak. Hogy a Városligeti-tónál van a legjobb békaugró iskola, de dagonyázni Fóton, a gyerekváros tavában a legélvezetesebb. Aztán mi még? Hogy ha Pöttyös néni felhője szomjas lesz és inni kezd, nyeléseit még a Thököly úton is hallják… Az is, tudvalevő, hogy nagyszerű szerelőt találni a Szív utca ötben, vagy hogy a csokis és fahéjas zöld legyek fenségesek (egyeseknek). 

Ami pedig a kalandokat illeti: egyszer fent, egyszer lent… és a legjobb bennük, hogy mind itt velünk, az annyira ismerős helyszíneken játszódnak. Például amikor postaládástól, biciklistől, rollerestől, gördeszkástól szőrén-szálán eltűnik egy óvoda. Dodóék óvodája, a Bajza 44-ből. Rögtön ott az is kiderül, hogy miért tiltott zóna gyerekeknek az Epreskert. Vagy amikor közösen bicikliznek a Római-parton, ejtőznek és sajtos-tejfölös lángost esznek Pöttyös nénivel (hmm, de jó is az..!).

 

De persze a város felett is sok móka várja a gyerekeket. Például, amikor egy nap az ikrek macska és süteményszagú meghívót kapnak Gülü szülinapi bulijára. A menü csokis légy és szilva fagyi, de nem kell annyira irigykedni. Pöttyös nénihez ugyanis egy szédítően magas felhőlétra vezet fel a Margitszigetről. És mi várja őket odafent? Iszonyú rumli, macskaszag és nyávogó hadviselés. Pöttyös néni ugyanis jó pár (száz? több száz? ezer…!?!) macskával él együtt a felhők felett. Köhöm, köszönjük, legközelebb majd inkább máshol bulizzunk, oké? Úgy is tesznek, mert amikor Pöttyös néni születésnapja jön el, közösen elmennek a Füvészkertbe Viktóriához, a gyönyörű tündérrózsához, hogy ráfeküdjenek a szirmaira és üdítő álomba szenderüljenek… 

 

És a vége felé kiderül még egy nagyon fontos dolog is a Lámpaoltó Pöttyös néniből:

Nem Pöttyös néni, olyan gyerekek, akik sosem veszekednek, nem élnek sehol.

A mesekönyvet Nagy Norbert rajzai illusztrálják. Belelapoztunk, ha érdekel, itt megnézheted, milyen!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amália és Dodó ikerpár, a Kolumbusz utcában laknak. És hogy ki Pöttyös néni? Talán boszorkány, vasorrú bába? Furfangos, hóbortos öreg, aki mindig tettre készen a város felett lebeg? Bors néni vagy Csudálatos Mary távoli rokona? Egy biztos: pöttyös a pongyolája, felhőn lakik, fő foglalkozása pedig a lámpaoltás. De ért ő mindenhez, amire a gyerekek vágynak… – Dodó, Amália és Pöttyös néni csodálatos kalandokat és bonyodalmakat élnek át Budapesten, Zuglótól a Római partig, a Margitszigettől a Füvészkertig. Nem a Marson, hanem a Duna felett! Kiss Noémi (Ikeranya, Sovány angyalok) első gyerekeknek szóló regényében egy ikerpár mindennapjai elevenednek meg: egy kis varázslattal – és Nagy Norbert csodálatos illusztrációival – fűszerezve. Óvodás és kisiskolás gyerekeknek ajánljuk.

Ha kisiskolásoknak keresel további olvasnivalót, ajánljuk figyelmedbe a Petya és Tulipán és az Irány észak! mesekönyvet, továbbá Berg Judit Lengemesék-sorozatát is! Kezdő olvasók számára pedig ebben az írásunkban adunk szuper tippeket.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

70%

Humoros mesekönyv kisiskolásoknak, sok-sok fantáziadús kalanddal.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató