Mesélő Budapest: városkalauz újratöltve

Tittel Kinga könyve kiváló példa arra, hogy hogyan lehet egy városi útikalauz lebilincselő. Az első laptól az utolsóig élvezetes. Mesélő útikönyv, érdekességek gyűjteménye, történelem a zsebben. Elsőre letehetetlen, másodszorra ízlelgetős, és még tizedszerre is élvezettel böngészhető. Térképek, rejtélyek, fotók: a könyv más megvilágításba helyezi a fővárost, feltárulnak a titkok, megelevenednek az utcák, megszólalnak a műemlékek, kézzel foghatóvá válik a történelem. Bemutatkozik a Mesélő Budapest!

 

Mesélő Budapest

 

Szerző: Tittel Kinga

Illusztrátor: Kecskés Judit

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-615-550-170-8

Korosztály: 5+

 

 

A Mesélő Budapestben a főváros nevezetességeit történelmi dimenzióba helyezve ismerhetjük meg. „Város a történelemben – Történelem a városban“ egy rövid historikus összefoglalóval indul a könyv, mielőtt a fő látványosságokra – területenként és történettel, korban elhelyezve – rátérne. Ahogy a kötetben végig, a bevezető is érdekesen, és érthetően foglalja össze a lényeget. Az izgalmas tények mellett külön erőssége, hogy a tudnivalókat érdekfeszítően tálalja, logikusan építi fel, hogy miből mi következik, miért alakult úgy, illetve keletkezett – és mindezt sok kapcsolódó információval fűszerezi meg.

Meg kell tanulnunk vágyakoznunk azután, ami a miénk.

Simone Weil

A fejezetek egy idővonalon haladnak végig, ugyanakkor mindig jelölve van, hogy hol olvashatunk a témáról még bővebben. Az oldalakat és a képeket is feldobják a kis minták és motívumok, ám Kecskés Judit precíz és hangulatos látványrajzai, térképei mellett jellemzően a fotók dominálnak a könyvben. Modern képvilágú, amelyben szuperül vannak tagolva a tudnivalók. A fő mondanivaló melletti plusz információk (Tudod-e?) mindig külön blokkokban, más háttérszínnel jelennek meg. Élvezetes szemezgetni ezeket, és mindig akad közöttük új felfedezni való. De ez a tagolás a gyerekeket is segíti, hogy jobban átlássák, könnyebben befogadják az érdekességeket, és egyszerre csak annyit olvassanak el, amennyit be tudnak fogadni belőle. A könyvet továbbá idézetek színesítik, térképek segítik beazonosítani a látnivalókat, sőt Ki kicsoda? és Fogalomtár is található benne, hogy minden mozaik a helyére kerüljön a kötet legvégére.

Budapest “hivatalos” születésnapja 1873. november 17-e, akkor történt ugyanis a hivatalos egyesítés.

A történelmi kitekintő után a város legfontosabb paraméterei következnek. Megtudhatjuk a főbb adatokat és megismerhetjük a legeket. Tudod, melyik a leghosszabb híd Budapesten? És a leghosszabb út, vajon? Na és a legrégebbi épület, a legmagasabb, vagy a legkeskenyebb? De ebben a részben a város születése, elnevezése, zászlaja, címere is terítékre kerül, akárcsak a névtáblák, vagy hogy hogyan keletkeztek a mostani kerületek. Ezt már a konkrét barangolós részek követik. A következő fejezetekben területi elhelyezkedésük mentén ismerhetjük meg a látványosságokat: Buda, a Margitsziget, Pest, Óbuda, a Duna, Budapest hídjai és fürdői mind-mind egy különálló, tartalmas fejezetben vannak bemutatva.

Mi mással is kezdődhetne a barangolás, mint Buda szívével, a Várheggyel? Buda az 1400-as évek elején lett igazi királyi székhely, és Hunyadi Mátyás uralkodása alatt élte igazi virágzását. Na de mi történt addig, és mi zajlott azután a kerület életében? Egyáltalán mikor vált a királyok székhelyévé, milyen hatással volt rá a török uralom, és a világháborúk? Melyik épület hogyan élte át ezeket az időket, mikor építették, és hogyan nyerték el a mai formájukat? Helyet kap a Várhegy gyomrában lévő barlangrendszer, megtudhatjuk hogyan zajlott Mátyás király esküvője a Nagyboldogasszony-templomban (kétszer!). Mik azok az ülőfülkék, ki volt Sárkányölő Szent György, vagy mit mesél el a Mátyás- kút, és miről híres a Lánchíd Palota? Egymás után tárulnak fel a nevezetes szobrok, múzeumok, utcák, terek, templomok, patinás épületek történetei. A látnivalókat térképen – Kecskés Judit tűpontos rajzaival – elhelyezve is megszemlélhetjük, külön is kiemelve a nevezetességeket.

De ez a fejezet mesél még a Clark Ádám térről és a gyönyörű Gellért-hegyről is. Megtudhatjuk például, hogy mi rejtőzik a Gellért-hegy gyomrában, bemutatkozik a Sziklatemplom, a Citadella és a Szabadság-szobor. Azt tudtad, hogy a Szabadság-szobor kicsinyített mása volt az egyik tárgy, amit 1980-ban Farkas Bertalan magával vitt a világűrbe?

A Gellért-hegy oly kövér és életszerű, mint egy nagy tömeg tavaszi kelrózsa… És hogy áll itt évezredes konok nyugalmában a város és a magyar Élet fölött.

Móricz Zsigmond

A főváros egyik ékessége, kedvenc piknikező célpont, és a mai futók egyik kulthelye, az eredetileg Urak, majd Nyulak szigetének nevezett Margitsziget. De tudtad, hogy csak 1908-ban nyílt meg a nagyközönség számára? És azt hogy, kiről nevezték el? Persze a könyv itt is végig megy a főbb nevezetességeken, a Centenáriumi emlékműtől kezdve a Víztornyon, Vadaskerten, Művészsétányon és Japánkerten át Európa legnagyobb szökőkútjáig, a Zenélő Szökőkútig. Apropó Japánkert. Azt tudtad, hogy „Budapest Hableánya“ több, mint 60 éve ül a tó közepén? Nos, ha ő mesélni tudna…

Az öreg Buda után, a Millenniumi városfejlesztést követően fellendült pesti oldal következik hasonlóan részletes és érdekfeszítő történeteivel. A Kossuth téren, „A Nemzet főterén“ áll a világ talán legszebb parlamentje, az Országház. Jöhetnek a legek? Az épület 19 évig épült, falaiba 40 millió téglát és 40 kg aranyat használtak fel, a homlokzatát 90 szobor díszíti, és akkora, hogy a belsejében 50 db ötemeletes lakóház is elférne! De tudod, hogy miért pont ott épült, ahol, vagy kíváncsi vagy rá, miért volt annyira modern a fűtő- és szellőzőrendszere? Sőt, gondoltad volna, hogy a korát meghaladva még hűteni is lehetett? Oh, és mennyi minden történt már a Parlament erkélyén…! De nemcsak az Országháznak van mesélni valója a környéken. Neves szobrok, műemlékek, épületek és itt is rengeteg történelem… Kíváncsi vagy még további érdekességekre? Ellátogatnál például Pest legöregebb fájához, amelynek lombjai előtt zajlott le több, mint száz év történelem? Tudod, hogy melyik Budapest legnagyobb katolikus temploma? Természetesen a lenyűgöző Szent István Bazilika, amely 8500! fő befogadására is képes. Itt őrzik István király csodálatosan fennmaradt Szent Jobbját is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az építés, kisebb-nagyobb buktatókkal több, mint 50 évig tartott, és három neves építész – Hild József, Ybl Miklós, Kauser József – is dolgozott rajta.

Megoszlanak a vélemények a zsánerszobrokról. Te szereted őket? Pesten többet is fellelhetsz belőle (Békebeli rendőr, Rikkancs, Raskovics Ignác – A festő). Azt tudtad, hogy a város egyik leghíresebb cukrászdája, a Gerbeaud kiről kapta a nevet? Vagy hogy mi volt eredetileg a Grasham Palota, és mennyibe kerül ma ott, azaz a Four Seasons szállodában egy éjszaka? Pest látnivalóit sorolni is nehéz. A könyv persze hosszan mesél a Váci utcáról, a Fővám térről, bemutatkozik a Duna-Korzó, a Kálvin-tér és a Ferenciek-tere. Mesél olyan neves épületekről, mint a Központi Vásárcsarnok, a Fűvámház, azaz a Corvinus Egyetem, vagy a Közraktár, azaz a Bálna. A Szabadság-teret legtöbbször a TV-székháza miatt emlegetjük, de tudtad, hogy a tér alatt atombunker van? Itt található az Amerika Egyesült Államok nagykövetsége is, ahol mai napig láthatók a 3. emeleti vakablakok, ahol az 56-os forradalom után Mindszenty József bíboros, a katolikus egyház akkori feje menekült, és ott élt 15 évig? A Falk Miksánál Colombo szobra meg van? Ismered a Vígszínház, a Nyugati Pályaudvar történetét? Na és egyáltalán hogyan alakult ki a Nagykörút?

Tittel Kinga könyve csak mesél és mesél közel 300 oldalon át. Megszólal a gyönyörű Andrássy út, Műcsarnok, a New York Palota, a Liszt Ferenc tér, a Zeneakadémia, az Octogon, a büszke Hősök tere és a Vajdahunyadvár. Sőt futja még egy építészeti stílusokról szóló kitekintőre is. Bekukkanthatunk az Állatkertbe, és a régi Vidámpark, a mi vidámparkunk létesítményeibe (a Körhinta 1906, a Hullámvasút pedig 1922-ben épült!) is. A könyv befejező részében az Aquincum és Óbuda legszebb részei mutatkoznak be, hasonlóan érdekfeszítő részletességgel. Elénk tárulnak továbbá a Duna titkai, végig sétálhatunk Budapest hídjain, és egy külön fejezetben ünnepelhetjük Budapest patinás fürdőit is.

A Mesélő Budapesttel egy nagyon részletes, nagyon izgalmas és nagyon élvezetes kötetet tarthat az ember a kezében. Ki volt Margit? Na és Erzsébet? Melyik a leghosszabb híd? Na és a legmagasabb épület? Akkor a Földalatti most metró vagy nem metró…?  Vannak még kérdések…? Mindezeket könnyedén megválaszolhatjuk majd, a könyv végére. Jó helyen vagyunk itt, ha szeretnénk nyitott szemmel járni-kelni és meghallgatni, mit mesélnek nekünk lépten-nyomon a patinás épületek, a terek, az utcák, a műemlékek – azaz gyönyörű fővárosunk, Budapest.

Ha szeretnéd a könyvet belapozóvideónkban is megnézni, kattints tovább erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod-e mi az a patina? Vajon kik voltak a huszárok? Sejted, mi volt valaha a körút és a Vígszínház helyén? Hallottál már a hídmesterekről és arról, hogy mi a feladatuk? Tudod-e ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kocka bárónak? Miért kerülte messziről Ferenc József a budapesti Operát? Gondoltad volna, hogy Európában azért épült elsőként nálunk földalatti, mert az Andrássy utat akkoriban gyönyörű fakocka
burkolat fedte, és azt nem akarták tönkretenni? Tudod-e, hogy mit rejt a Várhegy gyomra? Miért van hét tornya a Halászbástyának? Miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten? Ha mindezt, és még ennél is sokkal több érdekességet szeretnél megtudni gyönyörű fővárosunkról, akkor feltétlenül hallgasd meg, miről mesél Budapest. A Mesélő Budapest egy családi útikönyv, de akár hétköznapi közlekedés vagy épp osztálykirándulások alkalmával is élvezettel lapozgatható. Számtalan kép és térkép, érdekességek, különlegességek, fogalomtár és Ki kicsoda? teszi a kötetet még színesebbé és izgalmasabbá.

A családi útikönyvek közül ajánljuk továbbá Jámbor Eszter: Az 5 tornacsuka útinaplója című kötetet is, ami a Balaton-felvidék legszebb kirándulóhelyeire kalauzolja el a gyerekeket. Nézd meg a könyv belapozóját! Ajánljuk továbbá Csapody Kinga Irány Dél-Baranya!, Irány a Dunakanyar! és Irány a Tisza-tó! című könyveinek belapozóját!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

97%
Nagyon jó

Tartalmas és élvezetes városkalauz, amit gyerek és felnőtt egyaránt nagyon élvezhet.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató