David Grossman: Zsiráf, és irány az ágy!

Zsiráf, és irány az ágy! Hát lehet ilyen címmel egy mesekönyvnek ellenállni? De David Grossman kötetének nemcsak a címe szellemes, hanem maguk a vidám és csavaros történetek is. A Zsiráf, és irány az ágy! 14 esti mesét tartalmaz. Mindegyik az elalvásról – vagy épp nem alvásról – álmokról, ébredésről – vagy épp nem ébredésről – szól. Központban tehát az esték, mindig egy pajkos óvodás (Ruti, Jonatán, Barnabás, Rachel és Lili), na meg a mindenben cinkos, mindent megértő nagybetűs apukák. Jaj, mert nem említettem volna? A Zsiráf, és irány az ágy! egy igazi összekacsintós apukás mesekönyv is egyben, esti mesékhez, szép álmokhoz, összebújáshoz, vagy csak úgy… Jöjjön az összefoglalónk!

 

Zsiráf, és irány az ágy!

 

Szerző: David Grossman

Illusztrátor: Henrike Wilson

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-496-4

Korosztály: 3-6

 

 

Az első kalandok főhőse Ruti, aki az egyik nap történetesen nem akart kikelni a jó meleg ágyból. Egész nap ott szeretett volna maradni a jó puha paplan alatt. Apukája beleegyezett, maradjon csak ott, amíg a többiek játszanak az oviban, mókáznak, rajzolnak, meséket hallgatnak… és persze másnap ugyanígy, harmadnap szintén, és azután, és azután… és egész héten, és egész évben, és még azon is túl. Miért is ne? Ő csak feküdjön a puha paplan alatt, amíg az ovis társai kijárják az ovit, az iskolát, amíg felnőnek, és gyerekeik lesznek. Aztán a gyerekeik is kijárják az ovit, az iskolát, és felnőnek és gyerekeik lesznek…. De várjunk csak. Jól lesz ez így? Nem fog egy kicsit túl sok dologból kimaradni a paplan melegében?

Ami pedig a következő ovis napot illeti – mert hát Ruti végül azért csak jószántából bement az óvodába – történt egy kis baleset. Otthon maradt az uzsonnás doboza. Apa megígérte, hogy hazarohan és 10 órára visszaér vele… de úgy látszik késik egy kicsit… Talán az útonálló kalózok, a farkaskutya, az oroszlán, a boszorkány, vagy az óriás tartja fel? A Ne aggódj, Ruti! egy megindító, valódi apukás-összekacsintós történet, amiből kiderül, hogy az apukákra mindenben számítani lehet. A harmadik, címadó mesében Ruti apukája egy izgő mozgó valamit hoz ki fürdés után a kék fürdőlepedőben.

A barátaim már megint küldtek egy zsiráfot Japánból! Mindennap küldnek egy zsiráfot. Mit csináljak ezzel a rengeteg zsiráffal? 

A zsiráf közben kacarászott a törülköző alatt, mint akit csiklandoznak. Hm, mintha valami nem stimmelne. Valóban zsiráf van a törülköző alatt? Nincs mit tenni, centiről centire, kezétől a lábáig, talpától a feje búbjáig meg kell bizonyosodnia arról, hogy mi lapulhat a fürdőlepedő alatt… A Zsiráf, és irány az ágy! egy nagyszerű történet az apa-lánya lefekvés előtti hancúrozásról. Ehhez hasonlóan melegszívű történeteket tartogatnak Jonatán esti kalandjai is. Tudvalevő, hogy Jonatán nagyon szeret a fotelben összebújni Brúnómacival és Bibával a kutyusával. Egyik nap aztán különös dolog történt, sorra tűntek el a család dolgai. Először Jonatán narancssárga papucsa és a sünis bögréje tűnt el, majd Brúnómacinak(!) veszett nyoma. De a rejtélyek itt korántsem értek véget. Eltűnt apa szemüvege, és anya lila sálja is. Jonatán nyomozásba kezd. Vajon sikerül kiderítenie, hogy mi áll a rejtélyek hátterében? És milyen szerepe lehet mindebben Bibának? 

Ami pedig az estéket illeti, Jonatánnak és apának van egy közös szertartásuk is. Mielőtt Jonatán lefekszik, apukája mindig a hátára veszi és kiabálva körbejárja a lakást vele:

Sózsákot vegyenek! Eladó a sózsák!

Vajon sikerül a portékáján túladnia? A Sózsákot vegyenek! egy újabb nagyszerű apukás-mókázós történet, sok kacagással, kis izgalommal, és persze szuper végkifejlettel. De Jonatánnak van egy kistestvére is, Uri, aki mindjárt kétéves. Most kezdett beszélni, de a szavaknak mindig csak az egyik felét mondja, csakis az első szótagot. A szülők nem mindig értik meg, és így sok kacagtató félreértést hoznak Urival a hétköznapok. Még szerencse, hogy a bátyja tökéletesen érti a kisöccsét, és tud tolmácsolni közte és a szülei között. De vajon mi történik, amikor Jonatán épp az igazak álmát alussza?

A következő kis hősünknek, Barnabásnak kistesója lesz, anyukája babát vár.

Kíváncsi vagyok, mi jön ki abból a nagy hasból!

Barnabás és édesapja találgatni kezdenek, hogy mi lenne a legjobb, ami kibújna. Barnabás kicsit részrehajló, első ötlete egy focilabda volt, majd egy csokimacska, aztán egy erős oroszlán jutott az eszébe… de egy cuki nyuszitesónak is nagyon örülne. De amikor belegondolt, végül mégis belátta, hogy talán az lenne a legjobb, ha embertesó bújna ki anya pocakjából… Még nem említettem, de Barnabás egy igen nagy fantáziával megáldott kisfiú. Megesik, például, hogy sétál a falon. Nos lehet, hogy mindez félálomban történik, de ő bizony még bele tud menni a szoba falán lógó képekbe is. Az egyik ilyen képen például egy hosszú vonat van, zöld mozdonnyal, a másikon egy kislány reptet egy nagy papírsárkányt, a harmadikon pedig oroszlánpapa és mama fekszenek szomorkás arccal. Amikor Barnabás beszokott lépni azokba a képbe olyan dolgokat hall és lát , amit kívülről nem. Ma este is gyönyörű vidékekre tévedt, eljutott a két oroszlánig is, akiktől viszont megtudta, hogy a kicsinyüknek nyoma veszett. Haza tudná juttatni valahogy az eltévedt kis oroszlánt? Az egyik reggel Barnabás igen elszomorodott – tulajdonképpen mérgében még az ajtóba is belerúgott – mert hát hogy lehet az, hogy ő soha sem kap levelet! Apukája azt felelte, hogy ha írna a szüleinek, biztosan válaszolnának rá. Természetesen borítékkal, bélyeggel, pecséttel, mindennel. Ami nagyszreű ötlet, de Barnabás sajnos írni még nem tudott. Hacsak… hacsak nem saját magát adja fel, és majd elmeséli azt a sok mindent személyesen. Apukájának nem kellett kétszer mondania. Hamar felcímezte a kisfiút, a homlokára még bélyeget is tett, és elindult, hogy feladja a postán, mint egy levelet. De vajon célba jut az értékes küldemény? És mit tartalmazott Barnabás levele?

Barnabás szereti az állatokat. Minden létező állatot szeret, és nem fél még az oroszlánoktól, vagy a sárkányoktól sem. Egy valamitől mégiscsak fél, a nyulaktól. Hogy miért pont, azt ne kérdezd, de Barnabás elképzelése szerint nagyon félelmetesek. Míg egy nap meg nem ismerkedett egy nagyon puha, irtó cuki szőrgombóccal, amiről utóbb kiderül, hogy nem más, mint egy nyuszika. Barnabás és a kis valami története nagyszerű mese arról, hogy legyünk nyitottak és ne higgyünk az előítéleteinknek. Bizony Barnabással is megesik, hogy időként fél éjszaka. Újabban ugyanis az álmában megjelenik egy nem túl nagy, de annál félelmetesebb kék ördög! Talán segíthet ebben apa álomcsapdája? És vajon sikerül Barnabásnak a félelmével szembenéznie? Egy másik este előkerült apa régi varázskalapja. Ez egy olyan sipka, ami bárkit áttud változtatni bármivé. Egy bibi van csak: vissza sajnos nem változtat semmit. Barnabás nem hallgat a jó szóra, sem a könyörgésre, és apukáját ufla-gufla-sufla-cufla, majommá változtatja. Méghozzá egy egészen rossz majommá. Mikor ebből elege lett, megpróbálta visszavarázsolni, de nem jött össze. Ajaj. Akkor legyen inkább farkas! Nem jó. Legyen kakas! De ha nem hagyja azonnal abba a kukorékolást, mindjárt béka lesz belőle! Jaj, ennek már sosem lesz vége? Mit gondolsz, sikerül Barnabásnak végül kigondolnia, hogy hogyan kaphatná vissza az édesapját? A Barnabás és a fekete varázskalap egy újabb vidám történet a lefekvés előtti mókázásról.

Ráchelnek van egy titkos barátnője, Hédinek hívják. Senki más nem látja, vagy hallja őt, csakis ő. Amikor vacsoráznak, neki is tesznek ki tányérokat, ha a tengerre mennek, neki is külön úszógumi dukál. Ráchel igazán össze van nőve vele. De egyszer eljött a nap, amikor Hédi hazatért a saját otthonába. A kis Ráchel este nyugtalanul feküdt az ágyában, bántotta valami. Nem tudott elaludni anélkül, hogy – ahogy eddig minden este – jó éjszakát ne kívánjon neki, méghozzá személyesen. Így hát apa és lánya az éjszaka kellős közepén felkerekednek, hogy megkeressék Hédi házát, hogy jó éjt mondhassanak. Mert erre csak az apukák képesek…

A befejező történet az oviban játszódik, és a délutáni alvásnál történik egy kis galiba. Főhőse Lili, és az ő Táti babája, akire Hanna, a csoport legkisebb kislánya is szemet vetett. Ő ugyanis nem hozott aznap magával semmi alvósat. De Táti pont megfelelne neki. Annyira, hogy el is csente Lilitől, és vissza sem akarta adni neki. Még az óvónéni is nehezen tudott közöttük igazságot tenni. De minden jó, ha a vége jó, és még jobb, ha olyan jószívű az ember csoporttársa, mint a kicsi Lili.

A Zsiráf, és irány az ágy! egy nagyon szellemes mesekötetet, színültig vidám és melegszívű történetekkel. Tökéletes, összekacsintós választás lehet az apukás estékre. A mesék Henrike Wilson humoros és bájos rajzain kelnek életre.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Veled is előfordult, hogy szerettél volna levelet kapni, de senki sem írt? Hogy inkább átváltoztál volna mindenféle vadállattá lefekvés helyett? Vagy csak te értetted, amit a kistesód mondott, senki más? Még szerencse, hogy apa mindig segít megoldani az efféle problémákat: beszél az ismerős postással, úgy tesz, mintha egy zsiráfot találna a kádban, és megkér, hogy tolmácsolj, amikor a kistesód elrejti a slusszkulcsot. David Grossman, a legnagyobb kortárs izraeli író egy-egy csavarral mindig különlegessé varázsolja az apró-cseprő kalandokat. Igazi apás mesekönyv esti felolvasásra!

Ajánljuk továbbá Günther Jakobs: A nagy állatkerti fogmosás, valamint Giles Andreae: A táncoló zsiráf című  bestseller mesekönyvét is!  Érdekelhet továbbá Farkas Nóra: Apa szeret! című bűbájos mesekötete is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

87%

Egy igazán szellemes mesekötet, tele vidám és melegszívű történetekkel. Igazi apukás mesekönyv esti felolvasokára.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató