Mechler Anna: Nadin és a varázstégely

Újabb bűbájos kötettel jelentkezett Mechler Anna gyógynövényes mesekönyvsorozata. A virágtündérek titkai egyedülálló a könyvesboltok kínálatában, ugyanis nemcsak szívmelengető tündéres történetekkel várja a gyerekeket, hanem a gyógynövények jótékony hatásaiba is beavatja őket. Az orbáncfű (Olina és a varázsszirmok), majd a bíbor kasvirág (Bíborka és a varázsfőzet) sikere után most a fekete nadálytő mutatkozik be. Nadin és a varázstégely – gyere, legyél te is a titkok részese!

Az érdeslevelűek családjába tartozó fekete nadálytő (latin… nevén Symphytum officinale) Magyarországon őshonos növény, amely mocsaras, lápos, nedves területeken él. Föld feletti részét a családra jellemző szúrós serteszőrök borítják. Hosszúkás, lándzsa alakú levelei a szár két oldalán folytatódnak. Jellegzetes kettősbogas forgó virágzattal rendelkezik., azaz a szár vége kétfelé ágazik és külön-külön bekunkorodik. Először az elágazáshoz közelebb eső, alsó bimbók nyílnak ki, majd a virágzat csúcsa felé haladva sorra nyílnak a sötét, bíborszínű, hosszúkás, hagymaszerűen kiöblösödő virágok. A virágpárta öt sziromlevél összenövéséből jött létre, ezt a fehéres, kifelé pöndörödő cimpák jelzik. A virág megporzását apró rovarok, például hangyák végzik, mivel kicsiny, háromszög alakú nyúlványok, úgynevezett torokpikkelyek szűkítik a porzókhoz vezető nyílást. A gyógyászatban húsos, fekete gyökerét csak külsőleg, például kenőcs formájában alkalmazzák ízületi és izomfájdalom, rándulás, ínhüvelygyulladás, zúzódás, véraláfutás kezelésére. Erre utal a népies forrasztófű elnevezés is.

A virágtündérek titkai 3. – Nadin, és a varázstégely

 

Szerző: Mechler Anna

Illusztrátor: Láng Anna

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-937-2

Korosztály: 3-6

 

 

Ismét eltelt egy év, újra elékezett a virágvarázslat ideje. A Tündérpalota minden lakója lázban égett, hiszen hagyományosan ilyenkor derül ki, hogy melyik tündér lesz az a szerencsés kiválasztott, amelyik egy különleges gyógynövény őrzője lehet. A csodálatos szertartást ezúttal is Herba anyó vezényli le, és a segítőnek óriási megtiszteltetésben lesz része: szabadon szállhat ki-be a palotából a rétre, új nevet kap és szürke öltözete helyett a virághoz illő, gyönyörűséges ruhát öltet. Vajon melyikük élete változik meg?

Biztosan azt gondolod, hogy a tündérek mind gyönyörűek, ügyesek és kecsesek, ugye? Pedig ők is pont olyan szerethetően esendőek, mint bármelyik embergyerek! Hiszen mindannyian különbözőek vagyunk, mindenki másban kiemelkedő, ki ebben, ki abban ügyesebb. Nos egy kedves tündérlány sem az ügyességéről volt híres. Folyton csetlett-botlott, elesett, elejtett vagy épp nekiment mindennek. Ő már csak ilyen szertelen tündér volt, a többiek sokszor élezték is rajta a nyelvüket. Aznap még a szertartásra is az utolsó pillanatban toppant be, épp amikor kiderült, hogy az idei év kiválasztott gyógynövénye a fekete nadálytő lett!

Ugye nem meglepő, hogy a forrasztófű patrónusa pont ez a kis szeleburdi tündérke lett? Hiszen a virágvarázslat sohasem téved: mindig azt választja, aki arra a leginkább érdemes. A megszeppent tündér a Nadin nevet kapta és a ruhája egyszerűségében is gyönyörű lett!

Egyszerű szabású, sötét blúza alatt egyenes vonalú, a hagymára emlékeztető szabású szoknyácskája lett, aminek a kissé kifelé kunkorodó, hullámos szegélye fehér volt. A harisnyája sötétzölddé változott, akár a pántos cipője. A szárnya szintén zöldes színben kezdett játszani, és ami a legfurcsább volt mindenki számára: dús, fekete haja ápolt fonatba csavarodott, amit a homloka fölött egy szép kis lila diadém ékesített.

Nadin hamarosan útra kelt, hogy megismerkedjen védencével. Észrevette, hogy a fekete nadálytő közelében megnyugszik, feltöltődik energiával, és a kék-zöld foltjai is halványabbak lesznek. Tehát gyógyírként hat a sérülésekre! Hamar rájött, hogy a legtöbb gyógynövénnyel ellentétben ennek nem a virágában, hanem a gyökerében van az ereje. Találékonyságának köszönhetően azt is kitalálta, hogyan nyerheti ki és viheti magával a növény jótékony hatását és készíthet krémet belőle. Ráadásul ezzel egy kislányon is segíthetett! 

De Nadin ebben a részben még egy új barátra is szert tett, és egy különleges kaland, egy pompás zenei élmény részese is lehetett. Kíváncsi vagy A virágtündérek titkaira, ugye? Ismerkedj meg vele!

Nadin és a varázstégely egy szép, melegszívű tündérmese, amely nemcsak elvarázsolja, de a gyógynövények csodálatos világába is bevezeti a gyerekeket. A kötet elragadó illusztrációit ezúttal is Láng Annának köszönhetjük.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A tündérek mind ügyesek és kecsesek – vagy mégsem? Közöttük is akad olyan, aki néha leejt és összetör valamit? Vagy akinek kék-zöld foltok csúfítják a karját, mert folyton beüti valamibe? Nadin pontosan ilyen: semmi sem úgy sikerül neki, ahogy ő szeretné. Épp ezért nagyon meglepődik, amikor őt jelöli ki a virágvarázslat, hogy a fekete nadálytő segítője legyen. Persze mindez nem véletlen; a történet végére kiderül, hogy miért is ő a legmegfelelőbb tündér erre a feladatra.
A kedves mesék amellett, hogy egy igazán szerethető tündérkét ismertetnek meg az olvasóval, sok-sok titokba is beavatják a gyerekeket a gyógynövények csodálatos világából.

A virágtündérek titkai-sorozat korábbi kötetei: Bíborka és a varázsfőzetOlina és a varázsszirmok – Olvasd el a könyvek ajánlóját!

A szerzőtől ajánljuk még: Kerék mesék nagykönyve, Bernát, a mentőautó

Érdekelhet még: Kiss Judit Ágnes: A tündérkeresztanya

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

93%
Nagyon jó

Újabb tündéri történet a gyógynövények világából. Meseszép illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény