Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok

Mechler Anna a népszerű Kerék mesék könyvek (Bernát, a mentőautó) szerzőnője, aki most egy új, és nagyon eredeti sorozatot álmodott meg – ezúttal elsősorban a kislány szíveknek. A virágtündérek titkai ugyanis igazi elbűvölő tündérmeséket tartogat számukra, és az élményt még különlegesebbé teszi, hogy a kalandokkal együtt a növények gyógyító hatásait is megismerhetik a gyerekek. A sorozatban egy csodás mesevilág nyílik meg nekik, ahol kellemes és megnyugtató hangulat várja őket, és úgy érezhetik, hogy varázsos titkok ismerői lettek. Jó olvasni, jó elmerülni benne – és azok az elragadó illusztrációk! Az Olina és a varászszirmok a sorozat első kötete, és az orbáncfű jótékony hatásai előtt tiszteleg. Felkészültél a varázslatra?

A közönséges orbáncfű (latin nevén Hypericum perforatum) nemcsak gyönyörű, hanem igazi hasznos növény is. Aranysárga színű virágairól, keresztben átellenesen álló leveleiről könnyen felismerhető ez a hazai száraz gyepeken vadon előforduló növény. Érdekessége, hogy fény felé tartva levelei lyukacsosnak látszanak, azonban a lyukaknak tűnő kis pöttyök valójában apró, átlátszó illóolajtartók. A legjelentősebb gyógynövények közé tartozik, ugyanis föld feletti részeiből fontos, kedélyzavarok kezelésére alkalmas gyógyszerek készülnek. Olajos kivonata is igen kedvező hatású, azt külsőleg, főleg bőrpanaszok kezelésére használják.

Olina és a varázsszirmok

 

Szerző: Mechler Anna

Illusztrátor: Láng Anna

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-597-8

Korosztály: 5-10

 

 

Óriási izgalom volt a Tündérpalotában: eljött a nyár első napja, a virágvarázslat ideje. A hagyományok szerint ezen a napon választják ki a legújabb virágtündért. Most derül ki, hogy melyik növény kap segítőt, és melyik tündérlány lesz a virág őrzője. Nem véletlenül volt mindenki olyan izgatott a palotában, hiszen ez egy csodálatos megtiszteltetés a tündérek számára. A kiválasztott ugyanis a szürke öltözetét hátrahagyva, színpompás ruhát ölthet, pont olyat, mint amilyen a virága. Ezenkívül szabadon járhat-kelhet a réten, hogy gondoskodhasson a védencéről. De egy dologra azonban figyelnie kell: a virágtündérek nem lesznek többé láthatatlanok az emberek számára. A szertartást ezúttal is a jóságos Herba anyó vezette le. A lányok ámulattal figyelték, ahogy meglengette a pálcáját, és elmormogta a varázsigét. Vajon kit választ ma a varázslat, és melyik növény kap pártfogót?  Egyszer csak előrajzolódott egy karcsú, sárga virág alakja: az orbáncfű az! Herba anyó ezután a szürke ruhás lányok felé intett a pálcájával, hogy kiderüljön, melyikük lesz az orbáncfű patrónusa.

Egyszer csak az egyik tündérlány szürke ruhája elszíneződött, a lábán vékony, zöld harisnya és egy zöld cipőcske formálódott, szoknyája öt sárga, szirom alakú résre hasadt. Csinos napsárga blúzának nyakrészét hosszú szálak ékesítették a végükön kicsit sötétebb sárga gömböcskékkel. A sárga együttest egy bájos kis napsárga kalap és két halványsárga szárny tette teljessé.

Wow, hiszen ez gyönyörű! Az ámulattól mindenkinek elakadt a szava. A tündérek irigységgel vegyes csodálattal nézték ahogy a társuk átalakul, de a kis tündérlány is alig hitt a szemének. Az orbáncfű kis védőjének a neve pedig a szépséges Olina lett! Olinában cikáztak az érzelmek, majd kiugrott a szíve a helyéről. Örült, megszeppent, izgatott és kíváncsi volt egyszerre. Megérdemelte ő ezt a megtiszteltetést? Alkalmas lesz a feladatra? Szerencsére Herba anyó mint mindig, most is megnyugtatta – hiszen a virágvarázslat sosem téved! – és arra bátorította, hogy mielőbb ismerje meg közelebbről is a pártfogoltját. Olina ezentúl ugyanis szabadon járhatott ki-be a palotából, egy varázslat segítségével.

Cickafarkfű, zsálya, akác, édes mézet árulj,

Tündérpalota kapuja, arra kérlek, tárulj!

A virágtündér izgatottan indult útnak, és hamar meg is találta a növényét, hiszen a rét több pontján is vidáman sárgállott az orbáncfű. Amikor közelebb ment hozzá, látta, hogy virágonként öt sárga szirom pompázik, és a középéből sárga porzók ágaskodtak az ég felé. A növény finom, balzsamos illatot árasztott, és Olina nyugodtságot érzett a közelében. Megfigyelte az illóolajtartó kelyheket is a leveleken, amikor pedig a szirmából egy picike darabot letépett és összenyomta, bíborvörös folyadék ereszkedett ki belőle. Pont ahogy tanulta! Mire mindent alaposan átnézett, már biztosan tudta, hogy ez az ő növénye! Boldog volt a közelében, és érezte, hogy a virágnak is jó az ő jelenlétére.

Olina napjai szorgalmasan teltek. Nagyon igyekezett, hogy jó virágtündér legyen. Felfedezett és megtanult mindent, figyelmesen gondoskodott a növényéről – ha szomjas volt, harmatcseppet varázsolt a tövébe, ha túl nedves volt, elvezette a vizet… De az élete más szempontból is megváltozott. Habár a színes ruhások befogadták, és sokszor beszélgettek vele, a régi társai távolságot tartottak tőle. Vajon sikerül mégis megőriznie a barátságukat? Gyakran látott embereket is a réten, és néha kíváncsian követte őket. Különösen egy kislány keltette fel a figyelmét, akit sokszor látott a réten játszani, koszorút fonni, bóbitát fújni, fára mászni… Egy nap épp őt figyelte az orbáncfű virágán ringatózva, de óvatlan volt, és a legnagyobb megdöbbenésére a kislány odafordult hozzá és farkasszemet nézett vele. Ajjaj, észrevette!

Tudtam, hogy itt vagy. Éreztem. Nagyon örülök, hogy találkoztunk! Én Zselyke vagyok!

Vajon most mit tegyen? Olina első gondolata a menekülés volt, és biztosan el is repült volna, ha nem bénul le az ijedtségtől. De aztán a kislány annyira kedves és megnyugtató volt, hogy úgy döntött, marad és megismerkedik vele. Vajon mit hoz ez a szokatlan barátság? És mit szólnak hozzá ha megtudják a többiek? Tartsa titokban, vagy elárulja valakinek? Na és Zselyke állja a szavát, nem mesél a tündérekről senkinek?

Bár nem mondták ki, de ugyanarra gondoltak: jó Zselykének és Olinának lenni, akik barátok, megoszthatják egymással a titkaikat, és bepillantást nyerhetnek egy másik világba.

Hamar kiderült, hogy a kislány valóban melegszívű, aki érzi a virágtündérek jelenlétét, és lassan igazi barátság szövődik közöttük. Sőt, egy nap Olina a lehető legnagyobb áldozatot is meghozza a kislányért. Azonban ezt nem minden virágtündér nézi jó szemmel. Vajon Herba anyó is megdorgálja érte?

Mire számíthatunk még a könyvben? Megismerkedhetünk Lellével, a lila ruhás levendulatündérrel, és a levendula áldásos hatásairól is olvashatunk. De kiderül az is, hogy mennyire megviseli a virágtündéreket, ha valaki bántja, vagy leszakítja a növényeiket. 

Egy nap Kamilla virágai is bajba kerülnek, ugyanis kártevők lepik el őket. Olina azonnal támogatja a társnőjét, és együtt indulnak útra, hogy csalánleveleket gyűjtsenek a sebekre. De szerencséjükre mások is a segítségükre sietnek… Szerinted kik lehettek azok?

Amikor pedig egy óriási vihar közeledik feléjük, és egy virágtündér veszélybe kerül, Olina azonnal a mentésére siet. Vajon sikerül véghez vinnie vakmerő tervét, és nem sodródik bajba ő is? Mit szól ehhez Herba anyó? Na és azt tudod, hogy hogyan rajzolódik az égre a szivárvány…?

Olinát számtalan izgalmas virágkaland várja a könyvben, nagyon sok mindent megtanul, bátor, segítőkész és lelkiismeretes. A mesekönyv végére mi is biztosak lehetünk abban, hogy az orbáncfűnek ennél talpraesettebb segítője nem is lehetne!

Milyen virágtündérekkel ismerkedhetünk még meg ebben a részben?

  • Lelle, a levendulatündér
  • Kamilla, a kamilla virág őrzője
  • Cinella, a citromfű tündére
  • Galatea, a galagonya tündére

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Tündérpalotában virágvarázslat zajlik. Akinek kiszínesedik a ruhája, az egy gyógynövény segítője lesz. Vajon kit ér ez a szerencse? Ki lesz az orbáncfű gondozója? Milyen feladatok várnak rá? Olina, a félszeg tündérlány kapja az új feladatot: az orbáncfű őrzője és segítője lesz. Ahogy ismerkedik a növénnyel, egyre ügyesebbé válik, és sok új dolgot tanul meg a gyógynövények titkos világáról. Vajon hogyan lehet szembeszállni a kártevőkkel? Mire jók az illatlabdák? Lehet-e barátságot kötni az emberekkel? A kötetből mindez kiderül, és a bűbájos mese mellett sok érdekes információt is megtudhatunk a gyógynövények világáról.

Az Olina és a varázsszirmok egy különleges tündérvilágba röpíti el a gyerekeket. Szép, melegszívű, és igazán hasznos mesekönyv. A történetet Láng Anna bűbájos rajzai varázsolják még szerethetőbbé.

Olvasd el a Bíborka és a varázsfőzet című mesekönyvről írt összefoglalónkat is. Érdekelhet még: Kiss Judit Ágnes: A tündérkeresztanya, Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

97%
Nagyon jó

Az Olina és a varázsszirmok egy különleges tündérvilágba röpíti el a gyerekeket. Szép, melegszívű, és igazán hasznos mesekönyv, amely a gyógynövények jótékony hatásaival is megismerteti a gyerekeket.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató