Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén

Jártál már Erdőuniverzum lombos erdejében? Megvetetted már a lábad az oroszlánfenyvesek üvöltésén is túl? Szívesen ellátogatnál a tábortűzfülű gyíkok, a kommandós pitypangok, a céklafülű kalandorjetik, vagy a melákok, trollok és táncoló koboldok világába? Akkor ez a könyvajánlónk pont neked szól. Íme Dér Adrienn (A kaszabmanó) legújabb meseregénye: Hősteki és az eltűnt holdtehén – belevágsz a kalandba?

Hősteki és az eltűnt holdtehén

 

Szerző: Dér Adrienn

Illusztrátor: Szulyovszky Sarolta

Kiadó: Bookart Kiadó (2020)

ISBN: 978-606-899-411-6

Korosztály: 3-6

 

 

Történetünk messze innen, a Gondolat-hegyeken túl, a csillámló vízzuhatag közelében, Erdőuniverzum lombos rejtekében kezdődött. Főhősünk Teki, egy odvas tölgy üregében éldegélt, és már egészen pici korában is a hőstettek éltették. Tekit te is bármikor felismerheted, ugyanis azúrkék páncélt visel – úgy tartotta, egy varázsharmat cseppent rá, még kiskorában, amikor baleset érte. Így volt, vagy sem, a páncélja nemcsak ép és csodaszép kék lett, de attól fogva sérthetetlen is. Teki mindig is arra vágyott, hogy hős legyen. Önzetlenül segített is mindenkinek: kiásta a föld alatt elbújt vakondkutyát, megkereste az ellopott dudvakenyeret, megmentette a fán rekedt hapcicát – nos, több kevesebb sikerrel… Habár kezdeti botladozásai miatt botcsinálta szuperhősnek képzelték a többiek, Teki szíve mindig a helyén volt, az álmait soha sem adta fel, és segítő kezet nyújtott mindenkinek. Mellette állt ebben legjobb barátja is, Borzi egy kefefarkú borz személyében.

Egy nap megjelent nála egy jógaorrú földimalac – Kartolíria uralkodójának legfőbb tanácsadója – hogy Erdőuniverzum bátor, zöld testű, páncélos hősét a király elé vigye. A küldetés pedig nem volt kisebb falat, mint a Kartolíria megmentése. Naná, hogy! Tekit nem kellett sokáig győzködnie, segített szívest-örömest. Sebtiben összepakoltak – Teki néhány találmányát, Borzi (sokkal) többet – és már szelték is az utat a királyi surranóhintón, egy vadiúj Levegősurranó 611-en (szériatartozék: beépített útfigyelő-mikroszkóp, szembeszélgátló üveg, sajtturmix-automata stb.). A gyorsaság kedvéért csillámzsiráfok helyett még hódfogattal is megspékelve. Majd hat cukorsüvegnyire innen…

Hat cukorsüvegnyire innen, a Mocsár-óceán alatt átvezető Borostyánlombos-barlang nyolcadik pókhálójának csapdáját kikerülve, az oroszlánfenyvesek üvöltésén is túl.

az oroszlánfenyvesek üvöltésén is túl megérkeztek Kartolíria földjére. A királyságban tökházikók, sajtkövekkel kirakott utcák és különös szerzetek várták őket. „Népünk a mesék népe“ hirdették büszkén a helyiek, és az utcákon flangáló csigaházas medvével, a vízbuborékban úszó csikóhallal, a lila jetivel vagy a távcsőszemű nyesttel rá is szolgáltak erre a hírnévre. Moson király, a harmadik (aki nem mellesleg egy mosópanda, azaz 1/2 panda, 1/2 mosómedve volt) elmesélte nekik, hogy a birodalma nagy bajba került. Holdsajtjuk elfogyóban és a holdtejet adó holdtehénnek nyoma veszett!

Magasan fenn él a holdtehén, ő adja a holdtejet, amelyből a Holdsajt készül.

Hőseink megtudták, hogy a Holdsajt fénye adja a Kartolíriaknak az energiát, nélküle az élet elképzelhetetlen. Habár az eső miatt a Holdsajt rendre fogyatkozik, de a holdtehénnek hála mindig Újholdsajt kerül a helyére. Most viszont az égbolt üresen maradt. Kiderült, hogy a tehenet bűbáj védi, és aki egy bizonyos barackborsó magját birtokolja, az rendelkezik a holdtehén felett. Mielőbb fel kell hát kutatniuk, és a király jósa, Gülüszem szerint a kiválasztott csakis Erdőuniverzum bátor, zöld testű, páncélos hőse – azaz minden kétséget kizáróan Teki lehet (vagy mégsem…?). Küldetésükhöz pedig az első nyom egy félelmetes vadállat, a tábortűzfülű gyíkhoz vezet…

Tekiék a királyi tanácsos, Rudi eligazításából megtudták, hogy ezt az első nyomot a cukorsziklák Elhagyatott barlangjában őrzi az a félelmetes fenevad, de ahhoz, hogy odaérjenek, először a Sajtköves-hágón és a koboldok földjén kell átkelniük sikeresen. Az idő szorított, így hőseink sem késlekedhettek. Hamar útra keltek, és ezzel kezdetét vette életük legnagyobb és egyben legfurcsább megmérettetése. Eddig ismeretlen világok tárulnak fel előttük, jó és rossz szándékú segítők szegődnek melléjük, megismerkednek különféle furcsa szerzetekkel, barátságosakkal és ellenségesekkel. Figyeld csak, mi minden vár rájuk!

A Sajtköves-hágón harapós sajtkukacokkal néznek szembe, az Eper-hegyen az egyélmeg-eprek miatt kerülnek szorult helyzetbe. De melléjük szegődik egy táncolókobold és ellenség helyett barát vár rájuk a tábortűzfülű gyík barlangjában is. Megfordunak Táncolófalván, átkelnek az Alacsonyan Szálló Felhők völgyén és megvetik lábukat a füllentő trollok birodalmában is. Túszul ejtik őket a kommandós pitypangok, és komoly veszélybe kerülnek a goromba melákok földjén. Lazításként töklimót szürcsölnek a Megfáradt Utazók Fogadójában, és tökteát (mi mást?) szervíroz nekik egy javítóbanya a salátalevél rejtekén. Szóval ebben a mesében a fantáziának nincs megállj. Almaorrú szamarak jönnek-mennek, jégcsapszarvú búgókecskék masíroznak, cintányérlábú tarantulák rebbenek, kőtündérek kötögetnek, csuklómacskák tekeregnek a féltekén.

De vajon ennyi kaland és izgalom után, hőseink útja sikerrel jár? Vagy kifog rajtuk ez a talány? Mi minden vár még rájuk, és milyen rejtélyekre derül még fény? De legfőképp: hol lehet a Holdtehén…? Dér Adrienn legújabb meseregénye csodás világokba repíti el a gyerekeket. A Hősteki és az eltűnt holdtehén egy színes képzelőerővel megírt, humorban és fordulatokban gazdag, kalandos és szórakoztató meseregény. Teki hőstetteit Szulyovszky Sarolta bámulatos illusztrációival élvezhetjük – itt meg is nézheted!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A meseregény cselekményét egy jól ismert ok indítja el: Teki, az Erdőliverzumban élő ezermester teknősbéka hős szeretne lenni. A történet egy nagy megbízatással veszi kezdetét: a szomszédos birodalom királya kéri fel, hogy az eltűnt holdtehenet, sajtfaló alattvalóinak nélkülözhetetlen táplálóját megkeresse. Teki jó barátjával, egy kefefarkú borzzal indul el a veszélyes útra. Kalandok sora veszi kezdetét, melyeken nemcsak leleményességük, hanem erős barátságuk és a hozzájuk csatlakozó fantasztikus és szimpatikus lények (tábortűzfülű gyík, táncolókobold) segítik át őket. Végül kiderül, hogy a bajkeverő közelebb van, mint azt bármelyikük is gondolta volna…

Ismerkedj meg Dér Adrienn: A kaszabmanó című meseregényével is!

Érdekelhet még Harcos Bálint: Petya és TulipánOliver Scherz: Mentsük meg Matildát!, Christian Seltman: Robin Maccs – A minizsiráf megmentése

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

90%
Nagyon jó

Fordulatos, humoros és színes képzelőerővel megírt meseregény. Pazar illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény