Holli, a hős: mese arról, hogyan félj bátran

A haditudósításairól híres riporternő nagy visszhangot kapott meglepetéskönyve, a Félj bátran után most a gyerekeknek írt könyvet a félelemkezelésről és bátorságról. Al Ghaoui Hesna az elmúlt években több, mint húsz országból, köztük számos háborús helyszínről tudósított. Saját bőrén tapasztalta meg a félelem különböző formáit, pszichés és fizikai hatásait az emberekre. A ma már kétgyermekes anyuka elhatározta, hogy utána jár, mi is valójában a félelem. Neves szakemberekkel konzultált, hogy kiderítse mi történik az agyunkban és a testünkben amikor félünk, és hogyan veheti át mindez a hatalmat az életünk felett. Forrásait felhasználva született meg először a Félj bátran című kötete, és most a gyerekeknek szóló bátorságkönyve, a Holli, a hős.

 

Mese arról, hogyan félj bátran

Mindenkinek vannak mumusai. Tenyér izzad, száj kiszárad, szív a torokban. Szoronghatunk a leghétköznapibb dolgoktól is. Sokszor mi felnőttek is, hát még a szárnypróbálgató kisgyerekek. A Holli, a hős, nekik szól. Kézikönyv a bátorságról, egy olyan mese, amelyből megérthetik a félelem természetét és megtanulhatják, hogyan bánjanak vele. Segít a gyerekeknek, hogy felismerjék, másként tekintsenek a félelemre, szembenézzenek és megbarátkozzanak vele. Módszereket és technikákat tanít nekik és megmutatja, hogyan tudják leküzdeni, ha szükséges. Mindezt a gyerekek nyelvezetén, egy kedves, melegszívű történet keretében.

A Holli, a hős egy nagyon összeszedett, hiteles, érthető és sallangoktól mentes mesekönyv. Könnyed, mégis minden a helyén van benne, minden mondatnak jelentősége van. Megfogja a gyerekek kezét a könyv elején, azonnal bizalmat ébreszt és végigvezeti őket a teljes megértésig. A következtetések logikusak, a kérdések és válaszok magától értetődőek, már-már annyira, hogy az ember nem is érti, miért is félt valaha. Mindez egy mese biztonságos köntösében, egy szép és érthető történetben a hétköznapokból, egy olyan kislány főszereplésével, akivel nagyon könnyű azonosulni. Holli ugyanis bármelyik apróság lehet – félelmeink és érzéseink egyetemesek. Hogyan féljünk bátran? Íme az összefoglalónk!

 

Holli, a hős

 

Szerző, illusztrátor: Al Ghaoui Hesna

Kiadó: Bookline Könyvek

ISBN: 978-963-437-346-9

Korosztály: 5+

 

 

 

Holli egy szuperhős. Semmitől sem fél, és minden akadályt legyőz!

Hallottatok már a hős kisláyról, Holliról, aki senkitől sem fél? Rendkívüli bátorságáról kezdetben csak suttogva meséltek, attól tartva, hogy az egész csupán mesebeszéd. Csakhogy kiderült, hogy Holli valódi, hús-vér kislány, akinek a történetére felfigyeltek az újságok és a televízió is.

De hát ilyen hősök nincsenek…! Holli felébred és realizálja, hogy mindez csak álom volt, holnap pedig szembe kell néznie a legnagyobb félelmével: fellépése lesz az iskolában. A kislány annyira kétségbeesett, hogy egy könnycsepp gördül végig az arcán, egyenesen a meséskönyvére, pont egy aprócska rémséges lényre… De hoppá, mocorog a zsebében valami… Mumus az, az apró lény a mesekönyvből, a kis házi rém. Megelevenedett és azért jött, hogy segítsen Hollinak legyőzni félelmeit.  

– Te nem csak a mesében létezel? – Miért? Rettenthetetlen kislányok, akik semmitől sem félnek, nem csak a mesékben léteznek?

Mumus elmeséli Hollinak a félelem természetét. Elmagyarázza, hogy miért jó félni, hogy a félelem hasznos, megvéd a veszélytől, mozgósítja a szervezetet és segít jobban teljesíteni is. Holli megérti, hogy nem tagadni kell a félelmet, hanem el kell fogadni a létezését, meg kell szokni és meg kell tanulni kezelni. Rájön, hogy a félelem nem gyávaság. Ha félünk valamitől, mégis megteszük, az az igazi, nagybetűs bátorság.

Nem az a bátor, aki nem fél, vagy félelem nélkül tesz meg valamit. Az a bátor, aki fél valamitől, mégis megmeri tenni azt, amitől tart! Vagy legalábbis tesz egy próbát.

Holli kezdi megérteni a félelmet és megbarátkozni a gondolattal, hogy létezik. Érti, hogy a félelem segít, hogy ügyesebbek legyünk, ennek ellenére továbbra is retteg az iskolai fellépéstől. Mi segíthet még neki a holnapi sikeres szereplésben? Mumus tudja a receptet. Megtanítja Hollit a bátorságindulóra és relaxációs gyakorlatokat is mutat neki, amit később is bármikor elővehet majd. Mumus tanácsaival Holli természetesen nagyon ügyesen szerepel az iskolai fellépésen, de a mesének ezzel még koránt sincs vége. 

Mi történik még ezután? Kiderül, hogy Hollinak valóban sikerült elsajátítania a félelem kezelését, amit bátor tettével be is bizonyít Mumusnak és saját magának is. Kiderül hogy mindenki, anya, sőt még a rémek is félnek valamitől, és az is, hogy mire ébreszthet rá minket a Hófehérke. Holli megtanulta, hogy a kudarcokból rengeteget tanulhatunk, így nem is baj, ha nem sikerül elsőre mindig minden. Hogy a félelem segít, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, és hogy a küzdelem és izgalom fontos része a sikernek. Tudja azt is, hogy aki csúfolódik, az csak saját gyengeségeit és félelmeit próbálja palástolni. 

Átgondolom, hogy mit tennék, hogyha bizony bátor lenék.

Annyi minden a helyére került…, és mennyire felszabadító mindez! Holli immár megtanult bátran félni. Mumus befejezte munkáját és ideje továbbállnia, hogy másokon is  segíthessen. Hogy ki következik, az a mesekönyvből kiderül!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szerinted ki az igazán bátor? Például az, aki bár fél, meg meri tenni azt, amitől tart. Amikor egy szikla szélén állsz, vagy egy sötét szobába lépsz, esetleg nagy közönség előtt kell szerepelned – teljesen természetes, hogy félsz. De a félelem, bármilyen furcsán is hangzik, fontos és hasznos érzés. Sőt, a segítségedre lehet, ha megtanulod kezelni! Holli rettenetesen izgul az iskolai fellépése miatt. Ekkor szegődik mellé egy apró és barátságos házirém, Mumus, akitől a kislány megtanulja, hogyan állíthatja a félelmet a saját oldalára. Kalandjaik során kiderül, hogy néha bizony még a felnőttek is félnek, ám ebben nincs semmi szégyellni való. Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól híres, immár kétgyermekes riporter, saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy könnyen megjegyezhető bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben, hogy bátran és magabiztosan nézhessenek szembe a kihívásokkal. Csak az ne olvassa el, aki sohasem félt!

A Holli, a hős a gyerekpolcok elmaradhatatlan darabja. Nagyszerű mese és bátorság-kézikönyv egyben, amely vértet ad a gyerekek kezébe és megtanítja őket arra, hogy bátran féljenek. Al Ghaoui Hesna meséjét a gyerekek egész életük során kamatoztathatják – nemcsak bátortalanoknak ajánljuk! A mesekönyvet a szerző saját illusztrációi díszítik.

Ha kíváncsi vagy rá közelebbről is, nézd meg belapozónkat!

További bátor lányokért olvasd el az Esti mesék lázadó lányoknak könyvről szóló írásunkat is! Kisiskolásoknak ajánljuk kezdő olvasóknak szóló cikkünket, amelyben két könyvsorozatot mutatunk be, valamint a legkedveltebb mesekönyvekről szóló írásunkat. Kicsit nagyobbaknak ajánljuk az Abszolút könyveket, egész kicsiknek pedig a legkedveltebb óvodás mesekönyvekről szóló írásunkból meríthetsz ötleteket.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

93%
Nagyon jó

Kíváló mesekönyv gyerekeknek, amely segíthet megérteni és feldolgozni a félelmeiket.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény