Miss Molly illemtaniskolája: gyorstalpaló gyerekeknek

Köszönj szépen, kislányom! Tedd a szád elé a kezed, amikor köhögsz! Ne hangoskodj, kérlek! Kérj tőle bocsánatot! Segíts összeszedni, légy szíves…! Hányszor is ismételjük el ezeket? Úgy értem, naponta. Persze előbb vagy utóbb beépülnek a normák, és minden kislurkó rutinosan tudja majd, hogy milyen helyzetben mi a helyes, de addig is, vagy akár csak ismétlésnek, bemutatunk egy vadonatúj illemtudó mesekönyvet. Miss Molly Illemtaniskolája ugyanis egy humoros és vidám történet, amely – kellemeset a hasznossal – nemcsak szórakoztatja, hanem tanítja is a gyerekeket. Nagyszerű átbeszélős könyv, amely a gyerekek számára is ismerős, hétköznapi szituációkon veszi végig a legfontosabb illemszabályokat, méghozzá mesésen! Jöhet egy gyorstalpaló?

 

Miss Molly illemtaniskolája

 

Szerző: James Maclaine

Kiadó: Central Médiacsoport (2019)

ISBN: 978-963-341-291-6

Korosztály: 6-10

 

 

 

Miss Molly Illemtaniskolájában minden összetevő jelen van: jó adag humor, szerethető karakterek, pazar illusztrációk, na meg a tanulságos történetek. A könyvben dominál az illusztráció, a képek önmagukért beszélnek, az oldalak böngészhetőek és átbeszélhetőek. A szituációk könnyedén beazonosíthatóak, a történetek rövidek, a párbeszédek lényegre törőek. Minden képről és helyzetről beszélgethetünk (pláne ha kényes témát érint), vagy ahogy a kislányom szokta: lehet csak úgy méltatlankodni, amikor Albert szemtelen, vagy bólogatni, amikor helyesen teszi a dolgát. A képek egyébként igazán viccesek, a szereplőgárda pedig trendi nagyon. Imádni való a felhozatal, flamingóstól a halálfejmintás-pólós jegesmedvén át, a sárkányjelmezbe bújt borzig. Egyszarvú nincs.

A történet főhőse egy Albert nevű mosómedve, aki egy napon megtanulta, mi az, ami illik, és mi az, ami nem. Albert ugyanis nem ismerte a jó modort. Nem kért bocsánatot, szemetelt, nem köszönt meg semmit, nem segített másokon és még azt sem tudta, hogyan illik kérni.

Adj egy fagyit csokiöntettel!

Albert illetlen volt, nem törődött senkivel. Mígnem egy napon különös helyre, Miss Molly Illemtaniskolájába nem tévedt. Az iskola (egyelőre) neveletlen nebulói illemtantermek és figyelemlaborokban veszik az óráikat, de nemcsak ott kell odafigyelniük a viselkedésükre. Ha megfeledkeznek a jó modorról, a tanárok a helyes útra terelgetik őket. Molly egérkisasszony mellett ugyanis itt oktatja a növendékeket többek között Algeb Raul matematika-, Madam Merci-Beaucoup beszéd-, meg Sir Leo történelemtanár is. Mert illemszabályokra nemcsak az órákon, hanem a szünetekben, az udvaron, sőt még az ebédlőben is szükség van. Na de menjünk sorra! Hiszen még el sem kezdődött a tanítás, máris hibát hibára halmoznak a gyerekek. Figyelmetlen hódok szaladgálnak a lépcsőn és fellöknek másokat, farkas gördeszkázik a folyosón, egy nyuszi nem teszi oda a kezét, amikor tüsszent…. a Figyelem-laborból pedig illetlen hangok szűrődnek ki. Böff! Biff! Büff! Pápaszem professzor és tanítványai kísérleteznek odabent. A kísérleti anyag adja ki ezeket a hangokat. A feladat: az illetlen anyagot semlegesíteni kell! Na de melyik szerrel? A piros tégelyes Kérések keverékével, a kék Szénsavas büfivel, Ügyes Vagy Oldattal, a zöld Ne-haragudj-nitráttal, Hello-hidroxiddal, Elnézéstporral, Türelemtinktúrával,vagy Köszönöm-kristállyal? Tipp?

Gondoltad volna, hogy jó modort tanulni még egy rajzórán is lehet? Na nemcsak azért, mert a rajzterem falát olyan nagyságok díszítik, mint az orrszarvú festőművész, Rembrendt van Rino, Vincent van Gida illetve Macskavaggio portréja… A rajztanár, Signor Leopardo ugyanis bevezeti a nebulókat az osztozkodás művészetébe. Probléma: hogyan fessük le a narancssárga tigrist, ha egyikünknek csak piros, másikunkak csak sárga festéke van? Megoldás: osztozás. De ebben a teremben mást is megtanulnak a növendékek, például, hogy mindenből csak annyit vegyenek el, amennyire feltétlenül szükségünk van. Vagy hogy mértékkel használják a dolgokat,  hogy más is hozzáférhessen. Ugye-ugye? Beszédórát a galambhölgy, Madam Merci-Beaucoup tartja, aki olyan hasznos dolgokra tanítja meg a gyerekeket, hogy odafigyeljenek, ha a másik szól hozzájuk, vagy hogy ne beszéljenek túl sokat, hagyják szóhoz jutni a másikat is, érthetően szóljanak egymáshoz, ne túl halkan beszéljenek. De azért ne is kiabáljanak, mert az másoknak kellemetlen lehet. 

Az udvaron, játék közben is van tanulnivaló. A tanoncok rájönnek, hogy milyen jó dolog a figyelmesség: ha nyuszi és jegesmedve felváltva hintázik, akkor megtudják lökni egymást, ha valamiben elakadnak és szépen megkérik társukat, az biztosan segíteni fog nekik. De az is a jómodor része, hogy hogyan álljanak be illedelmesen játszani a többiekkel… Az udvar után ebéd, és újabb aranyszabályok jönnek.

Pfuj! Utálom a karfiolt!

Hát mondunk ilyet, kérem szépen?!?Albert ezzel úgy megbántotta Mrs. Vajszívet, az iskola szakácsnőjét, hogy szegények még a könnye is kicsordult. A mosómedve örökre megtanulta, hogy legközelebb majd csak annyit kell mondania: Köszönöm, nem kérek! Az ebédlő egyébként is sok lehetőséget kínál az illetlenkedésre: nem beszélünk tele szájjal, nem nyúlunk bele mások ételébe és nem utolsó sorban szépen, illedelmesen kérünk repetát, vagy például Kérem Pudingot. Pláne, érdemes, ha maga Ali Gábor áll a desszertes pult túloldalán…

Már csak a délutáni foglalkozások vannak hátra, ami egy teszttel indul, Algeb Raul ugyanis dolgozatot írat a növendékekkel (egy kis matek, illemtannal fűszerezve). Ennél a résznél mi is átvehetjük az eddig tanultakat, kiválaszthatjuk a jó és rossz modor jeleit az egyre ügyesebb mosómacival. Sir Leo tanár úr pedig történelmi példákon keresztül mutatja be, hogy az udvariasság minden korban nyerő, és hogy milyen galibákat is okozhat a rossz modor. Szuper oldal, ahol csaták, lovagok, királylányok, na meg egy jámbor sárkány is található a témában. Illemtanórán tukán tanár úrral átvehetjük a köszönéseket, és Etikett Ede arra is rámutat, hogy bizony nem minden helyzetre ildomos minden illemforma.

Viszont az óra végén, baj történt, összeakadt Vidra Viktor és Albert bajusza. Az Iskolaorvosnál kötnek ki, ahol már várakozik Majom Maki és Víziló Vilmos, akik megharagudtak egymásra, nyúl és cica, akik összeverekedtek, na meg egy szegény papagáj, akinek a tollazata felborzolódott egy kíváncsi barát kotnyeleskedésétől. A kedves Mackó nővér mindegyiküknek megtanítja, hogy hogyan kell szépen bocsánatot kérni.

 Ismerd el, hogy tévedtél.

Beszélj komolyan – most nincs helye bohóckodásnak.

Ne felejtsd el kimondani, hogy “bocsánat”.

Ha valaki őszintén bocsánatot kér tőled, hallgasd meg, és bocsáss meg neki.

A „bocsánat“ fontos szó, de a könyv bemutat még néhányat. A növendékek a könyvtárban újabb hasznos illemszabályokat tanulhatnak meg: többek között, hogy a keresetlen szavak mindenkinek rosszul esnek, vagy hogy a „hurrá“ és az „ügyes voltál“ viszont nagyon fontos kifejezések. A nap a sportpályán ér véget. Itt pedig mi másról nem tanulhatnak a gyerekek, mint a sportszerűségről. Nem csalunk, oda figyelünk a másikra játék közben, nem kárörvendünk, ha pedig kell, elismerjük a vereségünket. Ugye, mennyi-mennyi minden? Pedig mindez csak egyetlen tartalmas nap volt az illemtaniskola az életében. Albert pedig… nos, hogy a kislányomat idézzem: Nézd már anya, hát megjavult az Albeeert! 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Albert, a kis mosómedve sajnos csöppet sem illedelmes. Még szerencse, hogy egy nap véletlenül betéved miss Molly illemtaniskolájába…Tarts te is Alberttel, lesd meg, hogyan tanul meg udvariasan köszönni, az asztalnál helyesen viselkedni, milyen kedves szavakat ismer meg a könyvtárban, és mennyire sportszerűen viselkedik a csapattársaival. A nap végére miss Molly nem is lehetne büszkébb illedelmes kis tanítványára!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

87%

Vidám és humoros mesekönyv. Élvezetesen tanítja meg és szemlélteti az alapvető illemszabályokat.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény