Érzelmekről gyerekeknek: fókuszban az érzelemkezelést segítő gyerekkönyvek

Az érzelmek felismerése és kifejezése fontos készség, aminek kulcsszerepe van a mentális fejlődésünkben. A kisgyerekek nagyon intenzíven élik meg az érzéseiket, és ahhoz, hogy magabiztos, boldog és elégedett felnőttek legyenek, meg kell tanulniuk megfelelően kezelni ezeket. A témában már különböző mesék, könyvek is segítik őket. Érzelmekről gyerekeknek – csokorba szedtük a legjobb érzelemkezelést segítő gyerekkönyveket!

Gaston érzelmei – Féltékeny vagyok

 

Szerző, illusztrátor: Aurélie Chien Chow Chine

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-911-1

Korosztály: 3-6

 

 

 

A Gaston érzelmei egy óvodásoknak szóló mesesorozat, amely az érzéseik feltárásában segít a legkisebbeknek. A szerző, Aurélia Chien Chow Chine francia grafikus és óvodai relaxációs terapeuta, aki szakmai tapasztalatát is felhasználta könyveiben. A sorozat a nyolc legalapvetőbb érzelmet – féltékenységdüh, félelem, szomorúság, boldogság, megbánás, szégyenlősség és durcásság – dolgozza fel, egy szivárványsörényes unikornis segítségével.

Első könyvem – Érzések

 

Kiadó: Geopen Kiadó (2019)

ISBN: 978-615-572-472-5

Korosztály: 1-3

 

 

 

 

Maria Montessori módszerén alapuló kemény lapos babakönyv a legkisebbeknek segít a legalapvetőbb érzelmek beazonosításában.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ilyen az öröm, a félelem, a szomorúság, a harag és az undor? Ismertessük meg a kicsikkel alapvető érzéseiket Maria Montessori módszerével!

TIPP: Nagyobbaknak ajánljuk az Érzések – Iskola-előkészítő játék kirakós kártyákat is, amelyek a gyerekek kognitív képességeit igyekeznek serkenteni. A Montessori-módszer alapelvei a tanulásban nagy szerepet tulajdonítanak a kreativitásnak és a szabad választás lehetőségének. A leendő iskolások az ajánlott játékok során megismerik saját érzéseiket és megtanulnak bánni velük.

Kukucskálj bele! – Mik azok az érzések?

 

Szerző: Katie Daynes

Illusztráció: Christine Pym

Kiadó: Teknős Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-324-710-5

Korosztály: 3-6

 

 

Ebben a kötetben érdekes kérdések, izgalmas tények, világos és érthető magyarázatok várják a gyerekeket. A Mik azok az érzések? segít a gyerekeknek, hogy megértsék, mi is zajlik bennünk valójában.Végigvezeti őket a legalapvetőbb érzelmeken, megmutatja, mi állhat mögöttük, és mit tehetnek azért, hogy elérjék, vagy épp elkerüljék azt az állapotot. A könyvről bővebben itt írtunk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mitől vagyunk boldogok, szomorúak, mérgesek, rémültek vagy épp izgatottak? És hogyan tudunk megbirkózni a bennünk kavargó sok-sok érzéssel? Kukucskálj be a kis fülek alá, és megtudod a válaszokat!

Érzelmek erdeje 1. – Ég veled, szomorúság! Szia, öröm!

 

Szerző: Ana Serna Vara

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-483-257-7

Korosztály: 3-6

 

 

 

Ebben a bájos ovis sorozatban az érzelmek játsszák a főszerepet: a gyerekek a kedves erdei állatok kalandjain keresztül ismerkedhetnek meg a különböző érzelmekkel, és arra is találnak ötleteket, hogyan kezeljék őket. Bővebben itt olvashatsz a könyvről!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Olívia, a békalány boldogan készülődik a nyári szünetre, ám a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy eltervezte… Felül tud-e emelkedni a szomorúságán? Felváltja-e a bánatot az öröm?

A sorozat további részei: Érzelmek erdeje 2. – Ég veled, irigység! Szia, önbizalom!, Érzelmek erdeje 3. – Ég veled, magány! Szia, figyelmesség!, Érzelmek erdeje 4. – Ég veled, harag! Szia, önuralom!, Érzelmek erdeje 5. – Ég veled, félelem! Szia, bátorság!, Érzelmek erdeje 6. – Ég veled, szorongás! Szia, optimizmus!

Sziasztok, érzelmek!

 

 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-231-7

Korosztály: 6-10

 

 

 

Sziasztok, érzelmek! az érzéseik feltárásában és beazonosításában segít az óvodás korú gyerekeknek. A kötet hat alapvető érzelmet– félelem, boldogság, szomorúság, féltékenység, csalódottság, düh – dolgoz fel, a kicsik számára is könnyen érthető és dekódolható formában. Itt ismerheted meg közelebbről a könyvet.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az érzelmek felismerése és megfelelő kezelése nagyon fontos képesség, különösen gyerekkorban. Amikor azonban a szülők megpróbálják elmagyarázni az érzelmeket a gyerekeknek, hajlamosak a felnőttek szókincsét, érvrendszerét használni, így az üzenet nem ér célba. Ebben a kötetben a felnőttek külső szemlélőként jelennek meg, a történetek főszereplője két gyermek. Bálint és Hanna testvérek, a szüleikkel és a nagyszüleikkel élnek. Hétköznapi történeteikben az olvasó felismerheti a különböző érzelmeket, mint a boldogságot, az irigységet, a dühöt vagy a féltékenységet. Ebben a történetekben elhelyezett kis ikonok is segítenek, mert ezeken a pontokon a felolvasó nagyok és a mesehallgató kicsik együtt dönthetik el, vajon éppen milyen érzelmek dúlnak a főhősökben, így maguk is megtanulják felismerni őket.

Mit érzel? Az érzelmek színes világa

 

Szerző: Elinor Greenwood

Kiadó: HVG Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-304-778-1

Korosztály: 6-12

 

 

 

Elinor Greenwood könyve az érzelmek felismerésében, kezelésében és feldolgozásában segít a gyerekeknek. Érthetően, szemléletesen mutatja be a különböző érzelmek kialakulását, hogy mi válthatja ki őket, milyen típusai vannak, mi zajlik közben a testükben, és hogyan irányíthatják, vagy gyűrhetik le, ha szükséges. Bővebb ajánlónkat itt olvashatod!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mi történik a szívedben és a fejedben? Hogyan hat a nevetés a szervezetedre? Miért jó sírni, ha bánatos vagy? Mit tehetsz, ha valaki zaklat? Boldogság, félelem, düh, szomorúság… olyan sokféle érzelem van, nem egyszerű kiigazodni rajtuk. De az érzelmek a barátaid – tanuld meg felismerni és kifejezni őket!

Első ÉNtérKÉPem

 

SzerzőkHorváth Ria – Ságodi-Sturm Hajni

Kiadó:  magánkiadás (2021)

ISBN: 978-615-011-769-0

Korosztály: 10-15

 

 

Az ÉNtérKÉPem kötetekben minden, az életkorra jellemző legfontosabb kérdésre választ kaphat egy tini. Ki ő? Miért lett ilyen? Milyen akar lenni? És hogyan tud sikeresebben működni és reagálni a felmerülő helyzetekre? Az Első ÉNtérKÉPem 10-15 éveseknek szól, amely segítségével a kiskamaszok nemcsak elkészíthetik a saját ÉNtérKÉPüket, amellyel önismeretre tehetnek szert, hanem a könyv interaktív gyakorlatai segítenek felismerni és kezelni az érzelmeiket és befolyásolni a gondolataikat, és pozitív szemléletmódot kialakítani, hogy hatékonyabbak és magabiztosabbak lehessenek. Kattints ide a bővebb ajánlóért! 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A felnőtteknek szóló önfejlesztő könyveknek se szeri, se száma, de a tinédzserek miért nem kapnak a hétköznapokban is hasznosítható segítséget? Pedig ha van olyan korszak, amikor önmagunk megismerése, az érzelmek kezelése, és a megfelelő szemléletmód kialakítása fontos, az a kamaszkor. Most végre megjelent a kiskamaszoknak szóló Első ÉNtérKÉPem könyv, ami éppen ebben segít a 10-15 éves korosztálynak. 100 oldalnyi tartalom, tele stratégiákkal, feladatokkal, tippekkel, amelyet több tucatnyi kamasz tesztelt. A könyvet és egy tollat kézbe véve már az első oldalakon indul a kaland: bevált praktikákkal és rávezető kérdésekkel kirajzolódik az ÉNTÉRKÉP: GPS tiniknek egy boldogabb élethez! Mivel a mai fiatalok szeretik, ha az információ érdekes és könnyen érthető, a rövid leírásokat szellemes illusztrációk teszik még élvezhetőbbé. A kiadvány 16 éves kortól ajánlott nagytestvére, Az ÉNtérKÉPem kötet segítségével elkészítheted a térKÉPed kiterjesztett verzióját, amelyben több témát és mélyebben feldolgozva találsz. Mindkét könyvet szívesen ajánljuk szülőknek, osztályfőnököknek, coachoknak, mentálhigiénés szakembereknek is, és mindenkinek, aki kamaszokkal dolgozik vagy él. További információ, beleolvasó és video is várja az érdeklődőket az https://enterkepem.hu oldalon

Csillagtündér és az érzések

 

Szerző: Pintér Krisztina

Illusztrátor: Ráduly Csaba

Kiadó: magánkiadás (2020)

ISBN: 978-615-008-364-3

Korosztály: 3-6

 

 

A Csillagtündér-módszer játszva vezeti be a gyerekeket az érzelmek világába. A könyv utat mutat a szülők számára, hogy megtanítsák gyermekeiknek érzelmeik kifejezését, ezáltal bevezetve őket a későbbi konfliktusmegoldási technikákba.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Csillagtündér éjszakánként leszáll a földre, hogy titkokat tudjon meg a földi életről. Látogatásai során találkozik a hat egyetemes alapérzelemmel, amelyek az öröm, bánat, harag, félelem, meglepődés, undor. Ez a csodálatosan illusztrált mesekönyv az alapja a “Csillagtündér módszer”-nek, melynek küldetése: Az érzelmi intelligencia fejlesztése – érzelmek kommunikációja és a lelki egészség megőrzése
A szerző, óvodapedagógusként a gyermekek segítségével olyan élvezetes művet alkotott, amelyből az érzések világa könnyen befogadhatóvá válik a gyermekek számára már óvodáskortól.

Érzések és érzelmek – Most már tudom!

 

Szerzők: Dr. Catherine Dolto, Colline Faure-Poirée

Kiadó: Stúdium Plusz Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-578-158-2

Korosztály: 10-14

 

 

 

A Most már tudom! kötetekben a családok hétköznapjaiban előforduló szituációk elevenednek meg, amelyeket kedves rajzok hoznak közelebb a gyermekekhez. A sorozat elsősorban gyerekeknek készült, ugyanakkor nemcsak őket szólítja meg, hanem a szüleiket és a környezetükben lévő többi felnőttet is.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kicsik élete izgalmas kaland, csupa felfedezés, ami nem mentes az erőteljes érzelmektől sem. A “Most már tudom!” sorozat elsősorban gyerekeknek készült, ugyanakkor nemcsak őket szólítja meg, hanem a szüleiket és a környezetükben lévő többi felnőttet is. A családok hétköznapjaiban előforduló szituációk elevenednek meg lapjain, melyeket Robin élettel teli, kedves rajzai hoznak közelebb a gyermekekhez.
Dr. Catherine Dolto kedvenc szerkesztője, Colline Faure-Poirée közreműködésével osztja meg egyedülálló tudását a gyermekkorról, a kötet végén pedig mint dr. Cat szól a gyermekekhez: éppen úgy, mintha ott ülnének egymással szemben az orvosi rendelőjében. Rávilágít, mi zaklatja fel, mi bántja és aggasztja a kicsiket. Kedvenc mondása: “Amit értünk, attól nem félünk!” Az érzések és érzelmek mögött hatalmas, titkos erők rejtőznek. Ahhoz, hogy hasznunkra lehessenek, meg kell értenünk őket.

A Most már tudom! sorozat további kötetei: – Most már tudom! – Beszéljünk a halálról! – Most már tudom!, – Most már tudom! – A düh

 

Az érzelmi nehézségek feloldásában segítséget nyújthatnak még Az első évek mérföldkövei-sorozat kötetei, amelyek egy-egy állatcsalád – vidra, maci, vakond, nyuszi – példáján keresztül mutatják meg a gyerekeknek, hogyan kerekedhetnek felül önmagukon. Ajánljuk továbbá a A legkisebbek kedvenc meséisorozat köteteit is: Mérges vagy, kismókus?, Megvigasztallak, kismedvém!Szeretlek, kisegérkém, Testvéred lesz, kisveréb, Jó éjszakát, kisnyuszi!

Ajánljuk továbbá Al Ghaoui Hesna Holli, a hős című könyvét is, ami a félelemkezelésről ad tippeket gyerekeknek.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.