Távol-keleti mesék

A tigrissé vált mandarin és más történetek

Egy különleges mesegyűjtemény bukkant fel nemrég a könyvesboltokban. A Távol-keleti mesék a titokzatos Kelet- és Belső Ázsia legismertebb legendáit szedi csokorba a kisiskolás korú gyerekek számára. Mesék szájról szájra – furfang és leleményesség, a jó és a rossz harca, kapzsiság, igazságosság, na és a nagybetűs szerelem – szép és tanulságos tanmesék, elgondolkodtató mondanivalók a messzi tájak mondavilágával fűszerezve, egy gyönyörű kötetben tálalva. Merülj el a Távol-keleti mesék világában te is!

Távol-keleti mesék – A tigrissé vált mandarin és más történetek

 

Illusztrátor: Láng Anna

Kiadó: Naphegy Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-476-049-8

Korosztály: 3-6

 

 

 

A Távol-keleti mesék egy számukra ismeretlen, vadregényes tájra kalauzolja el a gyerekeket. A nagyméretű, formás és impozáns kötet 25 tanulságos – kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnami – mesével és gyönyörű rajzokkal várja őket. A titokzatos, varázsos történetek azonban nemcsak különlegesek és szórakoztatók, de a távoli népek és kultúráik is bemutatkoznak benne.

A tigrissé vált mandarin és más történetek

A messzi tájak legendáiból többek között kiderül, hogy a jó mindig elnyeri jutalmát. Ahogy történt a kínai Kanlani-tavi fiú meséjében is, aki akkor is betartotta az ígéretét, ha az eredeti célját fel kellett adnia hozzá. De a rossz dolgok sem maradnak büntetlenül – derül ki egy tibeti ravasz, öreg macska esetéből is, aki gonosz csellel szedte rá a gyanútlan egereket. De a kötetből kiderül az is, hogy ha másokat rútul kihasználunk, mi magunk is pórul járhatunk, ahogy történt az ujgur teherhordó fiú és a gazdag kereskedő esetében. Jó tett helyébe jót várj. Szép és elgondolkodtató mese egy jószívű japán halászfiú története is, aki egyszer megsajnált és visszaengedett egy kis teknőst a tengerbe. A jó cselekedete később viszonzásra talált, ráadásul egy különleges szerelemhez és a végzetéhez is elvezette.

Jó érzés tudni, hogy az igazság mindig utat tör magának, a hazug pedig elnyeri méltó büntetését, derül ki egy jóhiszemű ifjú történetéből is, akinek becstelenül kihasználták a jószerencséjét és a naivitását. De okulhatunk egy jóságos koreai mandarin ítéletéből is, aki bebizonyítja, hogy a tolvajt előbb-utóbb utolérik, hiszen tettét – egy kis fondorlattal – még egy élettelen kőszobor is felfedheti. De elolvashatjuk Momotaro, az őszibarackfiú gyönyörű történetét is, akit egy szegény házaspár gyerekükként szerette, és akikhez mindig visszatért, bármennyire is hívta a nagy világ. Végül, de nem utolsó sorban, Vietnam vidékéről megismerhetjük a könyv címadó meséjét is. A tigrissé vált mandarin egy becsvágyó fiúról szól, aki a fejébe vette, hogy mindenkinél jobb és hatalmasabb lesz, azonban kevélysége óriási bajt hozott rá. Vajon hogyan szól a története?

A Távol-keleti mesék különleges világokba repíti el a gyerekeket. Szórakoztató, ugyanakkor nagyon is elgondolkodtató, tanulságos történetek várják itt őket – hiszen a szereplők és a környezet talán más lehet, de a mondanivaló mindenhol egyetemes. A kötet különlegessége, hogy a meséket Láng Anna festői illusztrációi kísérik.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Igazságosan ítélő mandarin, selyemtolvaj, várban lakó démonsereg és kapzsi császár kel életre a kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnámi népi fantázia szülte elbeszélésekben. A kelet- és belső-ázsiai történetek furfang, lelemény, szorgalom és igazságosság uralta világot tárnak elénk. Egészen úgy, mint a magyar népmesék, mint általában a népmesék… És mégis máshogyan. A Távol-Keleten tudják, hogy a mesék szellemei nem zárhatók be, nem titkolhatók el, és a történeteket újra meg újra, új és új hallgatóknak tovább kell mesélni: a bambuszrejtekhelyről, a narancsfáit kitartóan locsoló sárkányról, az őszibarackban talált fiúról vagy a tigrissé vált mandarinról.

Ajánljuk továbbá José Morán: Utazz 80 mesével a Föld körül valamint az Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék című köteteket is.

Érdekelhet még Sam Taplin: Ötperces esti mesék és a Tízperces eseti mesék gyerekkönyvek is. Olvasd el a retro mesekönyvekről szóló bejegyzésünket is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!