Malac és Liba – Fogjunk Verebet!

Megérkezett a Malac és Liba legújabb része a könyvesboltokba! A Szívünk rajta programban kitüntetett (Gatyát fel!) sorozat frissítő újdonsága nem is lehetne aktuálisabb, hiszenTóth Krisztina ezúttal két megejtő tavaszi mesével lepte meg az óvodásokat. Az egyiket a szerelem, a másikat a húsvéti tojásfestés ihlette, és az a parádés illusztráció! Malac és Liba: Fogjunk verebet! – humor és báj, vidámság és versek együtt, egy szívmelengető mesekönyvben. Gyere, ismerkedj meg vele!

Fogjunk verebet! – Malac és Liba 4.

Szerző: Tóth Krisztina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-945-7

Korosztály: 3-6

 

Az egész egy üdvözlőlappal kezdődött. Gáboréknak képeslapot hozott a postás: Kel-le-mes hús-vé-ti ün-ne-pe-ket kívá-nunk! betűzte Liba. Juhéj, hiszen húsvét lesz! De az örömét hamar a mélabú vette át: nyuszisünnep ide vagy oda, ő is részt akar venni a húsvétozásban!

Szerintem nagy igazságtalanság, gá-gá, hogy húsvétkor mindig a Nyúl jön. Miért a Nyúl?! Miért nem a Liba vagy a Malac?! Belegá-gá-gázolnak a többi állat lelkébe…

Hogyan lehetnének ők is nyulak? Sima liba: tollat a Malac fülére, aztán majd ugrabugra! Á-á, csillapította le Malac, elég röfejesen nézne így ki. Ahhoz, hogy húsvétoljanak elég, ha kicsinosítják magukat, és hímes tojásokat készítenek, nem de? Libának tetszett az ötlet: fessenek pirosat, sár-gá-gá-gát, kéket! Na de honnan szerezhetnének hozzávalókat?

A baromfiudvarban nem jártak szerencsével: Ko-ko-ko-komolyan mondom, ezek megzavarodtak – méltatlankodtak a tyúkok. Talán kérjenek a verebektől, galamboktól, netán libáááától?! Sárgolyó?! Csillant fel Malac szeme. De Libának egyik sem tetszett. Jobb ötlete támadt: szerezzenek pingponglabdákat! Gábortól mindjárt hármat is kaptak, és a két jó barát tüstént nekiláthatott a díszítésnek. Egyet Malac, egyet Liba, egyet meg fessenek ki közösen!

Kifestjük a tojásokat,

piros, sárga, barna, zöld,

felseperjük az udvart is,

mire húsvét beköszönt.

Kíváncsi vagy az alkotásokra? Annyit elárulok, hogy szem párásodik, szív elolvad: nosza, te is járj utána!

Love is on the air – sugallja minden oldal a másik mesében. Turbékoló galambok jobbra, szerelmes nyuszik balra, emitt udvarló csigák, amott kukacok és legyek borulnak össze. Hát csoda, ha Liba is előáll a farbával?

– Neked melyik veréb tetszik a legjobban?

Malac nem értette a kérdést. – Hogyhogy melyik? Mindegyik. Szerintem teljesen egyformák, és még azt sem tudom megmondani, melyik tojó és melyik hím.

Liba a fejét rázta: – Me-gá-gá-gálapítom, hogy nincs iagazd, Malc. Szerintem nagyon is különbözőek.

Azok a bizonyos verebek ugyanis – szám szerint hárman – minden nap meglátogatták őket, hogy beszámoljanak a falu híreiről. Visszajöttek a gólyák, kölykei lesznek Bodri kutyának, és a többi fontosságos tudósítás.

Liba pedig különösen felfigyelt az egyikükre. Arra, amelyiknek – Malac állításával szemben – valósággal ragyog a tolla, és sokkal ékesebb, százszor daliásabb volt, mint társai. Liba rímbe is szedte a rajongását:

Hírből soha nem elég.

Legszebb madár a veréb.

Verebek közt az a legszebb,

kinek fénylik minden tolla.

Azért írtam ezt a verset,

hogy szépségét felsorolja.

Aha. Malacnak leesett a tantusz: kétség sem fér hozzá, Liba szerelmes lett! De vajon viszonozhatja egy verébfiú egy libalány vonzalmát? De főként: Veréb is hasonlóan érez Liba iránt? És ha igen, felvállalják?

A Fogjunk verebet! mesekönyvben szívmelengető történetek, rengeteg humor és bájos jelenetek várják az óvodásokat. Külön kalaplengetés Hajba Lászlónak a parádés illusztrációért! Az imádnivaló karakterek mellett ugyanis minden oldalon kihagyhatatlan poénok, bűbáj részletek fedezhetők fel. Egerek masíroznak, verebek tesznek-vesznek, tojások vonulnak mindenfelé. Erre egy vakond-lak, amott gilisztajárat kanyarodik. Farkasszemet néz a gyíkkal a bogár, tyúkok csúszdáznak, gólya lábát lógatja a nádtetőn. A tehenek meg… nos ha épp nem függőágyon lustálkodnak, vígan röplabdáznak a mezőn. Amott baglyok pilláznak, emitt meg a zsiráfok… nos igen: a zsiráfok mit is keresnek itt?

Tóth Krisztina mesekönyve minden óvodás szívét megmelengeti. Malac és Libával igazi családi élmény lesz a meseolvasás – ne hagyd ki!

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Szerinted szerethet egy liba egy verebet?” – teszi fel a kérdést Liba, miután sikerült olyan frappánsan megoldaniuk a húsvéti tojás-problémát Malaccal, hogy egy nyúl sem csinálhatta volna jobban. Az, hogy Liba szerelme viszonzásra talál-e, kiderül a mese végére. Egy biztos: szem nem marad szárazon, a nevetőizmok pedig nyugalmi állapotban Malac és Liba két legújabb történeteit olvasva. Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz a meseolvasás. Hajba László részletgazdag, bűbájos rajzain elevenedik meg Malac és Liba.

A sorozatban már megjelent: Malac és Liba 1. – Legyünk barátok!, Malac és Liba 2. – Csavarogjunk együtt!, Malac és Liba 3. Gatyát fel!

TIPP: további népszerű óvodás mesesorozatokért böngészd át ezt a bejegyzésünket

Ismerkedj meg Hajba lászló további gyerekkönyves illusztrációival is: Mechler Anna: Kerék mesék nagykönyveKertész Edina: Lajhár, a sztár, Pászti Amina: Glóbi kalandjai

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

Szívmelengető történet, humor és báj, pazar illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény