Glóbi kalandjai: a kis földgolyó veszélyben van

Glóbi, a kis földgolyó veszélyben van. Segítséget kérni jött, mert mi emberek, egyre figyelmetlenebbül bánunk vele. Fulladozik, mert elpusztítjuk az erdőket, szennyezzük a levegőt, a vizet. Felelőtlenül szemetelünk, és egyre forróbb lesz, lassan teljesen felmelegszik a teste. Glóbit, egy nagyon szerethető, piros sapkás kedves figura személyesíti meg, aki végső elkeseredésében egy kislány segítségét kéri. Hogy mit tehet egy kislány a földgolyóért? Nagyon is sokat. Hiszen a gyerekek a jövő nemzedéke, ők még tiszták, rajtuk múlik minden. Képesek jól látni, miközben a felnőttek már nem, és még olyannak látják a világot, amilyen. Ezt a mesét is egy kislány írta meg, hogy eljuthasson Glóbi története a gyerekekhez…

 

Glóbi kalandjai

 

Szerző: Pászti Amina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Scolar Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-244-530-4

Korosztály: 5-10

 

A baj egy átlagos este kezdődött, amikor Glóbi rosszul lett. Nehezen vette a levegőt és köhögni kezdett. Kiderült, hogy a Föld legnagyobb őserdejét, a brazíliai őserdő nagy részét kivágták. Zokogtak az állatok, egy óriási seb tátongott az erdő helyén és a fakirálynő is odaveszett. Ezek az erdők alkották a Föld tüdejét, a fák levelein keresztül lélegzett. Egy bőgőmajom család észlelte, hogy Glóbi belázasodott, és elmentek az erdő bölcseihez, a Bölcs Bagolyhoz, és a Sámán Sashoz, hogy segítsenek. Az állatok gyűlést hívnak össze és úgy döntenek, hogy itt az ideje, hogy az emberek is felfigyeljenek önpusztító tevékenységükre.

Glóbi már ettől sokkal jobban érezte magát, elöntötte a jóérzés, hogy mégis törődnek vele. A Sámán Sas segítségével hipp-hopp kisméretűre változott és ezzel elkezdődtek a kis földgolyó izgalmas kalandozása. Történt például, hogy egy szarka nem bírt a természetével és ellopta Glóbi piros sapkáját. Pedig nem véletlenül hordja ám, ezzel védi meg az Északi-sarkot az olvadástól! Máskor meg egy piros Trabanttal találkozott a kis kék golyó, aki azért itatta az egereket, mert már kiment a divatból, és nem tudja tartani a lépést a gyorsabb és szebb autókkal. Közben az is nyilvánvaló vált, hogy nagyon környezetszennyező is szegény pára, pöfékel, prüszköl, köhécsel, sokak szerint csak rontja a levegőt… Szegény Trabant nagyon szomorú, de új barátja nem adja fel, megtalálja a jó megoldást a kisautó gondjára. Húúú, aztán jön a nagy, telhetetlen kukamanó története. Mert habár a kukamanók általában hasznosak, vagy ártalmatlanok, de nincs ez mindig így… Volt egyszer egy nemtörődöm család, válogatás nélkül dobták ki a szemetet a mosogató alatt tartott szemetesbe. A kukamanó minden szemétnek örült, különösen a veszélyes hulladéknak (például Dani játékaiból az elemnek). A család sokszor annyira jóllakatta, hogy hamarosan növekedni kezdett, egyre jobban érezte magát, egyre mérgesebb és gonoszabb lett, még több ennivalót követelve magának. Az összes takarítószert is megkapta a kuka mohó manója. Nem fért már bele a szemetesbe, átköltözött egy nagyobb, utcai szemetesbe, de ezt is kinőtte, és úgy döntött, kiköltözik az erdőbe. Pont az állatokhoz. De sajnos ott is talált bőven kaját: akkumulátort, rozsdás vegyszeres hordókat. Minden bűzölgött, a növények sárgulni kezdtek, Glóbi pedig úgy érezte, mintha tűvel szurkálnák. Vajon sikerül valahogy megfékezniük az elszabadult kukamanót?

Aztán egy napon, a mindig csendesen csörgedező patak fájdalmasan felkiáltott! Eltört egy cső és fekete folyadék kezdett ömleni a kristálytiszta vízbe. Egy gonosz, fekete olaj volt az, ami eltökélte, hogy olyan messzire jut, amennyire csak tud és mérgezi a Földet. Egyenesen a zöld szívét vette célba. Mert bizony, a Földnek nem piros, hanem zöld szíve van, és valahol a tenger közepén található, Seholsincs-szigetnek hívják. Az emberek ugyan kijavították a csövet, de addigra már nagyon sok szivárgott ki az olajból és töretlenül menetelt előre. Az emberek nem látták, csak az állatok érezték, hogy egyre nagyobb a baj. Egy bátor hód veszi fel a küzdelmet a feketeséggel, de vajon siker koronázza heroikus küzdelmét?

Glóbi sokat tűnődött azon, hogy mit tehetne, hogy a gyerekek jobban szeressék és figyeljenek rá. Legyen ő is menő szuperhős, legyen különleges tulajdonsága és varázsereje? Vagy ha jobban belegondolunk, talán nem is kell semmi több, hiszen így is ő a legnagyobb, legszerethetőbb hőse a gyerekeknek? Mit gondolsz? Hamarosan elérkezik április 22-e a Föld napja. Kitalálod, mit kap az erdőlakóktól szülinapi ajándékba? És te mivel ajándékozod meg?

A Glóbi kalandjai egy bájos környezetvédelmi mesekönyv, komoly mondanivalóval. A vidám, színes rajzok és kedves karakterek segítik a gyerekeket az azonosulásban, hogy könnyebben megértsék és megszeressék földgolyónkat. Nagyon szerethető meséskönyv, aminek a megvásárlásával a Jane Goddall Intézet munkáját és a gyerekek környezetvédelmi oktatását is segítheted. A könyvről készült belapozó videónkat ebben a bejegyzésünkben tudod megnézni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Glóbi, a kis földgolyó veszélyben van. Csak a gyerekek menthetik meg a még súlyosabb bajoktól. Miért is hord sapkát a Föld? Hogyan változik veszélyes szörnyeteggé a kukamanó? Miként mentik meg a bátor hódok az erdei patakot? Mi történik Trabant Tóbiással, ha nem tud jóllakni benzinnel? Ilyen és ehhez hasonló komoly kérdésekre kaphatunk választ a “zöld” mesekönyvből, mely a gyerkőcök nyelvén neveli a kicsiket (és a felnőtteket is!) a környezettudatos életmódra.

Ajánljuk továbbá Bálint Mariann: Hulladékhistóriák című mesekönyvét a klímanókról és a szelektív hulladékgyűjtésről. Szintén a környezettudatos életmódra hívja fel a figyelmet Zakarné Varjas Kata: Geo, a környezettudatos kiskamasz című könyve. Érdemes megnézned a Gréta című mesekönyv belapozóját is, amely a tengerek szennyezettségére hívja fel a figyelmet. Ajánljuk továbbá Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyvét és az Amíg megváltjuk a világot című kisiskolásoknak szóló kötetét is (Most én olvasok! sorozat). Olvasd el az író-illusztrátornővel készült interjúnkat, hogy még többet megtudj a környezet iránti elhivatottságáról!

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

83%

Szerethető mese a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató