Hulladék Históriák: klímanók márpedig léteznek!

Üdvözöljük a megújult Hulladék Históriákat! Bálint Mariann könyve 2018. januárjától új köntösben – kicsit átdolgozva, kemény borítóval, friss mesékkel és illusztrációval – elérhető. Ez nagyszerű alkalom arra, hogy bemutathassuk a klímanókat mindazoknak, akiknek eddig még nem volt alkalmuk találkozni velük. Habár, tulajdonképpen, ha az ember alaposabban belenéz a szemetesébe…

 

Hulladék Históriák

 

Szerző, illusztrátor: Bálint Mariann

Kiadó: Magánkiadás (2013)

ISBN: 978-615-003-821-6

Korosztály: 4+

 

 

 

A Hulladék Históriák egy varázslatos mesevilágba röpíti el a gyerekeket. Ebben a világban klímanók jönnek-mennek, szorgoskodnak, néha összeráncolják a homlokukat, de mindig odaadóan, csupa szívvel teszik a dolgukat. Hisznek az emberekben, a közösség erejében, és abban, hogy megértéssel és összefogással minden megoldható. Hogy kik azok a klímanók? A klímanókkal leginkább a szemétkupacok közelében találkozhatnak a gyerekek…

A klímanók feladata az, hogy összegyűjtsék a szemetet, megkeressék az elhullajtott vagy eldobott tárgyakat, mindenki a saját fajtáját. Igazi tisztogató brigád a manók és koboldok nemzetségében.

De a klímanók nemcsak összegyűjtik a felesleges hulladékot. Szelektálnak is, hiszen tudják, sok minden újrahasznosítható. Sokféle klímanó létezik ám, egyikük a papírért, másikuk az üvegért, fémért vagy épp a műanyagért felel. Vannak fiatalok, vannak öregebbek, de mindegyik gyönyörűséges, úgy, ahogy van. Mind egy külön jellem, igazi egyéniség, árad belőlük a jóság és a bölcsesség. Mindegyik elhivatott, akarnak, tesznek, összefognak, ha kell. Bíznak bennünk, a megértésben, pozitívak és remélnek.

 Manó és ember ugyanazzal a gonddal küzd: egyre csak halmozódik a szemét és a hulladék, a sok kidobott holmi hegyek módjára áll olyan helyeken, ahol valaha rét zöldellt, madárfütty hangzott és patakcsörgedezés járta!

Bálint Mariann káprázatos fantáziával és beleérzéssel ábrázolja a klímanók világát. A megkapó, nagyon jól eltalált karakterek és ez egész varászlatos mesevilág megkönnyíti, hogy a könyv mondanivalójára minden erőlködés nélkül fogékonyak legyenek a gyerekek. A könnyed stílus, a kedves és izgi történetek pedig biztosítják, hogy a gyerekek egyik kedvenc esti meséje legyen – akár már óvodás kortól is.

A Hulladék Históriák megtanítja a gyerekeket máshogy nézni a hulladékra. Megmutatja a szelektálás fontosságát, és rávezeti őket arra, hogy ezentúl tudatosabban szemeteljenek. Hiszen most már tudják, hogy valahol, valamilyen klímanó számít rájuk. Hasznos Halom bizakodva várja a hasznos kincseket, hogy még hasznosabb dolog válhasson belőlük. Bálint Mariann könyve szórakoztatva tanítja jóra a gyerekeket. Újabb nagyszerű példa arra, hogy egy környezetvédelmi gyerekkönyv is nagyon élvezetes lehet. Egy mesekönyv, amelynek varázslatos mesevilága elbűvöl gyereket és felnőttet (engem nagyon!) egyaránt. Mire vársz? Gyere, utazz velünk Hasznos Halomba, a klímanók titkos falujába!

 

Egy nagyon hasznos halom

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagyon dolgos manó, Mindentbele Béla, aki a kommunális szemetekért felelt. Bár Béla mindent megtett hogy rendesen végezze a feladatát, idővel egyre több dolga akadt és végül belefáradt a heroikus küzdelembe. Rá kellett jönnie, hogy ez így nem mehet tovább. El kell valahogyan érni, hogy csökkenjen a szemét mennyisége, csakhogy ő egyedül ehhez már kevés lesz. Segítséget kér hát Öregvilág Apótól, aki társakat ad mellé és elrendeli, hogy minden kidobott hulladék mellé állítsanak manókat, akik megmutatják, hogy hogyan lehet újra hasznosítani a feleslegessé vált dolgokat. Így hát összeáll a klímanók lelkes csapata: Papír Apó, Pille Panni, Fém Frici, Komposzt Karcsi, Üveg Néne és Fiola Fióna személyében.

Minden egyes dolognak, ami itt a Földön létezik, van egy kis manója, ami mindent tud a saját rábízott feladatáról. Találkozhatsz esőmanóval, álommanóval, erdei gombamanóval, városi utcamanóval, falusi tojásőrző manóval. Ez a könyv azonban olyan manókról szól, akikkel akkor találkozhattok, ha belestek a kukátokba otthon, vagy egy szemétkupac alá, amit valaki ott felejtett valahol. Ők a KLÍMANÓK.

De vannak ám még, akik segítik a klímanók munkáját. Bandi bácsi, a városka öreg utcaseprője, aki a kukamanó egyetlen emberbarátja, na és egy kislány… Egy kislány, aki betartotta az ígéretét. Egy kislány, akiben megbíztak a manók, és úgy döntöttek, hogy megkérik, legyen a közvetítőjük, vigye el az üzenetüket a gyerekeknek. Meséljen nekik a klímanókról, a szelektív hulladékgyűjtésről, arról, hogy számítanak rájuk, hogy segíteniük kell vigyázni a Földünkre. Az egész egy tavaszi napon kezdődött, amikor Bandi bácsi és Mindentbele Béla meglátták a Kislányt, aki egy szép gesztenyefa alatt ült és rajzolt (és oh, közben a fa tündére helyeslően rezegtette az ágain a frissen kibújt leveleket!). A Kislány meghallgatta őket, ellátogatott Hasznos Halomba, és megígérte, hogy ha majd felnő, könyvet ír, amiben elmesél mindent a gyerekeknek (köszönjük!).  

Kedves gyerekek, mire ezt a levelet megkapjátok, addigra már bizonyára felnőtt lesz belőlem, és beteljesítem a klímanó barátaimnak tett ígéretem, könyvet írok róluk nektek, hogy tudjátok, valóban léteznek és nagy szükségük van a segítségetekre.

Hogy mit is csinálnak pontosan a klímanók, és hogyan lehetnek a gyerekek és mindenki más a segítségükre? Erről szólnak a Komposztmese, a Műanyag mese, az Üvegmese és a Fémmese kedves történetei. Mindegyik rész bemutatja a címadó manó munkáját, elmeséli, hogy mi miért fontos, és mire kell odafigyelniük. Minden fejezetnek dramaturgiája van, mindig akad feladat, vagy felmerül egy probléma, amit meg kell oldaniuk. Végül egy rövid összefoglaló is található a legfontosabb tudnivalókról: mit gyűjthetünk a szelektív tárolókba és mi nem való bele? Hogyan hasznosítják ezeket a hulladékokat, mi minden készülhet belőle és mennyi időbe telne, amíg magától lebomlana…

 

Mesék a szelektív hulladékgyűjtésről

De a sok feladat mellett is pompásan zajlik a csordultigszív manók élete. Van kukachajtó verseny, égszakadás, erdőtisztogatás, üvegmanó vizsga, szárnyas kalóztámadás és bádogember… Sem a manók, sem a gyerekek nem unatkoznak egy percre sem… Jöhet a java?

A Komposztmesében például Komposzt Karcsi versenygilisztája a nagy kukachajtó nap előtt rejtélyesen lebetegedik. Fém Frici – aki épp riportot készít Karcsi munkájáról – segít kideríteni a baj okát: rossz dolgok kerültek a komposztba! Szerencsére ezt hamar orvosolják, és ArTúr a legjobb formájában indulhat a versenyen. De vajon hogy fog szerepelni a betegség után? Ő lesz a befutó, vagy a hetyke duci, a mérges görbe, esetleg a cuki szőröske? Aztán egy napon sajogni kezd Papír Apó könyöke. Baj közeleg, zápor lesz! A Műanyag mesében az elhasznált műanyagok lesznek a klímanók segítségére a viharban: palackokkal gátat építenek, sátrat húznak a házak fölé, a szatyrokból esőkabát lesz, a pillepalackokból csónak… De vajon sikerül az égszakadást átvészelniük? Megmenekülnek a klímanók? Na és a bajbajutott állatok? Gond, gond hátán. A Papírmesében újabb baj üti fel a fejét. Papír Apó gyönyörű hajtogatott papírmadaraival történt valami rossz. Hamar kiderül, hogy szennyezettek. Rájönnek, hogy magukkal a fákkal, az erdővel van a baj, mert telis-tele van hulladékkal. A csapat azonnal munkához lát, hogy kitisztítsák az erdőt, de nem bírnak vele. Segítségül hívják az erdő többi manóit, a gesztenyemanót, gombamanót, sziklamanót, de sajnos ez sem elég: gumiabroncsok, roncsdarabok, mosógépek hevernek mindenfele… Aztán egyszer csak emberi hang üti meg a kimerült manók fülét: jaj, csak nem újabb szemetet tesznek le?!?

És azt tudtad, hogy az erdőlakók is imádnak bulizni? Törpék, manók, koboldok és erdei állatok (a nem téli álmot alvó fajták) mind a Nagy Téli Ünnep lázában égnek. Ekkor mutatják be tudásukat és teszik le vizsgájukat az ifjú üvegmanók is. Az Üvegmesében Latyak Lajos bánatát is elűzik a melegszívű klímanók. De vajon hogyan sikerül elérniük, hogy újra nevessen? Amikor pedig éhes varjúcsapat dúlja fel Komposzt Karcsi háza táját, Fém Fricinek támad egy ragyogó ötlete. Rájön, hogy hogyan verhetik vissza a szárnyas kalózok támadását és védhetik meg a veteményest. A Fémmesében Frici szárnyasokat elriasztó mobil zöldségvédő egységet, azaz bádogembert készít a hulladékokból. Vajon beválik a terve? 

Nos, így zajlik a klímanók élete, figyelnek egymásra, elhivatottan teszik a dolgukat, míg nem egyszer… Hasznos Halomba új lakók érkeznek, az Újragondoló manók. Az ő feladatuk, hogy segítsenek az embereknek, hogy a megszokott dolgukat máshogy csinálják. Nemsemmi Mimim, Nedobdki Nelli, Nemkellmégegy Kornél, Műanyagmentes Matyi, Vászonszatyor Vanda és Ötlet Ödön abban is segít, hogy végül alig kerüljön szemét a szemétdombra, és a meglévő is fokozatosan egyre kisebb legyen. Ráadásul az újak érkezésével egy szerelmi szál is kibontakozik… 

A könyv vége nagyon pozitív és bizakodó. A klímanók faluja napkollektoros lett, új autók jelennek meg, elterjednek a tenger-levegő-föld-víz tisztítók is. Talán nem reménytelen, hogy a klamínók munkája az emberek gondolkodását is megváltoztatja… A Hulladék Históriák egy nagyon szerethető mesekönyv. Egy mesekönyvbe bújtatott segélykiáltás. A történet a mindennapjainkban, de a színfalak mögött játszódik. Nem látjuk a klímanókat, de jó tudni, hogy velünk vannak, teszik a dolgukat és vigyáznak – de legfőképp számítanak ránk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A klímanók örömrajzolásból születtek. Egy kis festék, pár derűs pillanat, egy cseppnyi remény és egy adag felelősségtudat keveredett össze papíron, mikor az első klímanó formát öltött előttem és kezdett magáról mesélni. Igazából be nem állt a szája a kis fickónak, sőt, még több kis hangocska csatlakozott az első mellé, akik szintén alakot akartak kapni, mesélni magukról. Így érkezett meg közénk Mindentbele Béla, Papír Apó, Pille Panni, Komposzt Karcsi és a többi különös kis szerzet, akik mindennapi kalanddá varázsolják a szelektív hulladékgyűjtést a gyerekek számra.

 

Szintén a környezettudatos életmódra hívja fel a figyelmet Zakarné Varjas Kata: Geo, a környezettudatos kiskamasz című könyve. Érdemes megnézned a Gréta című mesekönyv belapozóját is, amely a tengerek szennyezettségére hívja fel a figyelmet. Pászti Amina: Glóbi kalandjai című mesekönyvébe pedig ide kattintva nézhetsz bele. Ajánljuk továbbá Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyvét és az Amíg megváltjuk a világot című kisiskolásoknak szóló kötetét is (Most én olvasok! sorozat). Olvasd el az író-illusztrátornővel készült interjúnkat, hogy még többet megtudj a környezet iránti elhivatottságáról!

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

97%
Nagyon jó

A Hulladék Históriák egy nagyon szerethető mesekönyv, amely játszva tanítja meg a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató