Kertész Edina: Lajhár, a sztár

Laza, vidám és olvasmányos, mégis érzékeny témát érint, és fontos mondanivalót hordoz Kertész Edina legújabb ifjúsági gyerekkönyve. A Lajhár, a sztár ugyanis amellett, hogy rendkívül szórakoztató, a közösségi média, a beilleszkedési nehézségek és az iskolai szekálás problémájára is felhívja a figyelmet. A könyv finoman rávilágít a különcség és a másság, a kirekesztés, a nyitottság és az elfogadás szerepére is a gyerekek életében. Ismerkedj meg Lonával, a csupaszív lajhárlánnyal – Lajhár, a sztár, íme az összefoglalónk!

Lajhár, a sztár

 

Szerző: Kertész Edina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-782-8

Korosztály: 7-10

 

 

A könyv főhőse tehát Lona, akinek a legfőbb vágya, hogy befogadják és szeressék az iskolatársai. Szeretne az osztály legmenőbb lányaival barátkozni, és úgy gondolja, hogy ezt úgy érheti el, ha – bármennyire nem áll jól neki – úgy viselkedik, olyan szokásokat vesz fel, mint ők. Lona ugyanis egy pötit más mint a többi gyerek. Lona egy lajhártinédzser.

Hatalmas barna szemei voltak, apró szája, és turcsi orra. A maga módján igazán helyes lány volt.

Tudod, amikor Lona kicsi lajhár volt, semmi kivetnivalót nem talált magában, szerette, hogy lajhárnak született. De ma már olyan szeretett volna lenni, mint a suli legmenőbb lányai, Menta, Málna és Napsugár. Karcsú derekú, hosszú hajú, kék szemű és népszerű. Rájuk akart hasonlítani, velük akart lógni, és bármit megtett volna, hogy ugyanolyan menő legyen. De a három lánynak esze ágában sem volt befogadni őt a csapatukba, nem láttak benne mást – már ha egyáltalán ránéztek – csak egy… lajhárt.

-Tényleg nekünk köszönt? – kiltott nevetve Menta. – Úgy néz ki, mint egy…

 – Mint egy lajhár! – tört ki mindhármójukból egyszerre.

Történt ugyanis – Lona eddigi legkatasztrofálisabb napjának reggelén – hogy a lajhárlány vette a bátorságot, és rájuk köszönt. Héj, egész jól ment, hiszen Napsugár ránézett!!! Mintha elhúzta volna a száját! Hiszen ez már fél köszönés, nemde? Nyerő szériában nem szabad abbahagyni, Lona ebből bátorságot merített, és leült az asztalukhoz az ebédlőben. Katasztrófa, megsemmisülés. A lányok erre csak tüntetőleg felálltak és kivonultak mellőle. Ó jaj, te mit tennél ebben a helyzetben? Lonával ilyen még sosem történt, aki eddig körülötte volt, az mind csak szerette.

A lajhárlányt teljesen letaglózták a történtek és logó orral vonszolta haza magát szégyenében. Nem akart kijönni a szobájából SOHA, SOHA de SOHA többé. Ám két szipogás közt Lona kitervelt valamit: valahogy el kell érnie, hogy a többiek őt is menőnek találják! De vajon hogyan érheti ezt el? Ha színesre festi lajhárkarmait, talán a többi lány is megirigyli és befogadják? Egy próbát megér! Segíthet, ha ő is népszerű lesz a közösségi médiában és szelfiket posztolgat az instán? Kicsit idegen a pózolás tőle, de miért is ne? Esetleg a világot járt nagybácsi, a mindig vidám Pedro besegíthet? Vagy netán ha teljesen önmagát adja, az célravezetőbb lenne? 

Miközben mindez kiderül, a lajhárlány nem várt helyekről is kap segítséget Hamper Böbmőke iskolaigazgató és az épp ügyeletes tinisztár, Bensőséges Beni személyében. De a legfontosabb, hogy megismerkedik a szintén kicsit különc Drazséval, akit Lonával ellentétben egyáltalán nem érdekelnek mások – főleg nem a menő lányok – véleménye.

Szerintem amúgy nem baj, ha fura valaki. Én is tök fura vagyok.

Drazsé igazi állatmenő és állatbarát, és van egy Gaszton nevű békája is. Drazsé nem ad a külsőségekre és a felszínes barátokra, de a szíve nagyon is helyén van. Ő ébreszti rá, hogy ami számít, az az igazi emberi kapcsolatok, és korántsem boldogít az érdekbarátság.

Aztán ott van a csupaszív Pedro bácsi is, aki életigenlésével példát mutat a lánynak, és sokszor sikerül túllendülnie a dolgokon a segítségével. Ám a Costa Rica-i nagybácsi egy meghökkentő titkot is rejteget, ami különös csavart ad a történetnek. 

Lona meséjéből megtudhatjuk, hogyan lesz egy kirekesztett lányból népszerű anélkül, hogy fel kellene adnia önmagát. Kiderül, hogy akkor kerül igazán a helyére, ha nem akar másokat követni, és teljesen máshogy viszonyulnak hozzá, ha ő is elfogadja magát. A Lajhár, a sztár mondanivalóját a korosztálynak megfelelően, könnyedén és lazán juttatja el a gyerekekhez. Betekintést nyújt a közösségi média erejébe, érinti, hogy hogyan használják, milyen súlyos szerepe lehet a mostani fiatalok életében. Bemutatja az árnyoldalakat, hogy hogyan szekálhatják, vagy érheti támadás a gyerekeket az online felületeken. De arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen sok jó dolog kisülhet abból, ha a népszerűséget jó dolgokra használjuk fel. 

A könyvben nagyon szeretjük a különböző karaktereket, és különösen élveztük a lajhárok életét bemutató részeket. A lajhár-főhős nem mellesleg szuper választás, hiszen az unikornisok, a flamingók és a lámák után ez most az ügyeletes sztár a gyerekek körében. Külön bája a könyvnek, hogy a nagybácsi – azaz a tolvaj lajhár – karakterét valós események ihlették (rá lehet keresi a neten). Kalaplengetés Hajba Lászlónak is a humoros és imádnivaló rajzokért, amelyek nagyszerűen adják vissza a történetet. A belapozóban látszik a könyv újszerű és friss illusztrációs megoldása, amit – főleg az elején – különböző döntsd el!, színezd ki! stb. interaktív részek is gazdagítanak.

A Lajhár, a sztár sok-sok vidámságot és szórakoztató kikapcsolódást kínál a gyerekeknek, miközben fontos dolgokra – iskolai szekálás, különcség, másság elfogadása, tolerancia, de pláne a környezetvédelem – is felhívja a figyelmüket. De rámutat arra is, hogy összefogással bármi elérhető, és nyitottsággal és együttműködéssel tehetünk a legtöbbet a dolgokért és azok ellen. Pura vida!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lona szeretné, ha az osztály menő lányai, Menta Málna és Napsugár bevennék maguk közé a csapatba. Igyekszik felhívni magára a figyelmet. Fotókat készít magáról, amik felkerülnek róla az internetre. De nem hozzák el a várva várt sikert, sőt, mindenki kineveti, osztálytársaik gúnyolódásának céltáblája lesz. Még szerencse, hogy új barátra talál Drazsé, az elszánt környezetvédő személyében, és feltűnik az életében Pedró nagybácsi is, aki a messzi Costa Ricából érkezik. Ám Pedró bácsi mégsem az, akinek mondja magát, és egy iskolai bulin minden összekavarodik… Sikerül Lonának rátalálnia arra, amiben igazán jó, és segíteni Pedró bácsinak otthona, a nemzeti park megvédésében?

TIPP: Olvasd el Kertész Edina: A milliomos szamár című gyerekkönyvét is, amiből kiderül, hogy mi mindennel járhat, és boldogítja-e önmagában a hírnév az embereket. 

Érdekelhet még Ulrike Rylance: Bors Bori – Kémek a strandon és Bors Bori – Kirándul az osztály című gyerekkönyvek.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

90%
Nagyon jó

Könnyed, olvasmányos és nagyon szerethető ifjúsági olvasnivaló fontos mondanivalóval.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató