Legyen zöld karácsony! Ajándékozz környezettudatos gyerekkönyvet!

A környezettudatos gondolkodást nem lehet elég korán elkezdeni. A tudatos mindennapok mellett segítségünkre lehetnek ebben a környezetvédelemről szóló mesék, és ismeretterjesztő kötetek is. Kerüljön zöld gyerekkönyv a fa alá! Ezzel nemcsak felelős gondolkodásukért, de közvetve a klímavédelemért és a jövőjükért is sokat tehetsz. Csokorba szedtük a legkedveltebb környezettudatos gyerekkönyveket!

Ha egy zöld ágat tartasz a szívedben, előbb-utóbb rászáll egy énekesmadár.

Micsoda idő! Miért változik a klíma?

 

Szerzők: Laura Ertimo – Mari Ahokoivu

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió (2020)

ISBN: 978-963-432-127-9

Korosztály: 8-12

 

 

 

Érdekes, részletes, világos és informatív. A Micsoda idő! megválaszolja a gyerekek klímaváltozással kapcsolatos kérdéseit, és ötleteket ad ahhoz, mit tehetnek akár ők maguk is az élhetőbb jövőért. Okos, tartalmas és elgondolkodtató ismeretterjesztő kötet, amit a pazar illusztráció tesz még élvezetesebbé. Bővebb ajánló.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha a klíma változik, mi miért nem? A Micsoda idő! megválaszolja a gyerekek fogós kérdéseit a klímaváltozással kapcsolatban, és ötleteket ad ahhoz, mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten. Lotti és Gáspár, a két éles eszű barát egy nap megunja, hogy szüleik folyton kitérő válaszokkal próbálják megmagyarázni, miért viselkedik olyan furcsán az időjárás, ezért úgy döntenek, maguk járnak utána, mi is ez az egész klímaváltozás. A tucatnyinál is több országban megjelenő Micsoda idő! gyerekeknek szánt, tudományos alapokon nyugvó, egyúttal bizakodó hangvételű ismeretterjesztő könyv. Kiderül belőle, mit tehetünk egy élhetőbb jövő érdekében, hogyan hozhatunk jobb döntéseket, és hogyan beszélgethetünk a gyerekekkel a témáról, kitérve a változtatások és az összefogás szükségességére.

Érdekelhet Miller-Ferjentsik Viola: Nulla Hulladék című gyerekkönyve is.

Minden élelmiszervásárlás szavazás is egyben. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi egyéni, kis cselekedeteink nem számítanak, hogy egyetlen étkezésen semmi sem múlik. Ám minden fogásnak, minden egyes falatnak saját előélete van, ahogyan termelték vagy nevelték, ahogy betakarították. A vásárlásaink, a szavazataink szabják meg az előttünk álló utat.

Jane Goodall

 

Szerzők: Louise Spilsbury – Hanane Kai

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-916-7

Korosztály: 6+

 

 

A Beszélgessünk róla! a társadalmi tudatosságra és felelősségvállalásra nevelő ismeretterjesztő könyvsorozat. A sorozat könyvei a világban zajló dolgok és folyamatok értelmezésében, megértésében és a közös gondolkodás elindításában segít a gyerekeknek. A Bolygónk védelme a környezetszennyezés életünkre gyakorolt hatásairól, és a fenntartható fejlődés fontosságáról szól. Bővebb ajánló.

A KIADÓ SZINOPSZISA

HULLADÉK – SZENNYEZÉS – KLÍMAVÁLSÁG
Gondoskodnunk kell a bolygónkról, ahogy ő gondoskodik rólunk. Ha mindannyian megtesszük a kis lépéseket és apró változtatásokat a Föld védelme érdekében, az végül meghozza a kívánt eredményt. A gyerekek gyakran hallhatnak olyan dolgokról, amelyeknek jelentése és az életükre gyakorolt hatása ismeretlen számukra. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek a világ történéseinek közös értelmezésében és aggodalmaik eloszlatásában.

A Beszélgessünk róla! sorozatról itt írtunk bővebben. A sorozat további kötetei:  Marie Murray – Hanane Kai: Beszélgessünk róla! – Kulturális sokszínűség, Louise Spilsbury – Hanane Kai: Globális konfliktusok, Louise Spilsbury – Hanane Kai: Éhezés és szegénység, Ceri Roberts – Hanane Kai: Menekültek és migránsok, Louise Spilsbury – Hanane Kai: Rasszizmus és intolerancia, előkészületben: Marie Murray – Hanane Kai: Emberi jogok és egyenlőség, Louise Spilsbury – Hanane Kai: Társadalmi felelősségvállalás

Ha elkezdünk gondolkozni a napi döntéseink következményeiről, etikusabb döntéseket fogunk hozni. (…) Életünk minden napján hatással vagyunk, és a döntéseinken múlik, hogy milyennel.

Jane Goodall

Nagyon kék könyv – Mindent a vízről

 

Szerző: Gévai Csilla

Kiadó: Corvina Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-136-642-6

Korosztály: 8-14

 

 

Az elkötelezett környezetvédő illusztrátor-írónő, Gévai Csilla a  Nagyon Zöld Könyv után újabb környezettudatos gyerekkönyvvel jelentkezett. A Nagyon Kék Könyv egy fontos, hasznos és rendkívül informatív ismeretterjesztő kötet a vízről, amely egyszerre tanít és szórakoztat, környezettudatosságra nevel, felhívja a figyelmünket a vizeink fontosságára, és az egyén felelősségére is. A könyv teljes bevétele a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány munkáját segíti.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Nagyon Kék Könyv egy gyerekeknek szóló, környezettudatos gondolkodást fejlesztő sorozat második kötete. Míg az első rész, a Nagyon Zöld Könyv általában beszélt a környezetvédelemről, addig a Nagyon Kék Könyv a víz témáját járja körbe: állapotát, múltját, jelenét és jövőjét. A szerző vallja, hogy egyetlen ember sem vonhatja ki magát az egyéni felelősség alól, ha a vizek állapotáról és jövőjéről van szó. Talán e könyv néhány fiatal olvasót elindít majd olyan foglalkozások felé, amelyekről eddig talán sokan nem is hallottak. Ha e könyv hatására páran kedvet kapnak ahhoz, hogy egyszer majd ők legyenek a jövő vízügyi szakemberei, tengerbiológusai, fürdőorvosai, hidromérnökei, a szerző már elérte célját, hisz a jövőben egy- re több gondolkodó, kreatív elmére lesz szükség ezeken a szakterületeken is. Ezt a könyvet elolvasva talán még Greta Thunberg és az óceántisztító Boyan Slat is csettintene.

A szerzőtől ajánljuk még a Nagyon zöld könyv című sikerkötetet is, amelyről a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló bejegyzésünkben írtunk. Olvasd el a Gévai Csillával készült interjúnkat is

A Föld bolygót ért bántalmazás összes hatása fokozatosan eléri a társadalom minden rétegét, a világ minden részén. Egyre többen értik meg, hogy termőföldjeink vegyszerekkel való mérgezése egyben önmagunk mérgezését jelenti. És egyre több ember kezd ráeszmélni, milyen is lesz a világ dédunokáinknak, ha mi nem cselekszünk. Mégpedig azonnal.

Jane Goodall

 

 

 

A népszerű Mit? Miért? Hogyan? sorozat ismeretterjesztő kötetében a környezetvédelem alapjaival ismerkedhetnek meg a 4-7 évesek. A könyvben részletgazdag, felfedezésre ösztönző illusztrációk, izgalmas kihajtható ablakok és számtalan érdekes kérdés várja a mindenre kíváncsi gyerekeket. Bővebb ajánló.

 

 

A világ műanyag nélkül egy mini tudástár és műanyag-mentesítő kézikönyv egyben. Érthető, világos, praktikus és elgondolkodtató. Minden fontos dolgot, tényt és érdekességet tartalmaz, amit a témában tudni érdemes, emellett rengeteg hasznos tippet, ötleteket is ad arra, hogy hogyan korlátozhatjuk a műanyagok túlzott használatát.. Bővebb ajánló.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fogkefék, széldzsekik, legókockák, joghurtos poharak… Mai életünk szinte elképzelhetetlen a műanyag nélkül, amely hihetetlenül tartós anyag, mégis 40 százalékát csak egyszeri csomagolásra használjuk. Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő, ebből fejenként körülbelül 35 kilónyit azonnal kidobunk. Műanyagszemét borítja vízpartjainkat, amely közvetlenül a madarak, halak és egyéb vízi állatok, közvetve a saját életünket is veszélyezteti. A helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy csak közvetlen környezetünkben – mondjuk a Duna bizonyos szakaszain – több műanyag morzsa található, mint kishal… Hogyan alakult így, miért lett ekkora gond a műanyag szemét felhalmozódásából, és mit tehetünk a probléma megoldása érdekében? Ebben a könyvben számtalan fontos adatot találsz, és jó néhány könnyen megvalósítható ötletet a műanyag által okozott károk felszámolására, valamint arra, hogyan kerüld el a műanyagok felhasználását.

Zöld mesekönyvek

Az informatív ismeretterjesztő kötetek mellett nagyszerű választás, ha zöld mesekönyvből mesélünk a gyerekeknek. A kedves, barátságos történetek ugyanis nemcsak szórakoztatják, de gondolkodásra is serkentik őket, és segít megértetniük, miért elengedhetetlen a bolygónk védelme, és fontos a környezetvédelem.

 

Szerző, illusztrátor: Bálint Mariann

Kiadó: Magánkiadás (2013)

ISBN: 978-615-003-821-6

Korosztály: 4+

 

 

 

A Hulladék Históriák a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és alapvető tudnivalóiról mesél a gyerekeknek. A Hulladék Históriák tüneményes klímanói, a kedves történetek és az elbűvölő illusztráció garanciák arra, hogy ez a mesekönyv a gyerekek egyik kedvence legyen – nem mellesleg mesélve tanítja környezettudatosságra őket. Bővebb ajánló.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A klímanók örömrajzolásból születtek. Egy kis festék, pár derűs pillanat, egy cseppnyi remény és egy adag felelősségtudat keveredett össze papíron, mikor az első klímanó formát öltött előttem és kezdett magáról mesélni. Igazából be nem állt a szája a kis fickónak, sőt, még több kis hangocska csatlakozott az első mellé, akik szintén alakot akartak kapni, mesélni magukról. Így érkezett meg közénk Mindentbele Béla, Papír Apó, Pille Panni, Komposzt Karcsi és a többi különös kis szerzet, akik mindennapi kalanddá varázsolják a szelektív hulladékgyűjtést a gyerekek számra.

Glóbi kalandjai

 

Szerző: Pászti Amina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Scolar Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-244-530-4

Korosztály: 5-10

 

A Glóbi kalandjai egy bájos környezetvédelmi mesekönyv, komoly mondanivalóval. Glóbi nem más, mint a bolygónk, és komoly bajban van. Piros sapkában, miniatűr formában jött el hozzánk, hogy szót értsen az emberekkel. Ez a könyv az ő utazásáról, és sok égető kérdésről szól. A Glóbi kalandjai mesélve tanítja meg a kicsiket a környezetvédelem fontosságára. A könyv megvásárlásával a Jane Goddall Intézet munkáját és a gyerekek környezetvédelmi oktatását is segítheted. Bővebb ajánló.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Glóbi, a kis földgolyó veszélyben van. Csak a gyerekek menthetik meg a még súlyosabb bajoktól. Glóbi kalandjait ismerhetjük meg a főleg óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló mesekönyv lapjain, miközben észrevétlenül tanítjuk meg a kicsiket a környezetvédelem fontosságára.

 

 

 

 

Az Amikor a kukák világgá mentek antológia egy impozáns, huszonnégy történetet felsorakoztató mesegyűjtemény, amely napjaink egyik legégetőbb problémája, a környezettudatosság jegyében született. Mai mesék a zöld jövőért – tekintsd meg a könyv belapozóját, és ismerd meg közelebbről is!