Charlotte Milner: A vizek világa

Ismerd meg a tengerek és óceánok élőlényeit!

Charlotte Milner játékos ismeretterjesztőket készít a legkisebbeknek. Első könyve a méhek mindennapjairól és bolygónk életében betöltött szerepükről szól. A sorozat újdonsága pedig a vizek csodálatos világával ismerteti meg a kisiskolásokat. Izgalmas tények, különleges tengeri élőlények, szerepük és megóvásuk, az óceánfenéktől a felszínig, a fagyos északtól a trópusi vizekig. Okosan, érthetően, szemléletesen. A vizek világa – ismerkedj meg a nagy kékség titkaival te is!

A vizek világa

 

Szerző: Charlotte Milner

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-948-8

Korosztály: 6+

 

Ismerd meg a tengerek és óceánok élőlényeit! A vizek világában lebilincselő információk, élethű és látványos rajzok, valamint szemléletes grafikák várják a gyerekeket. A könyv először is elmagyarázza, hogy mi az a tápláléklánc, és hogyan ér körbe-körbe a planktontól egészen a nagyragadozókig. Kiderül, hogy miért hívják a Földet kék bolygónak, és miért is olyan fontosak az élet szempontjából a vizek. Láthatjuk, hogyan néz ki a titokzatos tengerfenék, milyenek a tengeri árkok, a vulkánok, a dombok és a hegyek, és hogy mit is takar a napfényes-, a szürkületi-, az éjféli- és a mélytengeri zóna a vizekben. Megtudhatjuk, hogy a tengeri növények – akárcsak a fák – megkötik a levegőből a szén-dioxidot, és hogy a tengeráramlatok tulajdonképpen vízalatti szelek. 

A tenger élővilága hihetetlenül gazdag és változatos. Van amelyik faj repülni tud, néhányuk táncol, vannak laposak, akadnak hosszabbak, tüskések, aprók és óriásiak. Legtöbbjük kopoltyúval lélegzik, de előfordulnak közöttük tüdősek is. Van amelyik ikrát rak, míg mások elevenszülők. A könyvből kiderül az is, melyik a legnagyobb hal, és a legnagyobb emlős a vizekben. Tudtad, hogy a kék bálnák nagyobbra nőhetnek, mint a valaha élt legnagyobb dinoszauruszok? És azt, hogy a tengeri tehén a társának puszit ad? ‹3

A dugong, más néven tengeri tehén azzal tölti az életét, hogy hínárt legel. Ezek a békés növényevők puszival üdvözlik egymást, és két éven át gondozzák utódaikat.

Az emlős sztárok után a gerinctelen egyedek következnek a könyvben. Azt biztosan tudtad, hogy a legtöbb polip fekete tintát fecskendez ki, ha megijed, de vajon azt is, hogy nyolc karja mellett, három szíve van, és a fejében lévő agy mellett a karjaiban is vannak kisebbek? Tengericsillagok, tengeri csigák, tengeri rózsák, rákok, homárok, medúzák… megannyi gyönyörű és érdekes faj az óceánok vizeiben – folytatod a felsorolást?

Élet a jégen. Talán hihetetlen, de vannak, akik a zordon hidegben érzik jól magukat. Oké, tegyük fel nem fáznak, úgy, mint mi, de vajon mivel táplálkoznak a fagyos jégtáblákon, ott, ahol látszólag semmi sincsen? Plankton – krill – tőkehal – fóka – jegesmedve: íme a fagyos tápláléklánc! Apropó, azt tudtad, hogy a tenger unikornisai, a narválok olyan bálnák, amiknek foguk van? És hogy a rozmárok a vízből hatalmas agyaraikkal tápászkodnak ki?

Déli vizeink ékszerei a színpompás korallzátonyok. Habár a korall növénynek tűnik, valójában milliónyi, apró korallpolipból áll. Víz alatti városokra hasonlítanak, és tengeri állatok százainak adnak otthont. Nappal papagájhalak, pillangóhalak és vitorláshalak népesítik be, éjszaka pedig megjelennek a szirticápák, mókushalak és más éjszakai ragadozók, zsákmányt keresve. 

A korallpolip úgy néz ki, mint egy kicsi tengeri rózsa. Sokan élnek együtt, hatalmas, sziklás korallzátonyokat alkotva.

A víz alatti erdők hínárokból állnak, amelyek magassága elérheti akár a 30 métert!. Nagyszerű búvóhely, de finom csemege is egyben. Különösen a lila tengerisünök imádják, akikre meg a vidrák vadásznak ugyanitt nagy-nagy szeretettel. A tenger legmélye még napjainkban is titkokat rejt. Különös, már-már földöntúli lények – vámpírtintahalak, lámpás horgászhalak, viperahalak, pelikánangolnák, üvegszivacsok – otthona, ahol – időjárás ide vagy oda -, folyamatosan szemerkél a tengeri hó. Tudod, hogy mi az?

Az óceán mélye semmi máshoz nem fogható. Itt a mélyben nincs természetes fény, nagyon hideg van és a víz súlya miatt óriási a nyomás. Mintha egy másik bolygó lenne, amelyet csak most kezdtünk el felfedezni az itt élő furcsa teremtményekkel együtt.

Érdekelnek a nagy kékség legnagyobb utazói is? Az egyik leghíresebb vándorlók például a kékúszójú tonhalak, akik 8000 métert is megtesznek könnyedén. Az emlősök között az évi 16 ezer kilométert úszó szürke bálna az abszolút nyerő, de ott van az európai angolna is, aminek egész élete egyetlen nagy utazás a nyílt óceánon. Hallottál már a sodródókról? A bíborcsiga buboréktutajjal, a portugál gálya gázzal teli hólyag segítségével, a Sargasso-hal moszatokkal, a vitorlásmedúzák (nos vajon mivel?) szelik a tengereket. 

A változás szele

A szerző a könyv utolsó részét az óceánok megóvásának szenteli. Bemutatja, hogy miért rendkívül fontos, és mit értünk fenntartható halászat alatt. Ezekkel szemben milyen halászati formák léteznek, és milyen kárt tesznek a tengerekben. Elmagyarázza a globális felmelegedés hatását is, hogy hogyan hat az olvadó jég a jegesmedvék életére, az emelkedő tengerszint a teknősök szaporodására, a felmelegedés a melegtől kifehéredő korallok és élőviláguk életére. De kiemeli az óceánokban felhalmozódó műanyagok problémáját is. Minden kis lépés számít – a könyv rávilágít, hogy mit tehetünk mi, és akár a gyerekek is az óceánok megóvásáért.

A túlhalászat és a szennyezés miatt a tengerek elérték teljesítőképességük határát. Itt az ideje, hogy megvédjük azokat a vizeket, amelyek nélkül nem tudunk élni. Ha megtesszük, amit tudunk, hogy segítsünk, fenntartható jövőt biztosíthatunk a tengereinknek, ami embernek és állatnak egyaránt hasznos.

A tenger elég nagy ahhoz, hogy mindannyian élvezhessük.

A vizek világa egy érdekes, informatív és látványos ismeretterjesztő album, amely érthetően mutatja be a gyerekeknek az óceánok bolygónk életében betöltött szerepét, és színpompás élővilágukat. Mindezt szuper formában, egyedi és igényes kivitelben – mutatjuk a könyvet közelebbről!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Miért fontosak a tengerek és óceánok? Milyen élőlényekre bukkanhatunk a hullámok mélyén? Miért szorulnak segítségünkre a tengeri állatok, és mit tehetünk értük?

A sorozatban már megjelent: Charlotte Milner – A méhek világa

Olvasd el a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről, valamint a zöld újdonságokról szóló összeállításunkat s! Ajánljuk továbbá Piotr Socha: Méhek című lélegzetelállító képes albumát, valamint a Fedezd fel a környezeted! élménygyűjtő albumot. Ismerd meg Az állatvilág utazói és az Állatvilág zenészei című képeskönyveket is! 

Halakról szóló gyerekkönyvekért kattints erre a bejegyzésreA mesekönyvek közül pedig ajánljuk Camilla de la Bédoyére: Hula nyomábanAndrea Gregusova: Gréta, valamint Monika Kompaníková: Mélytengeri mesék című köteteket.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

90%
Nagyon jó

Izgalmas érdekességek, fontos tények az óceánok világáról, okosan, könnyedén, érthetően.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény