Karácsonyi könyvtippek: újdonságok 6-12 éveseknek (4. rész)

Cikksorozatunk legújabb részében folytatjuk a 6-12 éves korosztálynak szóló karácsonyi könyvválogatást. Kisiskolás összeállításunk ezúttal is kétrészes, további ajánlatokat itt találsz. Összefoglalónk első két részét, a 3-6 évesek toplistás kedvencekkel ezen és ezen a linken tudod átböngészni, a télapós és karácsonyi könyvújdonságokért pedig ide és ide érdemes kattintanod. Reméljük megtalálnod a tökéletes fa alá valót! 

Gyerekszemmel a világ sokkal érdekesebb, mulatságosabb, groteszkebb. Például bele lehet látni a felnőttek orrlyukába.

Csukás István

Micsoda kalamajka!

 

Szerző: Kovács Attila

Illusztrátor: Orbán Orsolya

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 9789634107040

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem tudom, te mit csinálnál, ha találnál az utcán egy mobilt, de nekem egy csomó bajom lett belle. Honnan tudjam, hogy kié, és mit csináljak vele? Jó, hogy Hédi a barátom, mert legalább annyira szereti a rejtélyeket, mint én. Ha ketten vagyunk, a megfigyelés, a menekülés, az igazi detektívmunka is könnyebb. (persze az öcsémre közben megint vigyáznom kellett.) A hegedűs lány viszont nagyon furákat csinált…
Micsoda nyár volt! Az első nyarunk a pipacs utcában.

Ludmilla újabb esetei

 

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Orbán Orsolya

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-638-8

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismeritek Ludmillát? Hivatásos problémamegoldó a Sárgarigó utcából. És Dömét? Ő a titkára (akarom mondani, a barátja). Nagyon sok sikeres esetük volt már (emlékeztek az eltűnt beóra, Pali bácsi virágos kalapácsára, vagy Gézára, aki szerelmes lett?). De problémák mindig vannak, nincs megállás: itt van például egy apuka, Timót, aki álló nap csak telefonozik meg számítógépezik. Vagy Szépreményű Alexandra, a mindig lámpa­lázas színésznő. Vagy Géza (már megint!), akinek ebédmeghívása van barátnője szüleihez. Mihez kezdjen? Még szerencse, hogy itt van Ludmilla, aki megoldja! Kertész Erzsi sziporkázó humorú meséit Orbán ­Orsolya rajzaival kínáljuk a kisiskolásoknak – akár egyedüli olvasásra is.

Kertész Erzsi történetének első része Ludmilla megoldja címmel jelent meg.

A bátyám öccse

 

Szerző: Kiss Ottó

Illusztrátor: Baranyai b. András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-709-5

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

” A bátyámnak van egy öccse,
aki sajnos pont én vagyok.
Ez önmagában is elég nagy baj,
de az még nagyobb baj, hogy ez örökre így is marad. ”

Két testvér, akikben minden kis- és nagygyerek magára ismer. Öt történet, csupa lelki finomság, gyerek¬fejjel gondolkodás, érzékeny, intelligens poénok. Akárcsak Baranyai (b) András rajzain.Persze a végén a nővérem öccseként, no meg egy báty és egy húg szülőjeként is szépen elsírtam magam. A gyerekeim meg pont ott nevettek és mosolyogtak, ahol gondoltam, hogy fognak. Hát ilyen ez a Kiss Ottó. Több szinten, hajszálpontosan hat.” Szél Dávid pszichológus így ajánlja neked.

Érdekelhet még Czernák Eszter: Kedves apu című mozaikcsaládokról szóló gyerekkönyve is.

Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Rátkai Kornél

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-662-3

Korosztály: 5-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legvidámabb osztályba új gyerek érkezik, aki csak Merkúrként mutatkozik be. A tolltartóján bolygó virít, órák alatt morzejeleket dobol az asztalon, olyan gyorsan számol, mint egy robot, és azt állítja, van egy saját űrállomása. Marci gyanút fog, és nyomozni kezd Merkúr után… De hiába derül ki az igazság, Marci, a vidámságfelelős legnehezebb feladata még hátra van: hogy lesz megint mindenki boldog a legvidámabb osztályban? A Most én olvasok! sorozatban megkedvelt Marci és a legvidámabb osztály kalandjai hosszabb regényben folytatódnak, már folyékonyan olvasóknak, de még mindig nagy betűkkel, sok képpel, könnyen olvashatóan.

Wéber Anikótól ajánljuk továbbá a Visszhangország című meseregényét is. Ismerkedj meg a Most én olvasok! sorozattal! Nézd meg a sorozatból Dávid ádám: Koppány betűket firkál és Igaz Dóra: Tiki otthonra talál, Vadadi Adrienn: Matricás Laci, a híres rabló című könyvek belapozóit!

A világ legneveletlenebb unikornisa 2. – Sportnap az Unikornissuliban

 

Szerző: Pip Bird

Kiadó: Digitanart Stúdió (2020)

ISBN: 978-615-571-636-2

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Varázslat és káosz lengi körül a világ legneveletlenebb unikornisát ebben a mulatságos gyermekregény sorozatban. Az Unikornis Suliban sportnapot tartanak, de Dave, a világ legneveletlenebb unikornisa nem sportol semmit! Vajon rá tudja venni Mira az unikornisbarátját, hogy részt vegyen a játékokban? A győztes csapatnak kitüntetés jár, és ők mehetnek el a varázslatos szivárványküldetésre…

Olvasd el a legjobb unikornisos gyerekkönyvekről szóló összeállításunkat! Ajánljuk továbbá Paul Moran: Hová bújtak az unikornisok? című böngészőt is!

Bob, a legbátrabb

 

Szerző: Katherine Applegate

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-499-242-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bob veszedelmes útra indul, hogy két jó barátja, Ivan és Ruby segítségével megkeresse régóta elveszett nővérét. Ám közeledik a hurrikán, egyre kevesebb ideje marad, közben azonban Bob rájön, hogy sokkal bátrabb, mint amilyennek valaha is tartotta magát, egyúttal arra is ráébred, hogy milyen az igazi barátság, és az igazi család. Bob, Ivan és Ruby sokmillió olvasó szívét hatotta meg, ám a történetüknek még nincs vége! Derítsd ki hogyan folytatódik az élete a szeretnivaló társaságnak!

A szupercsapat – Mire jó az oltás?

 

Szerző: Vibók Ildi

Illusztrátor: Mayer Tamás

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-702-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Emma királykisasszony nem fél semmitől. Semmitől, csak az ol-tás-tól. Úgyhogy el is dönti, ő bizony nem akar oltást kapni, és ezt anyukája engedélyével közli is tudós háziorvosával. Doki nem erőszakoskodik, csak előveszi csodafegyverét: a varázskönyvet, ami megmutatja, milyen jó fej testőrség dolgozik éjjel-nappal azon, hogy legyőzze az Emmát támadó ádáz vírusokat és bacikat. Ám sajnos néha ők sem elég erősek, és ilyenkor jól jön nekik egy kis segítség, némi előképzettség és edzés. Na, itt jönnek képbe a védőoltások… és végül Emma is rájön, hogy megéri kibírni azt a pár másodpercnyi fájdalmat az egészségért cserébe.

Megjelenés: 2020. október 15., a szerzőtől ajánljuk még: Szeretnék egy aranyhalat!

Rejtélyes történetek – 25 furfangos történet

 

Szerző: Victor Escandell

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-565-022-4

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

JÁTÉK – FANTÁZIA – LOGIKA Rejtélyes esetek nyomában A 25 furfangos fejtörő megoldása szórakoztató időtöltést ígér, ugyanakkor igazi agytorna is, hiszen a logikádra és a fantáziádra egyaránt szükséged lesz. Játszhatsz egyedül is, de csapatban vagy a családdal együtt még izgalmasabb a kutakodás.
Mutasd meg, milyen ügyes detektív vagy! Nyomozz és deríts fényt minden titokra!

A rejtélyek szerelmeseinek ajánljuk a Japhet Asher: A szellemőr naplója: kalandjáték a kiterjeszett valóságban, valamint Helen Friel – Ian Friel: Titkok szigete, és Tom Adams – Emily Hawkins: Discovery Expressz című könyvét.

Dodó

 

 

Szerző: Pacskovszky Zsolt

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-663-3

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A dodók rég kihaltak. Vagy mégsem? Az Elmeházy-sziget jóságos kormányzójának, Elmeházy Mixinek sikerül egy eleven, hús-vér dodót teremtenie különleges 3D nyomtatójával. Dodó – mert mindenki csak így hívja a háromévesen világra jött madarat – nem találja helyét a csupa hóbortos állat és ember között. Ráadásul minden még rosszabbra fordul a szigeten, amikor Mixi helyét törpe növésű bátyja, Mini veszi át. Mini rajong a tehénfociért, a többi állatról azonban azt gondolja, a tányérban a helyük – pörkölt formájában. Mi lesz így Dodóval és a társaival? Törődjenek bele szomorú sorsukba? Vagy hallgassanak Barníliára, a tudálékos tapírra, és csináljanak forradalmat?

Mamut a múltból

 

Szerző: David Walliams

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-747-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hahó, David Walliams-rajongók! Készen álltok egy gigantikus, mamutméretű kalandra?
Amikor Elisa, a viktoriánus korabeli London utcáin élő árva először hall a jégszörnyről – vagyis az Északi-sarkon talált gyapjas mamutról -, azonnal kíváncsi lesz, és mindent tudni akar róla. Egy véletlen folytán aztán szemtől szemben találja magát a behemót teremtménnyel, és innentől kezdve nincs megállás: az életre szóló kaland során Londonból egészen az Északi-sarkig jutnak! A Mamut a múltból David eddigi legnagyobb szabású kalandregénye, amely egy tízéves kislány és egy tízezer éves mamut örök barátságának lenyűgözően izgalmas történetét meséli el.

Klasszkönyv – Emlékkönyvem a legklasszabb barátaimról

 

Szerző: Hajós-Wisinger Borbála

Illusztrátor: Takács Viktória

Kiadó: Hajós-Wisinger Kft (2020)

Korosztály: 7-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Klasszkönyv egy egyedi tervezésű emlékkönyv iskolásoknak, amelyben a legklasszabb barátságokat lehet megörökíteni. Emlékszel még, hogy hogyan ismerkedtetek meg a barátiddal? És azt tudod-e, hogy mit szeretnek benned a legjobban? Vajon hogyan telne egy ideális napjuk? És ha kívánhatnának egy szuperképességet, tudod-e mit választanának? A könyvet 25 barátnak lehet körbe adni, lehet benne irkálni, anonim statisztikát kitölteni, vagy csak szabadon rajzolni.

Hajós-Wisinger Borbála óvodásoknak szóló Barátkönyvét itt mutattuk be.

A lány, aki szavakkal varázsolt

 

Szerző: Kertész Edina

Illusztrátor: Takács Viktória

Kiadó: Naphegy Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-476-048-1

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Élt egyszer egy kislány, aki előtt egy könyvet lapozgatva megnyílt egy szavakból épülő varázslatos világ. Szabó Magda azonnal tudta, hogy ebben a világban van az igazi helye. A kislány mielőbb olvasni és írni akart, hogy a valóság az ő képzeletbeli világához és az álmaihoz igazodjon. A valóság azonban, amelyben felnőtt, majd gyerekeket tanított, regényeket, verseket és színdarabokat írt, nehezen igazodott, és sok-sok évnek kellett eltelnie addig, míg végre azt és úgy és annak és arról írhatott Szabó Magda, amit, ahogyan, akinek és amiről akart. Könyveit ma a világ több mint negyven nyelvén olvassák.

A népszerű életrajzi sorozatban eddig megjelent: Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot, Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene, Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

A cikk folytatásáért, és további kisiskolás olvasnivalóért kattints erre a linkre! Böngészd át a 3-6 éveseknek szóló könyvajánlónkat is ezen és ezen a linken! 10-14 éveseknek itt találsz olvasnivalót. Télapós könyvújdonságokért kattints erre és erre a bejegyzésünkre! További télapós gyerekkönyveket találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben is. Ünnepi foglalkoztatókat itt találsz. Érdekelhet még An Leysen: Diótörő, és Szabó T. Anna: Adventi Kalendárium című kötete, valamint Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője is.

Minden olvasónknak boldog, békés ünnepeket kívánunk!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató