Kalandjáték otthon: zseniális fejtörők a Titkok szigetében

Manapság nagyon kedveltek a különböző szabadulószobák, amelyek általában pincékben kialakított valósághű helyszínekkel várják a kalandot és izgalmakat keresőket. Vannak Sherlock Holmes-os, Harry Potteres, kalózos vagy akár időutazós tematikájúak is. A kisebb korosztály számára azonban még nem lepték el a feladatmegoldó szobák a piacot. Nekik és akik inkább a jó meleg nappali oltalmában szeretnék kipróbálni magukat egy izgalmas és kacifántos rejtély megoldásában, ajánljuk a nemrégiben megjelent Titkok szigete című kalandjátékot.

 

Titkok szigete

 

Szerzők: Helen Friel – Ian Friel

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-831-2

Korosztály: 9-12

 

 

 

A kiadvány igazán úttörőnek számít a maga nemében. Találkozhattunk már könyvekkel, amelyekben szabad döntésünk alapján lapozhattunk más-más oldalakra, hogy ezzel befolyásoljuk a történet menetét, itt azonban ennél sokkal többről van szó… A legjobb ha rögtön bele is vágunk a kalandba! A játékban segítségünkre lesz egy izgalmas térkép, egy nagyon különleges piros nagyító és saját feladatmegoldó képességünk. Minden oldalpáron egy feladatot fogunk kapni és ennek megoldása után egy iránytű mindig mutatni fogja nekünk, hogy a térképen épp merre kell haladnunk. Szükségünk lesz ceruzára is, hogy utunkat jelölni tudjuk és minden számunkra fontos információt lejegyezhessünk.

A kaland úgy kezdődik, hogy hírt kapunk a híres Hoakes-sziget vidámparkjának tulajdonosa, Henry Hoakes eltűnéséről. Az eset nagy veszélybe sodorhatja az egész sziget létét, így küldetésünk létfontosságú az ott élő állatok számára. Megismerkedünk Ritával, a jegesmedvével, aki rövid instrukciókat ad a kezdéshez és az első oldalpáron bemutatja a játék menetét. Az első fejtörőt meg is oldja helyettünk, hogy lássuk miről is lesz szó a továbbiakban. Jelen esetben matematikai műveletek jeleit kell beírni a megfelelő helyre, hogy az így kapott számítások helyesek legyenek. Ezek sorrendje pedig az iránytű északi pólusán elhelyezkedő jelekkel egyezik meg, így már tudjuk is, hogy merre kezdjük meg utunkat. A következő oldalakon Rita nem túl vidám előéletéről tudhatunk meg információkat, amelyek akár még jól is jöhetnek majd a folytatásban. A leírás végén jön az újabb fejtörő. Egy órát láthatunk, piros színű nagymutatóval a kilencesen, kék színű kismutatóval a hatoson. Alatta pedig egy piros és egy kék négyzet, közöttük egy szorzásjellel. A mellette elhelyezkedő iránytű pólusain pedig számok. Északon 54, délen 55, nyugaton 56, keleten pedig 53. Ha az óramutatók állását jelző számokat beírjuk a négyzetekbe és alkalmazzuk a szorzást, az 56-os számot kapjuk. Így utunk most nyugatra vezet. Ott azonban rettenetes híreket kapunk. Henryt eltűnése után hat évvel hivatalosan is elhunytnak nyilvánították. Így a Greenshore Megyei Tanács lehetőséget kapott a földterület megvásárlására, amit a vidámpark fenntartása helyett egy hatalmas luxusingatlan felépítésének helyének szán. Mindenképpen cselekednünk kell! Utunkat állja azonban a következő logikai fejtörő. Ennek megfejtését most nem közöljük, de annyit segítünk, hogy nem kell hozzá két focicsapatnyi ember, hogy megoldhassuk…

Mire számíthatunk még? A történet során találunk majd kulcsokat, rejtelmes zászlókkal megjelölve; megtudhatjuk, hogy Henry nagy titkot rejtegetett; lesz morzékkal írt titkos üzenet, lesz fejvesztve menekülés gazfickók elöl, és közben behatóan megismerhetjük az állatkert kedves lakóit is. Mindent érdemes lesz nagy figyelemmel elolvasni, bármire bármikor szükségünk lehet majd a rejtély megoldásához. Fontos, hogy az apránként csepegtetett információkat elraktározzuk és a megfelelő időben és helyen össze tudjuk majd rakni azokat egy egésszé.


Vérbeli kalandjátékról van itt szó, rengeteg információval, kitalálni és megfejteni valóval. Az oldalakon leveleket, fotókat, számlákat, újságcikkeket, hirdetéseket, reklámokat találunk, amelyek mind-mind a történet részei és segítségünkre lehetnek a nyomozás során. Nagyon jó a könyv humora, olyan feliratokkal mint B&O Komptársaság: Viszonylag biztonságosan a világ körül, vagy Icipici takarítók: Nincs túl kicsi munka, csak túl nagy, vagy pedig: Időutazó Központ: Zagyváld össze a tér-idő kontinuumot, kerüld el a pestist!

A játék nagyon izgalmas, fordulatos, előre meg nem jósolható kimenetelekkel. Remek szórakozás lehet akár az egész családnak egyszerre. Ha pedig a fejtörőkben elakadnánk valahol, a megoldások a könyv végén megtalálhatók. Ajánljuk mindenkinek aki szereti az izgalmakat, kalandokat és szeretne kipróbálni egy nem szokványos detektív történetet. A könyv sikerén felbuzdulva biztosan fognak a jövőben megjelenni hasonló kiadványok, de jelenleg a Titkok szigete az úttörő ebben a még nagyon nem szokványos műfajban.

A Titkok szigetébe bele is lapoztunk. Ha kíváncsi vagy rá, itt megnézheted:

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mentsd meg a Hoakes-szigetet! Henry Hoakes rendkívüli szigetén beszélő állatok várják a látogatókat. Henry azonban nyomtalanul eltűnt, és egyedülálló vidámparkja veszélyben van – meg kell állítani az aljas üzletembereket, akik le akarják rombolni. Ez a füzet segíthet kideríteni, mi történt Henryvel… Oldd meg a fejtörőket, és keresd a nyomokat! Készen állsz életed legnagyobb kalandjára? Ne késlekedj! Csak te segíthetsz!

Ha szereted az interaktív könyveket, olvasd el, milyen élményt nyújthat a kiterjesztet valóság egy gyerekkönyvben. Ha esetleg ismeretterjesztő könyvet keresel, ajánljuk figyelmedbe a legjobb halakról, vagy dinoszauruszos könyvekről szóló összeállításunkat is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

87%

Remek szórakozás, akár egyidejűleg több gyerek számára is.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató