A szellemőr naplója: kalandjáték a kiterjesztett valóságban

Kalandjáték interaktív AR-alkalmazással

A szellemőr naplója egy kiterjesztett valóságon (augmented reality, AR) alapuló ifjúsági regény. Kalandjáték a javából, aminek a végére te is igazi detektívé, a paranormális jelenségek mesterévé és gyakorlott szellemőrré válhatsz. Izgalmas, látványos, rejtélyes és szórakoztató. Készen állsz a vadászatra?

A szellemőr naplója

 

Szerző: Japhet Asher

Kiadó: HVG Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-304-803-0

Korosztály: 10-14

 

 

 

Íme a legendás szellemőr naplója. Ne nyisd ki, csak ha valóban készen állsz rá! Igen? Biztos vagy benne? Mielőtt azonban belevágnál, mindenképp töltsd le az okos eszközödre a Szellemfogó ingyenes applikációját (Apple és Android eszközökre egyaránt elérhető). Szinkronizáld a könyvvel, hozd létre a saját szellemőr profilodat, és máris indulhat a lélekhajkurászás. Wow, menő, ugye? Amint ezzel végeztél, már tudni fogod, hogy nem akármilyen AR-élményben lesz részed a könyvben. A látványról ugyanis nem más, mint az Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmes, és számtalan animációs sorozat írója és producere, Japhet Asher gondoskodik, és mondhatjuk, igen kitett magáért. Ennyire eleven könyv még nem volt a kezünkben: szuper menő vizuális- és hangeffektek, animációs megoldások, na meg izgalmas rejtélyek várnak itt ránk.

Az AR (augmented reality), azaz kiterjesztett valóság, a valódi világ és a virtuális tér összekapcsolásából jön létre. Bonyolultabb technika, mint a VR (virtual reality), mert itt nem csak egy elképzelt teret kell elkészíteni, hanem a technológiának a valódi környezetben kell virtuális élményt nyújtania. 

A szellemőr naplója virtuális kalandjáték a javából, amely nemcsak az agyunkat és a fantáziánkat mozgatja meg, hiszen a szellemvadászatban szó szerint mi magunk is aktívan részt veszünk. A siker érdekében virtuális bizonyítékokat gyűjtünk, olvasunk a sorok között, mozaikokat rakunk össze, szellemenergiákat hajkurászunk a nappaliban (ráadásul időre), rejtélyeket oldunk meg, misztikumokat fedünk fel. Mindezt azért, hogy ügyiratról ügyiratra végére járjunk a titkoknak, és felvehessük a végső harcot a holtevővel. Már ha valóban létezik…

Elhagyja az embert a szellem. A mottónk emlékeztet, hogy mind úton vagyunk a másvilágra, egyesek pedig jobbak halálukban – akárcsak mások életükben.

Szellemek márpedig léteznek! 

Hiszed vagy, sem, ektoenergiájuk szerint öt különféle szellemtípust különböztethetünk meg. A Prizmorfok igen gyakoriak, az energiájuk színekből és fényekből állnak, és különböző fénysugaraknak látjuk őket. Ilyen szellem kísért téged, ha például szivárványt látsz éjszaka a nappaliban, vagy egyszer csak furcsa színnel kezd el írni a tollad. Ritkábban találkozhatsz egy Kintergeisttel. Ez egy kinetikus energiatípus, és mozgást idéz elő bármilyen élettelen dologban. Tűnt már el rejtélyesen a telefonod vagy a kedvenc pólód? Került már eléd egy kidőlt fa megmagyarázhatatlanul az úttestre? A Lidércköd nagyon ritka szellemfajta, gőz formájában jelentkezik és nedves, nyirkos, hideg érzést hoz magával, brrr. Az Undhormány viszont elég gyakori és mindenféle rusnyaságot hagy maga után. Büdös, rothadt, ocsmány, nyálkás biológiai energia, és akit kísért az illetlen zajokra, kellemetlen kipárolgásokra és bizarr fizikai elváltozásokra számíthat. Pfuj! Végül a Toxikon egy nagyon ritka és rendkívül instabil szellemfajta, nukleáris energiákból áll, és az állandó robbanás állapotában leledzik. Szerencsére meg vannak a módszerek, amikkel előcsalogathatjuk és biztonságosan befoghatjuk őket.

Hozd el az eltévelyedett lelkeidet, és megőrzöm őket.

Jeremiah Goodrough, a SZEÁNSZ elnöke

Szellemkereső képzés

A könyv elején egy szellemvadász gyorstalpaló is vár ránk. Megtanulhatjuk, mi mire való, átesünk egy szellemkereső kiképzésen, begyakorolhatjuk, hogy hogyan kell majd élesben vadásznunk rájuk a szellemfogó lencsénk (bizony ám!) segítségével. De a bevezetőben kiderül az is, hogy mi is pontosan az a SZEÁNSZ (Szellemek, avagy E világi Árnyak Navigálásának Szövetsége), kik alapították, és milyen céllal jött létre. Megismerkedünk a SZEÁNSZ szimbólumrendszerével, az ektoenergiatípusok szimbólumaival is. Minden mindennel összefügg – az itt található infók fontosak lehetnek majd az ügyek felgöngyölítésében. Kiderül az is, hogy a SZEÁNSZ kidolgozott egy tudományos rendszert a paranormális jelenségek elfogására, és a megőrzésükre, amihez olyan szellemnaplókat használnak, mint az is, amit most tartunk a kezünkben. Amikor aktiváltuk a profilunkat, mi is a titkok tudójává, és szellemőrökké váltunk, és így már a rendelkezésedre áll a szeánsz szellemfogó technológiája. Pacsi!

Sok szerencsét, jó vadászatot, és ne tedd tönkre a találmányaimat.

Lily Zhang, SZEÁNSZ alapítótag

A rejtély

A napló, amit a kezünkben tartunk, Agamemnon White (Ag) tulajdona, aki egy tehetséges szellemőr, a SZEÁNSZ titkos társaságának tagja, és akinek váratlanul nyoma veszett. Ag a társaság alapítójának, Jeremiah Goodrough-nak az üdvöskéje, aki korán felfigyelt a még kisfiú Ag különleges képességeire, tanította, terelgette és abban bízott, hogy egyszer majd az utódja lehet. Agamemnon folyton szipogott és bepárásodott a szemüvege (mint később kiderült, nem véletlenül), nem mellesleg imádta a tonhalas szendvicset, az ötös számot, és rendkívül erős volt az ektoérzéke. Ag a társaság egyik legjobb szellemőrének számított, fiatal volt, éles eszű és tettre kész. Komoly esélyekkel versengett a vezető szellemőri címért, amiben csak legfőbb riválisa, Darkó Mantich akadályozhatta meg. Hogy elnyerje a kitüntetést, Ag merész lépésre szánta el magát, úgy döntött, megcsinálja a Fantomflösst, azaz összegyűjti mind az öt szellemtípust egyszerre. Mindez korántsem veszélytelen, a naplójába így gigászi mennyiségű energiát zár majd be, és ha sikerrel jár, arra is vigyáznia kell, hogy semmiképp se kerüljön rossz kezekbe. Vajon sikerülhet neki?

Nincs szellemtípus, amit ne láttam volna – csak még nem neveztem el mindegyiket.

Nettie Dahl, SZEÁNSZ apalítótag

Ag tehát azon volt, hogy mind az öt szellemenergiát megszerezze. De mint tudjuk, mostanra nyoma veszett, és csak ez a napló maradt utána. Ebben minden paranormális nyomozása részletét lejegyezte, és talán arra is választ kaphatunk belőle, hogy merre lehet. Ahhoz, hogy megtaláljuk az ifjú szellemőrt, végig kell hát mennünk az ő útján, mind az öt szellemvadászatot beleértve. Készen állsz?

Szellemvadászat

Ag szellemnaplójában öt paranormális esetet találunk, amelyeket felgöngyölítve egyre közelebb kerülünk hozzá és a NAGY rejtély megoldásához. Hogy hogyan zajlik mindez? Nem minden az, aminek látszik. Ha az ügyiratok oldalait beszkenneljük, fontos információkra bukkanhatunk, be kell gyűjtenünk ezeket, mert csak ezekkel jutunk a megoldáshoz. Egyébként egy sejtelmes, pulzáló hang is jelzi, amikor valami fontos dolog nyomára bukkantunk – ami nagyon menő. A begyűjtött bizonyítékok segítségével összeáll a kép, és így elő tudjuk csalogatni a szellem energiáit. Már csak be kell fognunk azokat a szellemfogó lencsénkkel (na ennél a résznél rohangálhatunk a telóval a nappaliban), és ha ezzel is megvagyunk kopp-kopp-kopp, megjelenik a kísértetünk! Vaháááá, ha kiélvezted a látványt, ne felejtsd el, jól bezárni őket! Nagyon interaktív, látványos és szórakoztató szellemvadászatokról van ám szó, biztosan élvezni fogod! A cél az, hogy Ag mind az öt ügyét megoldjuk, mind az öt energia lakat alá kerüljön, és bízzunk benne, hogy ezzel fény derül az eltűnt szellemőr kilétére is – és nem mellesleg, talán mi is megússzuk ép bőrrel. 

Az élet a szellem lakomája. Lássunk hozzá!

Madame D’Olivera Balding, SZEÁNSZ alapítótag

Ügyiratok

Készülj fel, mert Agamemnon és a kóbor lelkek számítanak rád! Most rajtad a sor, hogy kideríts mindent. Öt szellem, öt ügyirat. Belevágsz? Legelőször egy fogászati rendelőben kísértő Undorhmány nyomába szegődhetsz. Egy idő óta ugyanis minden páciens kényszeres vigyorral a száján távozott a rendelőből. Még Ag is. Vajon kinek a szelleme kísért, és miért pont ebben a rendelőben? Összetudod gyűjteni a kísérteties fogakat? Mi lehet a titok a hátterben, és mi vezeti nyomra a szellemvadászt? Neked is sikerül elfognod életed első szellemét, egy förtlemes Undormányt? A második ügyiratban egy Prizmorf-energiatípust vadászhatsz le. Ag-nek ehhez Párizsba, egyenesen a Louvre-ba kellett látogatnia. Eltudod képzelni Mona Lisa-t kopaszon, vagy lila tarajos hajkoronával? Gyorsan közbe kell lépni, ugye? Mint kiderül, Gerhard Glimt A legyezős lány című képének a múzsája a ludas a szokatlan jelenségekért. Amelie, Nanette, Augustine – na melyikük a Louvre-szelleme?

A szellemek nem különböznek tőlünk. Arra vágynak, hogy meghallgassák őket.

Martin McKoken, SZEÁNSZ alapítótag

A Szökevény ügyiratban Ag egy Lidércködöt fogott el. Ebben a részben előtör a múlt szelleme, és kiderül, hogy az ifjú szellemőr személyesen is érintett ebben az esetben. Vajon miért kísérti őt gyerekkora óta egy Lidércköd? Van ennek köze az eltűnéséhez? A pirítósszellem fejezetből kiderül, hogy vicces és meghökkentő módon, szerte a világon arcképekkel díszített pirítósok jelennek meg. Veled is megesett már ilyen? Vajon mi állhat a szokatlan jelenség hátterében, és mi lehet Kintergeist szellemének a rejtélye? Már csak a legnehezebb vadászat, a Toxikus szellem elfogása van hátra. De ahogy haladunk előre az ügyekben, Ag egyre közelebb jár a nagy rejtélyhez is. Egyre több dolog derül ki a múltjából, egyre több baljós dolgot észlel, úgy érzi, mintha valaki, vagy valami folyton a nyomában járna. Élesedik a verseny a riválisával, Darkóval is, és már fogalma sincs, kiben bízhatna meg. De Ag elszánt, és úgy dönt, történjen bármi, a végére jár a küldetésének…

Vajon sikerül kiderítenie mi folyik itt? Valóban léteznének holtevők, vagy az csak egy baljós hiedelem? Járj utána te is! De ne feledd, nem minden az aminek, látszik, és minden mindennel összefügg. Ha elég ügyes és türelmes vagy, a napló végére nemcsak képzett szellemőrré válsz, de a nagy titkokra is fény derül. Van elég bátorságod hozzá?

Sose bízz abban, amit nem látsz a saját szemeddel!

Helani Hekili, a SZEÁNSZ új elnöke

 A szellemőr naplója 2018-ban elnyerte a FutureBook Live díját. Nem véletlenül, hiszen szuper látványos AR-élmény, remek vizuális- és hangeffektek és izgalmas rejtélyek várnak a könyvben. Élvezetes kalandjáték, nagyszerű közös szórakozás nagyobb, tíz év feletti gyerekekkel. Ha szereted a kalandjáték könyveket, és bírod a kiterjesztett valóság technikáját is, nem fogsz csalódni benne. Mutatjuk a könyv belapozóját, a HVG Könyvek videójából pedig az app-ot működés közben is megnézheted.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szellemek márpedig léteznek! Agamemnon White SZEÁNSZ-szellemőr, ifjú zseni és tonhalrajongó eltűnt. Csak a naplója maradt utána, amelyet most a kezedben tartasz. Vigyázz, mert ha óvatlanul kinyitod, elszabadítod a benne őrzött szellemeket! Légy bátor, vesd bele magad a kalandba! Olvasd el Ag naplóját, és a Szellemfogó app segítségével eredj a szellemek nyomába. Ha mindet összegyűjtöd, Ag eltűnésének rejtélyére is fény derül. Japhet Asher Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmes, animációs tévésorozatok írója és producere. A szellemőr naplója 2018-ban elnyerte a FutureBook Live díját. Az első kiterjesztett valóságon (augmented reality, AR) alapuló regény – mindenképpen használd hozzá az ingyenes Szellemfogó appot!

 Ajánljuk továbbá Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben című kalandjáték regényét. Érdekelhet még Helen Friel – Ian Friel: Titkok szigete, valamint Tom Adams – Emily Hawkins: Discovery Expressz című könyve. Az AR-technológa élményével találkozhatsz még Caz Buckingham – Andrea Pinnington: Ismerd meg…! ismeretterjesztő sorozatában is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

93%
Nagyon jó

Kalandjáték a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) élményével. Izgalmas, látványos, titokzatos és szórakoztató.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató