Tippek a fa alá: télapós és karácsonyi könyvújdonságok (1. rész)

Hamarosan elkezdődik az adventi időszak, így mi is összeállítottuk a szokásos ünnepváró könyvajánlónkat. Íme 2020. télapós és karácsonyi újdonságai – gyönyörű mesekönyvek a fa alá, az ablakba, vagy csak úgy – lepjük meg velük a gyerekeket! Sok esetben belapozó videót is készítettünk a könyvekről (kattints a linkekre), illetve további, hasonló köteteket is ajánlunk még. Cikkünk kétrészes, a folytatás itt olvasható. Kezdődhet az ünnepi felsorolás? Ho-ho-hó!

Ella és a téli varázs

 

Szerző: Corinne Giampaglia

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-884-9

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kicsi Ella messze északon él, egy hegyi falucskában, ahol mindig fehér hó borítja a házak piros tetejét. Közeleg a Karácsony, a kislány családja feldíszíti a házat, ám Ella szomorú, úgy érzi, az ünnep varázsa eltűnt. Elérkezik a Szenteste, és miközben mindenki vidáman készülődik, a kislány kisurran a kertbe…

Az Ella és a téli varázs mesekönyvbe YouTube-csatornánkon tudsz belenézni. Érdekelhet még Haddy Nije: Aludj, kis virág című altatókönyve is.

A medve, aki a karácsonyfában lakott

 

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-504-6

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Liza és apu karácsonyfát vásárolnak. Liza kiválaszt egy JÓ nagyot. Apu hazacipeli. JÓ nehéz! Liza és apu feldíszítik a fát. De NAGYON furcsa hangok jönnek a fa belsejéből… Mi lehet ez? A titokra karácsony estéjén fény derül… Szívmelengető karácsonyi mesekönyv Harcos Bálinttól, Agócs Írisz csodálatos rajzaival.

Olvasd el A medve, aki a karácsonyfában lakott című mesekönyv ajánlóját! Harcos Bálinttól ajánljuk még: A boszorkánycica, A halandzsarablók, Dorka és az elgurult gomb, valamint a Petya és Tulipán című mesekönyveket. Ismerkedj meg a bűbájos Szofi-sorozattal is, nézd meg a Szofi átváltozik belapozóját!

Betlehemi mese

 

Szerző: Takács Viktória

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-250-5

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy kora decemberi napon az óvodából hazatérő Bencét izgatott sokadalom várja otthon: iskolás testvére, Hanna, és az osztálytársai épp betlehemi játékot próbálnak! Legnagyobb örömére a kisfiú is részt vehet az izgalmas eseményben: papírbetlehemet készíthet, sőt csatlakozhat a betlehemezőkhöz. A kedves történet megismerteti a gyerekeket az egyik legszebb karácsonyváró népszokásunkkal, a betlehemezéssel, valamint az adventi időszak főbb tradícióival. A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg.

Olvasd el a Betlehemi mese ajánlóját! A Hagyományaink-sorozatban már megjelent: Busó mesePünkösdi mese

Diótörő

 

Szerző: Varró Dániel

Illusztrátor: Szegedi Katalin

Kiadó: Jelenkor Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-518-061-5

Korosztály: 3-6

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Van benne királynő, király is,
egy királylány meg egy rivális
egércsalád,
ami mindent mohón befaldos,
s egy egérboszorkány, ki sajnos
elég csalárd.
Mi az a nagy veszély, mi leskel?
S ki az a délceg óramester,
ki színre lép?
Ha nem rosszalkodtok direkte,
elmondom én itt most tinektek
e kis mesét.”

A klasszikus karácsonyi történetet Varró Dániel átiratában, Szegedi Katalin illusztrációival vehetik kezükbe az olvasók.

Ajánljuk továbbá An Leysen gyönyörűen illusztrált Diótörő című kötetét is, kisebbeknek pedig a Klasszikusok kicsiknek lapozósorozat Diótörő (Anna Milbourne) című kötetét. Varró Dánieltől ajánljuk még: A szomjas troll, Csütörtök a kisördög

Mikulás és a varázsdob

 

Szerző: Mauri Kunnas

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-713-9

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mikulásfalván egymást követik a furcsábbnál furcsább esetek. Hogy került bors a mézeskalácsba? Ki tüntette el az égről az északi fényt? És miféle vírus támadta meg a számítógépet éppen akkor, amikor már megoldódni látszott a rejtély? Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, mikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic. Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene. Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá. Vajon miért? A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története ezúttal is izgalmas és vidám kalandot ígér.

A szerzőtől ajánljuk még a Mikulás tizenkét ajándéka című mesekönyvet is.

Hanga régi karácsonyai

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Keszeg Ágnes

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-688-3

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hanga, a hópihe minden évben lehullik a földre karácsonykor. Azonban mindig más korba érkezik: hol Mária Valéria hercegnőhöz, azaz Erzsébet királyné udvarába, hol Szendrey Júlia otthonába, hol Andrássy Gyula intézőjének kisfiához, hol egy régi magyar faluba, hol pedig a mai Budapestre. Mindenhol összebarátkozik a gyerekekkel, akik látják őt, és közben megtudja, mi is az a karácsony, és hogyan ünnepelték különböző korokban. Wéber Anikó karácsonyi mesekönyve egyszerre mese és szórakoztató ismeretterjesztés, Keszeg Ágnes légies festményei pedig korhű környezetet teremtenek a kis hópihe időutazásához.

Nézd meg a könyv belapozóját YouTube-csatornánkon! Wéber Anikótól ajánljuk még a Cseresznyeliget titka valamint a Visszhangország című ifjúsági köteteket is.

Tavaszapó

 

Szerző: Marc-Uwe Kling

Illusztrátor: Astrid Henn

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-213-0

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem kis gondok gyötrik a Télapó egyetlen csemetéjét: ki nem állhatja a telet, a szánkózást s a tea ízét. A kisfiú sokkal szórakoztatóbbnak találja a tavaszt, a nyuszikat és a hímes tojásokat! Ráadásul legszívesebben Tavaszapó szeretne lenni, mikor felnő. Az apukája hallani sem akar erről… Télapónak lenni elvégre családi hagyomány. Bájos családi mese lenyűgözően vicces illusztrációkkal.

Olvasd el a Tavaszapó ajánlóját is! A Marc-Uwe Kling-Astrid Henn szerzőpáros nagyon szerethető újdonsága még: Az egyszarvú, aki mindenre azt mondja: nem!

3-5-8 perces téli mesék

 

Szerző: 16 kortárs szerző

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka (2020)

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-690-6

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

– Légyszi, még egy utolsót! – Na jó, egy rövidet… Ismerős ez a párbeszéd az esti elalvás előtt? Akkor ezt a könyvet nektek találták ki! Mit szólnátok, ha fognánk magunkat, és az EGÉSZ TELET megünnepelnénk? A karácsony még a nagymamákkal együtt is csak néhány napig tart, de annyi sok téli nap van még előtte, és főleg utána! És azokon a napokon is történnek érdekes dolgok, amikről érdemes meséket olvasni. Begyújthatunk a kisházban a kemencébe, elvihetjük a kutyánkat síelni, elővehetjük a kamrából a télire eltett kukacos almát. Készíthetünk interjút a pingvinekkel, megkereshetjük Mókus Fülöp elkóborolt kesztyűjét, és ellátogathatunk a titkozatos képesboltba. Izgalmas kalandokat tartogatnak tehát a hosszú téli napok, sőt a karácsony sem mindig úgy sikerül, ahogy várjuk! Ebben a könyvben olyan sok mese van, hogy egész télen lehet olvasgatni. Ha későn kerültök ágyba, válasszatok 3 perces mesét, ha kicsit több időtök van, 5 perceset, ha pedig már délután bele tudtok kezdeni, fedezzétek fel a 8 perces meséket! Ünnepeljétek az egész telet Marék Veronika, Berg Judit, Szabó T. Anna és még 16 nagyszerű kortárs magyar szerző meséivel!

A sorozatból ajánljuk még az Anne Ameling – Monika Parciak: 3-5-8 perces mesék – Mikulásra és karácsonyra című kötetet is. Ismerd meg a 3-5-8 perces mesék tündérekről és hercegnőkről mesekönyvet is!

Barátnőm, Bori – Bori karácsonya

 

Szerzők: Eva Wenzel-Bürger, Liane Schneider

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 599-903-392-892-2

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A boltokban már ott sorakoznak a mézeskalács figurák és a csokimikulások, pedig még egy jó darabig várni kell, hogy végre karácsony legyen. Bori azzal tölti ki a várakozás hosszú heteit, hogy díszeket készít. Később, a karácsonyi vásáron még a Mikulással is találkozik. De vajon tényleg ő az igazi? Borinak van egy ötlete, hogyan derítheti ki…

A Barátnőm, Bori-sorozat téli újdonsága még: Bori, és a hóesés

A Barátnőm, Bori-sorozatból ajánljuk még: Bori közlekedik, Olvass Borival! Bori és a vad póni

Pitypang és Lili – Pitypang és a hókutya

 

Szerző: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-708-8

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egész nap csak esik az eső, Lili és Pitypang pedig nagyon unatkozik… Miért nem lehet kimenni a kertbe? Miért nincs akkora hó, mint anya kislánykorában? Szerencsére anyának mindig van egy jó ötlete, hogyan lehet még egy esős délután is izgalmas – még az is kiderül, hogy bent is lehet hóembert építeni! A legjobb az egészben pedig az, hogy az esőből sokszor mégiscsak hó lesz!

A sorozatban még elérhető: Mentsük meg a kiskutyám!, Szeretem a kiskutyám!, Gyógyítsd meg a kiskutyám!, Pitypang születésnapja, Pitypang a zebrán, Pitypang segít, Pitypang testvérei, Jó éjszakát, Pitypang!

Ég a gyertya, ég

 

Illusztrátor: Rippl Renáta

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-746-7

Korosztály: 2-4

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legnépszerűbb karácsonyi énekek (többek között: Süssünk, süssünk valamit; Kiskarácsony, nagykarácsony; Szálljatok le, szálljatok le; Ég a gyertya, ég) és mókás újévi köszöntők a legkisebbek számára.A közkedvelt verseket Rippl Renáta részletgazdag és bájos rajzai elevenítik meg. A strapabíró, keménylapos sorozat már a bölcsisek számára is kényelmesen fogható, a lekerekített sarkok pedig megóvják őket a sérülésektől. A Kolibri Lapozók a legnépszerűbb dalokat, mondókákat és énekeket hozzák el a legkisebbeknek – friss, kortárs rajzokkal.

Rippl Renáta bűbájos rajzaival találkozhatsz még a Finy Petra: Óvodások kézikönyve, valamint a Bosnyák Viktória: Unikornis égen földön című mesekönyvekben is.

A legszebb karácsonyi levelek

 

Kiadó: Kreatív Kiadó (2020)

ISBN: 978-606-646-868-8

Korosztály: 3-6

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ebben a kedves karácsonyi mesében a manókák egy nagyon fontos levelet keresnek, melyet Télapó elveszített… Miközben az értékes kis irományt keresik, több aranyos levélkét is elolvasnak, melyeket más gyerekek küldtek, a világ minden tájáról. A kis manók rádöbbennek, hogy a mindannyiuk által nagyon szeretett Télapó számára mindegyik levél különleges, egyedi, és minden gyermek egyformán fontos. A könyv végén egy borítékot és manókás levélpapírt találsz, így te is írhatsz egy kedves kis levelet a Télapónak.

Ajánljuk továbbá: Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című gyönyörűen illusztrált történetét is.

Tarkabarka karácsony – 1-2-3 perces mesék

 

Szerzők: Cally Stronk, Christian Friedrich

Illusztrátor: Pe Grigo

Kiadó: Móra Ferenc Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-656-5

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szeretnél jókat nevetni, nagyokat csodálkozni, és még a Mikulás feleségével is találkozni? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a tarkabarka karácsonyi meséket! Ez a könyv más, mint a többi, ugyanis válogathatsz benne a különböző hosszúságú történetek között. Ugye, milyen jó móka? Elutazhatsz az óceán mélyére, összefuthatsz a náthás rénszarvassal, átélhetsz egy sivatagi hóesést, és még azt a jégkorongmérkőzést is megnézheted, amit a pingvinek és a jegesmedvék vívnak.
A felolvasásra szánt, kacagtató mesék még izgalmasabbá varázsolják számodra a karácsonyt!

Érdekelhet még Sam Taplin: Ötperces esti mesék és a Tízperces esti mesék című mesekönyvek is. Bővebben itt írtunk róluk!

A kiskutya, aki rénszarvas akart lenni

 

Szerző: Bella Swift

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-887-0

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Anna családjának rengeteg gondja akad karácsony előtt, és mindenki megállás nélkül zsörtölődik. Milli, a kis mopsz azt kívánja, bárcsak rénszarvas lehetne, hátha akkor vissza tudná hozni az ünnepi hangulatot. Sárgarépát eszik, próbál agancsot és világító piros orrot szerezni, de egyik terve sem válik be. Ráadásul sok galibát okoz, amivel csak tovább rontja az otthoni helyzetet. Végül úgy dönt, nincs más megoldás: el kell mennie az Északi-sarkra, hogy magától a Mikulástól kérjen segítséget!

A sorozat korábbi kötete: Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni – olvasd el az ajánlóját!

Csengő-bogó karácsony

 

Szerző: Stephanie Moss

Illusztrátor: James Newman Gray

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-129-7

Korosztály: 2-4

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Én nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de amikor karácsonykor a csengettyű megszólal és az ünnepi vacsorához szólít minket, az a varázslatos hang engem az egekbe repít! Mintha a száncsengőket hallanám: elengedhetetlen része az ünnepnek. Pont így éreztem, amikor ezt a csodálatos könyvet először a kezembe fogtam: a karácsony ünnepi varázsa egy pillanat alatt átjárta a szívemet. Csak úgy csengett-bongott a könyv, pont, mint a karácsonyi csengettyű, vagy a száncsengő. Próbáld ki Te is!

Ajánljuk még a Karácsony éjjelén, valamint A karácsonyi mentőakció című interaktív karácsonyi mesekönyveket is.

Mágikus állatok iskolája – Behavazva

 

Szerző: Margit Auer

Illusztrátor: Nina Dulleck

Kiadó: Babilon Kiadó (2020)

ISBN: 9789632946221

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Izgalmas téli kalanddal folytatjuk a népszerű sorozatot. A téli szünet előtti utolsó napon a gyerekek egyszerűen nem tudnak hazamenni. És ez még mind semmi… Odakint szállingózik a hó. Miss Cornfield, az osztály és a mágikus állatok karácsonyi süteményeket sütnek – közben észre sem veszik, hogy a Winterstein iskola a hó fogságába esett! Leander és Henrietta riadtan bújnak a társuk mellé. Bezzeg Juri, a pingvin alig várja, hogy fejest ugorjon a hideg, fehér hóba…
Folytatódik a fergeteges kaland a mágikus állatokkal.

Kattints ide a cikk folytatásáért, az ünnepi foglalkoztatókért pedig erre a linkre. További télapós gyerekkönyveket találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben is. Érdekelhet még An Leysen: Diótörő, és Szabó T. Anna: Adventi Kalendárium című kötete, valamint Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője is.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!