Aludj, kis virág: egy álomszép altatókönyv Lisa Aisato rajzaival

Haddy Nije Haddy Nije és Lisa Aisato altatókönyve

A varázslatosan illusztrált és többszörösen díjnyertes Aludj, kis virág már nálunk is elérhető a könyvesboltokban. A meseszép altatókönyvet a norvég testvér- és szerzőpáros, azaz az énekes, dalszerző Haddy Njie, és a neves illusztrátor Lisa Aisato álmodta albumba a gyerekeknek. Minket teljesen elvarázsolt – olvasd el, hogy miért!

Aludj, kis virág – Altatókönyv

Szerző: Haddy Nije

Illusztrátor: Lisa Aisato

Fordító: Pap Vera-Ágnes

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-122-5

Korosztály: 3-6

 

Az Aludj, kis virág egy lélegzetelállító altatókönyv, ahol minden oldalon gyönyörű, részletgazdag rajzok, és egy igazán költői altatódal ejtik ámulatba a gyerekeket. A könyvet varázsos és álomszerű hangulat szövi át, elbűvölő és magasztos, olyan igazi összebújós, ellazulós kötet. Szép lezárása a napnak, nagyszerű társa az álomba ringatós esti meséknek, indítója egy újabb mosolygós álomutazásnak.

A fagyos föld rejtekében, hótakaró alatt,

szunnyadó fák és magvak között szundít a tavasz.

A vers a váltakozó évszakokról, az anyatermészet lenyűgöző körforgásáról szól. Elsőként egy hóval borított tájat láthatunk. Nicsak, a vastag hóbunda alatt már békésen szundít a tavasz! Vele szenderednek a magvak, rügyek, és a színpompás virágok is csendesen. Álmában kikeletről, olvadó jégcsapokról, virágos mezőről, szorgos méhekről, ébredező természetről ábrándozik. Hamarosan eljő az ő ideje! Lassan véget ér a tél, és az üde tavasz szelleme belengi hát a tájat. Látod, milyen vidám és gyönyörű? De a tavaszban már ott szunnyadozik, ott várakozik a forró nyár is.

Tavasszal a nyár szendereg bársonybimbó ágyán,

édes nyári kincsekből szőtt pihe-puha párnán:

tengeri szél, forró homok, görögdinnye, málna.

Csiklandozzák a harmatos, arany szalmaszálak.

Álmában a lábából tüskét szed ki, és szúnyogcsípést számlál a nyár. Rezeg a levegő, szorgos méhek masíroznak, bárányfelhők úsznak el az égen. De a nyári almában már megbújik az ősz is, „ruhája almaillat, haja naplemente“. Álmában zúzmarás mezőt, dércsípte kökényt, tovaszálló vándormadarakat és sült gesztenyét lát. Nézd, milyen színpompásra festi a tájat, amikor felébred!

De a rézszínű avarpaplan alatt valaki már fahéj ízű hópelyhekről, fehér hóbundáról és jégkristályokról álmodozik. Lassan, lassan visszatér a tél öreg szelleme is…

Szikrázik a csillagszóró, kopogtat a cinke,

jégvirág nőtt ablakra: finom, fehér csipke.

A könyv végére a kiinduló állapotba érkezünk, ismét tél van, a folyton megújuló természet körbeért (szép, hogy a hótakaró alatt már sejlik a szunnyadozó tavasz is). Érdekesség, hogy az évszakok szellemei – alvástól kibontakozásig – is egyre érnek, idősödnek, de az őket megformáló személyiségek is egyre öregebbek lesznek. Legfiatalabb a tavasz, a vidám, szaladgálós fruska, fiatal lányka a kacagó nyár, már érettebb nő az ősz, és idősebb a tél szelleme. Mindegyikük korának legszebbike: vidámak, gyönyörűek, szabadok, kedvesek és szerethetők. A rajzok tökéletesen adják vissza az évszakok jellegzetességeit, és hangulatát is. A könyv visszatérő motívuma egy-egy pitypang-, pipacs-, avar- vagy hótakaróval borított, békésen szunyókáló kisgyerek is, az ő igaz álmukkal léphetünk át a következő évszakba a könyvben.

Hűs ősz után eljön a tél,

alszik a világ,

a tavasz is nyugodni tér,

aludj, kis virág.

A versből egy dal is született, ami extraként a könyv végén kottázva megtalálható. Ha tetszik, tanuld meg, és énekeld el esténként a gyerekeknek!

Az Aludj, kis virág beköltözött a mi gyerekszobánkba is. Rögtön a kislányom egyik ámulva lapozós kedvence lett. Mosolyogva hallgatja a verset, elbűvölve fürkészi a képeket, amik nemcsak gyönyörűek, de megmozgatják a képzelőerejét is. De az Aludj, kis virág egy olyan könyv, amit szülőként is imádunk újra és újra elővenni – nálunk ez most a bónuszkönyv a „na még egy utolsót!“ kérésnél. Lapozz bele te is, hogy miért! Külön kalaplengetés Pap Vera-Ágnesnek a pazar fordításért!

A KIADÓ SZINOPSZISA

“A fagyos föld rejtekében, hótakaró alatt,
szunnyadó fák, magvak között szendereg a tavasz.”

Ez a varázslatos képekkel illusztrált, többszörös díjnyertes altatókönyv a természet csodáiról, a változó évszakokról szól. Kicsik és nagyok együtt lapozgathatják és olvasgathatják elalvás előtt, akár egész évben.

Böngészd át a legjobb elalvást segítő mesekönyvekről szóló kétrészes írásunkat is. Érdekelhetnek még a Pásztohy Panka: Jó éjt, Pitypang!, a Joshua George: Jó éjt, maci!, a Mick Inkpen: Kippi álmos, valamint a Katja Reider: Jó éjszakát, kisnyuszi című mesekönyvek is.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

Gyönyörű altatódal, nagyszerű fordítás, lélegzetelállító illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény