Mesék alvásról és nemalvásról (2. rész)

Korábbi cikkükben olyan mesekönyveket mutattunk be, amelyek segítségünkre lehetnek az altatás során. A mesék alvásról, és olyan témákról szólnak, amelyekkel könnyebb lehet a gyerekeknek a lefekvésre hangolódni, vagy a félelmeiket eloszlatni.

Mesék alvásról és nemalvásról

A második részben viszont a mókáé lesz a főszerep. A mesék központi témája itt is ugyanaz, de a vicces és kalandos történetek az alvásról és a csak azért sem alvásról, és mindenféle alvás körüli bonyodalmakról szólnak. De mindenki nyugodjon meg. Egy biztos, előbb-utóbb minden örökmozgó kalandor az ágyba kerül.

 

A sárkány, aki nem akart aludni

 

Szerző: Bíró Szabolcs

Illusztrátor: Korsós Szabina

Kiadó: Manó Könyvek Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-403-308-0

Korosztály: 3-6

 

 

Ez a meséskönyv elsősorban azoknak a kis örökmozgóknak szól, akik sosem akarnak elaludni, nem akarnak kimaradni semmiből, és úgy gondolják, hogy aludni teljesen felesleges dolog. A kissárkány egy nap elhatározza, hogy nem alszik el, és amikor a szülei lefeküdtek, kioson otthonról, hogy folytassa a játékot kis barátaival. Igen ám, de a többi kis állat pihenni akar, hogy lehet ez? Végül az éjszakai bagollyal is találkozik, és az ő munkáját látva rájön, hogy valójában mennyire nagyszerű és pihentető dolog is az éjszakai alvás, hogy aztán reggel kipihenten új kalandokba kezdhessünk!

Kedves meséskönyv, ami azoknak a gyerekeknek segíthet sokat, akik szintén úgy gondolják, hogy az alvás csak a játéktól veszi el az időt, unalmas és teljesen felesleges.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sárkányfi, a sokszögletű kerekerdő szelíd, játékos lakója felesleges időpocsékolásnak tartja az alvást. Egy este elhatározza, hogy többé nem hajlandó aludni. Elindul hát az erdőben, hogy társakra találjon az éjszakai időtöltséhez. Különös útja során találkozik Kuruttyal, a békával, Fincivel, a mezei egérrel, Usus-szal, az örvös medvével, és Aszklépiosszal, az erdei siklóval, akiknek azonban nem fűlik a foguk az éjjeli játszáshoz. Vajon miért küldik el mindnyájan Sárkányfit? És vajon, ha mindenki alszik, akkor Strix, a bölcs, öreg, szakállas bagoly miért van ébren? Talál-e a kis piros sárkány éjszakai játszótársat, vagy helyette megtanulja, hogy pihenésre mindenkinek szüksége van? Na és milyen ára van annak, ha valaki éjszakánként szeretne ébren lenni? Bíró Szabolcs első mesekönyve ezekre a kérdésekre keresi a választ, és leginkább azoknak a kis sárkányoknak szól, akik szintén úgy gondolják, hogy aludni teljesen felesleges dolog.

 

Nem alszunk el

 

Szerző: Cate Berry

Illusztrátor: Charles Santoso

Fordító: Dragomán Pali, Szabó T. Anna

Kiadó: Central Médiacsoport (2018)

ISBN: 978-963-341-272-5

Korosztály: 3-6

Nem, nem dehogyis alszunk! Nem maradhatunk le semmiről, de nem ám. És ez nem is egy altatókönyv, dehogyis! Nem kell megijedni. Pingvin és Garnéla ugyanolyan örökmozgók, mint te magad vagy, bizony! Na gyere, bújj ide, elmesélem… Hát valahogy így képzelem el a párbeszédet, az örök ellenállókkal, akiket alig lehet becsalogatni az ágyba. Ebben a könyvben ugyanis nem számolunk bárányokat, itt tűzijáték, buli és zene van, futás, ugrálás és szórakozás. Itt senki nem lesz álmos, senki nem fog elaludni egészen biztosan. De ha mégis, semmi baj, ezt a könyvet reggel újra elő lehet venni és elölről indulhat a buliiii!

Nagyon mókás könyv, impozáns illusztrációval. Már az ötlet is jó, hogy nem altatunk, hanem nem-altatunk. Végre… Nincs kényszer, csak szórakozás. A nagyon szerethető, örökmozgó Pingvin és Garnéla mellett minden más szereplő – bárány, víziló, oroszlán – is igazán cuki. Már ha lehet ilyet mondani. Szóval minden benne van ebben a könyvben, ami a gyerekeknek buli. A kislányom hosszan tanulmányozta és rengeteget nevetett rajtuk, hogy mi mindent próbáltak csinálni alvás helyett, és kinevette őket, hogy de hát a végén ők is elaludtaaak…! Kis összekacsintás volt ez az én fáradhatatlan örökmozgómmal egy véget érni nem akaró estén. Ez a könyv az ő barátjuk, mert ha valakik, hát a gyerekek pontosan tudják, milyen letenni a lantot, mikor pedig annyi szuper dolgot lehetne még csinálni az uncsi alvás helyett.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Pingvin és Garnéla NEM mond neked esti mesét. Ebben a könyvben nincs pihe-puha ágyikó. Itt tűzijáték van! És cápáktól hemzsegő tenger! Ettől a könyvtől nem fogsz elálmosodni. Nem bizony! Egy icipicit sem…

 

Jó éjszakát, Mackó!

 

Szerző: Ian Whybrow

Illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Kolibri Kiadó (2017)

ISBN: 9789634370819

Korosztály: 3-6

 

 

Axel Scheffler interaktív lapozójában Mackónak segítenek a barátai ágyba kerülni. Vicces és színes könyvecske, kedves mesével és sok-sok kihajtható füllel. A Jó éjszakát Mackóról bővebben itt olvashattok.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ideje lefeküdni. De vajon merre kószál Mackó? Less be a kihajtható fülek mögé, és segíts neki hazajutni a barátjához, hogy együtt bújhassanak ágyba. Jó éjt!

 

Pipp és Polli: Hol az alvókám?

 

Szerző, illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-329-5

Korosztály: 2+, 3-6

 

 

 

Axel Scheffler Pipp és Polli sorozatában a kisegér Polli ezúttal Pipphez látogat. Nagyon jól érzi magát a két jó barát, sokat játszanak, aztán vacsoráznak, megfürödnek, ágyba bújnak és szépen elalszanak. Majdnem. Mert jaj! Polli most jön rá, hogy otthon felejtette az alvós békáját. Hogyan oldják meg ezt a helyzetet…?

Aki szereti Axel Scheffler illusztrációit és a Pipp és Polli sorozatot, most sem fog csalódni. Ez a könyv mindent hoz, amit elvárunk tőle: kedves, tanulságos történet, megszokott pazar illusztráció, és ó azok a gülü szemek! Közben az esti lefekvős rituálé részletein, a vacsorán, fürdésen, ágyba bújáson stb. is végig megyünk. Az alvós állat elvesztése pedig komoly konfliktusforrás, minden gyerek átérzi a súlyosságát, hogy aztán nevetve megkönnyebbüljön a megoldáson. Mert hát megoldás mindig van, a barátság pedig mindent visz.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Polli ma Pippnél alszik. De amikor lefekszenek, észreveszi, hogy otthon hagyta a kedvenc alvós állatát. Hogy fog így elaludni? Pipp mindent megtesz kis barátjáért, hogy megoldják a problémát mert együtt minden könnyebb!

Nyuszi álmos

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2014)

ISBN: 978-615-544-161-5

Korosztály: 2+

 

A népszerű Tölgyerdő sorozatban ezúttal a nyuszi a főszereplő. A nyuszi nagyon álmos, próbál elaludni, de mindig megzavarja valaki szegényt. Hol a medve kopácsol, hol a róka vagy a teknős zajong, vagy az egérkék zenélnek. Vajon sikerül végül elaludnia? A legkisebbeknek szóló lapozóban, vidám ablakok és egy rímes mese szórakoztatja a gyerekeket.

A sorozat további részeivel már találkozhattatok a rókás és az ablakos lapozók cikkünkben.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nyuszi rettentően álmos, de sehol nem talál egy helyet, ahol nyugodtan pihenhetne. Vajon ki nem hagyja aludni?

Nyuszicsalád aludni megy

 

Szerző: Katja Reider

Illusztrátor: Franziska Harvey

Fordító: Varró Dániel

Kiadó: Scolar Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-244-747-6

Korosztály: 0-3

 

Egész kicsiknek való ez a barátságos lapozókönyv. Nyuszicsalád lefekvő idejét meséli el verses-vicces módon. Nyuszipapa ágyba indul, de valaki vagy valami mindig hiányzik. Aztán szép lassan minden összeáll, és végre nyugodtan álomba szenderülhet a nyuszicsalád. A könyv közepesen nagy méretű, keménylapos kivitelben készült, egyszerű és kedves illusztrációval.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nyuszipapa indul aludni. De hoppá! Hiányzik neki még valami hozzá! Mi lehet az, amit ennyire keres, hogy még a kanapé alá is beles? Székeket forgat el, huzigat át, míg meg nem találja… …Na, vajon kicsodát?

A fentieken túl további kicsiknek szóló színes lapozókról olvashatsz még, a verses lapozókról, interaktív ablakos és ujjvezetős könyvekről, valamint a toplistás összeállításunkból.