Elalvást segítő mesék

Vacsi lement. Fürdés lement. Esti mese pipa. És a ráadások is. Mindjárt három. Villany lekapcs. Késő van. Nincs mese, most már tééényleg aludni kell. Ilyenkor jön, a „de énekeljünk még, nem azt, hanem azt“, vagy a fix alvós kutyus mellé, mindenképp hozzuk be Sárit, vagy bármelyik ad hoc favoritot. Ha pedig ez is megvolt, jut eszébe nagyon szomjas (két korty), pisilni kell (három csepp) és sorolhatnám még a kicsiszolódott lurkó-praktikákat. Amiknek vagy engedünk, vagy nem, de jó lenne ezeket a köröket minél ritkábban végigjárni. Ismerős? Szerencsére a könyvesboltokban elalvást segítő mesékben sincs hiány.

Az elalvást segítő könyvek segíthetnek ellazulni a gyerekeknek

Van olyan alvásról szóló meséskönyv, ami a semmiről le nem maradós típusnak szól, vagy az örök-örökmozgóknak segít ráhangolódni az alvásra. Van olyan, ami abban segít, hogy átbeszéljük, ha félős egyedül, vagy a sötétben, és feldolgozza az ijesztő gondolatokat. De van mese az esti rituáléról, vagy az ágyba bújásról, sőt olyan is akad, ahol mi tehetjük ágyba a kedvenceket. Cikkünk kétrészes. Az első részbe inkább az elalvásra hangoló könyvek, a másodikba a mókásabb, alvóskönyvek kerültek. További segítő témájú könyvekről pedig ezekben a cikkeinkben olvashattok még: A bili-ügy, Óvodára felkészítő könyvek első és második rész.

Aludj el szépen, Bendegúz!

 

Szerző: Carl-Johan Forssén Ehrlin

Illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Kolibri Kiadó (2015)

ISBN: 978-615-559-123-5

Korosztály: 3-6

 

 

A legtöbben így vagy úgy, hallottunk már a neves svéd pszichológus, Carl Johan Fossén Ehrlin alvást segítő könyveiről. Az Aludj el szépen, Bendegúzt több, mint negyven országban kiadták már és néhány hónap alatt több millió példányt adtak el belőle. A svéd coach-pszichológus kidolgozott egy módszert, hogy hogyan segíthetünk altatáskor a mesét hallgató gyerekeknek ellazulni, megnyugodni és elaludni. A meditációs mese nemcsak a gyerekkel, hanem a tudat alattijukkal is kapcsolatba lép, hogy ezzel is a nyugodt alvásukat segítse. Az írótól kapunk egy használati útmutatót is: melyik szövegrészt kell hangsúlyoznunk, hol mondjuk halkabban, hol suttogjunk, vagy hol építsük be a gyerek nevét a cselekménybe.

A történetben Bendegúz nem tud elaludni, ezért Anyukájával elsétálnak Ásító Pepitóhoz, segítségért. Ha sikerül, és az utat oda-vissza megjárjuk Bendegúzzal és anyukájával, addigra mindenki garantáltan bealszik. A mesében minden szó, minden szereplő az alvás, álmosság körül forog. Röpködnek a „csöndes“, „megnyugtató“, „lassan“, „álomba merül“, „ellazul“ „nyugodt“, „könnyed“ stb. szavak, szereplőnek pedig ott van az Ólompillájú Bölcs Bagoly, Elcsigázott Csiga Úr és Ásító Pepitó. Mi próbáltuk ezt a könyvet, de valószínű nem vagyok elég kitartó. Eddig. Nekünk az eleje kicsit túl vontatott – nincs egy később-lelassulós átmenet – és nem köti le a gyerek figyelmét annyira, hogy ráhangolódjon és ott maradjon végig. El lehet veszteni a fonalat. Kedve volt a meséhez, de hamar fészkelődni kezdett és a szemével új esti mese után kutatott. Szóval mi itt tartunk, de annyi jót hallottam róla, hogy biztosan lesz második felvonás!

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Még nem is vagyok álmos! Szeretnék még egy bögre tejet inni! Pisilnem kell! Ma nem a plüsskutyussal szeretnék aludni! – és napestig tudnánk sorolni azokat a jobbnál jobb kifogásokat, amiket a gyerekek mondogatnak estéről estére, mert nincs kedvük elaludni. Ezeknek az esti csatározásoknak vet véget Carl-Johan Forssén Ehrin, a neves svéd pszichológus világhírű mesekönyve, az Aludj el szépen, Bendegúz. Hiszen a történet főhőse a kis nyuszi is képtelen elaludni, pedig a többiek már mind álomba szenderültek körülötte. Ezért anyukájával útnak indul, hogy felkeresse Ásító Pepitót, aki bárkit eltud altatni. Útközben új barátokra és többféle alvássegítő módszerre is szert tesz… A világon mindenütt boldog és kipihent szülők zárták szívükbe Bendegúzt, mert a mesével ötvözött meditációs technika segítségével még a legizgágább gyerekek számára is megnyugtató, elalvást segítő perceket teremt estéről estére. Tégy egy próbát, és hagyd, hogy Bendegúz meséje álomba ringassa a te gyermekedet is!

Szép álmokat, Ella!

 

Szerző: Carl-Johan Forssén Ehrlin

Illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Kolibri Kiadó (2016)

ISBN: 978-615-559-113-6

Korosztály: 3-6

 

 

A Szép álmokat, Ella ennek a mesetechnikának egy újabb, finomított része, még több alvást segítő technikával. Ebben a mesében Ella, a kis elefántlány elmeséli nekünk, hogy hogyan sikerül álomba szenderülnie. Számunkra azért vált be ez a rész jobban, mert az eleje érdekesebb, jobban ott tartja a gyerek figyelmét, hogy aztán fokozatosan ő is belesüppedjen az álmosságba. A szerző itt is minden eszközt bevet. Ott van az Álomhozó Lépcső és Patak, Hortyogó Helga, Szendergő Szőrpocok, Álmatag Egérke, sőt találkozik Bendegúzzal is, aki éppen Ásító Pepitónál járt.

A szülők visszajelzései alapján a mese közben a gyerekek hamarabb ellazulnak, rövidebb idő alatt és szívesebben aludnak el. A mesekönyv beépíthető az esti rituáléba önállóan vagy más mesékkel. Nekünk pl. az esti mese jár, az esti mese ellazulós, összebújós szórakozás, azt teljesen lecserélni erre biztosan nem tudjuk. Úgyhogy csak mellette használjuk, levezetésképp.

Akinek tehát az altatás komolyabb kihívás, mindenképp érdemes Carl-Johan Forssén Ehriln technikáját kipróbálnia! A magyar kiadás különlegessége, hogy a mesekönyveket Agócs Írisz illusztrálta!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az első kötetet, az Aludj el szépen, Bendegúz!-t több mint 40 nyelvre fordították le, és hazánkban is óriási sikert aratott. A várva várt folytatásban, a Szép álmokat, Ella! című könyvben, a szülők újabb relaxációs technikákkal, a gyerekek pedig új szereplőkkel ismerkedhetnek meg. Ella, az elefántlány egy varázslatos erdőn keresztül vándorol az álom kapujáig, magával hívva csemeténket is. A svéd pszichológus különleges módszereinek köszönhetően a mesehallgatás során szerzett megnyugtató élmények segítenek a gyerekeknek az ellazulásban, és abban, hogy rövidebb idő alatt és szívesebben aludjanak el. A gyerekek Ella személyében új társat kapnak az álomhoz vezető úton Bendegúz mellé, a szülőket pedig a szerző korábban soha nem közölt, hasznos tanácsokkal látja el új kötetében, és választ ad a leggyakrabban feltett kérdésekre is. A napi altatás rutinja így nemcsak tovább egyszerűsödik, de változatosabbá is válik.

 

Lámpalány meséi

Történetek rossz alvókról.

 

Szerző: Finy Petra

Illusztrátor: Gyöngyösi Adrienn

Kiadó: Pozsonyi pagony (2010)

ISBN: 978-615-502-305-7

Korosztály: 3-6, 6-9

 

 

Az alvást segítő mesék közül a Lámpalány meséi az egyik kedvencünk. A főszereplő Rufusz Rafael, egy nagy fantáziával megáldott csintalan kisfiú, aki sokszor nem tud elaludni éjszaka. Ilyenkor az éjjeli lámpája, azaz a Lámpalány segítségét kéri, hogy meséljen el neki egy történetet. A történetek mindig megnyugtató megoldást hoznak, és miután Rafael meghallgatta, nyugodtan lekapcsolhatja a lámpát és álomba merülhet. A meséskönyvet azért is szeretjük, mert a fejezetek sorra veszik mindazokat a dolgokat, amelyek egy kisgyereket este a szobájában foglalkoztatnak, és egy egyszerű, mesés történettel feloldják azt. Rafael egyik este azért nem tudott elaludni, mert azon gondolkodott, mit csinálhatnak odakint a szülei, amíg neki aludni kell. Máskor az árnyékok, vagy a függöny mozgása zavarja. Vagy izgatott, mert várja a Mikulást, szomorú, mert nem volt meg az alvós macija, vagy épp a kishúga sírt hangosan. A Lámpalánynak mindig volt egy megnyugtató meséje ezekre az esetekre, mindig elő tudott húzni egy sárkánykölyökről, tündérfiókáról, vagy koboldgyerekről szóló mesét, akik pont úgy jártak, mint aznap este Rafael.

A kedves, tanulságos meséket csodaszép illusztrációk teszik még bájosabbá.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Rufusz Rafael vörös, göndör hajú, négy és fél éves kisfiú, de ha azt kérdezik tőle, mennyi idős, mindig hatnak mondja magát. Szeplői ugyan nincsenek, de ez nem jelenti azt, hogy ártatlan is lenne. Csínyek, cselek, meglepetések nagy mestere ő. Például képes bizonyos tárgyakat életre kelteni. Megelevenítette Láppalányt is, hogy meséljen neki esténként. Akkor, amikor imbolyognak az árnyak, vagy ha gyanúsan mozog a függöny. Vagy amikor az elveszett plüssmacija miatt bánkódik. Vagy amikor bőg a kistestvére. Mert, mi tagadás, Rufusz Rafael bizony a világ legrosszabb alvója.

 

Interaktív altatós könyvek az elalvásról

A alvásra hangolódást különféle könyvek segíthetik. Vannak kifejezetten az ágyba bújásról szóló mesék, különböző vicces-mókás lapozók, és vannak olyan interaktív könyvek is, amelyek a gyerekeket is bevonják az esti rituáléba. Lássuk a toplistásokat!

 

Jóéjtpuszi mindenkinek!

 

Szerző, illusztrátor: Patricia Geis 

Kiadó: Babilon kiadó (2018)

ISBN: 978-963-294-478-4

Korosztály: 0-3

 

 

 

Nagyon ötletes és kreatív altatós könyv. Igazi saját pakolós-rendezős kézikönyve lehet ez a kicsiknek. A mese szereplői és az altatós kellékek karton figura formájában részei a könyvnek. Ezeket kell beilleszteni az oldalakra, ahol Tapsi, Röfi, Cirmos és Maci aludni tér. Mesélés alatt a gyerekek beilleszthetik a kartonokat a helyükre aszerint, hogy kinek mire van szüksége, mit vesz magához az ágyba. Az állatok lefektetése segíthet a gyerekeknek is ráhangolódni az alvásra. Akár a része is lehet ez az esti rituálénknak: lefektetjük az állatokat, minden szépen a helyére kerül, és a könyv bezárásával a mi napunk is véget ér. Reggel pedig akár fel is ébreszthetjük őket!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Este van. Szép napunk volt! De most már Cirmos, Tapsi, Röfi és Maci is aludni készül. Takard be őket, adj nekik jóéjtpuszit, és teljesítsd a kívánságukat! Békés, nyugodt álmokat mindenkinek! Amíg a mesét hallgatja, a kisgyerek a szereplők kartonfiguráit és a kipattintható kellékeket becsúsztathatja a neki tetsző helyre. Esti mese és játék, amit minden lefekvéskor elővehetünk.

 

A bagoly altatót huhog

 

Szerző: Bernd Penners

Illusztrátor: Stefanie Reich

Fordító: Lackfi János

Kiadó: Scolar Kiadó (2017)

ISBN: 978-963244-764-3

Korosztály: 0-3

 

Ez egy bájos verses lapozókönyv, aminek egy kedves textil bagoly is a része. A bagoly minden oldalhoz beilleszthető, így a gyerekek még jobban beleélhetik magukat az altatós történetbe. A mese során együtt látogathatják meg az álmos állatokat, hogy jó éjszakát kívánjanak nekik. A bájos, nyugalmat árasztó illusztráció, az álmos kisállatok, és a történet mind-mind segíthetnek ráhangolódni az alvásra. A kislányom is megszerette ezt a könyvet, és főleg a kis bagoly miatt játsszuk el esténként újra és újra a történetet. A végén pedig, amikor minden állat alszik már és csak a kis bagoly huhog, egy anyuka épp megöleli gyerekét, és jó éjszakát kíván neki… ahogy az esti mese végén mi is teszünk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Aludjatok csak, állatok, róka, egér, nyúl, hunyjatok! A bagoly röpdös és figyel, nappal aludt, nem alszik el. Minden állat szunnyad tehát, huhog neked: jó éjszakát!

E kedves mese segítségével könnyebb ráhangolódni az elalvásra!

 

Menjünk aludni

 

Szerző, illusztrátor: Camille Louselet

Kiadó: Babilon Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-294-464-7

Korosztály: 0-3

 

 

 

A Menjünk aludni egy tilitolis interaktív lapozó a legkisebbek számára, ahol a gyerekek különböző lehetőségekből választhatnak. Minden oldalpáron más esti rituálé és más állatka szerepel. Eldönthetjük, hogy a csíkos tigris melyik pizsamát vegye fel. Kiválaszthatjuk, hogy a kismadárnak melyik mesét olvassa fel az apukája. A mosómedve már alváshoz készül, és bárányokat számolhatunk vele, hogy segítsünk neki az elalvásban. A koala mélyen alszik a szobájában, odakünn pedig gyönyörűen ragyognak a csillagok. A képválogató-könyv a Tessloff és Babilon kiadásában jelent meg, nagyon szép és igényes lapozó, bájos illusztrációval és ötletes álomvarázs tologatókkal. A színek nyugodtak és kellemesek, bátran átlapozhatjuk alvás előtt, nézegethetjük a szép képeket, megkereshetjük az ismerős tárgyakat. Mire a végére érünk, az állatkák már mind mélyen alszanak, így szép lassan mi is nyugovóra térhetünk…

A KIADÓ SZINOPSZISA

Este van, menjünk aludni! Mi minden történik alvás előtt? A különféle mozgatható elemekkel válogathatják a képeket a kis olvasók. Mókás!

A legkisebbek számára szóló toplistás lapozókról a következő összeállításainkban olvashattok még: Interaktív könyvek a legkisebbeknek és az óvodásoknak, ujjvezetős könyvek, legjobb lapozók, verses lapozók, óvodás böngészők.