A rókairodalom kedvencei

Milyen egy róka? Okos, kíváncsi, vág az esze, ugyanakkor türelmes is és legtöbbször nagyon mókás.

Egy erről elnevezett blogoldalon megkerülhetetlen, hogy bemutassuk a legkedvesebb rókás gyerekkönyveket. Az első, ami legtöbbünknek azonnal eszébe jut, és ezzel fel is került az örökös toplistára, az a Vuk lesz, na meg ugye a Kisherceg. Kinek-kinek vérmérséklete, hite, bevallása szerint, mindkettő másért és máshogy halhatatlan. Az utóbbiról itt most csak említést tettünk, mert rögtön elkezdjük a sort Vukkal, a hungarikum kis rókával.

Vuk 

Szerző: Fekete István

Kiadó: Móra Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-415-891-2

Korosztály: 9-12, 12+

 

 

 

 

Kiskoromban, mint minden korombeli, én is teljesen oda voltam Dargay Attila rajzfilm-klasszikusáért, ami az eredeti, Fekete István regényén alapult. Láttam részenként, moziban egyben, de az igazság az, hogy ma is bármikor szívesen megnézem, ahogy most már a kislányom is. Na és ki ne fújná ma is kívülről Volf Kati dalát, és ki ne tanítaná meg elsők között azt a saját gyerekének? Vuk mítosza ma is erős, tovább él. Azoknak, akik velünk együtt szeretik, érdemes ellátogatniuk a gellérthegyi Vuk játszótérre, ahová már mi is többször elmentünk.

Bevallom, anno nem olvastam a könyvet, és az eszes kis rókát, csak a népszerű rajzfilmből ismertem. De eljött az alkalom, hogy bepótoljam a lemaradást és egy este elolvastam Fekete István könyvet. Érdemes volt, mert hamar elmerültem az író gyönyörű leírásaiban és magaménak éreztem a Vuk történetét. A regény a kis Vuk életét mutatja be, hogy hogyan lesz elárvult kis rókából a rókanemzedék nagyja. Kiskorában elveszti családját és nagybátyja, Karak veszi pártfogásába. Megtanul mindent, amit egy rókának tudnia kell, és híres vadásszá cseperedik, akár csak a nagyapja, akiről a nevét kapta. Olvasás közben nosztalgiázva üdvözöltem az ismerős párbeszédeket és jeleneteket. A rajzfilm nagy vonalakban hű a könyvhöz, de az eredeti persze sok helyen részletesebb volt, mint a rajzfilm adaptáció. Vuk történetét a regényben azonban csak addig kísérhetjük, amíg Karak áldozatul nem esik a Simabőrűnek. Vuk utána új családot alapít és körbeérünk: a legélelmesebb kis róka megkapja apja, Vuk nevét.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A rókalyuk folyosója tágabb lett, és a pitvaron túl, mint egy teknő, öblösödött a kamra, ahol halkan szuszogott a rókakölyök. A szőrös gomolyag mozogni kezdett, orra kutatva emelkedett a levegőbe…”Vuk lesz a neve, mint öregapjának, ki első volt a nemzetségben. Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell állni az útból, ha vadászatra indul.” Az író igen népszerű állatmeséje a kisróka felnőtté válásáról szól; a rögös utat bejárva Vuk a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz. A történetet, amelyet rajzfilmként szinte mindenki ismer, ezúttal az írói életművet megjelentető sorozat köteteként adjuk közre.

 Na de mi más kapható még rókaügyben a polcokon?

Babaróka ajándéka

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Egri Mónika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-347-9

Korosztály: 3-6

 

 

Ez most az egyik új kedvencünk, nemrég írtunk is róla. Ha valaki a 3-5 éveseknek keres meséskönyvet, mindenképp érdemes a Babaróka ajándékát is beszereznie. A meséskönyv egy óvodáskorú kis róka mindennapjairól szól, és nagyon kedvesen mutatja be, hogy mi minden zajlik egy apróság nagybetűs életében. Az ismerős helyzetekben mi is magunkra ismerhetünk, és nagyszerű alkalom lehet a dolgok átbeszélésére.

 Róka és Egér új otthont keres

 

Szerző és illusztrátorPaulovkin Boglárka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2007)

ISBN: 978-963-9727-14-4

Korosztáy: 3-6

 

 

 

A történet a Rókáról és az egérről szól, akik az erdő közepén, egy tölgyfa odújában éltek, ám egyszer csak szörnyű dolog történik, az emberek kivágták az erdőt, ahol velük együtt sok más állat élt. Tanácstalanok, hogy mit tegyenek, aztán úgy döntenek, hogy elmennek az emberek élőhelyére, a városba, és megpróbálnak ott otthonra lelni. Vonatra szállnak, megérkeznek a hangos és hatalmas városba. Csodálkozva nézik az állomást, a hatalmas házakat, utcákat, a közlekedést, végül a piacon találkoznak egy kisfiúval, aki segít nekik új otthont találni.

A könyvet Paulovkin Boglárka gyönyörűen illusztrálta. A sötét színek dominálnak benne, ezért gyerekkönyvhöz képest szokatlanul borongós hangulatú. A színek segítenek abban, hogy a szegény Róka és Egér ijedtségét átérezzük, de annyira, hogy valójában még a boldog megoldást is belepi valami komorság. Nem állt vissza minden a régi kerékvágásba, nem boldogan élünk tovább, de szerencsére vannak kedves, jószívű emberek és találhatunk egy kielégítő megoldást.

A mese súlyos témát érint. Felelősségre nevelő szülőknek ajánljuk, akik szeretnék elmesélni a gyereküknek, mivel jár az emberi jelenlét, vagy mi az a környezetszennyezés, stb. De nem jó éjszakát, szép álmokat téma. A kislányom ennek ellenére szereti. Amikor először meséltem el neki, közben lopva néztem az arcát és azt láttam, hogy érdekli a történet. Meg is beszéltük közben a dolgokat és a végén azzal szummázta a hallottakat, hogy idézem: „jó mese volt“. De nem kérte újra elmesélni, mentünk a következő könyvre. Szokása ugyanis, hogy az új könyveket, egymás után többször is elmesélteti, ha valami tetszik neki, unalomig jön a “mégecccer!” Azt hittem, ennyi volt, a borongós témából egyszer is elég volt neki, hiszen nég három sincs, de nem úgy történt. Meglepetésemre, máskor is kérte, hogy meséljem el neki a “szörnyű rókás mesét, amikor kivágják szegénynek az otthonát”. Szóval azt kell, hogy mondjam, a könyv működik és el is éri a céját.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Róka és az Egér az erdő lakói. Ám egy napon arra ébrednek, hogy körülöttük minden megváltozott. Kényelmes tölgyfaodúotthonukat el kell hagyniuk… Vajon mitévők legyenek? Merre induljanak? Otthonra lel-e a két kis bátor állat vándorútja során? Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a komoly, igényes és művészi illusztráció épp oly fontos, mint a jó szöveg. A téma, amit Paulovkin Boglárka körbejár ebben a mesében, szól egyrészt az otthon elvesztéséről és az új otthon megtalálásáról, és legfőképpen szól a barátságról – kevés szóval, sok, szuggesztív és erőteljes képpel. Olvassuk és nézzük együtt! 

Fantasztikus Róka úr

 

Szerző: Roald Dahl

Illusztrátor: Quentin Blake

Kiadó: Kolibri Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-437-0308

Korosztály: 9+

 

 

Kicsit nagyobbaknak szóló, könnyű, élvezetes olvasmány a Fantasztikus Róka úr. Minden benne van, amit Roald Dahltól megszoktunk, vicces karakterek, frappáns fordulatok és fantasztikus megoldás. A főszereplők Róka úr és családja, Rókaasszony és a Rókafiak, a cselekmény közepén bekapcsolódó (és az erdő többi lakóit is képviselő) Borz, továbbá a három utálatos és gonosz gazda: a tyúktenyésztő kövér Buci, a libás pocakos törpe, Bugri és a pulykát és almát tenyésztő, az almabortól állandóan részeg, ám de agyafúrt Bán. A három gazdát bosszantja, hogy Róka úr rájár a farmjukra, ezért elhatározzák, hogy kiforgatják Róka urat és családját az odújából. Kezdetét veszi a hajtóvadászat, amitől nemcsak Róka úrék, hanem a környék összes lakója veszélybe kerül, de a kitartó Róka úr eszes megoldást eszel ki, és minden jóra fordul. Sőt!

Egy estés, kellemes könyv, a könnyű kikapcsolódásra vágyóknak. Kis negatívum, hogy puha borítója a gerincénél hamar betört és levált az éle.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Minden alkalommal, amikor Róka úr egy-egy zsíros tyúkkal, libával vagy pulykával tér haza esti portyájáról, a falu három elvetemült gazdája majd szétrobban a dühtől a farmjukat ért támadások miatt. A dagadt Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán ezért bosszút esküszik. Elhatározzák, hogy örökre kiforgatják Róka urat, feleségét és gyerekeiket a családi odúból. Csakhogy Róka úrnak is megvan a magához való esze! Agyafúrt tervet eszel ki… méghozzá fantasztikusat!

Még egy, fontos! A könyv elolvasása nemcsak kellemes kikapcsolódás, de megvásárlásával jót is teszünk, mert a könyveladásból származó bevételek 10%-a jótékonysági célra megy.

A történetek mindenkinek jót tesznek! A jó gondolatok megszépítik az embert, és napsugárként ragyogják be az arcát.

Roald Dahl

 Rókamóka

 

Szerző és illusztrátor: Dr. Seuss

Fordító: Szabó T. Anna

Kiadó: Kolibri Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-437312-4

Korosztály: 3+

 

Egy sün, két sün, pluszsün, plüss-sün. Pussz, sün! Prüssz, sün, plusz kis plüss-sün!

Idén jelent meg magyarul is Dr. Seuss zseniális szójátékos meséje a Rókamóka. Lenyűgöző a maga nemében, és tényleg le a kalappal Szabó T. Annának a bravúros fordításért. Ebben a mókás könyvben meg van minden, amitől garantáltan jókedvünk lesz: vicces nyelvtörők, mókás illusztráció, humoros karakterek. A hangulatfelelős pedig: a világhírű és hajthatatlan zoknis róka!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Dr. Seuss a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja, a Rókamóka pedig az egyik legnehezebben fordítható szójátékos meséje. A vidám történetben a világhírű zoknis róka az őrületbe kergeti Bodrit azzal, hogy különféle nyelvtörőkre szeretné megtanítani. Pörögnek az r-rek, susognak az s-ek, csattognak a t-k… A nyelvtörés és a jókedv garantált!

Dr. Seuss további magyarul is megjelent könyvei: A Kalapos Macska, Ha lenne egy cirkuszom, Zöld sonkás tojás, Kell egy kedvenc

 

A róka zoknija

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2014)

ISBN: 978-615-544-160-8

Korosztály: 0-3

 

Axel Scheffler ezúttal a legkisebbeknek alkotott nagyot a Tölgyerdő meséi sorozatával. A róka zoknija lapozós könyv, kinyitható ablakokkal. Szegény róka szomorú, mert fázik a lába és nem találja a zokniját. Egér barátja segít felkutatni az eltűnt lábmelegítőt. Hol lapulhat? Talán a faládában, a lépcső vagy a szőnyeg alatt, esetleg az órában? Találnak inget, nadrágot, nyakkendőt, és a róka nagyon csinos már, de fázik a lába és a zokni sehol sincsen. Vagy mégis? A könyv fóliázott, kemény lapos, kiállja a babapróbát. De a kihajtható fülek viszonylag hamar megadták magukat, illetve a gerincélek kopnak egy kicsit. De hát ezek a fülek már csak ilyenek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szegény róka reggel óta nem találja a zokniját. Segíts neki megkeresni! Nyisd ki az ablakokat, hátha éppen ott lapul a zokni!

 A sorozatban megjelent még a Mackó levelei, Nyuszi álmos és a Malacbújócska.

A felsorolás végén pedig a legkisebbek kedvéért a nagyon cuki Hová bújt a kisróka? lapozót is muszáj megemlítenünk, amiről az ujjvezetős cikkünkben írtunk bővebben.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.