Gyereknek, szülőnek is élmény a Vuk mesejátszó

Ha az ember budapesti gyerekparkokról beszél, az elsők között kerülnek szóba a tematikus játszóterek, előbb-utóbb mindenki felkeresi valamelyiket. Mi rögtön az egyik legkedveltebbel kezdtük, ami nem más, mint a Vuk mesejátszó. A játszótér Dargay Attila emlékére épült és 2014-ben nyerte el mostani formáját. A Gellérthegyen, a Szirtes út és a Bérc utca sarkán található, szemben a nagyon kedvelt és igényes Füge cukrászdával. Az oldalán végigfutó Vuk-jelenetes molinók miatt az autóból is könnyen kiszúrtuk, már csak a parkolást kellett valahogy megoldanunk, ami a Gellért-hegy tetején nem is olyan könnyű feladat. Akik tömegközlekednek, azoknak a 27-es busz vonala lehet a legjobb megoldás, de úgy is elég macerás a városból feljutni ide.

 

Vuk mesejátszó: az erdei hangulatú játszótér

Mi mindenesetre szerencsésen megékeztünk, és a kezdeti nehézségeket hamar elfeledve, a molinóktól kísérve lelkesen léptünk be, és azonnal magával is ragadott minket a mesebeli, erdei hangulat. De nemcsak az állatfigurák miatt, hanem a játszó teljes atmoszférája, az árnyas gesztenye és platánfák, a földön a természetközeli mulcs-borítás, a kalandpark, a rókalukak, mind mind az erdei légkört idézik. Vicces volt látni, hogy kik a helyiek és kik nem, mert mi „turisták“ nonstop fotóztuk a látnivalókat. Lássuk őket sorba.

 

Lépten-nyomon mesefigurák

Az első fél óra a rajzfilm mesefiguráinak, jeleneteinek befogadásával telt. Rögtön ott van a szimatoló Vahúr, majd Szú a süni, Unka a béka és a két pityókás gúnár is közvetlenül a bejáratnál. Ott van a kis Vuk Karakkal, és a felnőtt Vuk a rókalánnyal. Mindegyik megtapogatni, simogatni, ráülnivaló. A kislányom alig tudott betelni velük, és a délután folyamán ezt az ölelős-ráülős ceremóniát még többször végigcsinálta.

Babahomokozó

Sajnos nem általános, ezért rögtön azzal kezdem, milyen jó, hogy itt a homokozó árnyékolása mennyire jól meg van oldva (természetesen rajzfilmfigurás az is). Ötletes közepén a kicsi, babáknak való csúszdás mászóka. De homokozásra csak a három év alattiak készüljenek, mert csak az apróságok férnek ott el biztonságosan, a nagyobbak vehemenciájának szűkös a hely a homokozásra. Így is alakult ki, a homokozó inkább a kicsik terepe volt, nagyobbakat inkább átfutóban láttam csak. De ez nem is baj, mert annyi minden más látnivaló van itt minden korosztálynak.

 

Izgalmas játszós-terek

A játszótér központi helyét foglalja el a rókavár, ami a gyerekek egyik kedvence. Kedvükre mászkálhatnak, bújkálhatnak benne, sőt a tetejére is fel lehet mászni (nem csúszik, gumi a borítása), a magaslaton megpihenni, végigmustrálni az egész játszóteret. Ezen kívül még két rókaalagút is van a játszón, amibe csúszkálhatnak a gyerekek. 

A játszótéren van egy elég nagy mászókás csúszda, van még libikóka, rugós motor, mind-mind Vuk-motívumokkal mintázva. Van mindenféle hinta, kicsiknek beülős, nagyobbaknak hagyományos hinta, de ennyi gyerekre egy-egy hinta szerintem kevés. Szerencsére van két páros hinta is, habár arra nagyon odasüt a nap, ezért kevesebben használják.

 

Kalandpark

A játszó hátsó része kalandparkosra van kialakítva, ami szintén jól illik az erdei atmoszférához. A csúszkapályáért erős a verseny, állandó a harc és a sorbanállás. Inkább a nagyobbak terepe, de már a kisebbek is izgatottan próbálkoznak vele: jó kis edzés a szülőknek! A lengőhíd is izgi a gyerekeknek, és elég alacsonyan van ahhoz, hogy bárki kipróbálja. Aki eléri a kapaszkodókötelet az egyedül, a kisebbek szülővel egyensúlyoztak nagy boldogan rajta.

Sakktábla

A sakktábla sem volt üres egy percre sem. Jött egy kis alkotó és gondosan felállította a táblát, elégedetten nyugtázta és továbbállt. Majd a következő nem, vagy nem úgy látta benne a művészetet és átrendezte azt, hogy aztán pár ilyen átrendezős kör után jöjjön ismét egy műértő és felállítsa a sort.

 

Mindent összevetve szuper élmény volt, sokáig maradtunk, mindent többször kipróbáltunk és úgy érzem jönni fogunk még.

Hiányolom viszont, hogy nincs vécézésre lehetőség. Tematikus játszótér lévén a város minden részéről érkeznek ide látogatók, nemcsak a helyiek, akik bármikor hazaugorhatnak a gyerekkel. Köszönet a nagyon szimpatikus Füge cukrászdának, hogy rugalmasan kezelik a dolgokat. Na és persze köszönet a felejthetetlen citromtortáért!

80%
Nagyon jó

A játszótér összhatásában nagyon jó élmény volt, de negatívumai, hogy kicsi a homokozó, nincs mosdója és nehezen megközelíthető.

  • Praktikum
  • Játékok
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató