Toplistás lapozók

Kisgyerekek nagy kedvencei, az első könyveik egyike, a színes, kemény lapos, strapabíró könyvecskék, az úgynevezett lapozók.

Mi fán teremnek a lapozók?

Ha túl vagyunk az első rágható, vízálló könyveken és már nem a nyelvé a főszerep, ideje beszereznünk néhány újdonságot otthonra. Babáknak szóló lapozgatós könyvekből számtalan kapható, vannak interaktív ablakos, tilitolis, ujjvezetős, hangot kiadós könyvek, és vannak a színes, vidám lapozók. Csak meg kell találnunk a kedvencünket. Vigyázat, lehet, hogy nem lesz megállás!

 

Béka, tündér, paripa

Mesehősök könyv kicsiknek.

 

Szerző, illusztrátor: Nagy Diána

Kiadó: Csimota Kiadó (2007)

ISBN: 978-615-564-911-0

Korosztály: 0-3

 

 

 

A Könyv kicsiknek sorozatot nemcsak lapozgatni vagy böngészni lehet, hanem  nézegetés közben játékosan tanulhatunk is velük. Segíthetnek az alapfogalmak megtanulásában, az asszociációs készségek elsajátításában. Megjelentek már érzelmekről, napszakokról, ellentétpárokról, színekről stb. szóló kötetei is.

Ebben a sorozatban jelent meg Nagy Diána mesehősökről szóló könyve, a Béka, tündér, paripa. Nagyszerű kézikönyv lehet a legkisebbeknek a klasszikus mesevilághoz. Látatlanul is segít felidézni a mesehősöket, elképzelni, hogyan is nézhet ki egy óriás, szegény legény, sárkány, tündér vagy paripa. A kislányom például minden esetben ohhh…! mormogással memorizálta a szereplőket, miközben valamit mindig visszakérdezett: „Igen, ez egy ordas farkas? És miért van a békán korona?“ Na és a hátsó borítón kérem szépen, maga az óperencián túli üveghegy sziluettje látható… (ahogy én is képzelem).

A Könyv kicsiknek kis méretű, kézreálló, strapabíró sorozat, letisztult, kellemes összhatású, inkább mattos oldalakkal. A vicces rajzok és figurák pedig odavonzzák a kicsik figyelmét, miközben játékosan tanítanak.

 

Húzd és mondd! A dzsungelben

 

Szerző: Rachel Elliot

Illusztrátor: Clare Fennell

ISBN: 978-963-294-457-9

Kiadó: Tessloff és Babilon Kiadó (2017)

Korosztály: 0-3

 

 

A Húzd és mondd! egy verses-játékos tilitolis lapozó-sorozat a legkisebbeknek. Négy kötete jelent meg eddig: A dzsungelben, Háziállatok, Erdei állatok és Vízparti móka.

A mi kedvencünk a dzsungeles könyv, ahol tréfás mondókák segítenek kitalálni, hogy melyik állat bújt el a vadonban. Ha pedig kihúzzuk az ötletes tilitolikat, megkapjuk, azaz ellenőrizhetjük a helyes megoldást. A siker garantált! Kedvesen illusztrált, színes képes könyvecske, gyerek-kedvenc állatokkal. Kisméretű, kemény lapos könyv, nálunk hosszú ideig kiállta a babapróbát.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Told el! Húzd ki! Nézd csak, van még egy fülecske!
Mondd együtt az állatokkal! Barátságos bevezetés a dzsungel világába.

 

Az én bölcsis bőröndöm

4 könyv – Eszem – Fürdöm – Alszom – Játszom

 

Szerző, illusztrátor: Isabelle Chauvet

Kiadó: Central Médiacsoport (2017)

ISBN: 978-963-341-244-2

Korosztály: 0-3

 

Nagyon praktikus, és tetszetős könyvcsomag, színes vidám lapozókból. A kicsik boldogan ki-be pakolhatják, hordozhatják a saját kicsi könyves bőröndjüket. Négy könyvet tartalmaz, négy fontos eseményről, négy cuki állatkával. Van kacsás-fürdős, cicás-étkezős, kutyusos-alvós és mókusos-játékos lapozós könyv benne.

Megnézhetjük, hogyan játszik Emma mókus a szobájában, vagy a parkban. Milyen játékai vannak, és kik a barátai. Csíkos tigris egészségesen reggelizik, ebédel, aztán elfogyasztja az uzsonnáját és a vacsoráját is, sőt, a végén még egy desszert is belefér! A nap végén minden kisgyerek elfárad és jön a fürdés. Hogyan pancsol Kázmér kacsa a kádban? Milyen fürdős játékai vannak? Lássuk, hogyan vetkőzik, mosakszik, mos fogat, és törülközik ez az igazán rendes kacsababa. Az esti, ágybabújós résznél Sári kutyus felveszi a pizsamáját és a kiságyában boldogan hallgatja anyukája meséjét. Jó-éjt puszit kap, csak úgy, mint minden kisgyerek.

A lapozókkal közösen végigmehetünk a saját napi rutinunkon, megbeszélhetjük, hogy hol mi történik, mi hogyan szoktuk itthon, nekünk milyen tárgyaink, játékaink vannak. Beszélgetés közben bővül a kicsi szókincse, fejlődik a fogalmazókészsége is. A képek alapján gyakorolhatjuk a szavakat, sőt kiegészíthetjük azokat, a mi otthoni dolgainkkal, tárgyainkkal (pl. a gumikacsa helyett nekünk halacska, vagy béka van), vagy napi rutinjainkkal is. Minden könyv végén van egy játékos kitaláló, de magunk is visszakérdezhetünk, beszélgethetünk a látottakról. Minden oldalpár különböző színű, így a színekkel is elkezdhetünk ismerkedni, de mi a hátteret, a mintákat is böngésztük: ez itt pöttyös, az kockás, ott virágos. A lapozók kemény lapos, nejlonos bevonattal készültek, ellenállnak a korcsoport kihívásának. Ha még nincs lapozónk, vagy nem tudjuk, milyen témát válasszunk, az Első bölcsi bőröndöm szuper választás lehet. Ajándéknak is kiváló.

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Négy kedves mesehős követi nyomon, mi mindent csinálnak a gyerekek nap mint nap. Az Eszem, Játszom, Fürdöm, Alszom című kötetek olyan pillanatokat mutatnak be, amelyek sajátos ritmust adnak a bölcsisek hétköznapjainak.

 

Boribon és az állatok

Szerző, illusztrátor: Marék Veronika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2014)

ISBN: 978-615-544-155-4

Korosztály: 0-3

 

 

A Boribon-babakönyvekből már a legkisebbek is megszerethetik Marék Veronika kedves barna mackóját. A vidám, színes lapozókban ezúttal az illusztrációé és a fantáziáé a főszerep. Letisztult, színes, vidám oldalak, és a hamisítatlan Boribon-hangulat köszön vissza a babakönyvekből is.

A Boribon és az állatokban, a medvebocs kedvenc állataival találkozhatunk. Együtt örülhetünk a katicának, békának, halacskának. Csiripelnek a madarak, ugrál a kiskecske, lassan halad a csigabiga. Labdázik a kutyus, szúrós a süni, finom, sima a nyuszika. A lóra fel is ülhetünk, erdőben őzikét is megpillanthatunk. És megannyi érdekes felfedezni való vár még ránk Boribonnal!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Boribon már három generáció bölcsődés-óvodás korának meghatározó figurája. Most Boribont megismerhetik a legkisebbek, akár egyéves kortól az állatokat és a járműveket ezekben a kézre álló, strapabíró lapozókban.

A sorozatban megjelent még a Boribon, merre jársz? ahol a járművekkel ismerkedhetünk és kicsit haladóbb, rövid-mesés változatban pedig a Boribon vendégei babakönyv.

 

Baltazár, a méhecske

Bogyó és Babóca lapozók a legkisebbeknek.

 

 

Szerző, illusztrátor: Bartos Erika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-165-9

Korosztály: 0-3

 

 

Bogyó és Babóca az egészen kicsi könyvmolyok számára is elérhető, lapozós változatban. A sorozatban  egyelőre hat főszereplőnek van egy-egy külön kötete. A lapozókban minden fontos információt átböngészhetünk a kis kedvenceinkről: hol laknak, kik a barátaik, milyen játékaik, bútoraik, ruháik vannak, mit szeretnek csinálni. A fiú szereplős kötetek inkább fiús, a lány szereplősök pedig inkább lányos dolgokat tartalmaznak (Baltazár könyvében pl. sok autó és barkácseszköz van) ezért, ha nem tudjuk eldönteni, melyiket szeretnénk, ezt is figyelembe vehetjük a választásnál.

További legkisebbeknek szóló könyvekről az ablakos-könyv válogatásunkban és az ujjvezetős cikkünkben is olvashattok.