Interaktív könyvek a legkisebbeknek

A könyvpiac számtalan interaktív könyvet kínál a legkisebbeknek. Van közöttük ablakos-kihajtós, ujjvezetős, tapintós-simogatós, nyávogós-ugatós, zenélős interaktív könyvek. Van, amelyik az állatok világába vezeti be a kicsiket, van autós-traktoros, van mesés és van tudományos. Kedvenc figurák, mókás képek, kreatív megoldások. Mind-mind a kicsik fejlesztésére fókuszál, játékos, vagy verses módon ösztönzi őket interakcióra.

Első számú kedvencek, az ablakos interaktív könyvek

Ezek közül is az egyik legelterjedtebbek a kihajtós, ablakos könyvek. Ezek azok a színes, lapozgatós, általában strapabíró könyvek, ahol a kicsik a kis füleket felhajtva, mindenféle érdekességre bukkanhatnak. Íme belőlük egy válogatás.

Nézd meg az állatkertet!

 

Szerző: Anna Milbourne

Illusztrátor: Simona Dimitri

Kiadó: Centrál Mádiacsoport Zrt. (2016)

ISBN: 978-963-341-160-5

Korosztály: 0-3

 

Írtunk már róla, ezért az elsők között említeném meg a Central Médiacsoport gondozásában megjelent Nézd meg ablakos könyvsorozatot. Öt része jelent meg nálunk, de bármelyik részt is választjátok, nem fogtok csalódni. A kislányomnak az állatkertes rész volt a kedvence, másfél éves korában ismerkedett meg a sorozattal és sokáig a mindennapjaink része volt.

 

Tölgyerdő meséi Nyuszi álmos, malacbújócska

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Fordító: Papp Gábor Zsigmond

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-286-1

Korosztály: 0-3

 

Ha lapozós könyvet keresünk, előbb-utóbb kezünk ügyébe kerül Axel Scheffler legkisebbeknek megálmodott kihajtós-lapozós könyvsorozata, a Tölgyerdő meséi. 

A könyvecskék mókás játékra hívnak minket, segítsünk az álmos Nyuszinak, vagy Malacnak megtalálni a Tyúkot, keressük meg együtt a Róka zokniját! A vidám hangulatot biztosítják: a kedves történetek, ropogós rímek, játékos kihajtók és természetesen az illusztráció. Kisméretű, vastag, kemény lapos, strapabíró könyvek, csak azok a kihajtók ne adnák meg olyan könnyen magukat…

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tyúk és Malac bújócskáznak. Malac mindenkire rábukkan, csak éppen Tyúkot nem találja. Segyts te is a keresésben!

A sorozatban még megjelent: Mackó levelei, Nyuszi álmos és a rókairodalomnál már szóba került, A róka zoknija is.

 

Első képes szótáram – Állatok

 

Szerző és illusztrátor: Martina Badstuber

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 9789632448541

Korosztály: 0-3

 

Ez egy azonnal megszerethető, mókásan illusztrált könyvecske. Vicces képekkel és kihúzókkal, gyerek-kedvenc állatokkal. Ott van a csacsi, a röfi, a mókus, a maci, a csiga. A hosszú nyelvű béka, róka az odúban. A katicabogár rászállt az egérke farkára, épp kibújt a tojásból a kismadár. A könyv minden oldalpárja más életterületet mutat be. Megtudhatjuk, melyik állat él a vízben, melyik a közelében. Ki lakik és hogyan a föld alatt, a tengerben, az erdőben, dzsungelben, a szavannán vagy az északi sarkon és mik azok a háziállatok. Tartalmas, jól szerkesztett kis könyv, érdekes fülekkel, amiből nemcsak az első szavacskákat gyakorolhatjuk, hanem felfedezhetjük azt is, hogy melyik hol, hogyan lakik és kinek a barátja. Kisméretű, keménylapos, strapabíró kivitelben.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A róka kikukucskál az üregéből, a majom a tigrissel incselkedik, és mit csinálnak a kiskacsák?
A Ravensburger Első ablakos képes szótáram sorozatának tagjai a témához tartozó legfontosabb kifejezéseket gyűjtik össze, és mókás rajzokkal ábrázolják őket hol hétköznapi, hol vicces, sőt olykor meghökkentő helyzetekben. A könyvek különlegessége, hogy titkos ablakokat rejtenek, melyek fedelét felnyitva a kisgyerekek kielégíthetik kíváncsiságukat. Egyéves kortól ajánljuk.

Első képes szótáram – Járművek

 

Szerző és illusztrátor: Martina Badstuber

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 9789632448558

Korosztály: 0-3

 

Az első képes szótáram másik könyve a járműveket mutatja be. Szintén strapabíró, kedvesen illusztrált könyv, tele kinyitható fülekkel és vidám figurákkal. Benne van minden, amit egy kis pilótának feltétlenül ismernie kell. Megkukucskálhatjuk a kukás autót munka közben, látunk karambolt és nínósautókat. Traktort, betonkeverőt és markolót. Hajókat, és mindenféle repülőt. Sőt, egy igazi ufót is! Akár kisfiú, akár kislány, ezt az első lapozót egész biztosan imádni fogja!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A városban a dugóban állnak az autók, a földeken a traktor dolgozik, és ki ül a rendőrautóban?

 

Hohó! Kié ez a popó?

 

Szerző és illusztrátor: Thortsten Saleina

Fordította: Szabó T. Anna

Kiadó: Tessloff Babilon (2015)

ISBN: 978-963-294-318-3

Korosztály: 0-3

 

 

Hát már a címe is mókás ennek a lapozónak. A gyerekek nem tudják nem szeretni, ezt az összekacsintós, huncut kis könyvet. Az illusztráció is egyszerű, de a feladványok is olyanok, amiket az elsők között jegyeznek meg a picik, így garantált lesz a sikerélmény. Minden oldalon egy vicces, verses feladványt kapunk, amire egyszerre mondhatjuk a rímelő válaszokat. Már ha a kicsi kibírja, és nem hajtja le azonnal a vidám fület és nevet fel előre, hogy ez bizony a KACSAAAA!!! Igényes, kemény lapos, a fülek is erősek, teszteltük, bírja a babapraclikat. A fordítással pedig Szabó T. Anna remekelt ismét.

 

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Találgass és nevess! Ezek a vidám mondókák egyben találós kérdések is. Nyisd fel a lapokat, és fedezd fel az állatokat! Találd ki! Melyik állaté lehet, ez a popsi?

 

További interaktív könyveket találsz a legjobb ujjvezetős könyveket bemutató cikkünkben. De ha a legkisebbeknek keresel könyveket, mindenképp érdemes átböngészned a lapozókról és a verses lapozókról szóló írásunkat is.