Ablakos könyvek óvodásoknak

Az interaktív könyvek nemcsak a legkisebbek első számú kedvencei. Ha lehet fokozni, óvodáskorban még nagyobb iránta a kereslet, pláne a kínálat. 

Népszerűek az ablakos könyvek óvodásoknak

Rengetegen keresik ezt a típusú interaktív könyvet. Vannak mesék, ismeretterjesztők, lexikonok, atlaszok. Böngészőre hajazók, informatívak, színesek, kisebbek és nagyobbak, kerekek és… kerekek nincsenek. Nehéz is összeállítani, melyek a legjobb ablakos könyvek óvodásoknak, rengeteg a téma, számtalan a sorozat. Mi azért megpróbáltuk, és íme egy toplistás merítés a legjobbakból.

 

Állatsimogató

 

Szerző és illusztráto: Anne Möller

Kiadó: Scolar Kiadó (2015)

ISBN: 978-963-244-547-2

Korosztály: 2-4

 

 

 

A Mit? Miért? Hogyan? sorozat 2-4 éveseknek ajánlott mini könyve a Scolar Kiadótól. Szépen kidolgozott, élethűen illusztrált szakkönyv a kis tudósoknak, amiből megtudhatjuk, hogyan élnek a háziállatok. A legtöbb kedvenc benne van, amivel egy állatsimogatóban találkozhatunk, vannak ugribugri hosszú szarvú kecskék, gyapjas bárányok, megfigyelhetjük a házi és a vadkacsákat, láthatunk még mangalicát is. Minden képhez, történéshez kapcsolódik egy kis érdekesség, hasznos információ is az állatvilágról, végén rövid összefoglalóval vehetjük át a tanultakat: emlékszel-e még, melyik állatnak mi a neve?

A könyv spirálfűzött és az óvodás korosztálynak megfelelő papírból, starpabíró kivitelben készült.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szakkönyvsorozat kisgyerekeknek 2 éves kórtól. Képeskönyvünk titkos ablakait kihajtva rengeteg meglepetésben lesz részük a mindenre kíváncsi apróságoknak.

A “Mit? Miért? Hogyan? mini” sorozat számtalan része megtalálható a könyvesboltokban. Mindenki kedvére válogathat közöttük, a gyermek érdeklődési köre, kedvenc témái szerint. Kukásautó, traktorok, cicák, kutyák, erdő, éjszaka, évszakok… sorolni is hosszú a köteteket. Akit érdekelnek a kicsit ismeretterjesztős ablakos könyvecskék, érdemes bővebben is rákeresnie. 

 

Bori az óvodában

 

Szerző: Liane Schneider

Illusztrátor: Annette Steinhauser

Kiadó: Manó Könyvek Kiadó Kft. (2018)

ISBN: 9789634034476

Korosztály: 3-6

 

 

Mi nagyon megszerettük ezt az óvodás, ablakos könyvet. Nemcsak az aktualitása miatt (ovis kor) és nemcsak a rajzfilmből ismert Bori ismerős karaktere miatt, bár kétségtelen, hogy mindkettő nagyban hozzájárult a könyv azonnali otthoni sikeréhez.

A könyvből Bori, az óvodás kislány egy teljes napját követhetjük végig. Időrendben, az ovisok napirendje szerint haladva az otthoni reggeli tevékenységektől, az óvodai vidám eseményeken át egészen addig, amíg Anya meg nem érkezik érte az óvodába. Közben rengeteg sok játék, barátok, izgalmas foglalkozások, móka és tanulás várják Borit és barátait. A könyv vidám illusztrációit a kihajtható fülek teszik még színesebbé. Ám ezek a kihajtók nemcsak a történetet egészítik ki és teszik kerekebbé, hanem sok mindent tanítanak is. Szemléletesen, egy fa koronáját kihajtogatva láthatjuk például, hogy az évszakokkal együtt hogyan változik a fák lombozata, vagy egy mókás betűhernyóban böngészhetjük az ábécé betűit. De egy külön oldal foglalkozik azzal is, mire kell figyelni, hogyan kell biztonságosan közlekedni gyalogosan, vagy biciklivel az utcán, ha oviba megyünk. Az ablakok mellett különböző keretes kiemelések is vannak. A sárga keretekben böngészős, számolós stb. feladványokat adnak, még a kékekben sok-sok érdekes és hasznos információ van kiemelve. Miért kell fogat mosni? Hogyan kell elültetni a növényeket? Hogyan változik a hold? Hogyan lehet kikeverni a színeket a kékből, a pirosból, sárgából? És ez csak néhány, a rengeteg tudnivalóból, amit a Bori az óvodában tartalmaz. Nagy méretű, kemény papíros, ablakos-lapozgatós. Nagyon boris, nagyon ovis, nagyon színes és nagyon informatív könyv!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bori minden nap örömmel megy az óvodába. Ott mindig történik valami: Bori felfedezőt játszik és megtalálja a hercegnő kincsét. Mindenféle csodás színeket próbál ki, segédkezik az óvodai konyhán, és nézi, hogyan nőnek a napraforgók. De a legjobb, amikor az óvodában ünnep van!

Jó éjszakát, Mackó!

 

Szerző: Ian Whybrow

Illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Kolibri Kiadó (2017)

ISBN: 9789634370819

Korosztály: 3-6

 

 

Igazán szerethető ablakos könyv, vicces kihajtókkal és sztorival, amelyben Axel Scheffler ezúttal a lefekvésben segíti a kicsiket. Mackó kalandjait lapozva kicsit a saját esti rituálénkra is ráismerhetünk. A még egy utolsó izgalmas játék, a még egy még egy utolsó játék után jöhet a fenséges vacsora, és a habos fürdő, végül aztán egészen az ágyig kísérik el a Mackót cimborái, hogy a mozgalmas nap után végre együtt aludhasson el a barátjával. Talán a mi Mackónk is annyi kalandon esett át? Aki szereti Axel Scheffler illusztrációit, annak nem okoz ez a könyv csalódást, szép és sokat forgatott darabja lesz a kicsi könyvtárának.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ideje lefeküdni. De vajon merre kószál Mackó? Less be a kihajtható fülek mögé, és segíts neki hazajutni a barátjához, hogy együtt bújhassanak ágyba. Jó éjt!

 

Első nagy állatatlaszom

 

Szerző és illusztrátor: Andrea Erne

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-825-1

Korosztály: 4-7

 

 

 

Állatatlasz kis tudósoknak. A könyv bemutatja a legfontosabb élőhelyeket, megismerhetjük a kontinensek élővilágát, térképeken is végigkövethetjük, hol, milyen az éghajlat, milyen a növényzet, mely állatok élnek. Kihajtható ablakok, sok-sok érdekes információ található benne a természetbúvár óvodásoknak. Spirálfűzött, nagyméretű, kemény lapos könyv rengeteg tudnivalóval.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szakkönyvsorozat Óvodáskortól. Képeskönyvünk titkos ablakait kihajtva rengeteg meglepetésben lesz részük a mindenre kíváncsi apróságoknak.

 

Kukucskálj bele! Járművek

 

Szerző: Rob Lloyd Jones

Illusztrátor: Stefano Tognetti

Kiadó: Centrál Médiacsoport (2017)

ISBN: 978-963-341-224-4

Korosztály: 3-6

 

 

Egész biztosan órákig el lehet merülni a Kukucskálj bele sorozat Járművek kiadásába. A figyelem lekötéséről a 60 kihajtható fül és a járműkategóriánként összeszedett oldalpárok gondoskodnak. Az oldalakat azonban nemcsak kihajtogatni, hanem a sok részlet miatt böngészni is lehet. Négy év felett ajánlják, és okkal, mert nagyon informatív, részletesen kidolgozott könyv. Megnézhetjük, milyen egy állomás, milyen teherautók vannak (kukásajutóóó!) egy építkezésre is ellátogathatunk (majkolóóó!), vannak nínósautók, légi- és vízijárművek és wow, még versenyautók is! A sok-sok információ ellenére mégsem zavaros a könyv. Ellenkezőleg, összeszedett, informatív és áttekinthető, pont annyi van benne, amit egy óvodás nagyfiú és nagylány könnyedén befogadhat.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vonat, rendőrautó, hajó kukásautó, versenyautó… Kíváncsi vagy, melyik jármű hogy működik, és mire használják? Kukucskálj be a fülek alá, és másris megtudod!

A sorozatban megjelent még: Mitől esik az eső? Milyen a tested? Milyen a világ? 

Minden, ami Dinó

 

Szerző: Allan Sanders

Illusztrátor: Helen Chapman

Kiadó: Napraforgó (2017)

ISBN: 978-963-445-941-5

Korosztály: 3-6

 

 

Ismeretterjesztő könyv gyerekeknek, 4-5 éves kortól, a Kis felfedezők sorozatból. Apró dinórajongók tudományos bibliája, ami részletesen végigveszi a dinók „működését”. Mikor, milyen fajták léteztek, hogyan éltek, mit szerettek, mekkorák voltak, milyen volt a testfelépítésük és mi mire volt jó. A könyv segít megérteni és elképzelni a dinók világát a kicsiknek. Egyszerű és érthető rajzokkal, rövid szöveges és rajzos magyarázatokkal. A kihajtható ablakok sok meglepetést tartogatnak.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyertek, kis felfedezők! Tegyünk egy képzeletbeli utazást a múltba, tárjuk fel együtt, mikor, hol és hogyan éltek a lenyűgöző dinoszauruszok. Tudj meg mindent ezekről a csodás lényekről. Rengeteg felfedeznivaló vár.

A Kis felfedezők sorozat további ismeretterjesztő könyvei kicsiknek: Minden, ami állat, A csodálatos test, Minden, ami mozog, A világűr, A tanya

 

Mi micsoda ovisoknak – Az idő

 

Szerző: Andrea Weller-Essers

Illusztrátor: Hans-Günther Döring

Kiadó: Babilon Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-294-473-9

Korosztály: 3-6

 

 

Inkább nagyobbacska ovisoknak ajánljuk ezt a könyvet, ne tévesszenek meg senkit a színes oldalak és a kihajtós ablakok. Rengeteg tudnivaló fért ebbe a kis könyvbe, elmagyarázza mindazt az időről, amit egy igazi nagy óvodásnak tudnia kell. Megtanulhatják például a hét napjait, vagy hogy hány órából áll egy nap, és mi minden fér bele. A könyvben ötletesen szemléltetik az idő múlását, hogy hogyan követik egymást a hónapok, vagy váltakoznak az évszakok, a nappalok, az esték. Emellett érdekes tények, és még játékos, rávezető feladatok is vannak benne, amivel könnyebben megérthetjük, hogy hogyan is működik ez az idődolog.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az idővel kapcsolatos ezernyi kérdésre ez a könyvecske óvodásoknak való, okos válaszokat kínál. A kukucskálók is felfedezésre várnak!

A Mi micsoda ovisoknak sorozatban még megjelent: Tűzoltók, Az erdő, A tanyán, Állatsimogató, Évszakok

 

1000 Ablak a város felfedezéséhez

 

Kiadó: Tündér Könyvkiadó (2016)

ISBN: 978-615-561-141-4

Korosztály: 3-6

 

 

 

Ha kihajtható fülekre vágyunk, mit szólnánk rögtön ezerhez? Ha ezret nem is, de azért számtalan informatív fület tartalmaz ez a nagy méretű, színes, lapozgatós könyv. Minden oldalpár más-más városi helyszínt mutat be. Szétnézhetünk egy iskolában, kórházban, boltban, az utcán, a parkban, telis-tele ismerős tárgyakkal és helyzetekkel, na meg persze vidám gyereksereggel. A színes illusztrációk kihajtós ablakocskái mellett, minden oldalhoz külön füles feladványok is tartoznak: Keresd meg! Fejtsd meg! Párosítsd össze! Így a szórakozás mellett fejlesztheti is a gyerkőcöket. Mi két kiadását ismerjük: 1000 ablak a város és a ház felfedezéséhez.  

A KIADÓ SZINOPSZISA

A gyerekek órákon át élvezhetik a város ablakainak nyitogatását, miközben olyan szórakoztató asszociációs játékok segítségével tanulhatják meg az első fogalmakat és kifejezéseket, mint például a párok megkeresése, szavak és ábrák összekötése, árnyékok felismerése, betűk összerendezése.