Harcos Bálint: A halandzsarablók

Harcos Bálint (Szofi-sorozat, A boszorkánycica, Petya és Tulipán, Dorka és az elgurult gomb) ezúttal az 5-8 éves korosztályt lepte meg egy bűbáj mesekötettel. 12 rövid mese – ajánlják, de hozzátehetnénk azt is, hogy tizenkét hóbortos és eredeti mese várja a gyerekeket a könyvben. Ahogy a szerzőtől már megszokhattuk, vicces és abszurd történeteiben ezúttal is cinkosan összekacsint a gyerekekkel. A halandzsarablók, mi más? A könyv, ahol különc világok, különc szereplői, különc történeteket mesélnek el – csatlakozol te is?

A halandzsarablók

 

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Turi Lilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-631-9

Korosztály: 5-8

 

 

Harcos Bálint kedvesen abszurd meseszövése a fantázia és képzelőerő szabadságával ajándékozza meg a gyerekeket. Hiszen csak A halandzsarablókban találkozhatnak Barbóval, a híres sörényfodrásszal. Itt derülhetnek csak ki a kreatív oroszlánnyírás kulisszatitkai. 72 hím oroszlán? Nem akadály! Mégis miért okoznak a mesternek nehézséget Gróf Dölyfös Baltazár rendkívül jól nevelt nagymacskái? De a könyvből feketén-fehéren megbizonyosodhatunk arról is, hogy (a gyerekeknek már megint igazuk van!) a káosz és a különcség néha sokkalta célravezetőbb, mint a katonás rend. Mégis, ki mondja meg mi rendes, és mi nem? Nos, hallottál már Puckulintról, a világ leghíresebb zeneszerzőjéről? Zseniális műveket alkotott, a lakásában szüntelenül masírozó pimasz mókusok ellenére. Őrület, hát lehet így dolgozni, kérem?!? De vajon tényleg síri csend kell az ihlethez, vagy pont ellenkezőleg? Aztán ott van az a sztori is, amikor Cipcirip rendet rakott anya kérésére.

– Cipcirip, kérlek, rakj rendet. Tudod, hogy ma jön hozzánk vendégségbe Sohonya néni. Ha ezt meglátja, nyomban elájul!

– Hát csak ájuljon el – morogta Cipcirip.

– Na ne – nézett a mamája. – Emlékszel, múltkor is mekkorát puffant, mikor elájult! Leesett tőle a tetőnk.

Itt ismét bebizonyosodott, hogy rend és káosz, a gyerek és a felnőtt számára más és mást jelent. Mert hát mióta van fix helye a paplannak az ágyneműtartóban, mikor a könyvek között sokkalta szebb? Na és a labda a sütőben miért nem pihenhet? Ki szerint nem jó, ha a cipődobozba baba, a szekrény alsó polcára süti kerül? Ah, felnőttek! De ugye milyen jó lehet papírsárkánynak lenni! Szabadon és biztonságban repülhetnek a magasban, az égen!

Miért hiszi mindenki, hogy ha papírsárkány az ember, akkor már rögtön szeret is repülni?

Kipróbálnád? Vagy egyetértesz Ninta sárkányával, és szerinted is szédítő és fárasztó odafent?

Az egyik legkülönlegesebb eset Gibrász Fickándorral, a különc nyomozóval esett. A hírneves detektív képtelen nyomozásairól volt híres, de mostanában már csak gyerekeknek oldott meg ügyeket. Ilyen volt a vidámpark rejtélye is. Képzeld csak el, hogy a céllövöldében – mintha körhinta lenne – nyeremények forogtak körbe. Hogy a szellemvasútban szellemeket lőnek, a céllövölde helyett, a hullámvasútból pedig ugrálóvár lesz! Na ugye! Ebből a meséből az is kiderül, hogy ha a dolgok megváltoznak, érdemes nekünk is máshogy közelítenünk feléjük, más szemszögből néznünk őket. Ki tudja, talán még valami szuper jó dolog is kisülhet!

Elkísérnéd Korracsek nénit különös New York-i útjára? Kiruccannál akkor is, ha odafelé a repülő sáladba kapaszkodnál, és tekergő farkú kóbor macskák mutatnák a visszautat? Kalandosnak ígérkezik, ugye? De megismerkedhetsz az ex-operasztár Lobélia kisasszonnyal is, aki manapság takarítani, skálázni és lekváros lepényeket sütni szeret.

Néha, fürdés közben, a cipősarkától a kontyáig kieresztette a hangját: AAA-AAAAA!, és akkor megremegtek az ablaküvegek.

Kiderül, hogy mit tehet egy kiöregedett operaénekesnő Hihipiszkos, a kéményfüsthajú, kakukkcsőrlábú, denevérkaki-fejű rettentő koszorkányal szemben (és nem mellesleg, az Őrmester pipafüstmúzeumába is betekinthetsz). A halandzsarablók két bájos történetében egyedülálló szülők is feltűnnek. Curi és Dindon lomtalanítós-tűzijátékos meséjében anya arra kéri a gyerekeket, hogy pakolják le a sok felhalmozott kacatot az utcára. Ők hozzá is látnak nagy lelkesen, de a lomhalom minden kör után csak egyre magasabb lett. Hogyan lehetséges ez? De főleg: mit fog szólni hozzá anya? A Millikó nem alszik című mesében apa végtelen türelemmel vezényli le az esti rituálét. Fürdetés, fogmosás, pisilés, esti mese, lámpaoltás, elalvás – minden sorban, szépen. Apa és Millikó, na meg a Gorilla, a Tukán, a Vidra, a Zsiráf és a Panda… Apa és Millikó, na meg a Gorilla, a Tukán, a Vidra, a Zsiráf és a Panda… Apa és Millikó, na meg a Gorilla, a Tukán, a Vidra, a Zsiráf és a Panda… – lesz ebből valaha elalvás?

A könyv egy végtelenül vicces történetében a holmik a Ruhák Országába mennek. Kuszka nadrágja, öve, blúza, sálja, sapkája, bugyija, pizsamája, mind-mind oda kívánkoznak. De a példa ragadós, hisz szabadságra vágytak apa, anya ruhái is, sőt a tátott szájú járókelők öltözékei is masíroztak arrafelé. De mi vár rájuk odaát?

Bumm-bumm-tararattatta! Halottál már a mennyei tűzoltózenekarról? Szerinted hogy kerül egy diófára kürtös, harsonás, dobos és trombitás? Végezetül (pont az i-re) megismerheted Sherlock Holmes és a hírhedt halandzsarablók esetét. A könyv a címadó mesével zárul, és tus! egy képtelen halandzsa-történettel ad a humornak egy pacsit, a rekeszizmunknak pedig egy végső döfést. Ezzel véget is ért a mesénk (mert már rég lekörözték őket a rendőrök).

Harcos Bálint legújabb mesekönyve igazán izgalmasra és eredetire sikeredett. A halandzsarablók abszurd, mókás meséihez tökéletesen illenek Turi Lilla pazar és különleges illusztrációi. Mutatjuk is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szeretnétek tudni, milyen az, amikor Cipcirip CSAKAZÉRTSEM rak rendet?
Hogy milyen képtelenségeket nyomoz ki Gibrász Fickándor detektív? Hogy
miért nem akar repülni Ninta papírsárkánya – ellenben Korracsek néni
hogyhogy repül? És hogy mi fán terem a mennyei tűzoltózenekar?
Kiderül Harcos Bálint tizenkét rövid mesét tartalmazó, vicces, érzékeny és különleges
mesegyűjteményéből – amelyhez Turi Lilla készített ugyanennyire érzékeny, vicces és
különleges rajzokat.

A szerzőtől ajánljuk még A boszorkánycica verses mesét, valamint a Dorka és az elgurult gomb és a Petya és Tulipán című meseregényeket is! Harcos Bálint bűbájos Szofi-sorozata bekerült a legjobb magyar ovis mesesorozatok közé. Olvasd el, mit írtunk róla, és tudd meg, melyik kötetek kerültek még bele a toplistába! Ismerkedj meg a Szofi átváltozik résszel! 

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

12 különleges mese, pazar rajzok, humor és báj.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény