Vibók Ildi: Szeretnék egy aranyhalat!

Te már beadtad a derekad? Téged is kitartóan nyúznak, ostromolnak a gyerekek? Előbb-utóbb mindegyikük őrülten szeretne egy kiskedvencet, és valljuk be, a kisujjukban van, hogy hogyan lágyítsák meg a szülői szíveket. Mire észbe kapunk, komoly dilemma előtt állunk: legyen, ne legyen? De lássuk be, bárhogyan is fogadkoznak, bármit megígérnek, egy új jövevény gondozása a teljes családtól felelősséget és odaadást kíván – minél kisebb a gyerkőc, annál nagyobbat. Nekünk, szülőknek jócskán ki kell vennünk a részünket egy kisállat gondozásából, de ha nem szeretnénk ebben teljesen magunkra maradni, nem árt tudatosan átbeszélni a teljes projektet a gyerekekkel. Vibók Ildi – aki maga is megrögzött állatbarát – legújabb könyvében a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet. A Szeretnék egy aranyhalat! egy káprázatos humorú, végtelenül bolondos és szerethető mesekönyv, amit – akár van már kis kedvenced, akár tervezel, vagy csak álmodozol róla – mindenkinek olvasnia kell. Állattartás gyorstalpaló, és kisállat lexikon a-tól zs-ig, aranyhaltól a zsiráfig. Jöhet egy kis bevezető?

Szeretnék egy aranyhalat!

 

Szerző: Vibók Ildi

Illusztrátor: Mayer Tamás

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-571-8

Korosztály: 6-10

 

 

A történet főhőse (aki kisfiú, lány, bárki lehet) nagyon, de nagyon szeretne egy aranyhalat. A szülei hajlanak is rá, de csakis akkor mennek bele, ha igazából felkészül a feladatra. Nincs mese, át kell esnie Berti bá kisállattartás-rátermettségi tréningjén. Berti bácsi egy fura tornyos házban lakik kis védenceivel, és mindent tud az állatok tartásáról. Megérti és rajong értük, befogadja, ha elkóboroltak, vagy amikor egyes felelőtlen gazdik már megunták őket. De a történetet igazán különlegessé (de pláne humorossá) teszi, hogy a gazdi-gyorstalpaló alatt nem ám csak a távoli rokon, hanem hús-vér állatok tanácsaival is gazdagodhat a főszereplőnk. Első kézből állatoktól az állatokról. De nagyon is jól van ez, hiszen nemcsak a praktikus állattartás főbb ismérveivel kell egy leendő gazdinak tisztában lennie, hanem azzal is, hogy kis kedvencük mitől válhat igazán boldoggá.

Berti bácsi különös lakásában főhősünk elsőként Gedeonnal, a beszélő kaméleonnal találkozott, aki mindenféle érdekes, és annál is szeretetreméltóbb állatot próbált elsütni neki. De nem ám csak a klasszikus házi kedvencek, kutyák, macskák, teknőcök, törpenyulak stb. voltak porondon, hanem olyan egzotikus különlegességek is, mint a kaméleon, a zsiráf, a kenguru, vagy épp egy óriási hangya-banda, amiben nem mellesleg az a kúl, hogy nem pihennek sohasem. Hogy mire jó egy hangyafarm? Eltaláltad, szinte mindenre!

Van például az a kényelmetlenség, hogy a legtöbb állat néha-néha alszik. Tudom, hogy ezt nehéz elhinni a szomszédok Gyuri kakasáról, de még ő is. Nos egy hangyafarm soha nem alszik. Akárhányszor ülsz oda, mindig mozizhatsz egy jót.

Kell, és kész. Az idegenvezetéshez később Amélia, az ex-kóbormacska és Barbarossza Béla, a papagáj is csatlakozott, akiktől további érdekes információt, és praktikus állattartási tanácsokat kapott arról, hogy mit tegyen, ha örökbe szeretné fogadni valamelyiket. Elsorolták például, hogy ha zsiráfot szeretne tartani, be kell izzítania a nagyit is, hogy kössön neki egy tíz méter hosszú, húsz centi széles, vagy egy húsz centi hosszú, tíz méter széles nyaksálat. Tudod, ha esetleg sétáltatni szeretné télen az Andrássyn a karácsonyi díszvilágításban. Kiderült, hogy a zsiráf nem mellesleg rengeteg mindenre jó.

Csak néhány példa: lazán leveszi neked a barackbefőttet a nagyi legeslegmagasabb polcáról, a nyelvével könnyedén kimenti az ereszcsatornából Mucikát, a beszorult macskát, kibogozza a faágba gabalyodott papírsárkányt, arrébb piszkálja a pofátlan felhőt, aki pont a nap előtt héderezik, amikor éppen strandolsz, és jó irányba állítja az eltévedt űrsiklókat.

És azt például tudtad, hogy mi egy teknős szuperképessége? Gondolj, gondolj, gondolj, elárulom: tud teleportálni!

Kiviszed levegőzni és leteszed a fűre – a teknőc nem mozdul. Elengeded, de meredten bámulod – a teknőc nem mozdul. Melléülsz, és de meredten bámulod – a teknőc nem mozdul. Pislogsz egyet, és… a teknőc eltűnt!

De néhány (számomra) szuper új ténnyel is gazdagodhatunk a könyvből. Például azzal, hogy ha egy macska háromszínű, az csakis nőstény lehet. Vagy hogy az aranyhalak csengővel betaníthatók, ami ejha, és hogy a csomagszállításnál kiválóan jeleskedő kenguruk a hátsó lábukat csak egyszerre mozgathatják.

A könyv végére főhősünk sok-sok klassz állattal megismerkedett, de azért ő mégis kitartott az eredeti elképzelése, az aranyhal mellett (na jó oké, másodikként majd egy kenguru is nagyon kellene). De vajon a szülei is belemennek? A könyvből ez, és sok más hasznos tudnivaló kiderül. Ha kedvet kaptál, kukkants itt is bele! 

A Szeretnék egy aranyhalat! vicces tényei könnyedén és észrevétlenül adják át a fontosabb tudnivalókat az állatbarát gyerekeknek. A könyv stílusa és hangneme szuper menő, felkacagósan vicces, ötletes és végtelenül szerethető. Szóval ha nálatok is aktuális a kisállat kérdés, szeretitek az abszurd humort és az önfeledt szórakozást, a Szeretnék egy aranyhalat! tökéletes választás. Vibók Ildi bolondos állathasználati mesekönyvéhez nagyszerűen illenek Mayer Tamás mókás, pazar illusztrációi.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ugye, mindenki ismeri azt a helyzetet, amikor kutyát, cicát, teknőst, nyuszit és halat szeretne a gyereke tartani? Persze jó dolog egy kisállat, csak gyerekfejjel nehéz felmérni, hogy mennyire nehéz gondoskodni róla, és minden ígéret ellenére általában az egész család dolga etetni, orvoshoz vinni, sétáltatni a kiskedvencet. Jól jön ebben a vitában egy mindenttudó állatbarát nagybácsi, amolyan zseb-Durrell, mint a könyv Berti bácsija, aki megtanítja a gyerekeknek, hogy mennyi mindenre van szüksége egy boldog háziállatnak. Akár nyuszit, akár teknőst, akár kutyát, akár repülőkutyát vagy zsiráfot akarsz tartani, ebben a könyvben rengeteg vicces (de 100%-ban igaz!) információt olvashatsz róluk, és elgondolkozhatsz, hogy együtt tudnál-e élni velük. Ha úgy döntesz, mégis szeretnél háziállatot, akkor nézz utána alaposan, hogy kell felelősen tartani! Vibók Ildikó biológus és számtalan boldog állat boldog gazdája, a felelős állattartás híve, akinek az első a jól tartott állat, hiszen a kis gazdi is csak így lehet boldog. Erről szól humoros ismeretterjesztő mesekönyve.

Ajánljuk továbbá a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről, valamint a legújabb zöld mesekönyvekről szóló összeállításunkat is. Érdekelhet továbbá a Quim Tomás: Az állatvilág utazói és a Pedro Alcalde: Az állatvilág zenészei című ismeretterjesztő kötetek.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

Hasznos, ötletes, vicces és végtelenül szerethető.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény