Karácsonyi könyvtippek: újdonságok 10-14 éveseknek (5. rész)

Az elmúlt napokban karácsonyi könyvtippekkel jelentkeztünk. Cikksorozatunkban az idei gyerekkönyves újdonságokból válogattunk, amivel a szülőknek, nagyszülőknek és barátoknak szeretnénk segítséget nyújtani a tökéletes ajándék kiválasztásához.

Nagyobb csodát nem tudok elképzelni, mint hogy a fehér papíron a fekete betűk megelevenednek. Megindul a fejében a képzeletmozi. Az olvasás a legfontosabb.

Csukás István

Az első és második bejegyzésünkben az óvodásoknak, harmadik és a negyedik részben pedig a kisiskolásoknak szemezgettünk. Karácsonyi és télapós könyvújdonságokról ebben és ebben a bejegyzésünkben írtunk, mostani összeállításunkban pedig a tíz év feletti korosztály számára hoztunk ajándéktippeket.

Barátságháló – A titkok terme

 

Szerző: Somfai Anna

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-580-829–6

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A nagysikerű Barátságháló hősei újabb kalandokba keverednek. Lencsi és barátai útja messzire vezet, egészen a titkok terméig. De vajon működik-e a barátságkristály?

A Foxbooks oldal szavazói szerint a sorozat első része, a Barátságháló 2019 legjobb kiskamasz kötete! A könyvet 2020 májusában beválasztották a Bookline és az UNICEF Magyarország Szívünk rajta programjába!

“Ez a képi világ igazi atmoszférát tud teremteni az ébredező kamaszérzékenységnek is. A fiatal olvasó remélhetőleg könnyűszerrel azonosulni tud a főszereplők karaktereivel, és kényelmesen bele tud simulni az átlagos és nem átlagos helyzetekbe.” (Magyarósi Éva ajánlója)

“- Azték maszk, fekete vulkanikus kőzetből, valószínűleg obszidiánból. Ritka, finom kézműves munka, elképesztően eredetinek tűnik.- Azért megvizsgálom – hajolt közelebb Hanszóló, és végighúzta a maszk körül a csavarhúzóját. Egyikük sem számított arra, ami a következő pillanatban történt: a maszk élettelen szemében, mint valami felébresztett dzsinnében, zöldes fény villant. Lencsi úgy ugrott hátra, hogy majdnem feldöntötte Kornélt, Monaliza mozdulatlanná merevedett, Hanszóló is hátrahőkölt. – Üdvözlet Füstös Tükör birodalmában – szólalt meg váratlanul egy erős hang valahonnan a maszk irányából.”

A sorozat első része: Barátságháló címmel jelent meg 2019-ben.

A visszafelé-folyó

 

Szerző: Jean-Cloude Mourlevat

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-710-1

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tomek, a boltosfiú és Hanna, egy keleti kereskedő lánya a halhatatlanná tevő vizet keresik. A két fiatal története izgalmas, párhuzamos vándorút keresztül a sivatagon, a Felejtés Erdején, a Parfümkészítők faluján, a nagy óceánon a Visszafelé-folyó forrásáig. Csodálatos tájakon és varázslatos világokon kelnek át, és mindenhol le kell győzniük az eléjük tornyosuló akadályokat. De mindig segítő, szeretetreméltó teremtményekkel akadnak össze, és ha hallgatnak a megérzéseikre, és bátran, állhatatosan haladnak az útjukon, akkor célba érnek. Gyönyörű utazó- és szerelmes történet a francia szépirodalom nagy klasszikusától.

Egy kutyus két élete

 

Szerző:Dan Gemeinhart

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-499-170-0

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Brodie jó kutya volt. És a jó kutyák a mennybe mennek. Csakhogy Brodie nem léphet tovább. Gazdija, Aiden, akit nagyon-nagyon szeretett, hatalmas veszélyben van. Így hát Brodie megszegi a mennyország szabályait, és visszatér a földre, szellemként. Két másik elveszett lélek – Tuck, az imádnivaló, szeleburdi pitbull és Patsy, a mogorva, kóbor macska – segítségével elszántan nekilát megkeresni a gazdiját, hogy megmenthesse őt, bármi áron. Még akkor is, ha ezért le kell mondania a mennyországról. Mert egy jó kutya már csak ilyen: ha a gazdijáról van szó, nem ismer lehetetlent.

A lidércerdő mélyén

 

Szerző: Bojti Anna

Illusztrátor: Ferth Tímea

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-693-7

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Beszélgess az utadba kerülő lényekkel, figyelj nagyon, gondolkodj, szerezz értékes tárgyakat, és teljesítsd a küldetésedet! Az akadályokat többféleképpen is legyőzheted, sok úton-módon rájöhetsz a rejtélyek nyitjára, akár többször is végigjárva a könyvet! A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!
Már megjelent: Éjszaka az állatkertben

TIPP: Olvasd el Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben című kalandjáték-könyvéről írt ajánlónkat!

Találj ki! – Hollywoodból

 

Szerzők: Mészöly Ágnes, Somogyi György, Szélesi Sándor, Turbuly Lilla

Kiadó: Betűtészta Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-558-736-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Találj ki! sorozat első részéből már kiderült, hogy a szokványosnak induló osztálykirándulás hogyan alakult át félelmetesen izgalmas szabadulós játékká a kastélyszállóban maradt nyolc diáknak. De mi történt az éjszakai túrán részt vevő osztálytársakkal? Rájuk is izgalmak sorozata vár. Négyen leszakadnak a csoporttól és a sötét erdőben bolyongva egy filmforgatás kellős közepén találják magukat, ahol elképesztő és korántsem veszélytelen kalandokba keverednek a szuperprodukció helyszínéül szolgáló elhagyatott laktanyában. Ők négyen véletlenül tudomást szereznek arról, hogy a kulisszák mögött egy bűnbanda tevékenykedik és szörnyű merényletre készül. Vajon sikerül megakadályozniuk a katasztrófát és élve kijutniuk a forgatásról? Ismét különleges könyv született, újabb négy kortárs író brillírozása, és mivel van köztük filmes szakember, forgatókönyvíró, képregényes, színikritikus is, így az élmény garantált. A forgatókönyv a kezedben, a vászon a fantáziád. Indulhat a film?

25 szelfi a török korból

 

Szerző: Lőrinc László

Illusztrátor: Rátkai Kornél

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvek (2020)

ISBN: 978-963-437-618-7

Korosztály: 8-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Őseink is szelfiztek? Már ők is?! – A nagy sikerű 25 szelfi az Árpád-korból kötet után itt a folytatás, amely a török kor képzeletbeli közösségi oldalait mutatja be. Most a 14-17. századi magyarok világba kalauzol minket Lőrinc László, ahol a mindenki számára ismerős, elfeledett vagy éppen kitalált alakok lelkesen posztolnak és kommentelnek a könyv által teremtett virtuális térben. Vajon hogyan került Lajos király a mohácsi harcmezőn töltött fárasztó órák után a patak hűs vizébe? Miért töltött annyi időt Zsigmond király fejjel lefelé lógva? Ki merészelte ellopni a Szent Koronát? Tényleg hordott álruhát Mátyás király? Hogy fest Zrínyi Miklós egy képregényben?
A vicces kommentek után pedig ne feledkezz meg a fejezetek végén található magyarázó szövegrészekről sem, hiszen mind tudjuk: ami egy közösségi oldalra kikerül, bizony nem mind igaz, még ha fénylik is.

Már megjelent: Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból. Érdekelhet még Albert Barillé: Egyszer volt… – Az emberiség történetének képes enciklopédiája ismeretterjesztő kötet is.

Panthera 4. – A jégmadár útja

 

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Bernát Barbara

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-591-6

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Pantherán a havonjárók népének csupán egyetlen képviselője él: Jávor. Számára az a legnagyobb élmény, ha egy szál ingben, mezítláb futhat a kristályosra fagyott havon, vagy ha jégcsapot rágcsálhat uzsonna gyanánt. Álmaiban újra és újra felbukkan a népe, amelyről szinte emlékei sincsenek, de a vágy, hogy egyszer a nyomukra bukkan, időnként olyan erőssé válik, hogy aludni sem hagyja. Jávor elindulna felkutatni a havon-járókat, de nem teheti. Hiszen még kisfiú. Igaz, amolyan minden lében kanál fajta, akivel és aki körül mindig történik valami, amitől az egész körülötte lévő világ felforgatódik – bár Jávor ezt általában észre sem veszi… Most Aurával, a szabotőr lánnyal és egy titokzatos, Ander nevű pilótával hármasban elhagyják a Pantherát, és egy fantasztikus küldetés részesei lesznek.

A sorozat korábbi kötetei: Panthera – A hógömb fogságában, Panthera 2. – A küldetés, Panthera 3. – A párduc hazatér

Zúzmaraszív

 

Szerző: Jamie Littler

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-561-356-4

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lépj fel a Zúzmaraszív fedélzetére, és légy részese a kalandnak! Messze-messze, a szörnyektől hemzsegő Hó-tenger legfagyosabb csücskében, van egy apró erődítmény. Egy Ash nevű kisfiú eltűnt szüleit várja vissza, akikre már csak egy tiltott altatódal éneklése emlékezteti… és mindent megtesz, hogy elkerülje a nagyon, NAGYON morcos Jetit, Tobut, aki az őrzője lett. De az élet hamarosan sokkal kalandosabb lesz Ash számára. Miután egy bátor mentési kísérlet rávilágít, hogy csodás varázserővel rendelkezik, hamarosan a Zúzmaraszív, egy útkereső szán fedélzetén találja magát. A szán merész felfedezőkkel van teli, akiknek épp jól jön a fiú segítsége. Vajon ők tudnak segíteni Ashnek, hogy megtalálja a családját? Ragyogó kalandokkal és humorral teli, varázslatos történet. A Jégvarázs, a Jégkorszak és az Így neveld a sárkányodat
rajongóinak különleges figyelmébe!

Sherlock, Lupin és én – Öt karácsonyi rejtély

 

Szerző: Irene Adler

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-890-0

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A londoni Briony Lodge szalonjából karácsonykor sem hiányozhatnak a rejtélyek. Jobb alkalmat nem is találhatnának a ház lakói, hogy kalandos nyomozásokról és szövevényes ügyekről meséljenek egymásnak. Az öt, képtelenségnek tűnő eset szálait csak a legragyogóbb elmék tudják kibogozni.

Alaska – Nem vagy egyedül

 

Szerző: Anna Woltz

Kiadó: Tilos az Á Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-410-705-7

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hetedik. Az első év a gimnáziumban. Új emberek, új osztály, tiszta lappal lehet indulni. Két ember mégsem várja az első napot: Sven és Parker. Mindketten szoronganak, és nem véletlenül…
Sven tudja, hogy az epilepsziája miatt ő lesz a furcsa gyerek, ezért rögtön támad és gúnyolódik.
Parker világba vetett bizalma egy betöréses rablás után romokban hever. Ráadásul az öccsei allergiája miatt meg kellett válnia Alaskától, mindennél jobban szeretett hófehér kutyájától, aki vigaszt és biztonságot jelentett a bajban. Azonban egy nap felfedezi őt az iskola előtt. Követni kezdi, és hamarosan az éjszakáit Alaskával tölti. Míg a kutyát simogatja, titkokat hallgat a kutya új gazdájától. Lassan eljut oda, hogy segítsen és segítséget tudjon kérni. Egyszerre fordulatos és érzelmes regény Anna Woltztól a tőle megszokott magával ragadó stílusban.

A jaguár küldetés – Beck Granger kalandjai

 

Szerző: Bear Grylls

Kiadó: Jaffa Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-475-249-3

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Becknek végre sikerül rég elveszettnek hitt ikertestvére, Dian nyomára bukkannia, akit még születésekor raboltak el a családjától. Ám hiába deríti ki, hol és milyen néven él a lány, a várva várt találkozás megszervezése egyáltalán nem veszélytelen… Dian a guatemalai dzsungelben él egy gazdag és könyörtelen férfi birtokán, akit az apjának hisz, és akit gyűlöl. Bármit megadna, hogy megszabadulhasson tőle, a szökés azonban reménytelen, hiszen minden irányból több mérföldnyi dzsungel veszi körül őket. Ez a dzsungel a jaguár vadászterülete, ahol senki nincs biztonságban az éj leszállta után. Beck azonban bármilyen kockázatot hajlandó vállalni azért, hogy újra együtt lehessen a testvérével, ezért James segítségével megszökteti a lányt, és nekivágnak az esőerdőnek. Barlangokon, sziklafalakon, vízeséseken át vezet az útjuk, miközben mindenre elszánt fegyveresek üldözik őket. Vajon sikerül élve kijutniuk a dzsungelből? Bear Grylls kalandregény-sorozatának tizenkettedik részében Becknek minden tudására és bátorságára szüksége van ahhoz, hogy kimenekítse ikertestvérét a jaguár birodalmából. A könyvben különleges túlélési tippeket is találsz a legveszélyesebb helyzetekhez!

Bradley, az osztály réme

 

Szerző: Louis Sachar

Kiadó: Animus Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-324-808-9

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bradley Chalker a legidősebb az ötödik osztályban. És a legerősebb. Ez még nem lenne baj, de kötekedik, verekszik – a lányokat sem kíméli – s persze a tanulásban sem jeleskedik. Helye a leghátsó sorban olyan, mint egy sziget: előtte, mellette nem ül senki. Tanárai szerint “komoly viselkedési zavarokkal küzd”, s mi tagadás, ők sem rajonganak érte. Érkezik azonban egy nevelőtanár, aki megkedveli. Azt állítja, Bradleyről, hogy érzékeny, jószívű gyerek, mi több, szívesen hallgatja fiú kitalált történeteit is, melyeket az iskolában mindaddig csak mint elképesztő hazugságokat emlegettek. Carla, az új nevelőtanár számára nem kétséges, hogy Bradley meg tud változni, ha van elég mersze hozzá. Kiállja-e Bradley ezt a kemény próbát? Erről ad számot ez a fordulatos, humoros, a gyerekek és az iskola világának közeli ismeretéről tanúskodó könyv, az író egyik legismertebb regénye. Tizenkilenc díjat nyert Amerika-szerte, melyeket fiatal olvasók szavazata alapján ítélnek oda.

Rowley Jefferson Bitang Király kalandja – Egy Bitang Jó Fej Srác Naplója 2.

 

Szerző: Jeff Kinney

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 9789635613588

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ilyen Ropi-sztorit még nem pipáltál! Rowley Jefferson papírra vetette egy kalandregénybe illő küldetés történetét. Ismerd meg Rolandot és legjobb barátját, Gargot, a Barbárt, akik útra kelnek nyugodt kis falujukból, hogy megmentsék Roland anyukáját a Havas Haramia karmaiból! Vajon megússzák ép bőrrel hőseink? Tudd meg Rowley Jefferson Bitang Király Kalandjából!

A gémer, a vlogger és a sztár – Tudtad, hogy te is lehetsz szuperhős?

 

Szerző: Beck Andrea

Kiadó: Beck M. Menedzsment Kft. (2020)

ISBN: 978-615-807-063-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudtad, hogy te is lehetsz szuperhős? Nem kell hozzá varázserő, sem különleges képességek, az is éppen elég, ha önmagadat adod. Persze azért nem árt, ha olyan tulajdonságokkal is rendelkezel, mint a könyv főszereplői: Noémi, Zsombi és Dani, a három tinédzser, akiket egy számítógépes program választott ki a nagy feladatra. Egyébként sem kedvük, sem idejük nem volt arra, hogy a világot megmentsék. Bőven elég volt a sikeres énekes, videós, illetve gémer szerepekkel járó feladatok sokasága a suli, edzés és egyebek mellett. Most meg még ez is?! Csakhogy az elég meggyőző tud lenni, ha az embert ez a bizonyos program nemcsak kiválasztja, de különböző trükkök segítségével még el is rabolja, hogy beszervezze. Arról már nem is beszélve, mennyi hasznos dolgot lehet megtudni egy ilyen küldetésen például barátságról, kiközösítésről, arról, hogy másnak is lehetnek félelmei, hogy bárki hibázhat, és hogy nem minden(ki) az, aminek látszik.

Ajánljuk figyelmedbe továbbá Matthew Syed: Szuper vagy! című motivációs gyerekkönyvét is.

A csere – Ádám és Dávid

 

Szerző: Nógrádi Gábor

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-671-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A tizenhat éves Adam anyjával és húgával a tenger mellett egy menekülttáborban él. A fiú a kikötőben dolgozik, és mint minden kamasz – és mint minden szegény – jobb életről álmodozik. Amikor beúszik a tengerbe, hogy közelebbről lássa egyik vágyálmát, az elnöki jachtot, találkozik Daviddal, az Elnök fiával. Kiderül, hogy a megszólalásig hasonlítanak egymásra. Hogyan lehetséges ez? Szerepet cserélnek. David üldözött menekült lesz, Adam pedig az Elnök – széltől is óvott – fia. És a meg nem nevezett, távoli ország diktatúrájában elkezdődik egy izgalmas történet, amelynek előképét Mark Twain Koldus és királyfi című regényéből ismerhetjük. Nógrádi Gábor harmincadik ifjúsági könyve ugyanolyan lebilincselő és szívszorító, ugyanakkor szórakoztató olvasmány, mint eddigi regényei a Gyerekrablástól a PetePitéig.

Reméljük sikerül megtalálnod a tökéletes fa alá valót! 

Kisiskolás olvasnivalóért kattints erre és erre a linkre! Böngészd át a 3-6 éveseknek szóló könyvajánlónkat is ezen és ezen a linken! Télapós könyvújdonságokért kattints erre és erre a bejegyzésünkre! További télapós gyerekkönyveket találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben is. Ünnepi foglalkoztatókat itt találsz. Érdekelhet még An Leysen: Diótörő, és Szabó T. Anna: Adventi Kalendárium című kötete, valamint Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője is.

Minden olvasónknak boldog, békés ünnepeket kívánunk!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!