Karácsonyi könyvtippek: újdonságok 6-12 éveseknek (3. rész)

Karácsonyi könyvajánlóinkban a legkisebbektől egészen a tizenévesekig válogatunk olvasnivalót. Az első két részében az óvodásoknak válogattunk az év végi kedvencekből, és most a 6-12 évesek könyvajánlójával folytatjuk a beszámolót. Cikkünk ezúttal is kétrészes, további kisiskolás ötletekért érdemes továbbkattintanod. Ha karácsonyi és télapós könyvújdonságokat keresel, ezt és ezt a cikket lesz érdemes átböngészned. 

A mese örök, mindegy, hogy mi a technikai körítés. Mindegy, hogy a gyerek számítógépezik, mert a kíváncsiság, ami gyerekké teszi, az megmarad.

Csukás István

Reméljük sikerül megtalálnod a tökéletes fa alá valót! 

Éjszakai állatkert

 

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Zsoldos Réka

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-580-833-3

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kertész Erzsi HUBBY-díjas szerző, több sikeres gyerekkönyv és gyerekkönyvsorozat írója. Alkotótársa egy meghökkentően fiatal illusztrátor, Zsoldos Réka, neki ez az első munkája. Kettőjük közös könyve sziporkázóan különleges lett! Misztikus helyek, árnyékos zugok, különc nyomozók és mindenféle furcsa lények teszik rendkívülivé az Éjszakai Kertet! Az Éjszakai Kert az a hely, ahol a madár se jár, ahol senki nem szokott sétálni, és aminek még a környékét is messziről kerülik a város lakói. De Tódor és Teória, a két rátermett nyomozó mégis belépnek a vasrácsos kapun. A vezetőjükül szegődő különös figura, Noxnoktisz pedig csak mesél és mesél, így a két detektív előtt rövidesen feltárulnak a kert rejtélyei, és megismerik számtalan fura lakóját. Lassacskán minden és mindenki gyanús… A detektíveknek az összes tudásukat latba kell tehát vetniük, ha ki akarják deríteni, ki állhat a titokzatos ügy hátterében.
Vigyázat! A Kertben sötét van és sok a fura nesz! Belépés csak saját felelősségre!

Az Ickabog

 

Szerző: J.K. Rowling

Kiadó: Animus Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-324-801-0

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Akkora, mint két ló.
A szeme tűzgolyó.
A karmai borotvaélesek.
Vigyázz, mert jön az Ickabog…

Duskáldia egykor a világ legboldogabb országa volt. Bővelkedett aranyban, egy pompázatos bajszú király uralkodott rajta, és olyan fenséges kolbászok, sajtok és sütemények készültek városaiban, hogy aki csak megkóstolta őket, táncra perdült örömében! Birodalomszerte minden szép és jó volt, kivéve a ködös északi részt, Lápföldét, ahol egy régi rege szerint a szörnyűséges Ickabog tanyázott. Minden épeszű ember tudta, hogy az Ickabog csak legenda, rossz gyerekek ijesztgetésére való. De a legendáknak megvan az a furcsa tulajdonságuk, hogy néha önálló életre kelnek… Vajon egy mendemonda megbuktathatja a közkedvelt királyt, és térdre kényszerítheti az országát? Annyi biztos, hogy két bátor gyerek olyan kalandba sodródik miatta, amire maguktól sose vállalkoztak volna. A világ egyik legkiválóbb elbeszélőjének sajátos hangulatú meséjét a szereplők színes tárháza és a fantáziadús cselekmény teszi minden korosztály számára feledhetetlen olvasmánnyá. J.K. Rowling a könyv eladásából származó teljes bevételét felajánlja olyan szervezeteknek, amelyek célja, hogy segítsenek azokon, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt.

Lajhár, a sztár

 

Szerző: Kertész Edina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-782-8

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lona szeretné, ha az osztály menő lányai, Menta Málna és Napsugár bevennék maguk közé a csapatba. Igyekszik felhívni magára a figyelmet. Fotókat készít magáról, amik felkerülnek róla az internetre. De nem hozzák el a várva várt sikert, sőt, mindenki kineveti, osztálytársaik gúnyolódásának céltáblája lesz. Még szerencse, hogy új barátra talál Drazsé, az elszánt környezetvédő személyében, és feltűnik az életében Pedró nagybácsi is, aki a messzi Costa Ricából érkezik. Ám Pedró bácsi mégsem az, akinek mondja magát, és egy iskolai bulin minden összekavarodik… Sikerül Lonának rátalálnia arra, amiben igazán jó, és segíteni Pedró bácsinak otthona, a nemzeti park megvédésében?

Megjelenés: 2020. szeptember 8. TIPP: szerezd be a Kertész Edina: A milliomos szamár című kötetét is!

Rumini és az elsüllyedt világ

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Kálmán Anna

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 9789634106869

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Végre mindenki újra ép és egészséges, a Tükör-szigeteki kalandok után irány Egérváros! Nem csoda, ha ennyi viszontagság után még a legelszántabb matrózok is egy kis egérvárosi nyugalom és megérdemelt semmittevés után áhítoznak. Csak az Áspis-tengeren kell keresztülhajózniuk, ahol egy erős tengeráramlat pont a megfelelő irányba sodorja majd a Szélkirálynőt. Jó tempóban, jó hangulatban haladnak. Vajon miért nem jár errefelé egyetlen hajós sem? Aztán egyszer csak szörnyű reccsenés hallatszik… Majd még egy. Mintha szétszakadtak volna a hajót tartó eresztékek, a fedélzet egyik oldala megemelkedik, miközben a másik oldal
majdhogynem belemerül a vízbe. – Öt perc, és elsüllyedünk! Mi lesz a Szélkirálynővel? Mi lesz Ruminivel, Rozival, Fecóval és a többiekkel? Ki Megalion, a varázsló, és vajon a különleges víz alatti birodalom, Megantisz, valóban létezik? Sellők és sellővadászok, dobócsillagos ugróegerek és törpekenguruk, tavi tigrisek és mélytengeri szörnyetegek hajóznak, úsznak és ugrálnak keresztül és kasul a regény lapjain… Ennél szomorúbb kezdete még egy Rumininek sem volt – de talán ennél fordulatosabb, összetettebb, kalandosabb és varázslatosabb folytatása sem! Kiderül minden a tizedik Ruminiből!

A szerzőtől ajánljuk még a népszerű Lengemesék-sorozatot is, olvasd el a Nádtengeri rejtélyek és a Lengekalendárium című kötetek ajánlóját is!

A kék madár

 

Szerző: Gimesi Dóra (Maurice Maeterlinck meséje alapján)

Illusztrátor: Rófusz Kinga

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-580-832-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az Év Gyerekkönyve-díjjal kitüntetett szerzők közös munkája! A világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra – az örökérvényű klasszikus pompás köntösben kerülhet a magyar olvasók kezébe. Gimesi Dóra megőrizte az eredeti szöveg költőiségét és erős képiségét; csodákkal teli tündérmesét írt, Rofusz Kinga képei a régi, békebeli mesekönyvek világát idézik. Vajon hol található a boldogság kék madara? Csupa titok Tiltil és Mitil kereső kalandja, ismeretlen világokban barátok és árulások kísérik útjukat – mindez a mesék bölcsességével lezárva.

Loni és a kísértetek

 

Szerző: Vörös István

Illusztrátor: Kasza Júlianna

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-629-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerjétek meg Lonit! Az Ilcsey utcában lakik, közel a Duna-­­parthoz, egy négyemeletes belvárosi házban. Vele lakik anya, apa, és a bátyja, Peti is. Loni iskolás – és ember­gyerek. Persze, hogy embergyerek, miért kell ezt külön hangsúlyozni? Mert ugyanebben a házban lakik Levélke is! Hogy ki ő? Levélke kísértet, és éppen ötszáz éves. Levélke, a kísértetlány és Loni, az emberlány mégis jó barátok lesznek. Különleges és hétköznapi kalandjaikról szól Vörös ­István mesekönyve – hiszen ami Loninak természetes, azon Levél­ke csodálkozik, ami meg Levélke számára mindennapos, az Loninak újdonság. Így eshet meg, hogy Levélke életében először elmegy vásárolni – Loni viszont seprűn lovagol. Kasza Julianna szuper kísértet(i)es rajzaival!

Ajánljuk továbbá Dér Adrienn: A kaszabmanó, valamint Wéber Anikó: Visszhangország című meseregényét.

Márk, aki hatévesen megmentette a világot

 

Szerző: Kerékgyártó István

Illusztrátor: Metzing Eszter

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-609-8

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

– Kedves Márk – hallatszott a készülékből –, csak te mentheted meg a világot, az emberiség jövője a te kezedben van. Vállalnál egy űrutazást a Szaturnuszra? Ott bekellene hatolnod a Spero űrbázisba, ami csak neked sikerülhet. Márk belegondolt a feladat nagyságába, sóhajtott, majd bólintott egy aprót, és ezt mondta a telefonba:
– Igen, vállalom. Ha ezzel megmenthetem az emberiséget, akkor természetesen vállalom.

Kerékgyártó István (Trüffel Milán, Rükverc, Hurok) első meseregénye a hatéves Márkról  – Márkhoz hasonlóan ügyes, okos, bátor ovisok és kisiskolások részére!

Ajánljuk továbbá A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket (Klaus Hagerup), valamint a Tili és Tiló (Acsai Rolnad) című meseregényeket is.

A ló, aki zebra volt

 

Szerző: Várszegi Adél

Illusztrátor: Jásdi Juli

Kiadó: Csimota Könyvkiadó (2020)

ISBN: 9786155649646

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem is olyan egyszerű ám a cirkuszi zebrák élete! Szegény Zabossal is mik meg nem történtek! Ráadásul pont a születésnapján. Pedig ő tényleg csak a Lovas Cukrászdába szeretett volna eljutni, hogy segítsen gazdájának, Marcinak a tortaválasztásban. Fergeteges humorú kisregény Jásdi Juli karikatúrákra emlékeztető grafikáival.

Várszegi Adéltól ismerheted még a Gibbon és makákó című kétrészes gyerekkönyveket is!

Pálcika a detektív

 

Szerző: Darvasi László

Illusztrátor: Koncz Tímea

Kiadó: Magvető Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-142-889-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gerbera Erzsébet és Fűrész úr a Nagyvarázs vándorcirkusz művészpárja. Szerelmük igen erős, még azt is kibírja, hogy Fűrész úr minden este kettéfűrészeli társát. Egyik este azonban szokatlan dolog történik: a mutatvány közben egy titokzatos alak elrabolja Gerbera Erzsébet virágszirmait. Vajon ki vetemedhet ilyesmire? Mindenki tanácstalan. Szerencsére a nézőtéren ott ül Pálcika, aki mindenre figyel. Barátaival együtt nyomozni kezd, hogy kiderítse, ki a rejtélyes elkövető. Alig Jenő, a ragasztóárus? Pedró Kegyetlen, a szalonnarabló? Boszorkány Orchidea? Mindenki gyanús, de Pálcika eszén nem lehet túljárni.
Darvasi László regénye egy igazi krimi eszköztárával meséli el a gyerekeknek az izgalmas történetet. A nyomozást Koncz Tímea rajzai teszik teljessé.

Tikk-takk – Tengernyi tudás

 

Szerző: Bosnyák Viktória, Dudás Győző

Kiadó: Tintató Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-009-146-4

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Akár jegesmedve vagy, akár nem, tudnod kell, hogy hány óra van. Ez kemény dió. Nincs kedved megtanulni? Sebaj! Elég, ha elolvasod a kis Körtemájer-Sercli Pali, a későbbi híres kapitány történetét. Bogarászd végig a képregényes eseményeket Tempusz kutya és Minuta cica segítségével, így nevetve fogsz eligazodni az összes órán. A régimódi analóg, vagyis mutatós, meg az újfajta, digitális, vagyis számkijelzős fajtán is. Sercli nagybácsitól talán tengerész kiképzést is kapsz. Jó mulatást!

A mumus és a Facebook

 

Szerző: Andrus Kivirähk

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-580-844-9

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Andrus Kivirähk (1970) az észt irodalom fenegyereke, lázadó és mókamester egyszemélyben, az Észt Kulturális Alap többszörös díjazottja. A mumus és a Facebook mulatságos történetei csaknem egy évet ölelnek fel: februártól karácsonyig nyújtanak betekintést a gyerekek mindennapjaiba. A könyv lapjait a szerző sziporkázó fantáziájának teremtményei népesítik be – nála teljesen megszokottak a két lábon járó, megelevenedett tárgyak és az emberként viselkedő állatok is. Találkozhatunk itt orrszarvúvá vált dívánnyal, külföldi nyaralásra induló káposztaférgekkel, puszilkodni vágyó darázzsal, búslakodó zoknival, az Északi-sarkot meghódító levessel. És ez csak az ízelítő…

Titkos jótevők – A kis tűzmadár

 

Szerző: Paula Harrison

Illusztrátor: Sophy Williams

Kiadó: Babilon Kiadó (2020)

ISBN: 9789632946313

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kezdődnek a szédítő kalandok! Tarts velünk egy fantasztikus világba, ahol viharsárkányok fodrozzák az eget, égrefutó unikornisok vágtatnak az éji ösvényeken, tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát, fellegmedvék lehelnek ködöt a hegycsúcsokra, és a csillagfarkasok éneke csalogat fényt a sötétségbe. A Titkos jótevők kalandjai folytatódnak! A mágikus tűzmadarakat szörnyű veszély fenyegeti. A bátor szívű Tália, és pajtása, Némó sietnek a segítségükre. Mit rejt a Csodák Barlangja, és jó ötlet-e felébreszteni egy alvó sárkányt? Ebben a kötetben még több varázslatra derül fény. Európa-szerte sikert aratott! Izgalmas olvasmány gazdagon illusztrálva!

A sorozat további kötetei: A kis unikornis, A kis viharsárkány

 

A cikk folytatásáért, és további kisiskolás olvasnivalóért kattints erre a linkre! Böngészd át a 3-6 éveseknek szóló könyvajánlónkat is ezen és ezen a linken! 10-14 éveseknek itt találsz olvasnivalót. Télapós könyvújdonságokért kattints erre és erre a bejegyzésünkre! További télapós gyerekkönyveket találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben is. Ünnepi foglalkoztatókat itt találsz. Érdekelhet még An Leysen: Diótörő, és Szabó T. Anna: Adventi Kalendárium című kötete, valamint Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője is.

Minden olvasónknak boldog, békés ünnepeket kívánunk!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!