Geo, a környezettudatos kiskamasz

Pompás hír a felelős szülőknek, hogy nemrég újabb nagyszerű kötettel gyarapodott a zöld gyerekkönyvek tábora. Zakarné Varjas Kata könyve 2018. végén látta meg a napvilágot és egy tizenéves kamasz mindennapjain keresztül vezeti be a gyerekeket a környezetvédelem alapjaiba. A GEO, a környezettudatos kiskamasz egy nagyon aktuális és fontos mesekönyv, egy újabb nagyszerű magánkiadás, ami a mi szívünket azonnal megnyerte.

 

Geo, a környezettudatos kiskamasz

 

Szerző, illusztrátor: Zakarné Varjas Kata

Kiadó: Magánkiadás (2018)

ISBN: 978-615-003-454-6

Korosztály: 5+

 

 

 

Gerendás Olivér, vagyis ahogy a barátai hívják, Geo, fiatal kora ellenére komoly gondolkodású, elhivatott környezetvédő, aki igyekszik mindent megtenni Földünkért és élhető jövőnkért. Geo példát mutat a gyerekeknek, megmutatja, mi az, amit ők is tehetnek világunk fenntartásáért. Megtanítja őket máshogy nézni a környezetünkre, hogy tiszteljék a természetet és ne csak nézzék, hanem lássák is a körülöttük lévő világot.

Örülök, hogy találkozunk, Geo vagyok, 13 éves iskolás.

A könyv a környezettudatos élet nagyon sok vetületét érinti, a természetjárástól, a biotermesztésen, komposztáláson át a közösségi életig. A történeteket kis ismeretterjesztés is színesíti (pl. egyikük sombokor, másikuk tölgyfa mögé bújik a számháborúban; beszélgetnek, hogy melyik fának milyen formájú a levele stb.) és sok gyakorlati példát is hoz, hogy mit, hogyan használhatunk a mindennapokban. Ez a könyv igazán kedvet hoz a természetjáráshoz – még a felnőtteknek is! A párbeszédek ugyanakkor rendre érintenek valamilyen fontos témát is, pl. a veszélybe került méhek nélkülözhetetlen szerepe. A könyv egyik erőssége, hogy mondanivalóját a gyerekek számára is könnyen értelmezhető módon, gördülékeny stílusban adja át, mégis szinte minden mondatnak súlya és értelme van. Minden, látszólag mellékesen odatett megjegyzés is üzenetet hordoz.

Olyan erősek ezek a fák! Mégis védtelenek és kiszolgáltatottak, hiszen nem tudnak elmozdulni a helyükről.

Na de mi minden is történik Geo-val? Igazán boldog és mozgalmas az élete, hiszen a szabadban tölti a napjai nagy részét. Kirándul az erdőben a barátaival, megfigyelik az élőlényeket, kerékpároznak, szemetet gyűjtenek, erdei számháborút rendeznek, kintalvós bulit szerveznek, biokertet és növényeket ültetnek, és nem utolsó sorban meg akarják váltani a világot! 

Geo mindeközben nagyon sok érdekes és hasznos dologra hívja fel a gyerekek figyelmét. Megtudhatják, hogy mennyi idő alatt bomlana le az erdőben lerakott szemét, mi az, és miért veszélyes a veszélyes hulladék. Miért kirekesztő és káros, ha valaki csak otthon egyedül kütyüzik. A gyerekek megérthetik azt is, hogy mit jelent az ökológiai gazdálkodás. Érdekes tippeket kapnak arról, hogy milyen trükkökkel lehet vegyszermentesen, a talajminőség fenntartásával gazdálkodni (például jó növénytársítással elkerülhető a kártevők megjelenése). De sorra veszi a komposztálással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat is, vagy hogy hogyan próbáljunk meg minél kevesebb felesleges dolog felhalmozásával és hulladékmentesen élni. És ez még korántsem minden. Elmeséli azt is, hogy milyen egy környezettudatos otthon, és hogy milyen nagyszerű dolog a megújuló energia. Kitér a világ nagy problémaira, felelősségünkre az állat és növényvilág felé (a szilveszteri tűzijátéktól a méhek katasztrófájáig), sőt felhívja a figyelmet arra is, hogy nemcsak a jövőnk, hanem egymás iránt is felelősséggel tartozunk. Nagyon jó, hogy a könyv a közösségi élet fontosságát is kiemeli.

Értelmes párbeszéd a szebb jövő kulcsa.

A Geo a környezettudatos kiskamasz egy gyerekkönyv, amely kimondja, amit lassan már mindenki a bőrén érez. Egy tizenhárom éves fiú példamutatása, aki a Földanya védelmét hirdeti. Geo kinyitja a szíveket, segít a megértésben és az eltökéltségben, hogy ezentúl még jobban odafigyeljünk a dolgokra. A szerző nagyon jól eltalálta a mesekönyv stílusát, amely rengeteg információt hordoz, mégsem unalmas, hanem érdekes, lelkesítő és ösztönző olvasmány. Igazi világmegváltós, beszélgetős mesekönyv, amivel közösen elmélkedhetünk, hogy mit csinálunk jól, és mit csinálhatnánk még jobban mi magunk is. És naná, hogy a rajzok is saját készítésűek!

Érzem azt, hogy akkor vagyok igazán boldog, amikor sokan vagyunk együtt és mindenki nevet. A boldogság az emberekkel, állatokkal, növényekkel való találkozások alkalmával születik. Szeretnék jobb világot, ahol ezt felismerjük és tudatosan vigyázunk mi, emberek. És Te, Te milyen világban szeretnéd leélni az életed?

Zakarné Varjas Kata zöld gyerekkönyvét közelebbről is megnézheted belapozónban.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gerendás Olivér, azaz Geo éles eszének és az őt körülvevő gondolkodó embereknek köszönhetően környezettudatosan éli mindennapjait. Kiismeri magát a folyamatos vásárlásra buzdító világ zsákutcain, egy reklám sem tántorítja el attól, hogy tudja mi az amire valóban szüksége van. Jól tudja, hogy az élet maga a csoda. De az élet törékeny, védtelen és sebezhető. Illés bácsinak el is árulja mi szeretne lenni ha felnő. Barátaival megfigyeli és csodálja a természetet, szemetet szed, nagyokat játszik az erdőben, biotermesztést folytat, hulladékmentesen él, segít másokon és nagyon élvezi a környékbeli emberek társaságát. Társaival elképzelnek egy új világot, ahol minden élőlény nyugalomban élheti életét. Hogyan válhat valóra mindez? Geo lépésről-lépésre elmeséli mit, miért és hogyan csinál. Ha Geón múlna, Földanya még biztosan lakható és boldog hely lenne évszázadok múlva is!

Ajánljuk továbbá Bálint Mariann: Hulladék Históriák című nagyon bájos mesekönyvét a klímanókról és a szelektív hulladékgyűjtésről. További nagy kedvencünk a Gréta című mesekönyv is, amely a tengerek szennyezettségére hívja fel a figyelmet. Szintén a környezettudatos életmódra hívja fel a figyelmet Gévai Csilla, a Nagyon Zöld Könyvében és az Amíg megváltjuk a világot című kisiskolásoknak szóló kötetében (Most én olvasok! sorozat). Olvasd el az író-illusztrátornővel készült interjúnkat, hogy még többet megtudj a környezet iránti elhivatottságáról!

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkatis, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

87%
Nagyon jó

Nagyon olvasmányos, összeszedett és sok fontos területet érintő, informatív, zöld mesekönyv.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény