Our Planet – Bolygónk csodái

David Attenborough előszavával, az eredeti Netflix-sorozat alapján

Sokan követtük ámulattal David Atthenborough Our Planet – Bolygónk csodái ismeretterjesztő szériáját a Netflixen. Ez az igényes és rendkívül látványos dokumentumfilm-sorozat nemcsak bolygónk természeti szépségeit, és az ezerarcú élőlények lebilincselő érdekességeit tárja elénk, de korunk egyik legégetőbb problémáját, a klímaváltozást is célkeresztbe állítja, és bemutatja, hogy hogyan hat minden egyes élőlényre az emberi tevékenység. David Atthenborough díjnyertes alkotása immár egy lélegzetelállító album formájában is elérhető a gyerekeknek. Impozáns, látványos és érdekfeszítő: fedezd fel Bolygónk csodáit te is!

Our Planet – Bolygónk csodái

 

Szerző: Matt Whyman

Illusztráció: Richard Jones

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-829-0

Korosztály: 6+

 

 

A Bolygónk csodái már első ránézésre is lenyűgözheti a természetbúvár gyerekeket. Óriási mérete, látványos borítója azonnal megragadja a figyelmet. Az album – követve a sorozat epizódjait – hét, klimatikus és földrajzi adottságai alapján egyedülálló élőhelyet mutat be. Megismerkedhetünk benne a sarkvidékek, az őserdők, a partvidékek, a sivatagok, a nyílt tengerek, az édesvizek és az erdők legfontosabb jellemzőivel és lenyűgöző érdekességeivel is. 

A fejezetek egy látványos nyitóképpel indulnak, amit rendszerint egy „mindent az adott élőhelyről“ összefoglaló, és egy pár extra tény, az élőhely különleges jellemzői követnek. A ráhangolódás után jönnek személyes kedvenceim, a „történetek“. Ebben a szakaszban egy elképzelt, és tipikus élőhelyi esetet ragad ki a könyv. Így ismerhetjük meg egy kis pingvin mindennapjait, ami dacolva az éhes leopárdfóka, vagy az óriási elefántfókák fenyegetéseivel, tántorítatlanul szerzi be az élelmet a kicsinyének az óceánból. Vagy olvashatunk Édenről, a kis észak-szumátrai orángután bébiről, hogy hogyan cseperedik fel, és tanulja meg édesanyjától az élelemszerzés praktikáit, miközben a feje felett lebeg, hogy egy napon végleg eltűnhet az otthona.

De megindító a Kaliforniai-öböl bébi-kékbálnaborjú esete is (ami nem mellesleg születése után egy hónappal már 8 méter hosszú, és uszkve 3 tonnát hízik havonta) amit édesanyja szorosan maga mellett, az úszója alatt takargat és védelmez a nyílt vizeken. Ahogy mesél a Namíbiai sivatag elefánthordáiról is, akik már kevesebb, mint 150 példányt számlálnak, és egyre nehezebben jutnak élelemhez, mert ormányukkal már nem érik el a fák magasabb lombjait. Ebben a történetben egy óriás elefánt bika siet a segítségükre. Vajon mi motiválja ebben?

A történetek után újabb lebilincselő érdekességek, állati kulisszatitkok várják a gyerekeket a különböző élőhelyek sokszínű élővilágából. Kiderül például, hogy hogyan kutatja fel Tanzániában az elefánt ormányával a vizet a lelőhelyeken, hogyan tudnak a fitoplanktonok a bálnák segítségével fennmaradni a víz felszínén, milyen technikával halásznak a palackorrú delfinek, mik azok a zombihangyák, miért takarítanak a hím paradicsommadarak, vagy miért másznak a dűnék tetejére, és várnak fejjel lefelé a Namib-sivatag bogarai. 

Egyetlen esély – Egyetlen jövő

A könyvet lapozgatva megbizonyosodhatunk arról, hogy az élet nagyszerűen alkalmazkodik a klimatikus és földrajzi adottságokhoz. Fennmaradásuk és az életben maradás érdekében a különböző fajok mindenhol egyedi és különleges jellemzőket alakítottak ki. Mindegyiküket sokszínűség és egyediség jellemzi, és – az ember térhódítása miatt – sajnos mindegyik más miatt van veszélyben, és szorul rá az emberiség felelősségteljes gondolkodására.

Következzenek hát a történetek (…) És te is nyugodtan hozzáteheted a sajátodat, mivel azok között a szereplők között leszel majd, akik, ha úgy kívánják, egykor a legkülönlegesebb történettel büszkélkedhetnek: mégpedig azzal, hogy az emberek a 21. században egyszer csak észhez tértek, és elkezdték óvni a Föld nevű bolygót, és vele együtt az élet megannyi csodálatos formáját, melyekkel közösen osztoznak rajta.

David Atthenborough

Matt Whyman albuma káprázatos képi világával, elképesztő tényekkel és érdekességekkel várja a gyerekeket. De nemcsak bolygónk csodálatos élőlényeivel varázsolja el őket, hanem kiemelt szerepet kap benne Földünk jövője, az emberi felelősség és a környezettudatos gondolkodás fontossága is. A Bolygónk csodái fontos üzenetet hordoz, elgondolkodtat, cselekvésre inspirál és reményt ad az olvasónak.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A könyv az eredeti Netflix-sorozat alapján készült gyerekeknek
Ez a lenyűgöző könyv a természet csodás helyeit járja be a népszerű filmsorozatból vett képekkel és növényekről és állatokról készült káprázatos illusztrációkkal. Feltárja a jéggel borított síkságok, buja dzsungelek és végtelen óceánok világát, és bemutatja, hogyan alakítja az ember a helyet, amit otthonnak hívunk – a Földet. A könyv felemelő üzenete, a remény, inspirálja a gyerekeket és rajtuk keresztül a családot is. David Attenborough előszavával.

Ajánljuk továbbá a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat, valamint a legújabb zöld könyvekről szóló írásunkat is! Érdekelhet még: A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért  

TIPP: Fedezd fel a Caz Buckingham – Andrea Pinnington szerzőpáros Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő albumát, valamint Charlotte Guillain Talpam alatt a föld és Fejem felett az égbolt címmel megjelent látványos ismeretterjesztő köteteit is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

Látványos képek, lenyűgöző érdekességek a Föld csodálatos élőhelyeiről. Nem mellesleg a bolygónk megóvására inspirál.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény