Micsoda idő! Miért változik a klíma?

Micsoda idő!

– Anya, miért van hó minden karácsonyi képeslapon? Miért lenne fehér a karácsony? Hisz pont ilyenkor van a legsötétebb, és többnyire csak eső esik!

– … tudod, amikor még kicsi voltam, mindig fehér karácsonyt kívántunk egymásnak. Ez akkor természetes volt.

– És miért nincs már így?

A Micsoda idő! megválaszolja a gyerekek klímaváltozással kapcsolatos kérdéseit. Érdekes, részletes, világos és informatív, érint mindent, ami a témában fontos lehet. Egy vadiúj zöld gyerekkönyv, amely átfogó ismeretet nyújt napjaink égető problémájáról. A könyv segítségével könnyedén megérthetik a tényeket, átláthatják az összefüggéseket, és mindezek következményeit is a gyerekek. De a Micsoda idő! pozitív és előremutató is egyben, ötleteket ad, gondolkodásra serkent és rávilágít arra, hogy mi mindet érhetünk el, ha összefogunk mi, emberek.

A Micsoda idő! nemcsak tartalmában, de küllemében is egyedülálló. Vidám és üde illusztrációk, képregényes megoldások, szimpi karakterek, menő párbeszédek, vicces megjegyzések és sok-sok humor is várja a fiatalokat a könyvben. Íme egy kis betekintő!

Micsoda idő! Miért változik a klíma?

 

Szerzők: Laura Ertimo – Mari Ahokoivu

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió (2020)

ISBN: 978-963-432-127-9

Korosztály: 8-12

 

 

 

Kezdjük a szereplőkkel. A könyv kíváncsi és gondolkodó kis hősei, Laura (azaz Laura Ertimo, az író) és Mari (azaz Mari Ahokoivu, az illusztrátor), ők vezetik végig a gyerekeket a könyvben. Velük eszmélhetnek rá, hogy mi az, és miért fontos a fenntartható fejlődés és a klímavédelem. Állandó társuk a csupajó klímatündér, na meg a gonoszkodó kis fosszilis manó, aki a másik véglet. Ő az, aki rosszra csábít, bagatellizál és készséget ébreszt, akinek mindenre van egy elmés megjegyzése.

Néha a felnőttek fejében is tanyáznak ezek a könyvben szereplő képzeletbeli lények, igazából azonban nem léteznek.

A Micsoda idő! egyik erőssége, hogy nemcsak szárazon közli a tényeket, hanem könnyed hangnemével, kreatív vizuális megoldásaival ügyesen fenntartja a fiatal célcsoport érdeklődését. Mindemellett nagyon részletes és átfogó ismereteket ad, világosan, érthetően magyarázza el a legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket nekik. A gyerekek teljes képet kapnak a klímánk, az éghajlatunk működéséről, az alapoktól az összefüggéseken át a kihatásokig és következményekig. Többek között megismerkedhetnek a bolygónkon uralkodó áramlatokkal, szerepükkel, és főbb jellemzőikkel. Mesél a Föld légköréről, a felhőkről, a szelekről is. Majd a fókuszba a földfelszínhez legközelebb eső réteg, a troposzféra felmelegedését helyezi. Gondoltad volna, hogy ha a Földet körülvevő légréteget 10 000 liternek vesszük, ebből a szén-dioxid mennyisége mindössze 4 litert tesz ki? Ugyan, mit számít az kis a szén-dioxid? – kontrázik rögtön a fosszilis manó. Felfújják a dolgot! morogja. Na de tényleg ilyen egyszerű lenne?

A könyv elmagyarázza, hogy mi is valójában a gond a szén-dioxiddal, hogyan kerül a levegőbe, és miért káros túlzott jelenléte a légkörben. Bemutatja a szén rendes körforgását a természetben, és hogy hogyan gyorsítjuk fel ezt a folyamatot az esztelen kitermeléssel és elégetésével. Rávilágít, hogy milyen visszafordíthatatlan károkat okozunk ezzel. A Micsoda idő! szellemesen tükröt mutat a közönyös, vagy a klímaválság-tagadós ellenvéleményekből is. 

Van megoldás? A könyv második részében végigveszi, hogy mit tehetünk a bolygónkért, hogyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és növelhetjük a klímaizmunkat ezzel egyidőben. Víz, áram, fűtés, étrend, közlekedés, vásárlás… te melyik területen hogyan változtatnál? A Micsoda idő! nemcsak felsorolja, de szemléletes példákkal segít is megérteni, kézzel foghatóvá tenni ezeket. Az étkezési szokásaink tárgyalásánál megtudhatjuk például, hogy mennyi szén-dioxid termelődik egy átlagos étrend – napi 2 dl tehéntej, 3 szelet bacon, 2 tojás, 3 dkg sajt vagy 15 dkg marhaszeletet – előállításakor. Kiderül, hogy ha ezekből mindennap elfogyasztunk ennyit, egy év alatt 7079 kg szén-dioxid termelünk, aminek csak a töredéke lenne, ha mindezt jórészt zöldségekkel, gyümölcsökkel váltanánk ki.

A Micsoda idő! a tudatos étrendválasztás mellett hasonlóan szemléletesen tárgyalja többek között a közlekedés, a lokális termékek, a vásárlási szokások, a fölösleges dolgok halmozása, a pazarlás kérdésköröket is. Jó érzés, és szeretjük, hogy a könyv vége bizakodó, és egy pozitív jövőképet vetít ki. A Micsoda idő! egy okos, tartalmas és elgondolkodtató ismeretterjesztő kötet, amellyel egy újabb szuper taggal bővült az itthoni zöld gyerekirodalom. Nézd csak!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha a klíma változik, mi miért nem? A Micsoda idő! megválaszolja a gyerekek fogós kérdéseit a klímaváltozással kapcsolatban, és ötleteket ad ahhoz, mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten. Lotti és Gáspár, a két éles eszű barát egy nap megunja, hogy szüleik folyton kitérő válaszokkal próbálják megmagyarázni, miért viselkedik olyan furcsán az időjárás, ezért úgy döntenek, maguk járnak utána, mi is ez az egész klímaváltozás. A tucatnyinál is több országban megjelenő Micsoda idő! gyerekeknek szánt, tudományos alapokon nyugvó, egyúttal bizakodó hangvételű ismeretterjesztő könyv. Kiderül belőle, mit tehetünk egy élhetőbb jövő érdekében, hogyan hozhatunk jobb döntéseket, és hogyan beszélgethetünk a gyerekekkel a témáról, kitérve a változtatások és az összefogás szükségességére.

TIPP: További környezettudatos mesekönyveket találsz ebben a bejegyzésünkben is! A legújabb zöld gyerekkönyveket itt találod.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

Aktuális, világos, okos, tartalmas és elgondolkodtató. Szuper illusztráció!

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény