13 szeptemberi könyvújdonság 6-12 éveseknek

A 3-6 éveseknek szóló könyvbemutatót a kisiskolás újdonságok bemutatásával folytatjuk. Az őszi premierek között menő meseregények, népszerű sorozatok, izgi nyomozós és könnyed csajos könyvek egyaránt szerepelnek, sőt elmerülhetünk környezetünk és a jövőnk megóvásában is. Íme 13 izgi könyvújdonság 6-12 éveseknek – te melyike(ke)t választanád?

A lány, aki szavakkal varázsolt

 

Szerző: Kertész Edina

Illusztrátor: Takács Viktória

Kiadó: Naphegy Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-476-048-1

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Élt egyszer egy kislány, aki előtt egy könyvet lapozgatva megnyílt egy szavakból épülő varázslatos világ. Szabó Magda azonnal tudta, hogy ebben a világban van az igazi helye. A kislány mielőbb olvasni és írni akart, hogy a valóság az ő képzeletbeli világához és az álmaihoz igazodjon. A valóság azonban, amelyben felnőtt, majd gyerekeket tanított, regényeket, verseket és színdarabokat írt, nehezen igazodott, és sok-sok évnek kellett eltelnie addig, míg végre azt és úgy és annak és arról írhatott Szabó Magda, amit, ahogyan, akinek és amiről akart. Könyveit ma a világ több mint negyven nyelvén olvassák.

Megjelenés: 2020. szeptember 10., a népszerű életrajzi sorozatban eddig megjelent: Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot, Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene, Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

25 szelfi a török korból

 

Szerző: Lőrinc László

Illusztrátor: Rátkai Kornél

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvek (2020)

ISBN: 978-963-437-618-7

Korosztály: 8-12

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Őseink is szelfiztek? Már ők is?! – A nagy sikerű 25 szelfi az Árpád-korból kötet után itt a folytatás, amely a török kor képzeletbeli közösségi oldalait mutatja be. Most a 14-17. századi magyarok világba kalauzol minket Lőrinc László, ahol a mindenki számára ismerős, elfeledett vagy éppen kitalált alakok lelkesen posztolnak és kommentelnek a könyv által teremtett virtuális térben. Vajon hogyan került Lajos király a mohácsi harcmezőn töltött fárasztó órák után a patak hűs vizébe? Miért töltött annyi időt Zsigmond király fejjel lefelé lógva? Ki merészelte ellopni a Szent Koronát? Tényleg hordott álruhát Mátyás király? Hogy fest Zrínyi Miklós egy képregényben?
A vicces kommentek után pedig ne feledkezz meg a fejezetek végén található magyarázó szövegrészekről sem, hiszen mind tudjuk: ami egy közösségi oldalra kikerül, bizony nem mind igaz, még ha fénylik is.

Megjelenés: 2020. augusztus 28., a sorozatban már megjelent: Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból. Érdekelhet még Albert Barillé: Egyszer volt… – Az emberiség történetének képes enciklopédiája ismeretterjesztő kötet is.

A halandzsarablók

 

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Turi Lilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-631-9

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szeretnétek tudni, milyen az, amikor Cipcirip CSAKAZÉRTSEM rak rendet?
Hogy milyen képtelenségeket nyomoz ki Gibrász Fickándor detektív? Hogy
miért nem akar repülni Ninta papírsárkánya – ellenben Korracsek néni
hogyhogy repül? És hogy mi fán terem a mennyei tűzoltózenekar?
Kiderül Harcos Bálint tizenkét rövid mesét tartalmazó, vicces, érzékeny és különleges
mesegyűjteményéből – amelyhez Turi Lilla készített ugyanennyire érzékeny, vicces és
különleges rajzokat.

Megjelenés: 2020. szeptember 22., a szerzőtől ajánljuk még a Dorka és az elgurult gomb, valamint a  Petya és Tulipán című meseregényeket is!

Lajhár, a sztár

 

Szerző: Kertész Edina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-782-8

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lona szeretné, ha az osztály menő lányai, Menta Málna és Napsugár bevennék maguk közé a csapatba. Igyekszik felhívni magára a figyelmet. Fotókat készít magáról, amik felkerülnek róla az internetre. De nem hozzák el a várva várt sikert, sőt, mindenki kineveti, osztálytársaik gúnyolódásának céltáblája lesz. Még szerencse, hogy új barátra talál Drazsé, az elszánt környezetvédő személyében, és feltűnik az életében Pedró nagybácsi is, aki a messzi Costa Ricából érkezik. Ám Pedró bácsi mégsem az, akinek mondja magát, és egy iskolai bulin minden összekavarodik… Sikerül Lonának rátalálnia arra, amiben igazán jó, és segíteni Pedró bácsinak otthona, a nemzeti park megvédésében?

Megjelenés: 2020. szeptember 8. TIPP: szerezd be a Kertész Edina: A milliomos szamár című kötetét is!

Sherlock Dog – Bűntény a Tyúkleves utcában

 

Szerzők: Claudio Comini – Renzo Mosca

Kiadó: Alexandra Könyvesház (2020)

ISBN: 978-963-447-270-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gordon városának lakóit titokzatos tolvaj tartja rettegésben. A helyi rendcsőröknek szokás szerint most is szükségük van Sherlock Dog, a híres magándetektív és hű társa, John Matchson segítségére. Csupán némi liszt és egy eltűnt festmény a nyom, amin elindulhatnak. Vajon Mister Vörös Taréj és Kapirga úr után ki lesz a következő áldozat? Itt az idő, hogy Sherlock kiderítse, ki áll a rejtélyes esetek hátterében!
“Sherlock elmosolyodott. – Semmit. Nem lát semmit. Mert ami már nincs, azt nem lehet látni. – Mit jelentsen ez? – értetlenkedett John Matchson. – Azt jelenti, hogy a Városi Rendcsőrség nyomozói tévúton járnak. Mi fogjuk megtalálni a valódi tettest.”

Kaland, rejtély, izgalom – és két kitűnő szimattal rendelkező nyomozó!

Megjelenés: 2020. szeptember. Érdekelhet még az Ulrike Rylance: Bors Bori – Kémek a strandon című meseregény is.

A Gemini-kód

 

Szerzők: Nyulász Péter – Ritter Ottó

Kiadó: BerGer Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-805-075-3

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kötetben két kaland kapott helyet. A gemini kód, egy számítógépes vírus, ami miatt leállnak a Föld kommunikációs rendszerei, és a megáll az élet. A hírszerzők felderítik, hogy a vírus a nemzetközi űrbázis központi szerveréről terjed. A gondot csak helyben lehet megoldani, ám az összes űrjármű használhatatlan, kivéve a Berger Szimat Szolgálat ódivatú ezermesterének, Szilas Bundinak a rakétáját, ami nincs összeköttetésben az internettel. Bugac Pongrác, és csapata a világűr peremén egy tehetetlenül sodródó marskutatóra bukkan, akit egy lézerszemű, robot bokszer ikerpár üldöz. Velük kell űrcsatát vívni, hogy ki lehessen iktatni a gemini kódot… BÓNUSZ történet: Képtelen képrablás Kutyafülű Aladár a Harap utca 3 alatt üresen találja a Kutyatár képgalériát. Minden jel arra utal, hogy az elkövető nem más, mint a szomszédos Berger Szimat Szolgálat titkárnője, Juli Puli! Bugac Pongrác így elképesztő módon, a saját munkatársai ellen kénytelen nyomozni.

Megjelenés: 2020. szeptember 14. Figyelmedbe ajánljuk még Horváth Ildi: Irány észak! című humoros és szórakoztató meseregényét is.

Szandra és a csajok 4. – Csokiszuflé

 

Szerző: Balázsy Panna

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-904-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Helló csajok, mindenki itt van? Az elmúlt hónapokban csupa olyan történt velem, mint még soha. Elaludtam osztályfőnöki óra alatt a saját ágyamban, egyelőre csak online ismerem az új osztálytársamat és a szomszéd néni világsztár lett, mert gázálarcban jár vásárolni. Komolyan elgondolkodtunk azon, hogy kutyakölcsönzőt nyissunk, Apa pedig megtanult világbajnok kenyeret sütni. Gyere, kóstold meg a csokiszuflémat, a nővéremnek annyira ízlett, hogy életében először megdicsért! Azt nem árulom el, mi történt a szénaboglyánál! Virtuális ölelés: Szandra

Megjelenés: 2020. szeptember 10. a Szandra és a csajok-sorozat eddig megjelent kötetei: Csini?!, Cserediák, Csendháborítás. Ajánljuk még Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka valamint Visszhangország című kötetét is.

Szilaj – Lucky naplója

 

SzerzőStacia Deutsch

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-557-5

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kedves Naplóm! Ez a nyár szörnyen furcsának ígérkezik. Sorsom már az elején megpecsételődött: eltörtem Cora néni értékes, kristály üvegcséjét. Ahhoz pedig, hogy újat vegyek neki, egész szünidőben dolgoznom kell! Pruval és Abigaillel ki is találtuk, hogyan keressünk pénzt: nyári tábort szerveztünk a város apróságai számára. Már úgy tűnt, minden jóra fordul, ám ekkor megérkezett látogatóba unokatestvérem, Julian. Nála nagyobb szélhámost még nem hordott hátán a föld! Most nekem kell vigyáznom a kisöccsére, aki a jelek szerint ugyanolyan simlis és hantás, mint a bátyja, csak kicsiben. Persze, kedvesnek tűnnek, de biztos, hogy valami csalafintaságban sántikálnak. Csak tudnám, mire készülnek! Amint kiderül, megírom neked. Lucky

Megjelenés: 2020. szeptember 3., a sorozatban várható még: Szilaj – Pru naplója. Érdekelhet még: Olvass Borival! – Julia Boehme: Bori és a vad póni

Egy elsős varázsnaplója

 

Szerző: Balázs Ágnes

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-566-7

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Minden kisgyermek nagy izgalommal várja, hogy első osztályba lépjen. Rengeteg új élmény vár rá, amelyek feldolgozásában nagy segítséget jelent, ha elmesélheti, lerajzolhatja az átélt eseményeket. Lufi történeteit meghallgatva a kisiskolás megoszthatja szüleivel a saját élményeit, és a varázsnapló feladatait követve rögzítheti is azokat. Ez a napló egyben a kisiskolás emlékeinek őrzőjévé is válik, a szülők, a felnőtté cseperedő kisdiák, és a csillagmanók legnagyobb örömére!

Megjelenés: 2020. szeptember 3. Böngészd át a legjobb iskolakezdésről szóló mesekönyveket! A legújabb iskolára felkészítő foglalkoztatókat itt találod! Érdekelhet még: Disney Suli – A nagy ábécéskönyv, Disney Suli: Számolni jó!

Barátkozz a hangszerekkel!

 

Szerző: Eliseo Garcia

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-143-3

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Márti családjának hangszerüzlete van. A barátai meglátogatják, mert zenekart szeretnének alapítani. Melyik hangszert fogja választani a vidám és elegáns Luca? Ki fog zongorázni? És ki lesz a karmester? Olvasd el a könyvet, és közben ismerkedj meg a hangszerek hangjával is. Csak nyomd meg a könyvben lévő gombokat, és máris felhangzik a muzsika.

Megjelenés: 2020. szeptember 15. Izgalmas őszi újdonság Dan Brawn: Vad szimfónia című gyerekkönyve is. Érdekelhet még: Mesék az Operából – Hunyadi László (Acsai Roland)

Micsoda idő! Miért változik a klíma?

 

Szerzők: Laura Ertimo – Mari Ahokoivu

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió (2020)

ISBN: 978-963-432-127-9

Korosztály: 8-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha a klíma változik, mi miért nem? A Micsoda idő! megválaszolja a gyerekek fogós kérdéseit a klímaváltozással kapcsolatban, és ötleteket ad ahhoz, mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten. Lotti és Gáspár, a két éles eszű barát egy nap megunja, hogy szüleik folyton kitérő válaszokkal próbálják megmagyarázni, miért viselkedik olyan furcsán az időjárás, ezért úgy döntenek, maguk járnak utána, mi is ez az egész klímaváltozás. A tucatnyinál is több országban megjelenő Micsoda idő! gyerekeknek szánt, tudományos alapokon nyugvó, egyúttal bizakodó hangvételű ismeretterjesztő könyv. Kiderül belőle, mit tehetünk egy élhetőbb jövő érdekében, hogyan hozhatunk jobb döntéseket, és hogyan beszélgethetünk a gyerekekkel a témáról, kitérve a változtatások és az összefogás szükségességére.

Megjelenés: 2020. szeptember 8. TIPP: böngészd át a legújabb zöld gyerekkönyvekről szóló írásunkat is! 

Nagyon kék könyv – Mindent a vízről

 

Szerző: Gévai Csilla

Kiadó: Corvina Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-136-642-6

Korosztály: 8-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Nagyon Kék Könyv egy gyerekeknek szóló, környezettudatos gondolkodást fejlesztő sorozat második kötete. Míg az első rész, a Nagyon Zöld Könyv általában beszélt a környezetvédelemről, addig a Nagyon Kék Könyv a víz témáját járja körbe: állapotát, múltját, jelenét és jövőjét. A szerző vallja, hogy egyetlen ember sem vonhatja ki magát az egyéni felelősség alól, ha a vizek állapotáról és jövőjéről van szó. Talán e könyv néhány fiatal olvasót elindít majd olyan foglalkozások felé, amelyekről eddig talán sokan nem is hallottak. Ha e könyv hatására páran kedvet kapnak ahhoz, hogy egyszer majd ők legyenek a jövő vízügyi szakemberei, tengerbiológusai, fürdőorvosai, hidromérnökei, a szerző már elérte célját, hisz a jövőben egy- re több gondolkodó, kreatív elmére lesz szükség ezeken a szakterületeken is. Ezt a könyvet elolvasva talán még Greta Thunberg és az óceántisztító Boyan Slat is csettintene.

Megjelenés: 2020. szeptember 2. A szerzőtől ajánljuk még a Nagyon zöld könyv című sikerkötetet is, amelyről a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló bejegyzésünkben írtunk. Olvasd el a Gévai Csillával készült interjúnkat is! Érdekelhet még A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért című kötet is.

Tesla és a kozmikus energiával működő gépezet

 

Szerző: Luca Novelli

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-566-4

Korosztály: 8-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudósok, akik felfedezéseikkel megváltoztatták az emberi gondolkodást. Miközben megismerték a világot, zseniális elméleteket és masinákat alkottak, amelyek a mai napig hatással vannak az életünkre. Ismerd meg az életüket és találmányaikat, úgy, ahogy azt ők elmesélik! Nikola Tesla, látnok, zseni, kreatív és önzetlen feltaláló. Ő a megálmodója rengeteg olyan eszköznek, amiket a mai napig használunk, a rádiótól a távirányítóig, az elektromotoroktól a neon­lámpán át a helyből felszálló repülőgépekig. Kutatásai során arra kereste a megoldást, hogyan tudna egy olyan, környezetbarát és biztonságos szerkezetet létrehozni, aminek segítségével az egész világot el lehetne látni elektromos árammal, teljesen ingyen.

A sorozatban már megjelent: Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt, Hawking és a fekete lyukak rejtélye. Ajánljuk továbbá a 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot című kötetet is, ami szintén olyan híres emberek – filozófusok, írók, tudósok, feltalálók, zenészek, építészek, uralkodók – történetét mutatja be, akik eszméikkel, találmányaikkal, ötleteikkel fontos mérföldkövet raktak le az emberiség számára.

Balu

 

Szerző: Vibók Ildi

Kiadó: Holnap Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-349-259-8

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Balu vagyok, meg Öcsi, meg néha Bálint, vagy Baluuuuuuuuuuuuuuuuuuúúú. A két utolsó olyankor, amikor a Mami belelép vagy beleül valami hegyes cuccba, ami tök véletlenül az útjába kerül, vagy a székére. Oda is tök véletlenül. Egy erdő mellett lakom a családommal, meg a barátaimmal, és a családom pont olyan, mint egy csomó mindenki másé: van a tesóm, meg a szüleim. De a barátaim kicsit mások: csupa izgő-mozgó, ficánkoló, tekergő csúszómászó, legalábbis a Nagyi szerint, akinek amúgy igaza van, mert itt, ahol lakunk, még ezek az izgő-mozgók vannak a legtöbben. Nagyon jó fejek, könnyű velük cimborálni. Mondjuk, amióta sulis vagyok, akadnak igazi gyerek barátaim is. Például a tesóm Sibi, mert ő is jó fej, pedig lány… Szerintem a barátságok köztünk meg az állatok között nagyon különbözőek lehetnek. – Mert vannak olyan állatok, akiket le se tudunk vakarni magunkról. Ők általában szőrösek, négy lábon járnak, és kutyául érzik magukat, amikor nem lehetnek velünk. De vannak köztük tollasak is – két lábon – mint Zozó, a minden lében kanál nimfa, aki sose használ kalitkát, és nem is sejti, hogy nem ember, úgyhogy egész álló nap a Mamin csüng.

Megjelenés: 2020. szeptember 1., a szerzőtől ajánljuk még: Szeretnék egy aranyhalat!

További kisiskolás könyvbemutatókat találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben! Folytasd a böngészést a tizenéveseknek szóló összeállításunkkal!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!