Helló, suli! Fókuszban az iskola-előszészítő füzetek

Hamarosan becsengetnek! Bizonyára minden leendő kisdiák izgatottan várja már, hogy szeptemberben átlépje az iskola kapuját. Felkészültél már? Hogy a gyermek biztosan jól vegye az akadályokat, érdemes már a szünidő alatt beiktatni olykor-olykor egy kis gyakorlást. Ebben nyújthat segítséget összeállításunk, amelyben a legújabb iskolára-előkészítő foglalkoztatókat szedtük csokorba – írásra, olvasásra, számolásra egyaránt. A teljes kínálathoz érdemes korábbi ajánlónkat is átböngészned, de a legnépszerűbb ábécéskönyveket és a legjobb iskolára felkészítő mesekönyveket is megtalálod a kiemelt linkeken. Szorítunk mindenkinek, hajrá, hajrá!

Gyorstalpaló – Otthoni iskola-előkészítés (1. hét)

 

Szerző: Deákné B. Katalin

Kiadó: Tudatos Lépés kft. (2020)

ISBN: 978-615-589-411-4

Korosztály: 6-8

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kiadványban olyan kidolgozott programot talál, amellyel gyermeke birtokába juthat
azoknak a képességeknek és készségeknek, amelyek az iskolába lépéshez szükségesek. A feladatok összeállításánál a pedagógia fontos alapelvét, a fokozatosság betartását vettük alapul. Lehet, hogy eleinte néhány feladat könnyűnek tűnik gyermekének. Ez segít abban, hogy ő motiválttá váljon a feladatok elvégzésében. A későbbiek során, ha esetlegesen nehézségek adódnak, arra figyeljen, hogy soha ne veszítse el a türelmét. Önnek fontos fejben tartania, hogy gyermekével újszerű helyzetben vannak, és tanítani őt az Ön részéről erőfeszítés, és minden elismerést megérdemel. Az ő részéről pedig önuralmat és kitartást igényel, ami szintén nagyon dicséretes. A közös foglalkozásokat tekintsék hasznos időtöltésnek. Kezdetben apró jutalmakat is kitűzhet, ha megoldja a gyermek a feladatokat. Így például közösen megnéznek egy mesét, vagy segít ágyneműt varrni a babák ágyába. A feladatokat olvassa fel a gyermeknek, ha szükséges, fogalmazza át még részletesebben, de ne mondja meg a megoldást. Kérdésekkel segítsen a gyermeknek abban, hogy egyedül jöjjön rá a megoldásra. A programban hétfőtől péntekig talál feladatokat. Egy napra 4+1 feladatot kapnak, ami lehet matematika, íráskészség fejlesztés, szövegértés, gondolkodás, ismeretbővítés stb. A +1 feladat már a játék, és azt akár jutalomként is alkalmazhatja. Ha a gyermek figyelme kitartó, elvégezhetik a feladatokat egymást követően, de ha figyelme lankad, tartsanak 10-15 perc szünetet közöttük. Esetleg oldjanak meg kettőt délelőtt, kettőt délután. Ön már előbbre nézze át a feladatokat, hogy tisztában legyen azok tartalmával és a megoldások menetével. Lehet, hogy eleinte kissé idegen lesz ez a világ Önnek, de tapasztalni fogja, hogy egyre magabiztosabbá és rutinosabbá válik, és mindketten szeretni fogják ezt az időtöltést. Érezzék jól magukat együtt, játsszanak és tanuljanak örömmel!

A sorozatból még elérhető: Gyorstalpaló – Otthoni iskola-előkészítés (2. hét)

Barátnőm, Bori – Írás-előkészítő feladatok

 

Szerkesztő: Pásztor Csörgei Andrea

Illusztrátor: Uli Velte

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-615-522-082-1

Korosztály: 5-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Barátnőm, Bori foglalkoztató füzet-sorozatnak ebben a részében az iskolába készülő nagyóvodások ismerkedhetnek meg játékos formában a betűk írásához szükséges alapformákkal. – Rajzolj és játssz velünk! – Ismerd meg a betűk alapformáit: az egyenest, a kört és a hullámvonalat! – Sok-sok kép vár arra, hogy kiszínezd. – És egy kis barkácsolás: készíts saját Bori-ceruzatartót!

A Barátnőm, Bori sorozatból ajánljuk még: Bori közlekedik

Apró lépések az iskola felé – Iskola-előkészítő munkafüzet

 

Szerző: Deákné B. Katalin

Kiadó: Tudatos Lépés kft. (2020)

ISBN: 978-615-557-183-1

Korosztály: 6-8

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sok első osztályosokat tanító pedagógus osztja azt a véleményt, hogy kis elsőseik sikertelensége abban gyökeredzik, hogy nincsenek tisztában bizonyos fogalmak jelentésével, amelyeket bizony iskolakezdésre ismerniük kellene. E kiadvány azért készült, hogy már az első szeptemberi nap előtt közelebb hozza a gyerekekhez az iskolát. Sokan közülük nem tudják, melyek azok az elvárások, amelyeket az iskola támaszt majd velük szemben, hiszen nem látják át azt a rendszert, amibe belecsöppennek. A kis iskolakezdők nem értik, mi az az óra, hiszen eddig a nappaliban lógó faliórára használták ezt a kifejezést. Nem tudják, mit jelent a szünet, hiszen az oviban nem volt ilyen. Ha tájékozottabbak, már az első napon is magabiztosabban lépik át az iskola küszöbét.

A szerzőtől ajánljuk még: Kobak tréning 1. – Ovisoknak, kisiskolásoknak

Sulitanoda – Írás-helyesírás 1. osztály – Iskolai tananyagra épülő munkafüzet

 

Kiadó: CASH Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-559-387-1

Korosztály: 6-8

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Munkafüzetünk tananyagra épülő feladatokon keresztül az írás-helyesírás érdekes világába kalauzol el. Segítséget nyújt szülőknek és gyerekeknek egyaránt az otthoni gyakorlásban, valamint jó segédeszköz pedagógusoknak a tanóra színesebbé tételében.

A sorozat további részei: Értő olvasás és szövegértés, Matematika gyakorló

Disney Suli Számolni jó! -Adjunk össze! (Matricás foglalkoztató)

 

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-726-2

Korosztály: 6-8

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Számolni jó! Melyik a kisebb és melyik a nagyobb? Több vagy kevesebb? Gyakoroljuk az arányokat és a számokat a legkedvesebb Disney Junior karakterekkel – Mickeyvel, Plutóval, Donalddal, Plüssivel, Szófiával és a többiekkel! A játékos feladatok segítségével a gyerekek könnyedén ismerkednek meg az alapvető formákkal, gyakorolják az arányokat és a számok írását! Figyeljétek a Számolni jó! sorozatot, mert a fokozatosan nehezedő feladatok megoldása közben öröm az ismerkedés a számok világával! Disney Suli – hogy játék legyen a tanulás!

A Számolni jó! sorozatból ajánljuk még: Disney suli – Ismerkedj a számokkal, Disney suli – Írjunk számokat

A Disney suli – Olvasni jó! sorozatából pedig a már betűkkel ismerkedő kisiskolások számára ajánljuk: Buli a roncstelepen, Új barát, nem vén barát, Kis kutyák nagy kalandja Párizsban, Szófia hercegnő: A bál, Szülinapi meglepetés, Nyafi nagy napja, Táncoló hercegnők, Elza és a természet négy szelleme

Varázsceruza – Kisbetűk (1. osztály, Előírt írásfüzet)

 

Szerző: Lénárd András

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-255-0

Korosztály: 6-8

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az előírt írásfüzet mintát ad a gyerekeknek az írásmunkák gazdaságos és esztétikus elhelyezésének megtanulására, alkalmas arra, hogy megalapozza az önellenőrzés és a hibajavítás helyes szokásait. A kisbetűs előírt füzet a betűelemeket és kapcsolásuk írásmintáit tartalmazza. Használatával a gyerekek elsajátíthatják, gyakorolhatják a szabályos betűalakítást és kapcsolást betűk, szavak írásával, eközben megfelelő ütemben és folyamatosan fejlődik írástechnikájuk.

A Móra EDU-sorozatból ajánljuk még: Varázsceruza – Kisbetűk, Szó-Játék – Anyanyelvi gyakorlófüzet ( 1. osztály), Szám-vető – 1. osztály – Számvázoló füzet pauszlapokkal

Betűkerekítő – Betűelemek és írott betűk gyakorlása

 

Szerző: Pokorádi Zoltánné

Kiadó: Szalay Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-459-224-2

Korosztály: 6-8

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Betűkerekítő segítséget nyújt a gyermekeknek abban, hogy maradéktalanul elsajátítsák az írott betűk pontos és szabályos alakítását. Éppen ezért ajánljuk ezt a munkafüzetet minden első osztályos számára, ezzel elősegítve íráskészségük fejlesztését, valamint a leendő elsősöknek is, akik a betűelemek írását gyakorolhatják.

 

Vigyázz, kész, suli! Tér-irány gyakorlatok

 

Szerző: Tamás Eszter

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 9789634865803

Korosztály: 6-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem könnyű az átmenet az óvodából az iskolába – de megkönnyíthető. A kötetben található feladatokat úgy állítottuk össze, hogy a gyerekek minél könnyebben sajátítsák el azokat az ismereteket, amelyek az iskolában szükséges zökkenőmentes tanuláshoz szükségesek. Éppen ezért a feladatgyűjtemény elsősorban nagycsoportos óvodásoknak készült, valamint olyan kisiskolásoknak, akiknek nehezebben megy az időbeni-, térbeni tájékozódás, így szükségük van a tér-irány fejlesztésére. A logopédus szerező által összeállított feladatokat saját tanítványain tesztelte, így biztosak lehetünk abban, hogy a gyerekek örömmel és haszonnal forgatják a kiadványt.

A sorozatból ajánljuk még: Vigyázz, kész, suli! Számképek és mennyiségek

Figyelem, koncentráció – fejlesztő füzet óvodásoknak

 

Kiadó: Szalay Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-459-237-2

Korosztály: 6-8

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Züm-züm ovis fejlesztők segítenek az óvodás gyerekeknek a legfontosabb készségek és képességek megfelelő szintű kialakításában. Iskolába kerülve a legtöbb problémát a figyelmetlenség okozza. Ez nem figyelemzavar, csupán olyan állapot, amikor egyszerűen nem tudunk szelektálni, hogy mi fontos és mi az, ami nem. A foglalkoztatóban található játékos feladatok segítenek a figyelem minden területét gyakorolni, és a feladatra koncentrálni.

A sorozat újdonságaiból még ajánljuk: Finommotorika, grafomotorika – fejlesztő füzet óvodásoknak,Testkép és irányok – fejlesztőfüzet óvodásoknak – Több mint 100 db matricával

DIFER Fejlesztő füzetek – Betűfelismerés

 

Szerző: Kriston Bordi Zsuzsanna

Kiadó: Mozaik Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-697-676-7

Korosztály: 6-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A tankönyvjegyzékről is rendelhető. A biztos betűfelismerés a sikeres olvasástanulás nélkülözhetetlen alapfeltétele. A füzet a helyes betűalakok rögzítését, felismerését az olvasástanuláshoz szükséges részképességek fejlesztésével egyidejűleg segíti. Az érdekes, a gyerekek által kedvelt feladatok az örömmel végzett munka élményét nyújtják a tanulók számára.

A sorozat további kötetei: DIFER Fejlesztő füzetek – Tájékozódás, DIFER Fejlesztő füzetek – Számolás, DIFER Fejlesztő füzetek – írás

Iskolás leszek – Készségfejlesztő munkafüzet 5-7 éveseknek

 

Kiadó: Magnusz Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-530-842-0

Korosztály: 5-7

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sokszor keresünk olyan játékokat, feladatokat, amivel le tudjuk kötni a gyermekek szabad idejét és figyelmét, amit közösen is játszhatunk. Foglalkoztató füzetünk megoldás ezekre a problémákra. Sok olyan játékos feladatot tartalmaz, melyek fejlesztik azokat a képességeket, melyek az iskolai feladatok sikeres megoldáshoz nélkü-lözhetetlenek lesznek. A biztos ceruzafogás, a ceruza laza kezelése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy sikeres legyen az írástanulás. A feladatok megoldásánál ne hagyjuk egyedül a gyereket, hiszen csak a szülő tudja elolvasni és pontosítani a feladatot. Fontos a munka közbeni kontroll, a dicséret és segítségadás. A feladatok alkalmat adnak a szókincsbővítésre, a beszélgetésre. Beszéljünk a képekről, az eseményekről, a hozzájuk kapcsolódó közös élményekről!

A kiadótól még elérhető: Játékos számtan – Készségfejlesztő 5-7 éveseknek

ABC-s könyvek

Korábbi összeállításunkban már csokorba szedtük a legkedveltebb ábécés gyerekkönyveket is, amit most két idei újdonsággal egészítünk ki.

Játékos ABC

 

Kiadó: Elektra Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-520-040-5

Korosztály: 6-8

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Óvodások és kisiskolások számára összeállított, az abc-t bemutató és a betűk írását is gyakoroltató könyv, versekkel, játékokkal megspékelve. A színes illusztrációk a korosztály szintjének megfelelően kedvesek, játékosak.

Disney Suli – A nagy ábécés munkafüzet

 

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-664-7

Korosztály: 6-8

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Írni jó! A kedves Disney-szereplők játékos feladatainak köszönhetően a leggörcsösebb vonalak is kisimulnak, és gyöngybetűkké alakulnak. Ebben a munkafüzetben segítünk a gyerekeknek a magyar ábécé összes írott kis- és nagybetűjét elsajátítani, és szórakoztató feladatok segítségével begyakorolni. Kedvenc hőseikkel a gyerekek észrevétlenül tanulnak meg nemcsak írni, de megismerhetik a helyesírás alapjait is, és tornáztathatják az agyukat a vidám fejtörőkkel, rejtvényekkel. Többé már nem szenvedés a gyakorlás!

A Disney suli-sorozatból ajánljuk továbbá: Disney Suli – A nagy ábécéskönyv (2019) című kötetet is.

További tippeink

Az iskolára felkészítő foglalkoztatók mellett figyelmedbe ajánljuk a legjobb iskolakezdésről szóló mesekönyvek című összeállításunkat is! Újdonságként pedig Izmindi Katalin Nagy iskoláskönyvem című kötetét ajánljuk, amely sok vidám és tanulságos mesét tartogat a sulikezdésről a kisdiákoknak.

Nagy iskoláskönyvem – Mesék az iskolakezdéshez

 

Szerző: Izmindi Katalin

Kiadó: Roland Toys (2020)

ISBN: 978-615-591-377-8

Korosztály: 5-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Figyelem! Becsengettek! A legtöbb gyerek izgatottan várja, hogy bepakolhasson a szép, új iskolatáskájába, és átléphesse a tudás várának kapuját. De mit tegyünk akkor, ha mégsem? Vagy ha túl hamar megkopik ez a varázs? Az első osztályba lépés nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik számára is rengeteg élménnyel, újdonsággal, ugyanakkor nehézségekkel és kihívásokkal is jár. Mert bizony az iskolakezdés egyáltalán nem könnyű. Ebben próbálunk segíteni! Mesekönyvünkben négy kis főszereplő, Áron, Marcell, Nóri és Zsófi kalandjait követhetjük nyomon az első osztály évnyitójától egészen az évzáróig. A mesékből nemcsak az derül ki, hogy milyen örömökkel számolhatnak a kis elsősök és a szüleik a tanév során, hanem az is, hogy milyen problémák merülhetnek fel, és azokat hogyan lehet orvosolni. Kötetünk nélkülözhetetlen olvasmány minden nagycsoportos óvodás és szüleik számára!

Plusz egy tipp a szülőknek is: Forgács Tiborné könyvújdonsága az iskolakezdéshez ad támpontokat a nagyovis és leendő kisiskolás gyerekek szüleinek.

Oviból suliba – Iskolaérettségi kisokos

 

Szerző: Forgács Tiborné

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-516-2

Korosztály: szülőknek

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Minden kisgyermekes szülő életében elérkezik az a pont, amikor a kis ovisból nagy iskolás válik. Ezt a reményekkel és félelmekkel teli időszakot szeretnénk egyszerűbbé, átláthatóbbá tenni. A kétségek közt hányódó szülő sokszor teszi fel magának a kérdést: vajon a megfelelő iskolát választotta-e gyermekének. Vajon a hatéves kisgyerek érett-e már az iskolára? Rendelkezik-e azokkal a kompetenciákkal, melyek a sikeres iskolakezdést garantálják? Mit érdemes megfigyelni egy-egy nyílt napon? Mit érdemes megkérdezni az első beszélgetésen? Rengeteg kérdés, amikre a kötet közérthetően, gyerekközpontúan igyekszik válaszolni a legfrissebb törvényi szabályozás tükrében. A kötet nagy előnye továbbá, hogy a sok-sok gyerekeknek szóló feladattal nem csak a szülők, de az épp iskolába készülő gyerekeket is segíti.

További iskolai felkészítőket találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben is. Szuper kreatív ovis foglalkoztatókat találsz továbbá ebben az írásunkban is. Böngészd át a legújabb kisiskolás gyerekkönyvekről szóló cikkünket is!

Ha tetszett bejegyzés, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató